ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οχυρώνουν το κεφάλαιο, τσακίζουν τους λαούς

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

 
Στις 13 Οκτώβρη το έκτακτο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα


Οι αγώνες του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα δείχνουν το δρόμο στους λαούς της Ευρώπης για την απόκρουση της επίθεσης, την οργάνωση της δικής τους αντεπίθεσης
Εν μέσω ισχυρών ανταγωνισμών και αντεγκλήσεων για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, συγκαλείται στις 13 Οκτώβρη έκτακτο Γιούρογκρουπ, για να συζητήσει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Χτες, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με 523 υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές, την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως προβλέπεται στην απόφαση της 21ης Ιούλη. Αντίστοιχη έγκριση έδωσε προχτές και το κοινοβούλιο της Φινλανδίας.
Αποκαλύπτοντας το υπόβαθρο της γερμανικής απόφασης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Die Zeit», είπε χτες: «Δεν πληρώνουμε για τα προβλήματα της Ελλάδας (...) Δίνουμε στην Ελλάδα τον αναγκαίο χρόνο για την εξυγίανση της δημοσιονομικής της πολιτικής και της οικονομικής της απόδοσης - που αποτελεί το μακροπρόθεσμο πρόβλημα (...) προς το συμφέρον του κοινού μας νομίσματος. Γιατί, αν αποτύχει το κοινό νόμισμα, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη, καθώς μέχρι τώρα εμείς επωφελούμαστε περισσότερο από τους Ελληνες».
Ο Β. Σόιμπλε παρουσιάζει ακόμα τα «οράματα» της γερμανικής πλουτοκρατίας για την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ευρωζώνης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η ιδέα μου δεν είναι να μεταφέρουμε το εθνικό κράτος στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ούτε πρόκειται εδώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης (...) Δεν είναι πλέον στο πνεύμα των καιρών το να είναι το εθνικό κράτος υπεύθυνο για τη ρύθμιση όλων των τομέων (...) Αυτό που χρειαζόμαστε στον 21ο αιώνα είναι μια νέα μορφή κυβερνητικής συνεργασίας σε αρκετά επίπεδα».
Αντιδρούν οι τράπεζες
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, φουντώνουν οι αντιπαραθέσεις γύρω από την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, που προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιούλη. Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες που είναι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, αντιδρούν στην ιδέα που φέρονται να προωθούν ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης, περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας της 21ης Ιούλη, ώστε να μεγαλώσει το «κούρεμα» στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.
Ο Γιόζεφ Ακερμαν, επικεφαλής της «Deutsche Bank», τονίζει ότι «δεν είναι εφικτό να ξανανοίξει η συμφωνία», ενώ η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών (BdB) τάσσεται κατά της επαναδιαπραγμάτευσης του «κουρέματος», προειδοποιώντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας συμφώνησε εθελοντικά σε κούρεμα 21% στα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχεί σε περίπου 30 δισ. ευρώ (...) Αν οι κυβερνήσεις ξανανοίξουν τις συνομιλίες πάνω σε κάτι που έχει συμφωνηθεί, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο (σ.σ. από την εμπέδωση της εμπιστοσύνης)».
Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει να κάνει προσπάθειες, έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της (...) Η γαλλική κυβέρνηση, όπως και οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης, θα της ασκήσουν την απαραίτητη πίεση για να εκμοντερνιστεί».
Η «Ernst & Young» εκτιμά ότι η ελληνική χρεοκοπία μοιάζει αναπόφευκτη. Αντίστοιχα, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου «Bloomberg» σε 1.031 επενδυτές, το 75% προβλέπει ότι ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης θα την εγκαταλείψει μέσα στην προσεχή πενταετία, ενώ το 40% θεωρεί πως αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο έτος. Μπροστά σε αυτά τα ενδεχόμενα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης κάνει στάση πληρωμών, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Πορτογαλία μπορεί να χρειαστεί να ενισχυθεί».
Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δηλώνει ότι η ελληνική χρεοκοπία «δεν είναι προς όφελος κανενός», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «κανένας δε θέλει τη διάσπαση της ευρωζώνης».
Μέτρα - φωτιά στην Ιταλία
«Η Ιταλική κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για τη βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας», αναφέρεται σε επιστολή της ΕΚΤ προς την ιταλική κυβέρνηση, την οποία δημοσιοποιεί η ιταλική εφημερίδα «Corriere dela Serra». Η επιστολή της ΕΚΤ, την οποία υπογράφουν ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ και ο Μάριο Ντράγκι, δηλαδή ο απερχόμενος και ο επόμενος πρόεδρος της Τράπεζας, εστάλη στις 5 Αυγούστου. Προηγήθηκε, δηλαδή, του πακέτου μέτρων ύψους 54 δισ. ευρώ της ιταλικής κυβέρνησης και αποτέλεσε, προφανώς, το άλλοθι της ιταλικής κυβέρνησης για να προωθήσει το σάρωμα των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων.
Τα βασικά μέτρα που προτείνει, μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ στην ιταλική κυβέρνηση έχουν ως εξής: Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών που προσφέρονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και των «κλειστών» επαγγελμάτων. Μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις. Αναλυτική αναθεώρηση των κανόνων που αφορούν την πρόσληψη και απόλυση των εργαζομένων, με ένα σύστημα που να διευκολύνει τις απολύσεις και να προωθεί την επανατοποθέτηση των εργαζομένων σε πιο ανταγωνιστικούς τομείς. Μείωση του συνολικού κόστους του δημόσιου τομέα, μέσα από αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και, στη συνέχεια, με περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για μέτρα - επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, «καρμπόν» με εκείνα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, παρουσίασε και σχέδιο για την «καλύτερη εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας», το οποίο περιλαμβάνει μια λίστα περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους 571 δισ. ευρώ.




ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μπροστάρης στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας

Πρόκληση για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο οι λογιστικοί υπολογισμοί για την απόλυσή τους

Μπροστάρης στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που αφορούν τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την εξίσωση των μισθών με τους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αναδεικνύεται η ηγεσία της ΝΔ.
Στη κατεύθυνση αυτή, βάζει γερές πλάτες και διαγκωνίζεται με την κυβέρνηση για το ποιος από τους δύο έχει την «πιο αποτελεσματική» πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο. Η ΝΔ επιχειρεί να λανσάρει ως δήθεν πιο φιλολαϊκή τη δική της πρόταση, επειδή τάχα δεν οδηγεί σε απολύσεις, αλλά την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι στέλνει στον προθάλαμο της απόλυσης δεκάδες χιλιάδες περισσότερους εργαζόμενους, τσακίζοντας μισθούς, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις και καταργώντας ουσιαστικά στην πράξη τη μονιμότητα.
Παρουσιάζοντας χτες την πρόταση της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδης υποστήριξαν ότι συνολικά με την πρόταση της ΝΔ επιτυγχάνεται μείωση του ελλείμματος κατά 853 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια έναντι 614 εκατ. ευρώ με την κυβερνητική πρόταση. Αντίστοιχα, στα πέντε χρόνια η μείωση του ελλείμματος θα είναι σχεδόν 4 δισ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν μειωθεί κατά 230.000 (!). Εξ αυτών οι 100.000 θα έχουν υπαχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, ενώ 130.000 θέσεις εργασίας θα έχουν χαθεί από το πάγωμα των προσλήψεων.
Τα στελέχη της ΝΔ υπεραμύνθηκαν της πρότασης για εφαρμογή της δικής τους πρότασης για εφεδρεία, επειδή οι απολύσεις δε συμφέρουν «οικονομικά», αφού πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις! «Ο δημόσιος προϋπολογισμός δεν αντέχει αποζημιώσεις απολύσεων», που για τον επόμενο χρόνο «ξεπερνούν τα 158 εκατομμύρια για 30 χιλιάδες "έφεδρους" υπό απόλυση» (!), δήλωσαν χαρακτηριστικά. Επιπλέον καυχήθηκαν γιατί με τη γαλάζια πρόταση η μείωση που θα γίνει σε έναν εργαζόμενο με βασικό μισθό 1.100 ευρώ θα είναι 260 ευρώ το μήνα, ενώ η αντίστοιχη μείωση με την κυβερνητική πρόταση «είναι μόλις 166 ευρώ το μήνα για τον πρώτο χρόνο και 208 ευρώ για το δεύτερο χρόνο»!
Τη γραμμή της συστράτευσης με την κυβέρνηση για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα υπερασπίζονται με δηλώσεις τους μια σειρά γαλάζιοι βουλευτές. «Να συνθέσουμε απόψεις, όπως συνέβη στο θέμα της Παιδείας», δήλωσε (στο «Βήμα Fm») o Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «έχουμε ψηφίσει από τα 213 νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση περίπου 100 επί της αρχής, διότι πιστεύουμε ότι πραγματικά κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να γίνουν».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου