ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Μυρίζει μπαρούτι σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Ερευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην υποτιθέμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους ετοιμάζει η Τουρκία

Μπαρούτι μυρίζει ολοένα και περισσότερο η κατάσταση στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Αντιδρώντας στην έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ (η αμερικανική εταιρεία - «Noble Energy» - εγκατέστησε ήδη την πλατφόρμα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και οι σχετικές εργασίες ξεπερνούν σε κόστος τα 500.000 δολάρια την ημέρα), η Τουρκία ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή της να καθορίσει ΑΟΖ με το ψευδοκράτος και μέσα στο 2012 να ξεκινήσει έρευνες στα ανοιχτά των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου. Μετά από σύσκεψη στην Αγκυρα με εκπροσώπους του ψευδοκράτους, σήμερα αναμένονται στα κατεχόμενα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO).
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία εξέδωσε χτες αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη, σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου. Η Τουρκία αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενισχύσει την παρουσία της με πλόες σκαφών και αεροναυτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, αλλά και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νότια του Καστελόριζου, όπως γίνεται και τις μέρες αυτές.
Από ελληνικής πλευράς, πέρα από τα καθιερωμένα διαβήματα στην Τουρκία και την ενημέρωση της νορβηγικής εταιρείας ερευνών, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες». Πηγές των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας σημειώνουν ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να «εξαφανίσει» τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά της γραμμής Κρήτη - Κάρπαθος - Ρόδος και νότια του Καστελόριζου, επιχειρώντας συνεταιρισμό για έρευνες και εκμετάλλευση με την Αίγυπτο. Σημειώνεται πως η τουρκική ΑΟΖ και η αιγυπτιακή ΑΟΖ δεν συνορεύουν, εκτός εάν θεωρηθεί πως το Καστελόριζο δεν έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ.
Ενδεικτικές του βάθους της ελληνικής εμπλοκής είναι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες, σύμφωνα με τις οποίες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προχτές το βράδυ, συμφώνησαν για άμεση ενεργοποίηση της μυστικής στρατιωτικής συμφωνίας που υπεγράφη τις προηγούμενες μέρες από τον Π. Μπεγλίτη κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και η οποία περιλαμβάνει μετασταθμεύσεις ελληνικών μαχητικών στο Ισραήλ και ισραηλινών σε ελληνικά αεροδρόμια για την κάλυψη του άξονα Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη.
Σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Π. Μπεγλίτης θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Δ. Ηλιάδη. Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε ενδεχόμενη πρόταση της Τουρκίας για κοινές έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Γ. Μανιάτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, «από τη στιγμή που ο γείτονας δεν δέχεται τη βάση συζήτησης όλων των πολιτισμένων κρατών. Αρα, είναι εκτός συζήτησης ακόμη και σε υποθετική περίπτωση».


ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ
Υποσχέσεις για συμβόλαια σε Βρετανία - Γαλλία

Το ανδρείκελο των ιμπεριαλιστών Τζαλίλ πανηγυρίζει με τους Σαρκοζί - Κάμερον
TΡΙΠΟΛΗ.--
Υποδοχή «ηρώων» επιφύλαξαν το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο και οι οπαδοί του στον Γάλλο πρόεδρο και τον Βρετανό πρωθυπουργό που επισκέφτηκαν, χτες, τη λιβυκή πρωτεύουσα και τη Βεγγάζη, επιδιώκοντας απροκάλυπτα να διασφαλίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο από το λιβυκό πλούτο και την ευρύτερη δυνατή επιρροή στη νέα πολιτική σκηνή, μη αφήνοντας πολλά περιθώρια για διεκδικήσεις από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οι Σαρκοζί και Κάμερον έγιναν δεκτοί από το ηγετικό δίδυμο του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ και Μαχμούντ Τζιμπρίλ, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, επισκέφτηκαν ένα νοσοκομείο στην Τρίπολη και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετέβησαν στη Βεγγάζη όπου μίλησαν σε συγκέντρωση.
Και οι δύο υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά, διά του ΝΑΤΟ, τους αντικαθεστωτικούς, τονίζοντας ότι «ο Καντάφι παραμένει κίνδυνος». Ο Κάμερον υποσχέθηκε «βρετανική βοήθεια για τον εντοπισμό του», αποστολή «ειδικών για την οργάνωση της ασφάλειας», τεχνογνωσία για «ειδικές μονάδες νοσηλείας» και προανήγγειλε αποδέσμευση και άλλων ποσών από τα δεσμευμένα κονδύλια του λιβυκού καθεστώτος. Ο Σαρκοζί απηύθυνε αλλεπάλληλες εκκλήσεις «για συγχώρεση και εθνική συμφιλίωση», την ώρα που ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωνε τον εντοπισμό άλλων 13 μαζικών τάφων και η Αφρικανική Ενωση προειδοποιούσε ότι η κατάσταση στη Λιβύη «οδηγεί στην τρομοκρατία και στη διασπορά όπλων» ζητώντας περισσότερα μέτρα. Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η «προθυμία» Σαρκοζί - Καντάφι δεν έχει μείνει χωρίς ανταπόδοση. Ο Τζαλίλ επανέλαβε ότι «οι ξένες δυνάμεις που έσπευσαν να μας βοηθήσουν, θα έχουν προτεραιότητα στα νέα συμβόλαια» και ότι «θα γίνουν σεβαστά τα υπάρχοντα, αλλά θα εξεταστούν το κατά πόσο είναι αποτέλεσμα δωροδοκιών και διαφθοράς».


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Απειλές από το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ._
Με «αποδέσμευση του Ισραήλ από όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες με τους Παλαιστινίους» απειλεί η ισραηλινή κυβέρνηση την Π. Αρχή εφόσον επιμείνει στην κατάθεση αιτήματος μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ. «Θα ακυρωθούν εντελώς όλες οι υπάρχουσες συμφωνίες» τόνιζε κατηγορηματικά ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, μη δίνοντας σαφείς διευκρινίσεις για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Τελ Αβίβ. Αντίθετα επανέλαβε ότι «δεν θα υπάρξουν ποτέ διαπραγματεύσεις με προϋπόθεση τα σύνορα του '67. Η συνοριογραμμή θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».
Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε, χθες, ότι θα απευθυνθεί ο ίδιος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αν και γνωρίζει ότι «δεν είναι φιλικό ακροατήριο για το Ισραήλ», προκειμένου να εξηγήσει τις ισραηλινές αντιρρήσεις και θέσεις. Η ανακοίνωση Νετανιάχου έρχεται ενώ τόσο οι δύο απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου, Ντένις Ρος και Ντέιβιντ Χέιλ, όσο και ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ) Τόνι Μπλερ και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, παρέτειναν την παραμονή τους στην περιοχή συνεχίζοντας τις επαφές και εντείνοντας τις πιέσεις προς την παλαιστινιακή πλευρά να μην καταθέσει επισήμως το αίτημά της.
Προς το παρόν, τουλάχιστον, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διατείνονταν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς τον προγραμματισμό τους: στις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Αμπάς θα παρουσιάσει το αίτημα στη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια θα το καταθέσει επισήμως στον ΓΓ του Οργανισμού. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι δήλωσε ότι θα επιμείνουν στη θέση τους εκτός και αν υπάρξει αξιόπιστη πρόταση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.
  • Με το θερμόμετρο ν' ανεβαίνει διαρκώς, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι χθες εκκενώθηκε η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν της Ιορδανίας ενόψει μεγάλης αντι-ισραηλινής διαδήλωσης υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος που προγραμματιζόταν για αργά χθες βράδυ με στόχο να συνεχιστεί και σήμερα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου