ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ Ζεστό χρήμα 100 δισ. ευρώ !

Πακτωλός ενισχύσεων από κρατικά - διακρατικά πακέτα και «έκτακτους μηχανισμούς»

Στην τελική ευθεία για το «κούρεμα», στη δρομολογημένη διαδικασία για την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και τη λεγόμενη ελεγχόμενη πτώχευση, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας συνεχίζει να διοχετεύει αμύθητα ποσά για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, για τη στήριξη του εκμεταλλευτικού συστήματος συνολικά.
Τα συνολικά κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι ντόπιοι τραπεζίτες από τους δύο παράλληλους μηχανισμούς (Τράπεζα Ελλάδας - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) φτάνουν σήμερα στο αστρονομικό ύψος των 104 δισ. ευρώ. Πριν από την εκδήλωση των φαινομένων της καπιταλιστικής κρίσης, τα ποσά αυτά διακυμαίνονταν σε επίπεδα χαμηλότερα από 5 δισ. ευρώ, όπως δηλαδή προκύπτει από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, το ζεστό χρήμα, που διοχέτευσαν μόνο για τις ντόπιες τράπεζες και μόνο μέσα από τους παραπάνω μηχανισμούς φτάνουν στα 100 δισ. ευρώ, περίπου το 50% του παραγόμενου ΑΕΠ, όσο ακριβώς και το «κούρεμα» που ετοιμάζουν στα κρατικά ομόλογα.
Αναβαθμισμένο εργαλείο στήριξης είναι ο λεγόμενος «έκτακτος μηχανισμός στήριξης» (ELA) που έχει στήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, το τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά και τη διαφαινόμενη άρνηση της τελευταίας να αποδεχτεί για ενέχυρο έναντι παροχέτευσης ρευστότητας τα κρατικά ομόλογα, αυτά που της αφήνουν παρακαταθήκη οι ντόπιοι τραπεζίτες. Τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης τα φορτώνουν στο λαό, τα «μεταφράζουν» σε αλλεπάλληλα μέτρα και μνημόνια, με τον πακτωλό των διοχετευόμενων κεφαλαίων να σκορπίζεται στις χοάνες, στην αδηφαγία των μονοπωλίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Σεπτέμβρης 2011):
  • Τα δανεικά στους τραπεζίτες μέσα από τον «έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας» (Emergency Liquidity Assistance - ELA) εκτοξεύτηκαν σε περισσότερα από 26,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα διέρρεαν οι τραπεζίτες, τα ποσά αυτά υπολογίζονταν σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ... Οπως προκύπτει, στον «έκτακτο μηχανισμό» έχουν προσφύγει αρκετές τράπεζες, εξέλιξη που την κρατάνε για «επτασφράγιστο μυστικό». Και σε αυτό το επίπεδο, αναδείχνεται η εντεινόμενη ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη και τις αγορές της ΕΕ, ειδικότερα μέσα στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, το «κοινό νόμισμα» δεν έχει ούτε καν ενιαίο επιτόκιο, ούτε για τα κράτη της λυκοσυμμαχίας, τελευταία ούτε για τους τραπεζίτες τους. Οι ντόπιοι τραπεζίτες αντλούν πάμφθηνα κεφάλαια μέσα από τον «έκτακτο μηχανισμό» της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο με μεγαλύτερο κόστος από αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή από τους συναγωνιστές τους, τους άλλους ισχυρούς τραπεζίτες σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδας δεν απαιτεί εγγυήσεις και ενέχυρα όπως κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις έλλειψης κεφαλαιακής επάρκειας.
  • Στον ίδιο μήνα (Σεπτέμβρης 2011) η «εξάρτηση» των ντόπιων τραπεζών για τα δάνεια που έχουν πάρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζονται να έχουν υποχωρήσει στα 77,5 δισ. ευρώ από 93 δισ. ευρώ στον αμέσως προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2011). Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι έχουν αναπληρώσει τις «απώλειες» ρευστότητας από τον «έκτακτο μηχανισμό».
  • Πέρα από τα προηγούμενα, πέρα και από το ζεστό χρήμα και εγγυήσεις που τους εκχώρησαν με τα προηγούμενα εθνικά πακέτα, ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν και τα ποσά του «β' πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας» στη βάση των αποφάσεων της 26ης Οκτώβρη. Για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών ετοιμάζουν 20 δισ. ευρώ και ακόμη 30 δισ. ευρώ σε πιστωτικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του «κουρέματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της περασμένης βδομάδας ενεργοποιήθηκε και το τελευταίο πακέτο στήριξης των τραπεζών που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες «διαρροές», έγινε χρήση εγγυήσεων, από ορισμένες τράπεζες και για ποσά ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
Αγρια τοκογλυφία με το κρατικό χρέος
Πανάκριβα συνεχίζει να δανείζεται το ελληνικό κράτος, κάθε φορά που προχωρά σε άντληση ρευστότητας μέσω της έκδοσης των ασφαλών, ως προς την εξόφληση στη λήξη τους, βραχυπρόθεσμών τίτλων διάρκειας μικρότερης του ενός έτους.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, το υπουργείο Οικονομικών άντλησε στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με τοκογλυφικούς όμως όρους, καθώς το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,89%, έναντι 4,86% που είχε ανέλθει στην αμέσως προηγούμενη έκδοση.
Για να γίνει κατανοητό το ύψος της συντελούμενης ληστείας από τους λεγόμενους Βασικούς Διαπραγματευτές, τις ελληνικές και ξένες τράπεζες που λεηλατούν τον ελληνικό λαό, μέσω της αγοράς κρατικού χρέους, αναφέρουμε ότι το επιτόκιο που πληρώνει το γερμανικό δημόσιο στις εκδόσεις μακροπρόθεσμων τίτλων (ομόλογα) για τη χρηματοδότηση του κρατικού χρέους, κινούνται στην περιοχή του 2%.
Το ποσό του δανείου των 1,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων που καθίστανται ληξιπρόθεσμα.
«Στο σφυρί» και οι ραδιοσυχνότητες
Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η δημοπρασία για την εκχώρηση του φάσματος στις συχνότητες των 900 ΜΗz και 1.800 MHz με τη συμμετοχή των «Cosmote», «Vodafone» και «Wind», οι οποίες είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το συνολικό τίμημα, που σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει εξασφαλιστεί, φτάνει τα 181,7 ευρώ και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 18 Νοέμβρη.
Η παραπάνω δημοπρασία εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική ξεπουλήματος υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και επί του προκειμένου η τιμή εκχώρησης των παραπάνω «εμπορικών» συχνοτήτων - αν και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες χαρακτήριζαν εξαρχής ως «υψηλή» για τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας - ήταν κάτι περισσότερο από ...δελεαστική, για να εκδηλώσουν άμεσα ενδιαφέρον και οι τρεις κύριοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου