ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Μελετάμε και δυναμώνουμε από την πείρα της Οχτωβριανής Επανάστασης


Εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Φάνη Παρρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου Λάρισας, στην εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με θέμα «Οκτώβρης 1917, διδάγματα για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα». Στην εκδήλωση, μίλησε ο Φ. Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής. Ακολούθησε μουσικό - αφηγηματικό δρώμενο με ιστορικές αναφορές «Από το Φλεβάρη στον Οκτώβρη του 1917» και μουσικό πρόγραμμα από την Σύλβια Καπερνάρου (στο πιάνο ο Κώστας Εγγλέζος). Στο χώρο παρουσιάστηκε έκθεση σοβιετικής αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα «Η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης - η σοσιαλιστική επανάσταση».Στην ομιλία του, ο Φ. Παρρής σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Το Κόμμα μας αποφασιστικά υπεράσπισε την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και το άμεσο αποτέλεσμά της, την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Παράμεινε πιστό στην προοπτική της ταξικής πάλης στην ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης και το 1996 προσδιόρισε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της Επανάστασης στην Ελλάδα. Με βάση την επιστημονική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, ερεύνησε τις αιτίες των αντεπαναστατικών ανατροπών. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας είναι η Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό.
Εξοπλισμένοι με αυτές τις αποφάσεις, γινόμαστε πιο ικανοί για τη διάδοση της πρότασης διεξόδου για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού. Αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική, αφού η εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης κάνει ακόμα πιο έκδηλη και οξυμένη τη σύγκρουση ανάμεσα στις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του εργαζόμενου ανθρώπου από τη μία και την καταστροφή αυτών των δυνατοτήτων από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Ετσι, οι καταπληκτικές δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής στο έδαφος του καπιταλισμού θα σημαίνουν ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους με εκατόμβες νεκρών και σακατεμένων.
Από την εκδήλωση στη Λάρισα. Στο βήμα ο Φ. Παρρής
Την αναγκαιότητα για το πέρασμα στο σοσιαλισμό, τη γεννά ο καπιταλισμός, που ενώ έχει κοινωνικοποιήσει την εργασία και την παραγωγή σε πρωτοφανή κλίμακα, τα προϊόντα της κοινωνικά οργανωμένης εργασίας αποτελούν ατομική, καπιταλιστική ιδιοκτησία. Αυτή η αντίφαση είναι η μήτρα όλων των φαινομένων της κρίσης των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών, αλλά και ο σηματοδότης που δείχνει τη διέξοδο και την ανάγκη: Να αντιστοιχηθούν οι σχέσεις παραγωγής με το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, να καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να κοινωνικοποιηθούν, να υπάρξει σχεδιασμένη χρησιμοποίησή τους στην κοινωνική παραγωγή από τη σοσιαλιστική εξουσία που εκφράζει τα συμφέροντα των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου.
Αντικειμενικά ώριμος ο σοσιαλισμός
Η ίδια η πραγματοποίηση της επανάστασης απέδειξε πως ήταν ώριμες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις - καμιά επανάσταση δεν είναι ανώριμη. Η νίκη και η επικράτηση της Οχτωβριανής Επανάστασης αποτέλεσε έμπρακτη απόδειξη πως η εποχή μας, εδώ και έναν αιώνα, είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Οι αντεπαναστατικές ανατροπές των χρόνων 1989 - 1991 δεν ακυρώνουν αυτή την πραγματικότητα. Φυσικά, το γεγονός ότι η προλεταριακή επανάσταση στη Ρωσία δεν παρέλαβε μια πιο προηγμένη παραγωγική βάση όπως ήταν στην Αγγλία, στη Γερμανία εκείνης της εποχής αναμφισβήτητα πρόσθεσε δυσκολίες στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, που όμως υπερνικήθηκαν.
Η μελέτη της εξέλιξης της στρατηγικής των μπολσεβίκων στο διάστημα 1905 - 1917 και της ανάγκης δράση τους στις μάζες έχει διαχρονική σημασία. Αφορά και την πείρα της δουλειάς των κομμουνιστών σε μη ώριμες εργατικές μάζες, σε λαϊκά στρώματα. Ακόμα και σε περίοδο πιο οξυμένων ταξικών αγώνων και ακριβώς για την εξυπηρέτησή τους είναι αναγκαία η μελέτη των έργων του μαρξισμού - λενινισμού, των σύγχρονων αναλύσεων και επεξεργασιών του Κόμματος, για να μπορεί ο κομμουνιστής να δουλεύει σε σύνθετες και γρήγορα εξελισσόμενες συνθήκες. Χωρίς αυτά, η όποια δράση, όση ένταση προσπάθειας κι αν έχει, θα είναι αναποτελεσματική.
Σήμερα, βασισμένοι και στην πείρα του Κόμματός μας και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, έχουμε θεμελιωμένη στρατηγική που αξιοποιεί τις παρακαταθήκες της Οχτωβριανής Επανάστασης και της ανάπτυξης της στρατηγικής από τους μπολσεβίκους. Επίσης, αξιοποιεί τα συμπεράσματα από την πείρα της δράσης του ΚΚΕ, όπως κωδικοποιούνται στο "Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, Β΄ τόμος 1949-1968", με αναφορά στην κρίσιμη περίοδο της ταξικής αναμέτρησης στην Ελλάδα, 1944 - 1949. Στην ιστορία της ανθρωπότητας κανένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα δεν εδραιώθηκε μια κι έξω, ούτε ο καπιταλισμός στην πάλη του ενάντια στη φεουδαρχία».

ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Θερμοκήπιο της αντίδρασης η ΝΑΤΟική διαπαιδαγώγηση
Οσοι εκπλήσσονται για το περιστατικό τη μέρα του Πολυτεχνείου κρύβουν ότι τα δόγματα του στρατού επιφυλάσσουν και ρόλους καταστολής στο εσωτερικό της χώρας
Ενδεικτικό της διαπαιδαγώγησης που παρέχεται στους σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων είναι το περιστατικό που σημειώθηκε στις 17 Νοέμβρη, μέρα γιορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, όπου τεταρτοετής εύελπις και αρχηγός της τάξης του επιχείρησε να αντιστρέψει το πραγματικό νόημα του γιορτασμού, υμνώντας μαζί με άλλους ευέλπιδες τη χούντα. Το γεγονός, επίσης, είναι δηλωτικό της πολιτικής κλειστών θυρών, που ασκείται γενικά στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.
Αλήθεια, τι συμβαίνει στην Ευελπίδων; Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου περιστατικού έρχεται σε μια περίοδο που αστικοί κύκλοι, κύρια από το ΠΑΣΟΚ, καλλιεργούν φήμες και διαρροές για «σταγονίδια» που απειλούν την αστική δημοκρατία. Ποιες δυνάμεις κρύβονται πίσω απ' αυτό, αν όντως συμβαίνει όπως λένε τα διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας; Ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια. Υπάρχουν ευθύνες έτσι ή αλλιώς στις κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για το συγκεκριμένο περιστατικό, όποιο και αν είναι. Σε κάθε περίπτωση, τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα, τώρα και στο παρελθόν, φανερώνουν ότι η αντιδραστική διαπαιδαγώγηση στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται να «δέσει» με τη δράση ομάδων στο εσωτερικό του στρατεύματος, με ακροδεξιές πεποιθήσεις.
Το γεγονός πήρε διαστάσεις μετά από σχετικό δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος». Σύμφωνα με αυτό, μετά το επίσημο μέρος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αρχηγός των ευέλπιδων σηκώθηκε στο βήμα, ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες, να αποχωρήσουν οι σπουδαστές που προέρχονται από την Κύπρο και άλλες χώρες και άρχισε να εξηγεί στους συναδέλφους του ότι «η επανάσταση της 21ης Απριλίου» είχε διαστρεβλωθεί. Στη συνέχεια, μαζί με άλλα πέντε άτομα τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου, ενώ πολλοί ζητωκραύγαζαν σχετικά συνθήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα περιστατικά έχουν και άλλες φορές εκδηλωθεί στη Σχολή Ευελπίδων. Μάλιστα, το 1982 πρωταγωνιστής ήταν ο πατέρας του συγκεκριμένου ευέλπιδος, που σήμερα υπηρετεί ως ταξίαρχος.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενημερώθηκε το βράδυ της 26ης Νοέμβρη από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, από τον οποίο ζήτησε «να διαμηνύσει προς το στράτευμα και να καταστήσει σαφές ότι δε θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας». Σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αναφέρεται ότι «για το περιστατικό αυτό, έχει ήδη ασκηθεί αυστηρός πειθαρχικός έλεγχος, μετά από Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τα αρμόδια όργανα. Ο πρωταίτιος έχει απαλλαχθεί από τα διοικητικά του καθήκοντα και παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Σχολής με το ερώτημα της αποπομπής του».
Εκπαιδεύονται για καταστολή του λαού
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέρος αυτής της εκπαίδευσης, αλλά και της διαπαιδαγώγησης, είναι η προετοιμασία τους για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, αλλά και η προετοιμασία τους για ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, εκτός, αλλά και εντός συνόρων των μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επιτάσσουν τα σχετικά μνημόνια με το ΝΑΤΟ που έχουν από κοινού ψηφίσει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Αλλωστε, αυτές είναι οι κατευθύνσεις του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, που εφαρμόζουν με συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνδρομή του ΛΑ.Ο.Σ. Μάλιστα, έχουν γίνει και ασκήσεις καταστολής διαδηλωτών από το Στρατό, με τη χρήση τεθωρακισμένων, όπως έγινε τον περασμένο Φλεβάρη στο Κιλκίς. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια μετά το 1996 (Βοσνία) που η Ελλάδα συμμετέχει στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές, πάνω από 25.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν πάρει μέρος, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και πολέμους, υποστηρίζοντας τους σφαγείς των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου