ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ--ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Απειλές και μέτρα για να τσακίσουν το λαό

Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν με την πάλη τους και ισχυρό ΚΚΕ να σπάσουν το φαύλο κύκλο των ανατροπών και των εκβιασμών


Αντεπίθεση με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, για να σπάσει η αλυσίδα των μέτρων και των εκβιασμών σε βάρος του λαού
Με «σημαία» την παραπέρα μείωση των μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τις αποσκευές του γεμάτες από ανατροπές, όπως η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δέσμευση ότι θα απολύσει χιλιάδες εργαζομένους στο δημόσιο τομέα και θα ελαστικοποιήσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Χτες, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε στο «Βελλίδειο», ενώ σήμερα Κυριακή αναμένεται η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Το «εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας», που αναμενόταν να παρουσιάσει ο Γ. Παπανδρέου, αποτελεί τον πυρήνα της φιλομονοπωλιακής επίθεσης της κυβέρνησης σε ό,τι έχει απομείνει από τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για ένα «σχέδιο» που μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια είναι προσανατολισμένο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και τη διεύρυνση της μονοπώλησης κλάδων της παραγωγής.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος και θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός, είναι «μαγιά» για να «φουσκώσουν» τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Οσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια, με τον ισχυρισμό ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», αυτά ήδη «ζυμώνονται» στο υπουργείο Οικονομικών κάτω από τις βολικές συστάσεις της τρόικας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, τις οποίες αξιοποιεί στο έπακρο η κυβέρνηση.
Με δεδομένη τη διόγκωση των λαϊκών αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει για μια ακόμα φορά τους εκβιασμούς, τα τρομοκρατικά διλήμματα, τις κάλπικες υποσχέσεις για έξοδο από την κρίση, δήθεν προς όφελος του λαού. Θα προχωρήσει σε ευθεία επίθεση απέναντι στο οργανωμένο ταξικό κίνημα και δηλώνοντας έτοιμος για σύγκρουση, θα απαιτήσει την υποταγή των εργαζομένων στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Μέτρα που έρχονται να σπρώξουν ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.
Ακαριαίες ανατροπές
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Ευ. Βενιζέλου, η κυβέρνηση προωθεί:

1) Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Προωθούνται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες συγκρότησης επιχειρησιακών σωματείων (ίδρυση μέσα σε ένα μήνα), με στόχο την καθολική επιβολή των επιχειρηματικών και ατομικών συμβάσεων και την κατάργηση των κλαδικών. Σε συνδυασμό με την ψήφιση το επόμενο διάστημα του νομοσχεδίου για την «κοινωνική εργασία», στόχος είναι να επεκταθούν όλες οι μορφές «ελαστικής απασχόλησης» (εκ περιτροπής εργασία - καθεστώς διαθεσιμότητας) και να συμπιεστεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης. Στο ίδιο πεδίο, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία «ενιαίου φορέα φόρων και εισφορών», με απώτερο στόχο την παροχή και νέων κινήτρων προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου.


2) Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Μειώσεις μισθών μέχρι και 40% μέσω της κατάργησης όλων των επιδομάτων, θα επιφέρει η εφαρμογή από τον Οκτώβρη του «Ενιαίου Μισθολογίου» για όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου. Η κυβέρνηση ανήγγειλε ακόμα ότι αποσύρει το τέχνασμα της «προσωπικής διαφοράς», που χρησιμοποίησε αρχικά για να εξαπατήσει τους εργαζομένους. Οι μειώσεις μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο θα επιφέρουν και μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου.


3) Ασφαλιστικό: Εφαρμόζεται άμεσα ο νέος κανονισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Από τη νέα λίστα, θα κοπούν περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι.


4) Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα: Με την άμεση επέκταση του καθεστώτος της «εργασιακής εφεδρείας» μέσα στο Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ετοιμάζει απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, που δουλεύουν με σχέση εργασίας ιδιωτικού τομέα στις ΔΕΚΟ, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και το στενό Δημόσιο. Οι 200.000 υπάλληλοι που εργάζονται στους συγκεκριμένους οργανισμούς θα περάσουν από διαδικασία «αξιολόγησης» μέσω ΑΣΕΠ και όσοι κριθούν πλεονάζον προσωπικό θα ενταχθούν σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας». Οπως ανακοίνωσε την παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος μέσα στο Σεπτέμβρη θα «περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία το 10%» από τους 200.000 εργαζόμενους, δηλαδή 20.000 άνθρωποι! Οσοι από αυτούς μπουν στην «εργασιακή εφεδρεία» θα αμείβονται για ένα χρόνο με το 60% των βασικών αποδοχών τους και μετά το τέλος του ενός χρόνου θα απολύονται. Μέχρι να τελειώσει ο χρόνος αυτός πολύ λίγοι θα ενταχθούν στο δημόσιο τομέα με σύμβαση αορίστου χρόνου, σε άλλες θέσεις. Ο αριθμός όσων ενταχθούν θα είναι το 10% των προσλήψεων που θα γίνονται. Ενα κομμάτι από αυτούς, περίπου το 30%, θα προσληφθούν ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που έχουν μπει στην «εργασιακή εφεδρεία», δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, θα απολυθούν μόλις περάσει το ένα έτος.

Η κυβέρνηση επίσης αποφάσισε την εφαρμογή του θεσμού του «κρατικού υπαλλήλου», που θα επιτρέπει τις «ελεύθερες μετατάξεις» προσωπικού στο στενό δημόσιο τομέα, με πρόσχημα να καλυφθούν οι «υπάρχουσες ελλείψεις», αλλά με στόχο τη μετάταξη υπαλλήλων με υψηλότερα εισοδήματα σε θέσεις μειωμένων αμοιβών.

5) Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών: Σε πρώτη φάση μπαίνει άμεσα «λουκέτο» σε 11 φορείς του Δημοσίου: ΕΡΤ ΑΕ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική ΑΕ, ΕΟΜΜΕΧ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Οι περισσότεροι από τους 7.000 εργαζόμενους στους συγκεκριμένους οργανισμούς θα χαρακτηριστούν «πλεονάζον» προσωπικό και θα απολυθούν άμεσα. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα άλλοι 85 οργανισμοί του Δημοσίου.


6) Ιδιωτικοποιήσεις: Με στόχο την «είσπραξη» 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011, η κυβέρνηση προωθεί: Το ξεπούλημα του 35,5% της κρατικής συμμετοχής στα ΕΛΠΕ. Την επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης του ΟΠΑΠ και τη διάθεση των νέων αδειών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Επεκτείνει την άδεια παραχώρησης για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών στη γερμανική πολυεθνική «Χόχτιφ». Την παραχώρηση των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας. Την πώληση του 55% της ΔΕΠΑ. Την πώληση μιας «πρώτης ομάδας ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες», τα οποία θα πωληθούν και στη συνέχεια θα επανενοικιαστούν από το Δημόσιο!


7) «Κλειστά» επαγγέλματα: Ανοίγουν άμεσα όλα τα «κλειστά επαγγέλματα» και κλείνει κάθε κενό που μπορεί να δημιουργεί οποιοδήποτε εμπόδιο στη σύσταση επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση βάζει ξανά στο τραπέζι το καθεστώς για φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες φορτηγών, δικηγόρους και συμβολαιογράφους και φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα ταξί.


8) Δημόσια Διοίκηση: Η κυβέρνηση μαζί με τη ρήτρα του Μεσοπρόθεσμου για το 1/10 (προσλήψεις/απολύσεις) για το 2011 θα προχωρήσει σε μείωση 14.345 συμβασιούχων, στην εισαγωγή της μερικής απασχόλησης για όσους δημόσιους υπάλληλους το επιθυμούν και στη χορήγηση εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών κλπ. Μέτρα που στοχεύουν στην έξοδο των εργαζομένων από τις υπηρεσίες του Δημοσίου.


9) Δαπάνες Δημοσίου: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση «μητρώου ανάληψης υποχρεώσεων» από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Βάσει αυτού, όποιος φορέας δε δηλώνει τις δαπάνες του στο μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα παύει να χρηματοδοτείται. Πίσω από τους τίτλους «διαφάνειας», κρύβονται οι στόχοι της κυβέρνησης για νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.


10) Εθνικό Φορολογικό Σύστημα: Η κυβέρνηση εξήγγειλε την παρουσίαση του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου μέσα στον Οκτώβρη, που δήθεν θα «αποκαταστήσει αδικίες και ανισότητες», καθώς αναμένεται να φέρει νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Στα σκαριά νέα μέτρα
Η κυβέρνηση παράλληλα «αμπαλάρει» τα καινούργια αντιλαϊκά πακέτα για το 2011, με την προώθηση διαρθρωτικών ανατροπών και νέων δημοσιονομικών μέτρων, όπως τα παρακάτω:
-- Οριστική κατάργηση ακόμα και των υπολειμμάτων του 13ου και του 14ου μισθού.
-- Αναπηρικές Συντάξεις: Με βάση τους στόχους της κυβέρνησης, όπως τους παρουσίασε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Το 2012 το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων στο ΙΚΑ να περιοριστεί από το 11,7% στο 9% του συνόλου των συντάξεων, στον ΟΓΑ να κατέβει από το 16,56% στο 12% και στον ΟΑΕΕ να κατέβει από το 10,6% στο 8%». Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των αναπηρικών συντάξεων μέσω της προσέγγισης των μέσων όρων των χωρών της Ευρωζώνης που είναι πολύ χαμηλότεροι.
-- Επικουρικές Συντάξεις: Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει έτοιμο σχέδιο νόμου για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που θα φτάσει σε ποσοστό μέχρι 30% των συντάξιμων αποδοχών.
Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι ότι η βάρβαρη πολιτική δεν έχει ημερομηνία λήξης. Καμιά θυσία, από αυτές που τους επιβάλλει η κυβέρνηση, με τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων της πλουτοκρατίας, δεν πρόκειται να «αλλάξει» προς το καλύτερο τη ζωή τους. Κάθε υποχώρηση μπροστά στους εκβιασμούς προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα μέτρα - απειλές - μέτρα και οδηγεί το λαό πιο βαθιά στη χρεοκοπία για να σωθεί η πλουτοκρατία.
Μόνο η οργάνωση και το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας, η συμπόρευση με το ΚΚΕ για ανατροπή αυτής της πολιτικής, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να σπάσει ο φαύλος κύκλος σε βάρος του λαού. Να μπει φραγμός στα σχέδια των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, να διαμορφωθούν οι όροι για μια άλλη, λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου