ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Ατσαλώνονται από το παλλαϊκό μέτωπο αλληλεγγύης



Σήμερα οι χαλυβουργοί συγκεντρώνονται στα δικαστήρια, όπου θα γίνει η δίκη για το ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε ένα συνάδελφό τους και την αρτιμέλεια ενός άλλου
Η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ που ήρθε από τη Θεσσαλία απευθύνει χαιρετισμό
«Μετά από ένα μήνα απεργία, με όλο αυτό τον κόσμο που συρρέει καθημερινά για να μας δώσουν στήριξη ακόμα και από το υστέρημά τους, έχουμε νικήσει κάθε φόβο. Να το ξέρει αυτό η εργοδοσία, ότι πλέον δεν φοβόμαστε τίποτα, θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη». Τα παραπάνω λόγια ενός εργαζόμενου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» το περασμένο Σαββατοκύριακο εκφράζουν τα συναισθήματα όλων των απεργών του εργοστασίου που για 28η ημέρα συνεχίζουν τη σκληρή, αλλά περήφανη απεργία διαρκείας. Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα ανέδειξε και η απόλυση εργαζόμενου της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης του εργοστασίου, καταγράφοντας και με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία που γεννούν στην εργοδοσία οι αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, όπως καταγγέλλει το σωματείο, ανακοινώνοντας ότι ο αγώνας τους αφορά πλέον και την επιστροφή στη δουλειά και του συγκεκριμένου εργαζόμενου.Σήμερα το πρωί πάντως οι απεργοί θα δώσουν ηχηρό «παρών» στα Δικαστήρια της Ευελπίδων καθώς είχε οριστεί η πρώτη αστική δίκη για το τραγικό εργατικό δυστύχημα πριν από περίπου ένα χρόνο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Τσαγκαράκης και σακατεύτηκε κυριολεκτικά ένα νέο παιδί, ο Πάρης Ιμανούμ.
Κοινό μέτωπο εργατιά - αγροτιά
Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου και κάτω από θερμά χειροκροτήματα των απεργών στο χώρο του εργοστασίου έφτασε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ Λάρισας, αποτελούμενη από τον Βαγγέλη Μπούτα και τον Γιώργο Γκικόπουλο. Η συγκίνηση των απεργών δεν αφορούσε μόνο τα δύο φορτηγά με τους 3 τόνους τροφίμων που μετέφεραν προσφορά από τους αγρότες της Θεσσαλίας. Ηταν η αλληλεγγύη που μετέφεραν από τη φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά που έχει δώσει ανάλογους σκληρούς πολυήμερους αγώνες.
«Νιώσαμε ρίγος όταν αντικρίσαμε το χώρο και εσάς εδώ και μας θύμισε τη συμπαράσταση και στους δικούς μας αγώνες που μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε», τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας, χαιρετίζοντας τους απεργούς. «Μόνο ένα κοινό μέτωπο εργαζομένων, αγροτών, γυναικών, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων, μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή βάρβαρη πολιτική. Για να κάνουμε εμείς κουμάντο σε αυτά που παράγουμε και να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας».
Είναι δύσκολο πάντως και για τους ίδιους τους απεργούς να αντιληφθούν το εύρος της αλληλεγγύης που δέχονται. Από τα τρόφιμα που φέρνουν απλοί άνθρωποι, φαγητό από τοπικά εστιατόρια, τη «Θεία Αρχόντω», που έψησε και πάλι το Σάββατο στο φούρνο της φαγητό για 100 άτομα, τα γάλατα που έστειλε χτες το πρωί ο Δήμος Μάνδρας, τα δύο φορτηγά με λαχανικά και φρούτα παραγωγών και εμπόρων της Γ΄ Λαϊκής Αγοράς, δύο φορτηγά με αγροτικά προϊόντα μετέφερε και η ΠΑΣΥ Ηλείας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Ζαχάρως, η σημαντική οικονομική στήριξη όπως του ΔΣ της ΟΛΜΕ με 1.000 ευρώ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης με 1.000 ευρώ, εργαζομένων της ΜΟΔ (οργανισμός υπουργείου Οικονομικών) με 850 ευρώ, αλλά και της Λέσχης φίλων ΚΚΕ Νέας Υόρκης με 1.000 δολάρια. Σημαντική και η βοήθεια που παρέδωσαν αντιπροσωπείες εργαζόμενων της φαρμακαποθήκης GENESIS, του Συνδικάτου Οικοδόμων παράρτημα Ηλιούπολης, της ΠΕΜΕΝ, της ΟΓΕ Μεγάρων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων, Αχαρνών, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ελευσίνας και δεκάδες ακόμα αντιπροσωπείες σωματείων.
Τη συμπαράστασή τους δηλώνουν ακόμα οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας που θα συγκεντρώσουν και οικονομική βοήθεια. Ακόμα, τον αγώνα των χαλυβουργών δηλώνουν ότι στηρίζουν η Λαϊκή Επιτροπή Σαρωνικού, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, η Γενική Συνέλευση της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και το ΔΣ των Εφοριακών Αγρινίου, το οποίο δίνει ως οικονομική ενίσχυση το ποσό των 300 ευρώ. Την Κυριακή η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, θέλοντας να στηρίξει τον αγώνα των χαλυβουργών, αποφάσισε: Αντιπροσωπεία της να επισκεφτεί την «Ελληνική Χαλυβουργία» και να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της. Οσο διαρκεί η απεργία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για υλική βοήθεια προς τους απεργούς με χρήματα και τρόφιμα που τα μέλη της θα συλλέξουν. Τέλος, καταδικάζει την υποκριτική σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ σ' αυτόν το Γολγοθά των απεργών.
Συνεχίζεται και η διεθνής αλληλεγγύη
Με ιδιαίτερη συγκίνηση οι απεργοί το Σάββατο δέχτηκαν στο χώρο του εργοστασίου μια πραγματικά διεθνή αλληλεγγύη με την επίσκεψη δύο ευρωβουλευτών, του Μπάμπη Αγγουράκη από το ΚΚΕ μαζί με τον Σόρεν Σόντεργκαρντ από τη Δανία.
Μιλώντας στους απεργούς ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε: «Ο αγώνας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που προσπαθούν με την τρικομματική κυβέρνηση να επιβάλουν σιγή τάφου στη χώρα μας, να σταματήσουμε να διεκδικούμε, να σταματήσουμε τους αγώνες, να μας κάνουν όλους να πιστεύουμε ότι ήρθε το τέλος και μπορούν οι κεφαλαιοκράτες και οι εκμεταλλευτές να επιβάλουν τις επιλογές τους και να εξοντώσουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους». Παίρνοντας το λόγο ο Δανός ευρωβουλευτής εξέφρασε την αλληλεγγύη του λαού και της εργατικής τάξης της χώρας του, σημειώνοντας: «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Λέει ένα ηχηρό ΟΧΙ στην αγριότητα των μέτρων των Βρυξελλών και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού».
Την ίδια διεθνή αλληλεγγύη αισθάνθηκαν και από την επίσκεψη στο εργοστάσιο αντιπροσωπείας συνδικαλιστών της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας με συνδικαλιστές που στήριξαν και οικονομικά τους απεργούς με 500 ευρώ.
Στο μεταξύ, συνεχίζουν να καταφθάνουν μηνύματα αλληλεγγύης και στήριξης μέσω της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ στο δίκαιο πολυήμερο ηρωικό απεργιακό αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» από διάφορες συνδικαλιστικές και λαϊκές οργανώσεις όλου του κόσμου.
Χτες έφτασαν μηνύματα από:
1. Σωματείο Εργαζομένων περιοχής Mytisch, Μόσχα.
2. Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας.
3. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Μέτωπο Λιθουανίας.
4. Συνδικαλιστή Συνταξιούχο της Βάσκικης Ομοσπονδίας.
5. Κοινό Συνδικαλιστικό Μέτωπο Βέλγιο Liege (Συνδικάτα: CSC Metal, CNE Arcelor Mittal, MVB - Liege Luxembourg FGTB, SETCA - FGTB).
6. Εργαζόμενους της Βασκικής Δημόσιας Τηλεόρασης.
Στη μάχη και οι γυναίκες των απεργών
Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν το Σάββατο το πρωί σε σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των γυναικών
Αγωνιστική θέση στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών αποφάσισαν να πάρουν οι γυναίκες τους. Το περασμένο Σάββατο, σε σύσκεψη που έκαναν στο χώρο του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, δημιουργώντας ένα σημαντικό όπλο στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα. Οι γυναίκες των απεργών μαζί με τα παιδιά τους βρέθηκαν στο εργοστάσιο και έκαναν ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στήριξης του αγώνα των αντρών τους. Πρώτα από όλα με τη γνωριμία τους και την προσπάθεια να ξέρουν τις ανάγκες που υπάρχουν και μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στις οικογένειες των απεργών ώστε να αντιμετωπιστούν συλλογικά.
«Πρέπει να ατσαλωθούμε και εμείς»
«Είναι βασικό να καταλάβουμε γιατί δίνεται αυτός ο αγώνας από τους άντρες μας και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», ήταν τα πρώτα λόγια της Μαρίας Δελή, γυναίκας απεργού, που άνοιξε τη σύσκεψη, εξηγώντας ταυτόχρονα και τους λόγους που οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει πλέον να ενταχθούν στον αγώνα των χαλυβουργών.
«Πολλές από μας μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο για πρώτη φορά και νιώσαμε δέος βλέποντας τις συνθήκες εργασίας. Ο εργοδότης απαιτεί τώρα να ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά για 500 ευρώ. Πλέον έχουμε υποχρέωση ακόμα κι όταν επιστρέψουν νικητές στο εργοστάσιο να απαιτήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Για κανένα μισθό δεν πρέπει να κινδυνεύει η ζωή τους μέσα στο χαλυβουργείο. Πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουμε και εμείς γιατί γίνεται η απεργία. Οτι ο Μάνεσης που τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιάσει την παραγωγή και τα κέρδη του έρχεται τώρα με τους νόμους που ψήφισαν να απαιτήσει να δουλεύουν με 500 ευρώ για να βγάλει ακόμα περισσότερα κέρδη. Την ίδια στιγμή όμως, εμείς αυτό που ζούμε στις οικογένειές μας είναι τα απανωτά χαράτσια, τα σχολεία χωρίς βιβλία κ.ά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τούτο το πράγμα που ζούμε είναι πόλεμος ταξικός».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη μεγάλη αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί στην απεργία των χαλυβουργών, γεγονός το οποίο στην πράξη σημαίνει πολλά για τις οικογένειές τους, καθώς με τη βοήθεια που έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα τα βγάζουν πέρα στα σπίτια τους. «Είναι το πρώτο εργοστάσιο που θέλει να περάσει τέτοια μέτρα και οι άντρες μας είναι μπροστάρηδες, γιατί στη συνέχεια θα πάνε και στα υπόλοιπα, θα πάνε ουσιαστικά στα ίδια μας τα παιδιά. Είναι υποχρέωσή μας, λοιπόν, να δώσουμε κουράγιο στους άντρες μας. Να πάμε στους συλλόγους, στις γειτονιές και να καλέσουμε σε αλληλεγγύη του αγώνα τους. Πρέπει και εμείς εδώ μέσα να ατσαλωθούμε. Δε χρειάζεται γκρίνια στα σπίτια. Μπορούμε να τους στηρίξουμε και να επιστρέψουν πίσω με το κεφάλι ψηλά χωρίς να απολυθεί κανείς, χωρίς κανείς να συμβιβαστεί».
«Δε τους στέλνουμε πίσω για 500 ευρώ»
Τα λόγια της Μ. Δελή δε βρήκαν απλά σύμφωνες όλες τις γυναίκες των απεργών, αλλά υποστηρίχθηκαν ακόμα περισσότερο στις παρεμβάσεις τους που αφορούσαν τις συνθήκες εργασίας αλλά και για τις οικονομικές δυσκολίες. «Πέρσυ ο άντρας μου όταν έγινε το ατύχημα στο χαλυβουργείο γλίτωσε από θαύμα», θα πει μία γυναίκα. Η διπλανή της συμπληρώνει: «Εμένα έχει καεί ο άντρας μου εδώ μέσα, αλλά ο εργοδότης δεν το θεώρησε εργατικό και γύρισε και μου είπε ότι τον έκαψα εγώ στο σπίτι». Οταν η κουβέντα έφτασε και στο ζήτημα των μισθών, η απάντηση ήταν καθολική από όλες τις γυναίκες: «Δε τα βγάζουμε πέρα με ένα ψωροχιλιάρικο. Με 500 ευρώ δεν τους αφήνουμε να ξαναμπούν μέσα και να τρέμουμε αν θα γυρίσουν και στο σπίτι». Και όσο προχωρούσε η συζήτηση, τόσο δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να τους στηρίξουν ακόμα περισσότερο και στο σπίτι, αλλά και με την παρουσία τους πιο συχνά στο εργοστάσιο συμμετέχοντας και οι ίδιες στην περιφρούρηση.
Στο πλευρό τους η ΟΓΕ
Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΟΓΕ. Μιλώντας στη σύσκεψη, η Μαιρήνη Στεφανίδη, εκ μέρους της αντιπροσωπείας, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή όλη η εργατική τάξη, οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε εσάς και παίρνουν δύναμη. Σήμερα βλέπουμε το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας και κομμάτων που τη στηρίζουν να χορεύουν στη πλάτη μας. Απέναντί τους έχουμε το δικό μας μέτωπο των ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ - ΠΑΣΥ που καλούν σε οργάνωση και πάλη γιατί μόνο από το δικό μας αγώνα φοβούνται. Δε πρέπει λοιπόν καμία γυναίκα να κάνει πίσω, ειδικά τώρα μετά από τόσες μέρες απεργία. Οι εργαζόμενες γυναίκες της ΟΓΕ θα είμαστε στο πλευρό σας. Θα πάμε στις γειτονιές, στους συλλόγους και θα μιλήσουμε για τον αγώνα των χαλυβουργών και των οικογενειών τους. Και την 1η του Δεκέμβρη στην πανεργατική απεργία θα πρέπει να είμαστε όλες σύσσωμες στο πλευρών των χαλυβουργών. Μαζί θα γιορτάσουμε τη νίκη τους. Γι' αυτό μην το βάζετε κάτω, έχετε ψηλώσει πολύ το μπόι της εργατικής τάξης».
Παρέμβαση στη σύσκεψη έκανε και ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Σιφωνιός, ο οποίος κάλεσε τις γυναίκες των απεργών να στηρίξουν τους άντρες τους και να συμμετέχουν και στις περιφρουρήσεις και σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναπαράγει τους εκβιασμούς της εργοδοσίας
Αποκαλυπτική η απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ
Αποκαλυπτική τοποθέτηση, στο πλευρό των βιομηχάνων, χτες από την κυβέρνηση, με αφορμή Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, για το θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία». Εκπροσωπούμενη από τον υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Κουτσούκο, η κυβέρνηση προκλητικά επανέλαβε στη Βουλή την επιχειρηματολογία της εργοδοτικής πλευράς, ζητώντας έμμεσα από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την εκ περιτροπής εργασία την οποία προωθεί η επιχείρηση και μείωση των αποδοχών τους...
Ιδιαίτερα κυνική ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, που δήλωσε ότι «έχουμε στα χέρια μας τη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είναι συμφιλιωτικού χαρακτήρα. Δεν είναι επαναστατική μέθοδος, ώστε να υποχρεώσουμε τον εργοδότη για το πώς θα παράγει». Μάλιστα φρόντισε με επιμέλεια να αναπαράγει τα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας λέγοντας ότι «αυτή η αντιπαράθεση φοβούμαι ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου» και προσθέτοντας πως «εάν πάμε σε συγκρουσιακές καταστάσεις, τότε το υπουργείο θα βρεθεί στη δύσκολη θέση της θεραπείας (σ.σ. αναφερόμενος στα επιδόματα ανεργίας) για αυτούς που θα είναι στο δρόμο». Παρ' όλα αυτά είπε πως «το υπουργείο είναι στη διάθεση του σωματείου ώστε να ξεκινήσει νέα διαμεσολαβητική διαδικασία»... Επίσης ο Γ. Κουτσούκος δήλωσε ότι «η πολιτεία δεν έχει τα εργαλεία για να πετύχει το κατάλληλο αποτέλεσμα», ενώ αναφερόμενος στην επιχείρηση δήλωσε ότι «τα προηγούμενα χρόνια είχε αύξηση κερδών και τζίρου και παραγωγής», όμως «τα τελευταία χρόνια δεν πάει καλά γιατί μεγάλα έργα σταμάτησαν και έπεσε ο κατασκευαστικός κλάδος». Υποστήριξε επίσης ότι «κάτω από την πίεση τη δική μας στα πλαίσια της νομιμότητας, γιατί δεν μπορούμε να τα υπερβούμε, η επιχείρηση δέχθηκε να ανακαλέσει τις απολύσεις (...) ζήτησε όμως εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος», κάτι για το οποίο «απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του σωματείου, οι οποίοι το απέρριψαν» και έτσι «είμαστε σε αδιέξοδο»...
«Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό», δήλωσε σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού ο Γιάννης Πρωτούλης, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει και σήμερα ότι είναι μια μαύρη κυβέρνηση που δημιουργήθηκε κατ' εντολή του ΣΕΒ». Συνέχισε θέτοντας το ερώτημα: «Τι σημαίνει δέχθηκε η επιχείρηση να ανακαλέσει τις απολύσεις; Τις έκανε για τρομοκρατία, όταν οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το 5ωρο». Σήμερα, σημείωσε, «το μεροκάματο του χαλυβουργού είναι 42 ευρώ, αυτό του λείπει του Μάνεση και των υπόλοιπων βιομηχάνων;» προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια των τριμερών επαφών «το υπουργείο κράτησε μια απαράδεκτη στάση και έλεγε στους εργαζομένους "τι θα δώσετε"; Τι να δώσουν από τα 42 ευρώ! Εχουν δώσει θύματα!», θυμίζοντας ότι «κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο ενός εργάτη», ενώ «κάθε μέρα ακρωτηριάζονται δάχτυλα, γοφοί, πόδια»... Απευθυνόμενος προς το υπουργείο Απασχόλησης ρώτησε «ποιανού είναι δουλειά να προστατεύσει τις συλλογικές συμβάσεις;» τονίζοντας ότι «αυτή είναι η δημοκρατία. Δεν δέχεστε; Στο δρόμο!». Συνολικά πάντως αναφέρθηκε στον αγώνα των εργατών λέγοντας πως «το παράδειγμα των εργατών της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" πρέπει να γενικευτεί», αφού «οι βιομήχανοι αξιοποιούν και την κυβέρνηση που διαμόρφωσαν για να μην αφήσουν τίποτε όρθιο». Τόνισε μάλιστα ότι «ο ΣΕΒ απαίτησε: Στα 450 ευρώ ο μισθός! Ποιο μέλλον υπάρχει με 450 ευρώ;»...

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου