ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Κλιμακώνει τις απειλές για αντίποινα

Ερευνες στην υποτιθέμενη ΑΟΖ των Κατεχόμενων προαναγγέλλει η τουρκική κυβέρνηση, πυροδοτώντας νέες εντάσεις στην περιοχή


Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου, με εμπλοκή και της Ελλάδας, είναι κομμάτι των ανταγωνισμών που οξύνονται για τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Ξεκίνησε χτες η διαδικασία των ερευνητικών γεωτρήσεων από την αμερικανική εταιρεία «Noble Energy», στο «οικόπεδο 12», εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν μέσω απειλών από την πλευρά της Τουρκίας ότι θα προχωρήσει σε έρευνες ανοιχτά των βόρειων κατεχόμενων ακτών της Κύπρου, συνοδεία σκαφών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, η συμφωνία που σχεδιάζεται ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος για τον καθορισμό θαλάσσιων ορίων θα φέρει την τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO στα ανοιχτά της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου. «Αν η ελληνική πλευρά τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε στην κοινή γνώμη», αναφορικά με την έναρξη των ερευνών, η Αγκυρα θα ξεκινήσει εργασίες βυθοσκόπησης από την ερχόμενη βδομάδα, δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης. Χτες, το μικρό τουρκικό ερευνητικό σκάφος MTA «SELEN» βγήκε από το τουρκικό λιμάνι απέναντι από την Κω και κινήθηκε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, επιδεικνύοντας την παρουσία και τις προθέσεις στην περιοχή.
Χαρακτηριστικό των εντεινόμενων απειλών είναι το γεγονός ότι το νορβηγικό πλοίο, που έχει εκμισθωθεί από την Τουρκία για την πραγματοποίηση ερευνών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου. Προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, το Σάββατο, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «πρόκληση» τα σχέδια για την έναρξη ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η Αγκυρα δε θα δεχτεί «κανένα τετελεσμένο γεγονός».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο «πολύ σύντομα, πιθανόν εντός της εβδομάδας». Αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, είπε ότι «στις περιοχές που έχουν ανακοινώσει ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (σ.σ. η Κύπρος), έχουμε και διαφορετικές δραστηριότητες. Τόσο οι φρεγάτες μας όσο και η Πολεμική μας Αεροπορία ελέγχουν συνεχώς την περιοχή», καθώς «αυτή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι αμφισβητούμενη (...) Νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν και οι δικές μας εργασίες εκεί».
Σκόπιμη σύνδεση με Κυπριακό
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι με τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις η Κυπριακή Δημοκρατία «θέλει να σαμποτάρει τις συνομιλίες» για το Κυπριακό, αναπτύσσοντας παράλληλα δύο σενάρια:
«Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος, που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μας ανήκει και κάνουμε ό,τι θέλουμε. Τότε όμως ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου μία άλλη περιοχή κι αυτό μας οδηγεί στη λογική των δύο κρατών. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε με την ΤΔΒΚ τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η κατάσταση των δύο κρατών».
Για «μια πολιτική μανούβρα που εκμεταλλεύεται την τωρινή κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ» έκανε λόγο ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεσίρ Αταλάι, κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, ενώ επανέλαβε τις απειλές που εκτόξευσε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, για πραγματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, αν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ το 2012, χωρίς λύση του Κυπριακού.
Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της Τουρκίας για «λύση» ο Μπ. Αταλάι επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας στη λογική των δύο κρατών, που «θα ζουν υπό συνθήκες ειρήνης και τάξης», σημειώνοντας ότι γι' αυτό η Τουρκία υποστηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, για να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και, πολύ περισσότερο, να απειλεί και να προκαλεί ένταση, λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Σημείωσε για ακόμα μία φορά ότι η ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, στα πλαίσια της οποίας θα συγκυβερνούν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της και οι δύο κοινότητες θα δρέπουν τους καρπούς που προκύπτουν, κάτι το οποίο, όπως είπε, έχει συμφωνηθεί και στις διαπραγματεύσεις.
Συμπλέουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Για τη στάση της Τουρκίας ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.
Χαρακτήρισε «παράνομη» τη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης και εκτίμησε ότι «όλα αυτά πληρώνονται». Ο ίδιος λεοντάρισε ότι «ένας υπουργός Αμυνας δεν πρέπει να φοβάται όταν έχει - και έχω - εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις», και για να δείξει ότι η κυβέρνηση ξέρει να διαλέγει ιμπεριαλιστή στις λυκοσυμμαχίες της είπε: «Ενδεχομένως να αυξηθεί η ένταση. Γι' αυτό είμαστε εδώ, ενεργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαμορφώνοντας συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή και υψώνουμε ένα διπλωματικό και πολιτικό ανάχωμα απομόνωσης της Τουρκίας απέναντι στις πρακτικές που ακολουθεί».
Πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση και τη στρατηγική συμμαχία που έχει κάνει με το Ισραήλ πρόσφερε ο Αντ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι σε αυτά τα θέματα «δεν χωράνε αντιπολιτευτικές κορόνες». Από τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πήραν θέση για τις έρευνες στην Κύπρο και εκτίμησε ως «θετικές» τις κινήσεις της κυβέρνησης για «απόκτηση ευρύτερων συμμαχιών».
Τέλος, ενημέρωση στον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τις «τελευταίες ανησυχητικές απειλές της Τουρκίας απέναντι στη Κύπρο (...) καθώς και για την πρόσφατη ανακοίνωση ερευνών εκ μέρους της Τουρκίας που ακουμπά και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» έκανε χτες στη Νέα Υόρκη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Τριμερής συνάντηση κινημάτων ειρήνης

Στις 24 και 25 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

Η δεύτερη τριμερής συνάντηση των κινημάτων ειρήνης Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτέμβρη. Στη συνάντηση, η ΕΕΔΥΕ θα συμμετάσχει με πολυάριθμη αντιπροσωπεία 80 φίλων της ειρήνης από όλη τη χώρα, που θα αναχωρήσει την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη από τη Θεσσαλονίκη. Για το περιεχόμενο της συνάντησης, η ΕΕΔΥΕ οργανώνει συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί στον 7ο όροφο του ΕΚΘ.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι στην ευαίσθητη και πολυτάραχη περιοχή μας, στη δεδομένη στιγμή έντονων αντιπαραθέσεων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, η ανάπτυξη της αλληλοκατανόησης, της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για το ειρηνικό μέλλον της περιοχής, για την ασφαλή διαβίωση των λαών. Σταθερό παράγοντα στην κατεύθυνση αυτήν μπορούν να αποτελέσουν τα κινήματα ειρήνης των βαλκανικών χωρών και η κοινή τους δράση και αγώνες».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου