ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ "ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ" ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ

Ποιοι λοιπόν θέλουν το «νέο» Πανεπιστήμιο;


Καταιγίδα τον τελευταίο καιρό από υπογραφές υπέρ και κατά του επαπειλούμενου Νόμου για τα ΑΕΙ. Θα έλεγε κανείς ότι σε μια Δημοκρατία αυτό είναι καλό και εποικοδομητικό. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Είμαστε στην αποσύνθεση του Καπιταλισμού, τα φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν παράλληλους δρόμους με το τέλος της Δουλοκτησίας και το τέλος της Φεουδαρχίας (αποσύνθεση του κράτους, έξαρση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κερδοσκοπίας, έκλυση ηθών της εκάστοτε άρχουσας τάξης και άλλα πολλά και γνωστά στους ιστορικούς και κοινωνιολόγους). Τελικά η καταιγίδα αυτή εκφράζει ακόμη την αστική Δημοκρατία της Γαλλικής Επανάστασης ή πλέον τον ώριμο Καπιταλισμό και την αποθράσυνση του ιδιωτικού Κεφαλαίου και των εκπροσώπων του στα ΑΕΙ;

Ο επερχόμενος Νόμος για τα ΑΕΙ, δεν είναι εντελώς καινούργιος, διατάξεις παλαιοτέρων σχετικών Νόμων έχουν ήδη στρώσει το δρόμο, άλλωστε στις πρωτοπόρες καπιταλιστικές χώρες όπως στις ΗΠΑ οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται χρόνια τώρα. Εχοντας υπόψη από το μαρξισμό τους Νόμους της Διαλεκτικής, πρέπει να δούμε ότι στη «σύνθεση των αντιθέσεων» και στη «μετατροπή στο αντίθετο» έχουμε ένα καλό παράδειγμα στα ΑΕΙ: Η διαπάλη ανάμεσα στην «ανεξάρτητη Γνώση» και σε εκείνη που είναι στην υπηρεσία του Κεφαλαίου, είναι το ένα, η μετατροπή του Πανεπιστημίου από φορέα Γνώσης ενάντια στο Κατεστημένο της Φεουδαρχίας σε απλό όργανο του Κεφαλαίου της Αστικής Τάξης, είναι το άλλο. Παράλληλα, βλέπουμε το ανέφικτο και ανεδαφικό της ύπαρξης «σοσιαλιστικών νησίδων» στον Καπιταλισμό. Ετσι, διατάξεις π.χ. του Νόμου - Πλαισίου 1268/82 που θα κατοχύρωναν τη δημοκρατική και αξιοκρατική εξέλιξη των πανεπιστημιακών, αλλά και που θα άφηναν το Πανεπιστήμιο μακριά από τα χέρια του Κεφαλαίου, οι μεν εφαρμόστηκαν από την αρχή ανάποδα δημιουργώντας ένα νέο Κατεστημένο στη θέση (ή και σε συνεργασία) με το παλιό, οι δε καταργήθηκαν μέσα σε μια δεκαετία από τους επόμενους Νόμους - Πλαίσια, παράδειγμα η απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος και η συμμετοχή των καθηγητών σε εταιρείες, παρ' όλη τη ρητή απαγόρευση από το Νόμο, ούτε σταμάτησε, ούτε καν μειώθηκε, και τελικά η διάταξη αυτή απαλείφθηκε, παράλληλα, η «συμβιβαστική» λύση της κατηγοριοποίησης των καθηγητών σε πλήρους - αποκλειστικής και σε μερικής απασχόλησης του επόμενου Νόμου, ουδέποτε εφαρμόστηκε, απλά εκφυλίστηκε σε... ανεύθυνες υπογραφές υπευθύνων δηλώσεων, χωρίς αντίκρυσμα και χωρίς αιδώ !
Με απλά λόγια, ο τελευταίος Νόμος δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αντίθετα, αναμενόμενο βήμα. Τι είναι το «καινούργιο» του; Είναι ένα σύνολο διατάξεων οι οποίες ουσιαστικά δίνουν τα ΑΕΙ στο μεγάλο Κεφάλαιο, π.χ. με τις διατάξεις για τη Διοίκηση, όπου το πάνω χέρι το έχουν οι «εξωτερικοί» συνήθως μάνατζερς - κανάλια σύνδεσης με τράπεζες, βιομηχανίες, ναυτιλιακές επιχειρήσεις κ.ά. Δεύτερο η σύνδεση Πανεπιστημίου και Αγοράς. Στο τελευταίο, πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι και σε ένα σοσιαλιστικό καθεστώς, π.χ. στη Σοβιετική Ενωση ή τις Λαϊκές Δημοκρατίες, αυτό ήταν αυτονόητος θεσμός, η κοινωνία χρειάζεται Γνώση που να εξυπηρετεί την Παραγωγή και την Ιδεολογία. Η διαφορά μας εδώ είναι ότι στο Σοσιαλιστικό Σύστημα η παραγωγή ήταν σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των εργαζομένων, ενώ εδώ είναι σε όφελος του μεγάλου και του μονοπωλιακού Κεφαλαίου.
Ποιοι είναι οι υποστηρικτές
Θα ήταν απαραίτητη μια απάντηση στο ερώτημα «ποιοι στηρίζουν το "νέο" Πανεπιστήμιο»; Λογικά είναι αυτονόητη: Απλά, το μεγάλο Κεφάλαιο με τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και τι δεσμούς με το Κεφάλαιο έχουν, ή αν οι ίδιοι αποτελούν και στελέχη του, και όχι μόνο «πράκτορές» του που δέθηκαν σ' αυτό είτε για να πάρουν μερίδιο της πίττας απ' ευθείας είτε έμμεσα από το κράτος και τα δύο του κόμματα εξουσίας (αλλά και τους δορυφόρους τους).
Από τους καταλόγους υπογραφών λοιπόν που κυκλοφορούν και εμπλουτίζονται καθημερινά, θα ξεχωρίσουμε δύο, φαινομενικά άσχετους, στην πραγματικότητα όμως απλά συγκοινωνούντα δοχεία - ή δύο όψεις του αυτού νομίσματος: ο ένας, ο κλασικός κατάλογος που υποστηρίζει τη «μεταρρύθμιση», ο γνωστός «κατάλογος των 133» που τώρα έγιναν ήδη 430. Αν πάμε όμως ένα μήνα πίσω, θα βρούμε και τον άλλο κατάλογο, ο οποίος στηρίζει φραστικά μεν την περίφημη «Συναίνεση», ουσιαστικά όμως το Μνημόνιο (και το κάθε Μνημόνιο). Ο κατάλογος αυτός, πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και είναι προφανές τόσο από τη διαδικασία όσο και από τις υπογραφές ότι ξεκίνησε και από κει, από το γνωστό αμαρτωλό Δημοσιογραφικό Οργανισμό, που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις από το Μεσοπόλεμο, που στήριζε τους κατακτητές στην Κατοχή, με τον γνωστό ρόλο του στον Εμφύλιο, τα Ιουλιανά, τη Χούντα και κάθε είδους ανωμαλία. Ο κατάλογος αυτός ξεκίνησε από έκκληση 32 πανεπιστημιακών και «ανθρώπων του πνεύματος» με τον τίτλο «Τολμήστε!» (εννοούσε τολμήστε να συνεργαστείτε στην αποδοχή του Μνημονίου). Στον κατάλογο αυτόν, υπήρχαν 12 λογοτέχνες και καλλιτέχνες και 18 πανεπιστημιακοί, στους οποίους κυριαρχούν οι έχοντες σχέση με το Συγκρότημα Λαμπράκη και το ΠΑΣΟΚ.
Ο κατάλογος αυτός στις 22/6/2011 αριθμούσε 63 πανεπιστημιακούς της ημεδαπής, και 65 πανεπιστημιακούς της αλλοδαπής, όλοι μαζί με τους αρχικούς 32 είναι 171. Το κείμενο, όπως φαίνεται, προς το παρόν έχει διακινηθεί κυρίως σε ιατρικές Σχολές.
Πρώτη παρατήρηση, από τους 65 της αλλοδαπής, οι 38 (58%) είναι από τις ΗΠΑ, 25 από τη Μεγάλη Βρετανία (25%) και 5 από τις γερμανόφωνες χώρες (Ελβετία και Γερμανία κυρίως, 8%).
Δεύτερη παρατήρηση, στο διευρυμένο κατάλογο ακόμη 102 ονομάτων, εμφανίζονται και 57 από το εξωτερικό, από τους οποίους 25 είναι από τις ΗΠΑ (50%).
Τρίτη παρατήρηση, στον κατάλογο φιγουράρουν στελέχη πολυεθνικών (PFITZER, BAYER και άλλων ιδιωτικών ερευνητικών κέντρων ιατρικών, φαρμακευτικών και πετρελαίου).
Τέταρτη παρατήρηση, πολλοί από τους υπογράφοντες είναι μέλη της οργάνωσης «Greek Professorsand PhD», γνωστής ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης η οποία περιλαμβάνει κυρίως Ελληνοαμερικανούς, και στέλνει e-mail σε όλους.
Πέμπτη παρατήρηση, από αυτούς, 30 έχουν (προς το παρόν, στους πρώτους 133) υπογράψει και τη δήλωση στήριξης του Νομοσχεδίου για το «νέο» Πανεπιστήμιο.
Με στενούς δεσμούς με το κεφάλαιο
Ας δούμε τώρα τον κατάλογο των υποστηρικτών του Νομοσχεδίου. Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο των πρώτων 52 (αλφαβητικά Α-Κ) έδωσε τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Οι 19 από τους 52, έχουν εκπαιδευτικές ή και επαγγελματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ (36%), 15 έχουν υπογράψει και το υπέρ μνημονίου κείμενο (30%).
Η κομματική τους ταυτότητα, δεν μας αφορά, αν δηλαδή υπογράφουν λόγω κομματικής πειθαρχίας, άλλωστε είναι τόσο και από τα δύο Κόμματα Εξουσίας όσο και από την «ανανεωτική» Αριστερά, αυτό που έχει σημασία είναι οι σχέσεις τους με το Κεφάλαιο. Εχουμε λοιπόν:
  • Μεγαλοδικηγόρους ιδρυτές ή στελέχη μεγάλων ιδιωτικών δικηγορικών γραφείων, με πελάτες τους πολυεθνικές ενάντια σε προσφυγές πολιτών και οργανώσεων στο ΣτΕ,
  • μεγαλοαρχιτέκτονες με σχέσεις με το Συγκρότημα Λαμπράκη και με έντονες προσπάθειες σύνδεσης της Σχολής τους με ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες, το Μέγαρο Μουσικής κ.ά.,
  • καθηγητές με πλούσιο βιογραφικό σε ερευνητικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και του ελληνικού Δημοσίου (πολλές φορές με κατευθυνόμενο αποτέλεσμα), πολλοί και με ειδίκευση στα μεταλλαγμένα,
  • ιδρυτές και στελέχη μεγάλων εταιρειών (συμβούλων, marketing, manangement, ναυτιλιακών, επενδύσεων κ.ά.) και άλλοι με επαγγελματικές σχέσεις με μεγάλες τράπεζες, και με πολυεθνικές εταιρείες (IBM κλπ.),
  • πρόσωπα με στενές σχέσεις με το Συγκρότημα Λαμπράκη, στο οποίο συνήθως αρθρογραφούν κατ' επανάληψη.
Δεν αναλύσαμε τις 346 συνολικές ως τώρα υπογραφές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους 133 λείπουν ακόμη το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ.ά. Τα Πανεπιστήμια αυτά είναι γνωστά για τις σχέσεις τους με το ΝΑΤΟ, με πολυεθνικές ή με «ελληνικές» εταιρείες στους τομείς των ηλεκτρονικών, της πληροφορικής, του management, του marketing ή τις ισχυρές συνδέσεις με οικονομικούς ομίλους και τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα με πλήθος ερευνητικών από το Δημόσιο ή μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Πάντως και χωρίς αυτά, είδαμε καθαρά το προφίλ των 133.
Ποιοι λοιπόν θέλουν το «νέο» Πανεπιστήμιο; Μα προφανώς εκείνοι που έχουν ήδη σχέσεις με την «Αγορά», το μεγάλο Κεφάλαιο και που είναι πρόθυμοι να μετατρέψουν ολοκληρωτικά πλέον το Πανεπιστήμιο σε όργανο του Κεφαλαίου και της «Αγοράς», και αυτό με κάθε τρόπο, δίνοντας τη Διοίκηση στα χέρια των τραπεζών, τη Χρηματοδότηση στα χέρια των οικονομικών ομίλων της αγοράς και μετατρέποντας το Πανεπιστήμιο σε άφωνο, άβουλο και πειθήνιο όργανό τους, ει δυνατόν και χωρίς φοιτητές. Αλλωστε με την επιδιωκόμενη κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου ονειρεύονται τους φοιτητές μας ως φοιτητές των μεσαιωνικών θεολογικών Πανεπιστημίων της Δύσης που θα μελετούν ήσυχοι, απερίσπαστοι και μακριά από την «τύρβη της αγοράς» έναν αποστεωμένο θεολογικό και σχολαστικό Αριστοτέλη και που ίνδαλμά τους θα είναι ο Αγιος Θωμάς ο Ακουϊνάτης και ο Ωριγένης. Μόνο που θα πρέπει να αντικατασταθεί η «τύρβη της (αρχαίας) αγοράς» από την υποταγή στη σύγχρονη (τραπεζική) αγορά...

Γεώργιος Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ
ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου

1 σχόλιο:

  1. Πρόσφατα αγοράσαμε το σπίτι μας με τη βοήθεια του κ. Benjamin Lee, ενός υπευθύνου δανείων που με βοήθησε και τον σύζυγό μου με δάνειο 5.000.000 USD και η όλη εμπειρία ήταν χωρίς άγχος και μας άφησε απίστευτα ικανοποιημένους. Ήμασταν εκτός κράτους, αλλά η απόσταση δεν ήταν θέμα και ο κ. Benjamin Lee ήταν πάντα διαθέσιμος για συζήτηση. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στον κ. Benjamin Lee και την ομάδα του για ενεργό καθήκον των αιτούντων δανείων να χρησιμοποιούν τον κ. Benjamin Lee σε οποιοδήποτε είδος δανείου. Ο κ. Benjamin Lee Πληροφορίες Επικοινωνίας, email: 247officedept@gmail.com Ή WhatsApp Chat: + 1-989-394-3740 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή