ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

ΡΩΣΙΑ - ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Αντιποίνων συνέχεια
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, περίπου 300 πολίτες του Τατζικιστάν, που παραβίασαν τους νόμους της Ρωσίας, απελάθηκαν από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία οι πολίτες του Τατζικιστάν, που απελάθηκαν, δε θα μπορέσουν να εισέλθουν στη Ρωσία τα επόμενα 5 χρόνια.
Αυτή ήταν μια πρώτη χειρονομία της Ρωσίας, που δείχνει έτσι τη δυσφορία της για την καταδίκη σε φυλάκιση 8,5 χρόνων δύο πιλότων (ενός Ρώσου κι ενός Εσθονού) από τις αρχές του Τατζικιστάν, που τους κατηγόρησαν για λαθρεμπόριο.
Να σημειωθεί πως στις 9 Νοέμβρη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας για την υπόθεση της σύλληψης και καταδίκης των δυο πιλότων των ρωσικών αερογραμμών «Ρολκάν», δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου του Τατζικιστάν προκαλεί «πολλά ερωτήματα» και μετά την επίσημη απάντηση των αρχών του Τατζικιστάν η Μόσχα θα προχωρήσει σε απαντήσεις, οι οποίες «μπορούν να είναι συμμετρικές, αλλά μπορούν να είναι και ασύμμετρες». Οπως φαίνεται, η απέλαση των μεταναστών από το Τατζικιστάν αποτέλεσε ένα μέρος των ασύμμετρων μέτρων που έθεσε σε εφαρμογή η Ρωσία.
Στις 11 Νοέμβρη, η Μόσχα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, Γιούρι Ποπόφ, από την Ντουσανμπέ, για διαβουλεύσεις. Πριν την αναχώρησή του, ο Γ. Ποπόφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόνοφ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο τελευταίος έστειλε μήνυμα στη Μόσχα πως η υπόθεση των πιλότων θα διευθετηθεί άμεσα και πως η χώρα του δεν επιδιώκει την παραπέρα ένταση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ι.Π.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η βαρβαρότητα εξουσιάζει
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Νέο έγκλημα που αποδεικνύει το σκοταδισμό που επικρατεί στο δήθεν απελευθερωμένο από τους ιμπεριαλιστές Αφγανιστάν, συνέβη χθες από «Ταλιμπάν». Δύο γυναίκες στην πόλη Γκάζνι, αφού λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου, έπειτα εκτελέστηκαν στο σπίτι τους από ενόπλους, με την «κατηγορία ανήθικων δραστηριοτήτων».
Το συγκεκριμένο γεγονός, που δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, αποδεικνύει για ακόμα μία φορά το αντιδραστικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου της Σαρία, παράλληλα με τις συνέπειες του 10ετούς ιμπεριαλιστικού πολέμου. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το 87% των γυναικών στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί φυσική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία, είτε έχουν εξαναγκαστεί σε γάμους που δεν επιθυμούσαν. Ολη αυτή η οπισθοδρόμηση δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή της Λαϊκής Δημοκρατίας από τους «Ταλιμπάν» με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, που σήμερα, υποτίθεται, τους ...κυνηγάνε.
Την ίδια στιγμή, δικαίωμα να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης σε 10 χρόνια θα έχει ο επικεφαλής της γνωστής και ως «kill team» των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, λοχίας Κάλβιν Γκιμπς, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από στρατοδικείο της Ουάσιγκτον για εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων. Το συγκεκριμένο ανθρωποειδές κρατούσε «ενθύμια» σωματικά μέλη των θυμάτων του, με φωτογραφίες από τους βασανισμούς και τον εξευτελισμό των ανθρώπων. Ο συγκεκριμένος που δικάστηκε ως εξιλαστήριο θύμα, προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις, κρίθηκε ένοχος 15 κατηγοριών, ανάμεσα στις οποίες κατηγορίες για τρεις φόνους εκ προμελέτης.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνονται οι νεκροί από το σεισμό
ΒΑΝ.--
Σε κατάσταση πανικού ζουν πλέον οι κάτοικοι της επαρχίας Βαν στην Τουρκία, μετά και την ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, το βράδυ της Τετάρτης. Η ισοπέδωση 25 ακόμα κτιρίων στην πόλη του Βαν, είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα 19 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία - οι οποίοι προστίθενται στους 600 επιβεβαιωμένους νεκρούς του σεισμού των 7,2 ρίχτερ στην ίδια περιοχή, στις 23 Οκτώβρη.
Οι πληγέντες του σεισμού της 23ης Οκτώβρη, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη νέα ισχυρή δόνηση, καταγγέλλουν ξεκάθαρα το τουρκικό κράτος για ολιγωρία και διακρίσεις στη διανομή βοήθειας. Οι συνέπειες του σεισμού της Τετάρτης έρχονται απλά να προστεθούν σε αυτές του προηγούμενου, καθώς οι πληγές είναι ανοιχτές και αιμορραγούν, σε μία περιοχή με υψηλά ποσοστά φτώχειας, κατοίκους κουρδικής καταγωγής στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι πλέον ζουν σε ερείπια, στερούμενοι ακόμα και τα στοιχειώδη, λόγω της εγκληματικής αδυναμίας που επιδεικνύει το κράτος να επέμβει, και με τις χαμηλές θερμοκρασίες να αποτελούν μια ακόμα απειλή για τη ζωή τους.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Φασιστικές προβοκάτσιες
Καταγγελία του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατά του δημάρχου Βουδαπέστης
Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καταγγέλλει με αποτροπιασμό, την ενέργεια του δημάρχου της Βουδαπέστης, να διορίσει - κόντρα στο λαϊκό αίσθημα - δύο ακροδεξιούς πολιτικούς επικεφαλής του θεάτρου της πρωτεύουσας. Επίσης, καταγγέλλεται η αισχρή, φασιστικής έμπνευσης, προβοκάτσια του ενός εκ των δύο διορισμένων ακροδεξιών (Csurka Istvan), ενάντια στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR) και της αντιφασιστικής οργάνωσης της Ουγγαρίας MEASZ, του Βίλμος Χάντι, επειδή αντέδρασε - όπως είχε υποχρέωση - ενάντια στην απαράδεκτη ενέργεια του δημάρχου να διορίσει ακροδεξιούς επικεφαλής του θεάτρου της πρωτεύουσας. Ο συγκεκριμένος παρουσίασε τον Βίλμος Χάντι, προβοκατόρικα με φωτομοντάζ, ως νεοναζί(!).
Με την ανακοίνωσή της, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί «όλους τους αντιφασίστες και τη διοίκηση της FIR, να δυναμώσουμε τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, γιατί οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τα μονοπώλια, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, εξαπέλυσαν ολοκληρωτικό πόλεμο, κατά των εργαζομένων - ιδιαίτερα της Ευρώπης - με στόχο να ρίξουν το βιοτικό τους επίπεδο κάτω από τα όρια της φτώχειας, για να συνεχίσουν αμείωτη την κερδοφορία των μονοπωλίων σε καιρό κρίσης του καπιταλισμού». Και καταλήγει επισημαίνοντας πως: «Κάτω από τέτοιες συνθήκες θα πληθαίνουν παρόμοιες ενέργειες που ενισχύουν ακροδεξιές - νεοφασιστικές κινήσεις. Που, ακόμα, δυναμώνουν τον αντικομμουνισμό, με απαγόρευση κομμουνιστικών κομμάτων και συμβόλων και με διώξεις αγωνιστών κομμουνιστών - αντιφασιστών. Δυναμώνουμε τον αγώνας μας για να τους σταματήσουμε», υπογραμμίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
ΗΠΑ - ΟΧΑΪΟ
Απέτρεψαν κατάργηση συλλογικών συμβάσεων
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο νόμος SB 5, ο νόμος που προώθησε ο κυβερνήτης της πολιτείας του Οχάιο,Τζον Κάσις και με τον οποίο επιχειρούσε να θέσει υπό απαγόρευση βασικά εργασιακά δικαιώματα, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων όταν τέθηκε υπό την κρίση των ψηφοφόρων της πολιτείας.
Ο νόμος SB5, που θα περιόριζε τις διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων και θα έθετε υπό απαγόρευση τις απεργίες στους δημοσίους υπαλλήλους απορρίφθηκε με ποσοστό άνω του 61% κατά την καθιερωμένη διαδικασία της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ για ποικίλα ζητήματα σε διάφορες πολιτείες, όπως για τα μέτρα κατά των αμβλώσεων στο Μισισίπι και έναν νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα ψήφου στο Μέιν και μεταξύ αυτών και στο φερόμενο ως προπύργιο των Ρεπουμπλικανών το Οχάιο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα σπεύδει να προσεταιριστεί τη νίκη αυτή, ενώ επιστρατεύονται και οι ειδικοί και αναλυτές όπως ο καθηγητής Τζον Γκριν του Πανεπιστημίου του Εϊκρον που παρατήρησε ότι «το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα εργατικά συνδικάτα μπορούν ακόμα να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους και να βρουν την ενότητα όταν απειλούνται τα βασικά τους συμφέροντα». Η παρατήρηση για την «ανάκτηση της δύναμης» εκ μέρους των συνδικάτων είναι η μισή αλήθεια.
Τα συνδικάτα ή καλύτερα η ηγεσία αυτών ουσιαστικά σύρθηκαν από τους εργαζόμενους που οργανώθηκαν στη βάση και αντέδρασαν με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις συνεχείς και μαζικές ενάντια στην προτεινόμενη νομοθεσία. Κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν από τις ανάλογες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πολιτεία του Γουισκόνσιν. Οπως λένε οι εργαζόμενοι είναι μόνο μια «νίκη» σε έναν πόλεμο που περιλαμβάνει δρακόντειες περικοπές σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο και αποψίλωση δικαιωμάτων, εργασιακών, ατομικών ακόμη και ανθρώπινων.
ΒΙΕΝΝΗ._ «Πολύ χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύθηκαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχία) δίχως εντούτοις να εντοπιστεί η πηγή, από την οποία αποκλείστηκε η περίπτωση του πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα της ΒΑ Ιαπωνίας. Αυτό ανακοίνωσαν χτες στελέχη στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα επίπεδα ραδιενεργών σωματιδίων δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ._ Σε δικαστήριο της Πρίστινας άρχισε χτες η δίκη του Φατμίρ Λιμάι, πρώην υπουργού Μεταφορών του Κοσσόβου, και πρώην διοικητή του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου», ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο χωριό Κλέτσκα, στο Μαλίσεβο. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι και ηγετικό στέλεχος του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου» και άλλα εννέα άτομα κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανισμούς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ-ΠΑΡΙΣΙ._ Η Γαλλία ανακοίνωσε χτες ότι επενδύει ένα εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση της πειρατείας στο δυτικοαφρικανικό Κόλπο της Γουινέας μέσα στην επόμενη τριετία.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ._ Ο πρέσβης της Ερυθραίας στην Κένυα δήλωσε χτες πως είναι αβάσιμες οι κατηγορίες περί εξοπλισμού των ισλαμιστών της Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία από τη χώρα του, επικαλούμενος το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στο Κέρας της Αφρικής.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ._ Σε εξέλιξη παρέμεναν χτες οι έρευνες Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών για τη δολοφονική επίθεση κατά τριών Σέρβων στη συνοικία Μπρτζάνι στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 28χρονου Σέρβου και τον τραυματισμό άλλων δύο. Ηδη ανακρίθηκαν έξι Αλβανοί αυτόπτες μάρτυρες και ένας Σέρβος.
ΚΙΕΒΟ._ Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και πρωτεργάτης της λεγόμενης «Πορτοκαλί Επανάστασης», Γιούλια Τιμοσένκο, κατηγορείται για φοροδιαφυγή, κλοπή και απόκρυψη εσόδων ξένων νομισμάτων όταν κατείχε τη θέση της επικεφαλής της εταιρείας εμπορίου φυσικού αερίου «Ενωμένα Ενεργειακά Συστήματα της Ουκρανίας» την δεκαετία του 1990, όπως έγινε γνωστό από την Υπηρεσία Φορολογίας της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η Τιμοσένκο έχει ήδη καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας, κάτι το οποίο η ίδια απορρίπτει υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολιτική δίωξη που έχει εξαπολύσει εναντίον της ο Πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ
MAΝΑΓΚΟΥΑ.--
Συνεχίζονται και διευρύνονται οι ταραχές με πρωταγωνιστές κατά κύριο λόγο τους οπαδούς του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος (PLI), Φάμπιο Γκαδέα, που αμφισβητούν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, που ανέδειξαν νικητή τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα και το Μέτωπο των Σαντινίστας στις γενικές εκλογές.
Οι ταραχές που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Κουσμάπα και στη Σιούνα, στην αυτόνομη περιοχή του Ατλαντικού (Ραάν) στα βόρεια της χώρας, έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και το επίκεντρό τους είναι πλέον η πρωτεύουσα Μανάγκουα. Ηδη 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Στους τραυματίες συγκαταλέγονται και 50 αστυνομικοί, μεταξύ αυτών δέκα πολύ σοβαρά, από «αληθινά πυρά», όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φερνάντο Μπόρχε.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετατρέπεται στο καλύτερο πρόσχημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που παρενέβησαν άμεσα και ωμά με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας που έκανε λόγο «για παρατυπίες αλλά περιορισμένες που δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα» και υιοθέτησε πλήρως τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου