ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ"


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Αδίσταχτη για το λαό όποιος κι αν τη στελεχώσει
Η ονοματολογία και οι ανταγωνισμοί δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία στα μέτρα και στη στρατηγική που τσακίζουν το λαό

Η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος αλλά και η αδυναμία του ντόπιου αστικού πολιτικού προσωπικού να κυβερνήσει με «συνταγές» του παρελθόντος αποτυπώνονται στις φανερές και παρασκηνιακές διεργασίες των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η διακοπή της χτεσινής συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον Αντ. Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια, η θεατρινίστικη αποχώρηση του Γ. Καρατζαφέρη και η μετάθεση της σύσκεψης για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας σήμερα το πρωί, φέρνουν στην επιφάνεια τις δυσκολίες στην πλευρά του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου να διαχειριστεί την κρίση και τις συνέπειές της στο πολιτικό σύστημα.Η παρέμβαση, εξάλλου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης», όπως και άλλων εκπροσώπων των καπιταλιστών, φανερώνει ακριβώς την αγωνία της ντόπιας πλουτοκρατίας.
Το σχέδιο της άρχουσας τάξης για μόνιμη αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του πολέμου εναντίον του λαού που σήμερα δρομολογείται μέσω της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, «μπλόκαρε» προσωρινά χτες: α) Στους διαγκωνισμούς μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων για την πρωτοκαθεδρία στην αστική διαχείριση. β) Στα παιχνίδια για την ηγεσία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. γ) Στους οξυμένους ανταγωνισμούς μεταξύ των τμημάτων της ντόπιας πλουτοκρατίας.
Οι δικομματικές διεργασίες για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, που χτες επικεντρώθηκαν στον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο και στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνουν αμφισβήτηση από τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά των στρατηγικών στοχεύσεων του μαύρου μετώπου: Την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης - 27ης Οκτώβρη και την εφαρμογή του νέου βάρβαρου μνημονίου, την εκταμίευση της 6ης δόσης και το δραστικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, που θα σηματοδοτήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα και διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.
Μόνιμη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος
Ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμα που προηγήθηκε της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, έθεσε τις βάσεις για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στην κατεύθυνση της συγκρότησης μόνιμων και γενικευμένων αστικών συμμαχιών εναντίον του λαού. Η «νέα εθνική συνεργασία», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, μπορεί «να ανοίξει μια νέα εποχή στη χώρα μας. Αυτή της ειλικρινούς συνεργασίας και της συμπόρευσης σε όσα μας ενώνουν». Απόρροια ακριβώς αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών ήταν το παρασκήνιο της ονοματολογίας και των αντιπαραθέσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στη ΝΔ, που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς συμφώνησαν ότι πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα αναλάμβανε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος (προηγουμένως είχαν συμφωνήσει και για τον Απ. Κακλαμάνη που τελικά δεν προχώρησε), παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα επιτελεία των δύο κομμάτων διέρρεαν ως επικρατέστερο τον Λ. Παπαδήμο. Η διαρροή του ονόματος του Φ. Πετσάλνικου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. «Με την επιλογή Πετσάλνικου, η παραίτηση Παπανδρέου είναι εικονική», ανέφεραν κυβερνητικοί βουλευτές, που απειλούσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα υπουργοί της κυβέρνησης (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου) «φωτογράφιζαν» σαν καταλληλότερο τον Λ. Παπαδήμο. Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή Παπαδήμου «ναυάγησε» μετά από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Ε. Βενιζέλου. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη επιλογή «μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια» του Ε. Βενιζέλου για την «άμεση διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ», αφού, όπως ισχυρίζονταν, ο «Παπαδήμος θέλει κυβέρνηση μακράς πνοής». Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, έκανε λόγο για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και σημείωσε ότι ο ίδιος «είχε προτείνει τον Ιούνιο τον Λ. Παπαδήμο για υπουργό Οικονομικών».
Μετά την αναβολή της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ξανάπεσε στο τραπέζι το όνομα του πρώην τραπεζίτη της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, αργά χτες βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωνε επίσημα ότι ο Λ. Παπαδήμος αποδέχεται να αναλάβει πρωθυπουργός στο νέο κυβερνητικό σχήμα, βάζοντας σαν όρο «να υπογράψουν οι αρχηγοί και των δύο κομμάτων το έγγραφο που ζητούν οι Βρυξέλλες για τη συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, να μην λήξει η θητεία της κυβέρνησης στις 19 Φεβρουαρίου και να στελεχωθεί η νέα κυβέρνηση με πολιτικούς και των δύο κομμάτων». Σήμερα, στις 10 π.μ., αναμένεται νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά - Καρατζαφέρη υπό τον Κάρ. Παπούλια.
  • Αργά χτες υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παπανδρέου - Σαμαρά όπου ο πρώτος σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές μετέφερε στον δεύτερο τους όρους του Λουκά Παπαδήμου και κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να έχει και ο ίδιος προσωπική επαφή με τον τραπεζίτη...
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επικοινωνιακά κόλπα για να κρύψει ότι συγκυβερνά
Σε επικοινωνιακά παιχνίδια γύρω από τα πρόσωπα και τα διαδικαστικά που αφορούν τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης επιδίδεται η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει ότι επί της ουσίας συγκυβερνά για να περάσουν τα μέτρα που χρεοκοπούν το λαό. Εξόφθαλμη αγωνία και άγχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «δεν συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ», με το βλέμμα σταθερά στις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζει τη σύνθεση της κυβέρνησης ως αποκλειστική αρμοδιότητα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία η ΝΔ δεν έχει καμία ανάμειξη και εμπλοκή.
Σε όλους τους τόνους και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, το μονότονο μήνυμα από τα στελέχη της ΝΔ ήταν πως «ο Αντ. Σαμαράς δεν απέρριψε κανένα από τα πρόσωπα που του προτάθηκαν για το πρωθυπουργικό αξίωμα». Στο ίδιο πλαίσιο επιδιώκουν να μη συμμετέχουν γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και η συμμετοχή της να εξαντληθεί με στελέχη εκτός Βουλής. Επίσης επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η κυβέρνηση αυτή είναι «περιορισμένης αρμοδιότητας και διάρκειας» και πως οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φλεβάρη.
Είναι φανερό ότι όλα αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια αποσκοπούν στην παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων, αποκρύπτοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που προβλέπονται τόσο από το τρέχον μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο, αλλά και θα υπογράψει το νέο μνημόνιο διαρκείας που προβλέπεται από τις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωζώνης στις 27 Οκτώβρη. Αντίθετα, δημιουργεί την απατηλή εικόνα ότι η νέα κυβέρνηση θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, θα χειριστεί το «κούρεμα» των ομολόγων για το χρέος και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Την ίδια στιγμή, χρεώνει στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καθυστέρηση και το αδιέξοδο στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Πριν αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο, ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε να διαμηνύσει ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα να στηρίξω είτε τον Πετσάλνικο, είτε τον Παπαδήμο, είτε οποιαδήποτε άλλη λύση μου προτείνεται». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης δήλωνε ότι «δεν έγινε ποτέ πρόταση για τον Λ. Παπαδήμο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποψηφιότητά του «κάηκε» στα εσωκομματικά παιχνίδια στο ΠΑΣΟΚ.
Μετά τη σύσκεψη, όμως, στο Προεδρικό Μέγαρο απάντησε οργισμένα στις διαρροές που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι απέρριψε την υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμου επειδή είναι τραπεζίτης, λέγοντας ότι «την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία».





ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ευθυγραμμισμένος με ό,τι συμφέρει την πλουτοκρατία
Αποκαλυπτικός για μια ακόμη φορά χτες ο Αλ. Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη
Τα διαπιστευτήριά του στην άρχουσα τάξη κατέθεσε χτες ο Αλ. Τσίπρας σε μια συνέντευξη (ΝΕΤ) - όρκο στην αστική διαχείριση, γεμάτη αντιφάσεις. Εμφανίστηκε εγγυητής της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, λήψης των δανείων και αποπληρωμής των χρεών που σώρευσε η πλουτοκρατία. Συγχρόνως προσέφερε χείρα βοηθείας στη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά, λέγοντας «θεωρώ αυτονόητο το να μην υπογράψει (...) το κρίσιμο είναι να μην διαπράξει το έγκλημα», συγκαλύπτοντας το γεγονός ότι η ΝΔ εγκληματεί σε μόνιμη βάση σε βάρος του λαού και τους τελευταίους 24 μήνες έχει στηρίξει στη Βουλή την πλειοψηφία των νομοσχεδίων εντός και εκτός μνημονίων.
Ομοίως, εξωράισε και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως δύναμης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ισχυριζόμενος ότι «κάνουν λάθος» και ότι «η επιλογή, η ιδεοληψία του είναι λάθος γιατί είναι καταστροφική»! Με άλλα λόγια, για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η βαρβαρότητα με την οποία το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στους εργαζόμενους και το λαό δεν είναι αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών σαν κόμμα του κεφαλαίου, αλλά ζήτημα «λαθών» και «ιδεοληψίας», οι οποίες, κάτω από προϋποθέσεις, θα μπορούσαν και να διορθωθούν.
Συγχρόνως αγιοποίησε την «κοινωνική ειρήνη», δαιμονοποιώντας τους λαϊκούς αγώνες και τη ριζοσπαστικοποίησή τους, εκφράζοντας ξανά την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να απειληθεί «η κοινωνική συνοχή, αλλά και η κοινωνική ειρήνη». Εξέφρασε την αγωνία του για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και το κύρος των θεσμών του, αποδεχόμενος για το λογαριασμό του κόμματός του την «ευθύνη (...) να λειτουργήσει η δημοκρατία» και να αποτραπεί ο «εκφυλισμός» της και η «γελοιοποίηση του Κοινοβουλίου».
Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, παρουσίασε αναποδογυρισμένη την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος ότι «οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη που δεν έχει καμία σχέση με τα βασικά χαρακτηριστικά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που γνωρίζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία»! Η ΕΕ του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής που γεννοβολάει «μνημόνια», κατά τον Αλ. Τσίπρα, σέβονταν ως σήμερα τη ...λαϊκή κυριαρχία! Ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή στο ευρώ σημαίνει ότι «έχουμε και δικαιώματα, μπήκαμε στο ευρώ και είμαστε ισότιμοι», συσκοτίζοντας την ανισόμετρη ανάπτυξη των κρατών - μελών της ΕΕ, τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς, τα αντιλαϊκά μέτρα που ενιαία προωθούν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Μοιραία υπέπεσε και σε αντιφάσεις. Αφ' ενός ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ τρέμει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί «αρνητικό υπερόπλο (...) ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί», αφ' ετέρου δηλώνοντας ότι είναι ανοησίες τα περί εξόδου από το ευρώ και διερωτώμενος «από το ευρώ θα φύγουμε για να τους κάνουμε τη χάρη; Να τους κάνουμε τη χάρη;.. Αυτό θέλουν...»!
Σε άλλο σημείο, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε «εγώ δεν εισηγούμαι να μην πάρουμε τη δόση», πρόσθεσε «λέω ότι μπορούμε να την παίρνουμε και με άλλη πολιτική», όταν ακριβώς η δανειοδότηση προϋποθέτει τσάκισμα του λαού. Και παρακάτω, «πότε λήγουν τα επόμενα ομόλογα; Τον Μάρτιο λήγουν; Από τώρα σας λέμε μονομερώς ότι θα τα πάρετε κύριοι πιστωτές στο 30, στο 40% της αξίας τους. Θέλετε ή δεν θέλετε; Δεν το εισηγούμαι ως επιλογή». Μ' αυτά και μ' αυτά κατέληξε να υπενθυμίζει στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, την ενταφιασμένη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και να καλεί σε συστράτευση τη λαϊκή δεξιά «στη βάση της υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και των εθνικών συμφερόντων».
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Στηρίζουν τη «νέα» τους κυβέρνηση
Δηλώσεις εκπροσώπων της ντόπιας πλουτοκρατίας για τις πολιτικές εξελίξεις
Την «επιτακτική ανάγκη» των τραπεζικών ομίλων για «ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας», επικαλούνταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, την ώρα που κορυφώνονταν χτες τα παζάρια για τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης. Μιλώντας στους «Financial Times», δήλωσε ότι στο έργο της «νέας» κυβέρνησης είναι να «εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές, που θα διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ», την «εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου», καθώς και τα «μέτρα που απορρέουν από τη συμφωνία», δηλαδή την πολιτική που διά πυρός και σιδήρου ετοιμάζονται να κλιμακώσουν απέναντι στο λαό. Ο τραπεζίτης έκανε λόγο για την «πολιτική αβεβαιότητα», που τους δημιουργεί «πρόσθετα προβλήματα στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».
Επαληθεύοντας ότι για τους αστούς, η συγκυβέρνηση αποτελεί πρόβα για πιο μόνιμη και γενικευμένη συναίνεση σε βάρος του λαού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε χτες ότι «το πολιτικό μας σύστημα καλείται να υπερβεί τον εαυτό του και να σχηματίσει κυβέρνηση σαν αυτή που ελπίζουμε και όχι μια κυβέρνηση σαν αυτή που φοβόμαστε» και πως «από το μαραθώνιο των παρασκηνίων των ημερών, πρέπει να προκύψει γνήσια εθνική συμφωνία όχι ψευδεπίγραφη συναλλαγή».
Στις ίδιες αντιλαϊκές συντεταγμένες κινούνται και οι τραπεζίτες της «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση). Χαρακτηρίζουν «θετική εξέλιξη» τη συμφωνία για τη συγκρότηση συγκυβέρνησης και «διαφοροποιούμενοι» από άλλες μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου (π.χ. Σάλας), βάζουν πλάτες στην τελευταία συμφωνία Κορυφής της ΕΕ και για το κούρεμα 50% στα κρατικά ομόλογα.
Από το Λονδίνο, όπου συμμετέχει σε διεθνή έκθεση τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης, πρόσθεσε και αυτός τη δική του πίεση για επιτάχυνση των αντιλαϊκών εξελίξεων, λέγοντας χτες ότι «κάθε ώρα καθυστέρησης στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης (...) οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή, να παραμεριστούν τα όποια προσωπικά και κομματικά συμφέροντα και να σχηματιστεί άμεσα ισχυρή νέα κυβέρνηση συνεργασίας».
ΛΑ.Ο.Σ.
Δεξιοτέχνης της κωλοτούμπας
Τακτικισμοί υποταγμένοι στη στρατηγική της πιο αποτελεσματικής υπηρέτησης των αστών
Ζάλη προκαλούν οι απανωτές κωλοτούμπες του ΛΑ.Ο.Σ. και του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη στις διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και για να υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης. Χτες βράδυ, ο Γ. Καρατζαφέρης προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο, για να πάρει μέρος σε σύσκεψη με αυτούς που νωρίτερα είχε καταγγείλει ότι «κινούνται στον αστερισμό της παράνοιας».
Λίγα λεπτά αργότερα, αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος, επειδή όπως δήλωσε αντελήφθη ότι όση ώρα ο ίδιος περίμενε σε μια αίθουσα, σε μια άλλη συσκέπτονταν ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς, τους οποίους κατήγγειλε για παιχνίδια τακτικής και ότι συμπαρασύρουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν επίσης παρών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πάρει σήμερα μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ως το βράδυ της Τρίτης εμφανιζόταν αποφασισμένος να μην πάρει μέρος στη συγκυβέρνηση, καταγγέλλοντας ότι μεθοδεύεται γάμος με το ζόρι που είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Το βράδυ άλλαξε στάση και ζήτησε να συναντηθούν Παπανδρέου, Σαμαράς και ο ίδιος, ώστε «να βρούμε την κατάλληλη σύνθεση και τον πιο ενδεδειγμένο για πρωθυπουργό».
Αποχωρώντας χτες απ' το Προεδρικό και ερωτώμενος σχετικά δήλωσε ότι δε χρειάζονται μεσοβέζικες λύσεις, ότι δε θα συμφωνήσει με την πρόταση για τον Φ. Πετσάλνικο και ότι θα πρέπει να προταθεί ο Λ. Παπαδήμος για πρωθυπουργός. Ωστόσο, νωρίτερα στη Βουλή είχε ζητήσει πολιτικό πρόσωπο για πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ακούω τον τάδε απόστρατο, τον τάδε καθηγητή, τον τάδε επί τιμή Αρεοπαγίτη. Μα αυτοί θα πάνε να σώσουν τη χώρα; Φοβούμεθα να πάρουμε την ευθύνη! Τότε προς τι οι πολιτικοί; Είμαστε για τα δύσκολα, να αναλάβουμε ευθύνη!». Ο ίδιος κάλεσε «εάν δεν μπορούν οι δυο αρχηγοί να καταλήξουν σε μια φόρμα, ας αποφασίσουν οι βουλευτές, να εγκαλέσουν ή να σπρώξουν, να προτείνουν ή να ανατρέψουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου