ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Οι Κυρίαρχοι της παγκόσμιας οικονομίας



Παπαγεωργίου Βασίλης
Η τεραστίων διαστάσεων συγκέντρωση κεφαλαίου ως συνάρτηση και της συγχώνευσης των βιομηχανικών και τραπεζικών μονοπωλίων αποτυπώνεται στα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ανάλυσης του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, μια ομάδα 147 πολυεθνικών μονοπωλίων ελέγχει το 40% του συνολικού πλούτου ενός δικτύου 37 εκατομμυρίων επιχειρήσεων απ' όλο τον κόσμο!ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ του Ινστιτούτου δημιούργησαν μια βάση δεδομένων 37.000.000 επιχειρήσεων, των μεγαλύτερων, απ' όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, αναλύοντας τη μετοχική τους σύνθεση και το ρόλο τους στην οικονομική δραστηριότητα ξεχώρισαν 43.060 πολυεθνικά μονοπώλια, με στόχο να εξετάσουν τις μεταξύ τους σχέσεις ιδιοκτησίας.
Η μελέτη στηρίχθηκε σε ένα πολύπλοκο μαθηματικό μοντέλο που κατασκεύασαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου για να διαπιστώσουν ποιες από αυτές τις επιχειρήσεις ελέγχουν ποιες, είτε μέσω της συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, είτε μέσω της συμμετοχής στα λειτουργικά τους έσοδα.
Από τη μελέτη, σ' αυτήν τη φάση, προέκυψε ότι 1.318 εταιρείες παρουσιάζουν αλληλοσυνδεόμενες ιδιοκτησίες. Δηλαδή, κάθε μια από αυτές τις εταιρείες είχε ιδιοκτησιακές σχέσεις με δύο ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις. Το συμπέρασμα ήταν ότι κάθε μια από τις 1.318 εταιρείες ήταν συνδεδεμένη ιδιοκτησιακά με 20 ακόμη εταιρείες, κατά μέσον όρο.
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ τον οικονομικό κύκλο αυτών των 1.318 εταιρειών, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ήταν υπεύθυνες για το 20% του συνόλου των λειτουργικών εσόδων παγκοσμίως. Ωστόσο, αναλύοντας τα μετοχικά πακέτα, αποδείχθηκε ότι αυτές οι εταιρείες κατείχαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης του κόσμου και τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς κολοσσούς του πλανήτη, ομάδες που αντιπροσωπεύουν ακόμη ένα 60% των παγκοσμίων εσόδων.
Ομως, κάνοντας ένα ακόμη «ξεκαθάρισμα» (βάσει του μαθηματικού μοντέλου και τη μελέτη του κύκλου εργασιών των εταιρειών) οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει μια ομάδα 147 πολυεθνικών μονοπωλίων, ποσοστό μικρότερο του 1%, οι οποίες ελέγχουν το 40% του συνολικού πλούτου.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ εξ αυτών είναι τράπεζες. Μεταξύ αυτών, και τα γνωστά ονόματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως οι βρετανικές Barclays και Lloyds, οι αμερικανικές JP Morgan και Goldman Sachs, οι γερμανικές Deutsche Bank και Allianz και οι ελβετικές UBS και Credit Suisse.
Από τις πρώτες 50 αυτής της κατηγορίας, οι 24 έχουν έδρα στις ΗΠΑ, οι 8 στη Βρετανία, οι 5 στη Γαλλία, οι 4 στην Ιαπωνία, από 2 στη Γερμανία, στην Ελβετία και την Ολλανδία, ενώ μία έχει έδρα στον Καναδά.
Η ΕΡΕΥΝΑ του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας παρουσιάζει ενδιαφέρον, γιατί συνιστά μια επιστημονική προσπάθεια να αναλυθούν οι πολύπλοκες σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού με την εμφάνιση και δράση του χρηματιστικού κεφαλαίου που είναι «το τραπεζικό κεφάλαιο ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες που συγχωνεύεται μονοπωλιακά με το κεφάλαιο των μονοπωλιακών ενώσεων των βιομηχάνων...».
Η φτώχεια στις ΗΠΑ
Σχεδόν 50 εκατομμύρια ήταν οι φτωχοί στις ΗΠΑ το 2010. Τα νέα (αναθεωρημένα) στοιχεία για τη φτώχεια δόθηκαν την περασμένη βδομάδα από το U.S. Census Bureau - τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων που αφορούν τον πληθυσμό και την οικονομία των ΗΠΑ.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε ανακοινωθεί ότι το ποσοστό της φτώχειας στις ΗΠΑ ήταν 15,1%. Ομως, το ποσοστό αυτό προέκυπτε από έναν υπολογισμό στον οποίο το όριο φτώχειας ήταν 22.113 δολάρια (το χρόνο), ποσό ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με το επίπεδο των τιμών. Ετσι, με τον προσδιορισμό του ορίου στα 24.343 δολάρια και τον υπολογισμό των επιδομάτων που δίνονται στους φτωχούς, το ποσοστό της φτώχειας έφτασε στο 16%, αφού προστέθηκαν 3 εκατομμύρια στους σχετικούς καταλόγους!
Δεδομένου ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ ανέρχεται, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, σε 312,5 εκατομμύρια, ο αριθμός των φτωχών υπολογίζεται σε 50.000.000.
Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν μια μικρή μείωση του αριθμού των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μικρή μείωση σημείωσε και ο αριθμός των μαύρων φτωχών που συνεχίζουν να κατέχουν το θλιβερό ρεκόρ στην εξαθλίωση.
Ομως, ως συνέπεια της κρίσης που πλήττει συνολικά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σημειώνεται μια αύξηση των ποσοστών της φτώχειας τόσο μεταξύ των λευκών, όσο και μεταξύ των ισπανόφωνων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σημαντικά αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό της φτώχειας στους ηλικιωμένους, εξαιτίας της περικοπής των συντάξεων και των παροχών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΛΙΒΥΗ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης θα υπερβεί τα 700.000 βαρέλια την ημέρα ως το τέλος αυτής της χρονιάς και θα επανέλθει στο επίπεδο, στο οποίο βρισκόταν πριν ξεσπάσει η σύρραξη στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής γύρω στον Ιούνη του 2012, δήλωσε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Αλι Ταρχούνι σήμερα. Στη Λιβύη αντλούνταν περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκ των οποίων το 1,3 εκατ. διοχετεύονταν στις διεθνείς αγορές. Η «εξέγερση» προκάλεσε τη σχεδόν πλήρη διακοπή της παραγωγής.
ΡΩΣΙΑ - ΠΟΕ Η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εγκρίθηκε από την ομάδα εργασίας του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος διαχειρίζεται το παγκόσμιο εμπόριο, όπως έγινε γνωστό από τον ΠΟΕ. Η ένταξη αυτή, οι όροι της οποίας αναλύονται σε ένα κείμενο 700 σελίδων, το οποίο προέκυψε ύστερα από διαπραγματεύσεις 18 ετών, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα 153 μέλη του ΠΟΕ στην υπουργική σύνοδο του Δεκεμβρίου στη Γενεύη.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΑΥΞΗΣΗ Συνεχιζόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια και εκτίναξη των τιμών βραχυπρόθεσμα στα 150 δολάρια το βαρέλι προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Στην ετήσια έκθεσή της για τις «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές», η διεθνής υπηρεσία εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 14%, το 2035 και η τιμή του βαρελιού αναμένεται να αγγίξει, κατά μέσον όρο, τα 120 δολάρια.


πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου