ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Μετατρέπουν την οργή σε λαϊκή οργάνωση και δράση



Με πολύμορφη δραστηριότητα σε λαϊκές συνοικίες και εργατογειτονιές της χώρας αναδεικνύουν τη δύναμη της οργανωμένης δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή επέλαση

Με μπούσουλα το σύνθημα: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ και τις αγωνιστικές δυνάμεις που εκφράζονται στους αυτοαπασχολούμενους μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ, στους φτωχούς αγρότες με την ΠΑΣΥ, στις γυναίκες με τους συλλόγους της ΟΓΕ, στους νεολαίους με το ΜΑΣ, τις αγωνιστικές αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις, συγκροτούνται η μία μετά την άλλη Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε εργατογειτονιά, σε κάθε συνοικία της χώρας. Στόχος των Επιτροπών είναι η οργή και η αγανάκτηση των εργατικών, λαϊκών οικογενειών για τα άγρια μέτρα και συνολικά τη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική που τις έχει γονατίσει για να θωρακίσει τα κέρδη των μονοπωλίων, να μετατραπεί σε ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης, σε αγωνιστική οργάνωση τόσο στα σωματεία, όσο και στον τόπο κατοικίας, με όρους σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής. Ενώ, εκ των πραγμάτων, μπαίνει στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης σε κάθε συγκέντρωση, σε κάθε συζήτηση στις γειτονιές, όλη αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει βήμα για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα διεκδικήσει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών. Και ότι τέτοια ανάπτυξη, που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία, μόνο η λαϊκή εξουσία, με λαϊκή οικονομία μπορεί να εγγυηθεί.Οι Λαϊκές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί έχουν ήδη να αναδείξουν σημαντική δράση, ενώ αυτή ακριβώς η δράση, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αρχίσει να μετρά και θετικά αποτελέσματα, είναι που βοηθά να συσπειρώνονται καθημερινά στις Επιτροπές συνεχώς και περισσότεροι εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου, που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί κανένας μόνος του πλέον να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή επέλαση, βλέπουν τη δύναμη της οργανωμένης δράσης του λαού.
Πώς οργανώνεται η δράση των Λαϊκών Επιτροπών
Η πρώτη «δουλειά» των Λαϊκών Επιτροπών είναι οι τοπικές συγκεντρώσεις στις γειτονιές και τις συνοικίες για την ενημέρωση του κόσμου, η καταγραφή των προβλημάτων που βιώνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, η διάδοση του μηνύματος του αγωνιστικού ξεσηκωμού, της μαζικής, οργανωμένης λαϊκής ανυπακοής, για να σπάσει ο φόβος και οι εκβιασμοί που καλλιεργούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Η συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης σε συνοικίες για να αποτρέπεται η διακοπή ρεύματος, νερού σε σπίτια, οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Είναι καθοριστική η συμβολή των Λαϊκών Επιτροπών στους αγώνες που αναπτύσσονται όλο αυτό το διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο χαράτσι της «αλληλεγγύης», στο χαράτσι της ΔΕΗ, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και στην πρωτοφανή, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση, μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην τελευταία μεγαλειώδη 48ωρη απεργία.
Για παράδειγμα, η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος συγκροτήθηκε στις 18 Μάρτη από τα 4 ταξικά συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Περάματος, την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και γύρω Δήμων και την Εστία της Γυναίκας (μέλος της ΟΓΕ). Η δράση της μετράει ήδη ορισμένα θετικά αποτελέσματα. Στις 7 του Απρίλη με δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αποσπάστηκε η δέσμευση από τον διοικητή του νοσοκομείου για πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη χωρίς προϋποθέσεις καταρχήν των ανέργων και των οικογενειών τους, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ενώ η μάχη συνεχίζεται για την κάλυψη όλων των ανέργων του Πειραιά κάθε κλάδου και των οικογενειών τους.
Με απανωτές δυναμικές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από τις 28 Οκτώβρη και συνεχίστηκαν για μία περίπου βδομάδα απέτρεψε προσωρινά το «λουκέτο» στους παιδικούς σταθμούς της πόλης που είχε προδιαγράψει η δημοτική αρχή (ΝΔ) με την παύση πληρωμών που επέβαλε στα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα τρόφιμα και είδη που αφορούν την υγιεινή και την καθαριότητα, ενώ τα παιδιά είχαν μείνει επί δύο μέρες νηστικά. Ανάγκασε το δήμο να καταβάλει χρήματα και να εξασφαλιστεί η τροφή των παιδιών για έναν περίπου μήνα. Βέβαια, ανέδειξε το διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά της πόλης, σε σύγχρονες υποδομές, με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση των τροφείων κ.ά.
Από τις 16 Οκτώβρη απέκτησε και δικό της χώρο, με κατάληψη στο τρενάκι του ΗΣΑΠ μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής να τον παραχωρήσει. Ο χώρος αυτός έχει αρχίσει πλέον να γίνεται σημείο αναφοράς, κέντρο οργάνωσης και συντονισμού, για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους της πόλης, για όλες τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες. Παράλληλα, εκδίδονται συχνές ανακοινώσεις, γίνονται με συγκεκριμένο προγραμματισμό, εξορμήσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις κεντρικές και σε συνοικίες της περιοχής για την απόφαση συγκεκριμένων μέτρων για την καλύτερη οργάνωση, την καταγραφή των προβλημάτων, την ανάδειξη της ανάγκης της οργάνωσης, ώστε η Επιτροπή να αποκτήσει γερές βάσεις.
Κινητοποιήσεις για κάθε πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών
Δεν υπάρχει πρόβλημα που έχει φορτώσει τις λαϊκές οικογένειες η βάρβαρη πολιτική που να μένει εκτός από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών. Για παράδειγμα στις 7 Οκτώβρη η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου επέβαλε την επανασύνδεση παροχής ρεύματος στο σπίτι ενός εργαζόμενου και Ατόμου με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) αλλά και μιας άνεργης μητέρας δύο παιδιών από το Μενίδι. Δεκάδες είναι παρόμοιες περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί από τις Λαϊκές Επιτροπές.
Χαρακτηριστικό για τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών είναι ότι μόνο τη βδομάδα που πέρασε έγιναν δεκάδες πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας. Για παράδειγμα στις 8 Νοέμβρη η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και ωριαίο αποκλεισμό των ταμείων του καταστήματος της ΔΕΗ στην οδό Πόντου στην Καλαμαριά απαιτώντας να μην κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα σε κανένα εργατικό λαϊκό σπίτι, σε καμία οικογένεια που αρνείται να πληρώσει το χαράτσι, σε κανέναν άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας - Τριανδρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Παπαναστασίου. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Ανέργων που δρα στο πλαίσιο της Λαϊκής Επιτροπής του Ε' Διαμερίσματος, πραγματοποίησε δυναμική κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της Παπαναστασίου.
Στις 9 Νοέμβρη έγινε δυναμική παρέμβαση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) από τη Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος και την Επιτροπή Αγώνα Ανέργων, απαιτώντας δωρεάν μεταφορά των ανέργων και κατάργηση των προστίμων σε όσους άνεργους δεν μπορούν να πληρώσουν εισιτήριο. Μάλιστα, απαίτησαν επιτόπου και κατάφεραν την ακύρωση ενός τέτοιου προστίμου που είχε επιβληθεί σε μακροχρόνια άνεργο.
Στην Κοζάνη, έγινε την ίδια μέρα από τη Λαϊκή Επιτροπή Κοζάνης και τις εργατοοικογένειες που ζουν στις εργατικές κατοικίες της ΖΕΠ Κοζάνης συμβολική κατάληψη και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση) ενάντια στην απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης να κόψει το νερό και τη θέρμανση σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Επίσης, την ίδια μέρα στο πόδι ήταν οι Λαϊκές Επιτροπές Στερεάς Ελλάδας, Εύβοια και Θεσσαλίας.
Στις 10 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Νεάπολης Θεσσαλονίκης έγινε μαζική συγκέντρωση το απόγευμα στο Ρολόι της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, με στόχο την οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ από το λαό της περιοχής.
Την Παρασκευή 11 Νοέμβρη, οι Λαϊκές Επιτροπές Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων, Αγίου Παύλου, Πολίχνης, Συκεών, Καλαμαριάς, Τούμπας - Τριανδρίας και Ε' Διαμερίσματος έκαναν αγωνιστική κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ της περιοχής.
Από τις 9 έως τις 11 Νοέμβρη ήταν επί ποδός όλες οι Λαϊκές Επιτροπές σε Στερεά, Εύβοια και Θεσσαλία. Στις 9 η Λαϊκή Επιτροπή Θήβας πραγματοποίησε παράσταση - διαμαρτυρία στην τοπική ΔΕΥΑ (δημοτική επιχείρηση) ενάντια στα χαράτσια των εργατικών κατοικιών της περιοχής. Αντίστοιχα, συγκεντρώσεις ενάντια στα χαράτσια διοργάνωσαν έξω από το κτίριο της ΔΕΗ στις 10 Νοέμβρη το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Αμφισσας και στις 11 δηλαδή προχτές Παρασκευή αντίστοιχη κινητοποίηση διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Αιδηψού.
Αυτός είναι ο δρόμος
Η τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος είναι ενδεικτική για το τι επιδιώκουν οι Λαϊκές Επιτροπές με τη δράση τους. «Δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα σε καμία οικογένεια που δεν θα πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ. Κανένας άνεργος χωρίς υγεία, περίθαλψη, χωρίς τα αναγκαία. Κανένας μόνος του στην επίθεση, που μας έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και τα κόμματά τους. Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες, να πάρουμε ο καθένας μας, την ευθύνη της οργάνωσης της πάλης, της αντίστασης, της απειθαρχίας. Νόμιμο και πατριωτισμός είναι η ευημερία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών και όχι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση που μας καταδικάζουν. Αξιοποιούμε όλες τις μορφές δράσης και πάλης, με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις στα σχολεία, στη γειτονιά ακόμα και σε επίπεδο πολυκατοικίας. Να πάρουμε αποφάσεις απόρριψης των μέτρων. Να γίνουμε οι νεκροθάφτες όχι μόνο αυτής, αλλά, συνολικότερα κάθε αντιλαϊκής πολιτικής και κυβέρνησης, της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της βαρβαρότητας που φέρνει για τους εργαζόμενους».

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου