ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί στο αστικό στρατόπεδο



Σήμερα η παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση και την έκδοση «ομολόγων σταθερότητας»
Καμιά φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν πρόκειται να υπάρξει όσο τα μονοπώλια κρατούν τα κλειδιά της εξουσίας και της παραγωγής
Με κλιμακούμενη ένταση συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για τον τρόπο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και τον επιμερισμό της ζημιάς στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και των ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, αύριο θα συναντηθούν στο Στρασβούργο η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, με αντικείμενο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκέμβρη, την κρίση στην Ευρωζώνη και το μέλλον του ευρώ.Παράλληλα, την Παρασκευή συναντιούνται οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας με αντικείμενο συζήτησης την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητικά σημειώματα σε πέντε κράτη - μέλη (Βέλγιο, Πολωνία, Ουγγαρία, Κύπρο και Μάλτα) που βρίσκονται στα όρια των δημοσιονομικών ορίων, ζητώντας να λάβουν τα αναγκαία για το κεφάλαιο μέτρα.
Εν αναμονή της σημερινής παρουσίασης της πρότασης της Κομισιόν με τη μορφή «πράσινης βίβλου» (δηλαδή, κειμένου για διαπραγμάτευση) για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και την έκδοση «ομολόγων σταθερότητας» της Ευρωζώνης, ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, σημείωσε ότι «η έκδοση ομολόγων σταθερότητας προϋποθέτει πως τα βήματα που θα γίνουν στο εξής στην κατεύθυνση διανομής του κινδύνου θα πρέπει να εξισορροπηθούν από προβλέψεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», προαναγγέλλοντας λιτότητα και μέτρα χωρίς τέλος για το λαό.
Η πρόταση για τα ομόλογα σταθερότητας πηγαίνει παρέα με την πρόταση για ενίσχυση της εποπτείας στα κράτη - μέλη, την αυστηροποίηση των κανόνων περί «δημοσιονομικής πειθαρχίας», καθώς και την αυτοματοποίηση των κυρώσεων. Ο Ολι Ρεν, μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών, προειδοποίησε ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ θα εξασθενίσει τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας το 2012. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να σημειώσουν αποφασιστική πρόοδο στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τους «Financial Times», η προσπάθεια των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, θα αποτελέσει συμφωνία - πρότυπο για άλλες αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη. «Δεν πρόκειται για την Ελλάδα. Δεν πρόκειται για τα χρήματα. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν καταγράψει τις ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για το προηγούμενο που θα υπάρξει για την υπόλοιπη Ευρώπη και το πώς θα καθορισθούν οι κανόνες για το μέλλον», σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Αντιδρά στα ευρωομόλογα η Γερμανία
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, μιλώντας στο συνέδριο των Γερμανών Εργοδοτών, πρόβαλε ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης την αλλαγή στην ευρωσυνθήκη και στη δομή της Ευρωζώνης. «Σε έκτακτες καταστάσεις πρέπει να είμαστε έτοιμοι για έκτακτα μέτρα», τόνισε η Α. Μέρκελ και υπογράμμισε ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να είναι πρόθυμα να παραχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της ότι το μέτρο των ευρωομολόγων θα πρέπει να εξεταστεί μόνο μετά την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που θα καταστήσουν την ΕΕ πιο ανταγωνιστική, δηλαδή μετά από την εφαρμογή όλων εκείνων των αντιλαϊκών μέτρων που αποσκοπούν στην καταβαράθρωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Στο ίδιο συνέδριο, ο διοικητής της «Bundesbank» τάχθηκε επίσης κατά των ευρωομολόγων, τονίζοντας ότι «βρίσκω, προσωπικά, λυτρωτικά τα υψηλά επιτόκια, που καλούνται τώρα να καταβάλουν» μερικά κράτη μέλη στην ευρωζώνη, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «καλύτερη παρακίνηση, για μεταρρύθμιση και υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, δεν υπάρχει». Ακόμα, υποστήριξε ότι οι νέες κυβερνήσεις σε Ιταλία και Ισπανία θα εφαρμόσουν τα απαραίτητα αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «θα χρειαστούν» εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Από κοντά και ο πρόεδρος της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, επανέλαβε την αντίθεσή του στα ευρωομόλογα, τονίζοντας ότι τα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού θα πρέπει να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους «και εμείς θα πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις». Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν πρέπει να απομειωθεί το χρέος της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Αθήνα δε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της, οι οικονομικές απαιτήσεις των γερμανικών εταιρειών δε θα είχαν καμία αξία, ενώ θα κατέρρεε το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρίνισε ότι «θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να προστατεύσουμε το ευρώ από τους κινδύνους (...) Αλλά όλα θα γίνουν με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το κοινό νόμισμα παραμένει σταθερό. Αυτή είναι η υπόσχεση που δώσαμε για το νόμισμα - να είναι ένα σταθερό νόμισμα με μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα που δεν υπάρχει για να δανείζει σε κράτη».
Ανησυχούν για τη δύναμη του λαού
Βασική πλευρά της συζήτησης για τη διαχείριση της κρίσης αποτελεί και η οχύρωση του καπιταλιστικού συστήματος απέναντι στη διαρκώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και στην προοπτική αυτή να ριζοσπαστικοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συνέδριο των Γερμανών Εργοδοτών ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σημείωσε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας Γερμανών επιχειρηματιών, «πήγα με την πρόθεση να προωθήσω ένα μεγάλο σχέδιο ανάπτυξης. Αλλά τι ανάπτυξη μπορεί να γίνει, όταν δεν υπάρχει καν κτηματολόγιο και όταν οι Ελληνες δεν μπορούν να ξέρουν να οργανώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις; - χώρια οι απεργίες».
Παράλληλα και ο Γ. Βάιντμαν εκτίμησε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή της έκτης δόσης οφείλεται στην «πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα», καθώς η συγκρότηση της συγκυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο δεν αποτελεί από μόνη της εχέγγυο και η δόση του δανείου θα δοθεί «μόνο αν υλοποιηθούν τα προγράμματα». Στο ίδιο πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών, Εγκερτ Βοσεράου, παραπονέθηκε ότι «οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθορίζονται από το δρόμο (...) Ετσι όμως δεν μπορεί να επιβληθεί μια σώφρων κυβερνητική πολιτική».
Παραπέρα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας Ιfo του Μονάχου, Χανς - Πέτερ Ζιν, ζήτησε εκ νέου την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς εκτιμά ότι «αν δεν επανέλθει στη δραχμή, που θα την υποτιμήσει στη συνέχεια κατά 50% έναντι του ευρώ, δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει πάλι οικονομικά». Ο ίδιος σκόπιμα κινδυνολογεί για να τρομάξει το λαό, λέγοντας ότι «ο κοινωνικός αναβρασμός θα καταλήξει μοιραία σε εμφύλιο πόλεμο».
Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τη γερμανική οικονομία στην Κολωνία, Μίχαελ Χούτερ, υποστήριξε ότι ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου καραδοκεί και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ακόλουθης δραστικής υποτίμησης της δραχμής, που θα προκαλέσει αντίστοιχη μείωση μισθών και εισοδημάτων, και αντέτεινε ότι «μπορούμε να οργανώσουμε την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης αν υλοποιήσουμε με συνέπεια τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου».

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Βαθαίνει η κολεγιά με αιχμή την Ενέργεια
Στην Αθήνα από χτες ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών
Η επιβεβαίωση και το βάθεμα της στρατηγικής σχέσης Αθήνας - Τελ Αβίβ είναι το αντικείμενο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χτες στην Ελλάδα ο υφυπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον ομόλογό του Δημήτρη Δόλλη. Ο Ισραηλινός υφυπουργός ζήτησε και θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Στ. Δήμα και τον υπουργό άμυνας Δ. Αβραμόπουλο. Σε συνέχεια των εκατέρωθεν επισκέψεων, την ερχόμενη βδομάδα μεταβαίνει στο Ισραήλ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Για το περιεχόμενο των συναντήσεων στην Ελλάδα είχε μιλήσει ο Ισραηλινός διπλωμάτης στην Jerusalem Post. Οπως είπε, σκοπός της επίσκεψης είναι η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα το σχέδιο για κοινές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, καθώς «η Ελλάδα είναι μια στρατηγικής σημασίας χώρα, λόγω της εγγύτητάς της σε μας στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως λόγω της ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου». «Θα συζητήσουμε για το πώς θα αναδείξουμε την Ελλάδα και την Κύπρο σε κέντρα διανομής φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Δ. Δόλλης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε και η προετοιμασία της λεγόμενης «G to G», δηλαδή η προετοιμασία για την πιθανή συνάντηση των δύο Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Ισραήλ, όπως είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου