ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΙΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»


Δυναμώνουν την πάλη και την τάξη τους
Ανεπανάληπτες οι σκηνές αλληλεγγύης που εκτυλίσσονται στις πύλες του εργοστασίου
Οι πύλες είναι συνέχεια γεμάτες κόσμο
Μετερίζι ενός σκληρού ταξικού αγώνα που προσφέρει πολύτιμα εφόδια συνολικά για την εργατική τάξη αποτελεί η απεργία των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που συνεχίζεται εδώ και 17 ημέρες. Πλέον, οι πύλες του εργοστασίου έχουν μετατραπεί σε ολοήμερο βήμα έκφρασης έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης.
Ενώ οι απεργοί αντλούν ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη από τη πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που εκφράζεται όσο κλιμακώνονται και οι κινητοποιήσεις, ο αγώνας στη «Χαλυβουργία» αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα ότι η ταξική ενότητα των εργαζομένων μπορεί να υψώσει ισχυρό φράγμα αντίστασης στις αντεργατικές ορέξεις και συμφέροντα των μονοπωλίων.
Αυτό αντιλαμβάνεται πλέον και η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και ανησυχεί καθώς βλέπει τους εργαζόμενους μετά από 17 ημέρες, αντί να κουράζονται, να συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν. Αυτό δήλωσαν άλλωστε και χτες μέσω του σωματείου τους στη νέα συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους της εργοδοσίας. Μια συνάντηση στην οποία η εργοδοσία απέδειξε ότι βασικό της στόχο αποτελεί το τσάκισμα της σύμβασης και του 8ωρου - 5ήμερου, καθώς εμφανίστηκε πρόθυμη να αποσύρει την πρόταση για 5ωρη απασχόληση, αλλά επέμενε στην εκ περιτροπής απασχόληση. Πήραν όμως και πάλι την ξεκάθαρη απάντηση από τη διοίκηση του σωματείου ότι «απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων είναι η ανάκληση των 34 απολύσεων και δε συζητάμε καμία αλλαγή εργασιακών σχέσεων».
Εργάτες και φορείς φτάνουν συνεχώς
Συνεχίζουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έλαβαν και προετοιμάζονται για τη συγκέντρωση, την ερχόμενη Παρασκευή, στο υπουργείο Εργασίας, στη νέα τριμερή συνάντηση. Τη διοργάνωση το Σάββατο νέας συναυλίας αλληλεγγύης στο χώρο του εργοστασίου και τη Δευτέρα συγκέντρωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους έξω από τη Βουλή. Ταυτόχρονα, το ψήφισμα, που ομόφωνα ενέκριναν στη ΓΣ καλώντας σε στήριξη και αλληλεγγύη από παντού, έχει ήδη αρχίσει να απλώνεται σε όλη τη χώρα, αλλά και σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όλου του κόσμου.Θλιβερή παραφωνία αποτελεί η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, η οποία μετά από 17 ημέρες απεργίας ουσιαστικά σύρθηκε να συζητήσει ακόμα και χτες το θέμα, και μετά από παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Αρνήθηκε όμως την πρόταση για άμεση (την Παρασκευή) 4ωρη Πανθριασιακή στάση εργασίας και συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου. Αντίθετα, αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας για την άλλη εβδομάδα, την Πέμπτη 24 Νοέμβρη. Οσον αφορά την απραξία της εδώ και 17 ημέρες, ανέδειξαν σαν δικαιολογία ότι δεν έλαβαν «πρόσκληση» από το σωματείο, αποδεικνύοντας τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τελικά αποδέχτηκαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να καλέσουν τα σωματεία της περιοχής να στηρίξουν με χρήματα και τρόφιμα τους απεργούς.
Αλληλεγγύη με τρόφιμα, χρήματα, κάθε τρόπο
Αγρότες έδωσαν στους απεργούς τρόφιμα
Οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας» όμως χτες το απόγευμα κατάλαβαν στην πράξη, ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα που δίνουν, καθώς είδαν στην πύλη του εργοστασίου να διοργανώνεται ξανά μια μαζική συγκέντρωση έμπρακτης αλληλεγγύης. Εργαζόμενοι πολλών κλάδων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων άρχισαν να καταφτάνουν στο χώρο ο ένας μετά τον άλλο. Πρώτα είδαν να καταφτάνουν γυναίκες από τους Συλλόγους (μέλη της ΟΓΕ) από Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα με το ψήφισμα συμπαράστασης και 300 ευρώ οικονομική στήριξη. Λίγη ώρα αργότερα αντιπροσωπεία αγροτών από την ΠΑΣΥ Πελοποννήσου φτάνουν με σημαίες και με ένα φορτηγό γεμάτο τελάρα με φρούτα, κρασί και φαγητό, που τα παραδίδουν στους απεργούς. Εκπαιδευτικοί από την ΕΛΜΕ Πειραιά, τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος και Σαλαμίνας παραδίδουν 800 ευρώ. Στο χώρο εμφανίζονται γυναίκες και από άλλους συλλόγους της Αττικής, όπως Αμαρουσίου, Μελισσίων, Πεντέλης, Κηφισιάς δίνοντας 250 ευρώ, και αμέσως μετά αντιπροσωπεία από το κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού Τομέα με τη δική του οικονομική συμβολή. Ακολουθούν αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο ΟΤΑ παράρτημα Ταύρου και το Σύλλογο Γυναικών Βριλησσίων - Χαλανδρίου. Στο χώρο καταφτάνουν στη συνέχεια με πανό καταχειροκροτούμενοι εκπαιδευτικοί της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Αττικής του ΠΑΜΕ, και παραδίδουν 2.500 ευρώ οικονομική ενίσχυση, που συγκέντρωσαν από δεκάδες συλλόγους της Αττικής. Αυτήν την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη είχαν δεχτεί και από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας όταν φτάνουν δύο αυτοκίνητα στην πύλη του εργοστασίου από την Ομοσπονδία Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων. Εκεί παρέδωσαν τροφοδοσία για 45 άτομα με 6 κούτες γάλατα, 6 κούτες μακαρόνια, φακές και άλλα όσπρια και τελάρα με φρούτα για τις οικογένειες των απεργών.Αμείωτα φτάνουν τα μηνύματα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της χώρας. Χτες έστειλαν ακόμα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ Πιερίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης, τα Συνδικάτα Μετάλλου Νομού Εύβοιας, Οικοδόμων νότιας Εύβοιας, ΒΙΟΜΕΚ, η Ομάδα γυναικών Αλιβερίου της ΟΓΕ.
Σήμερα, τα συνδικάτα της περιοχής αποφάσισαν να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», μαζί με τους απεργούς, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η ενωμένη εργατική πάλη ενάντια στα μονοπώλια.
Κάλεσαν σε συστράτευση τους Θεσσαλούς
Αντιπροσωπεία των απεργών ταξίδεψε όλη νύχτα για να βρεθεί ξημερώματα στις πύλες των εργοστασίων στο Βόλο
Απεργοί απευθύνονται στους συναδέλφους τους Θεσσαλούς
Απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που λειτουργεί στον Ασπρόπυργο, με τη διοίκηση του Σωματείου τους αλλά και εκπροσώπους Σωματείων Μετάλλου της Αθήνας, του Πειραιά και της Μαγνησίας καθώς και της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, επισκέφτηκαν χτες τα δύο εργοστάσια της επιχείρησης, στο Βόλο, για να καλέσουν τους εκεί εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό τους αγώνα που διαρκεί ήδη 17 μέρες. Να σημειώσουμε ότι το Σωματείο Εργαζομένων στα δύο εργοστάσια, που διοικείται από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, έχει συμφωνήσει με τις αντεργατικές προτάσεις της εργοδοσίας που υποθηκεύουν τα εργασιακά δικαιώματα.
* * *
Ο δείκτης του ρολογιού μόλις έχει περάσει την 5η πρωινή - ακόμα είναι σκοτάδι - και στις πύλες των δύο εργοστασίων στο Βόλο φτάνουν οι απεργοί από τον Ασπρόπυργο. Αμέσως, απλώνουν το πανό στην είσοδο που γράφει: «Οχι στις απολύσεις - Οχι στην τρομοκρατία». Κι αρχίζουν τα συνθήματα: «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι», «Η "Χαλυβουργία" θησαυρίζει, από τον εργάτη που ξεζουμίζει», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει».
Σε λίγο στην είσοδο του εργοστασίου φτάνουν δεκάδες φορτηγά που κουβαλούν σκραπ. Βλέποντας ότι μερικά φέρουν αλβανικές πινακίδες, ένας απεργός σχολιάζει: «Ο Μάνεσης ισχυρίζεται πως η δουλειά λιγοστεύει, αλλά το γεγονός ότι φέρνει σκραπ και από την Αλβανία άλλα δείχνει».
Οι απεργοί πλησιάζουν τους οδηγούς των φορτηγών και μοιράζοντάς τους την ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου τους μιλούν για το δίκιο του αγώνα τους, για την αποφασιστικότητά τους να τον συνεχίσουν, την αισιοδοξία τους για την τελική νίκη.
«Συνάδελφοι, μη φοβάστε»!
Η ώρα πλησιάζει 6.00 και στα εργοστάσια φτάνουν οι εργάτες για να πιάσουν δουλειά. Μερικοί βιάζονται να περάσουν την είσοδο, αποφεύγοντας τους απεργούς συναδέλφους τους, που προσπαθούν να τους πιάσουν κουβέντα. Οι πιο πολλοί κοντοστέκονται. Και μετά τον αρχικό δισταγμό ακούν με προσοχή όσα τους λένε οι απεργοί. Εκείνοι τους μιλούν με ζέση και συναίσθημα και προσπαθούν να τους πείσουν με επιχειρήματα: «Συνάδελφοι, μη φοβάστε. Ο φόβος δεν ταιριάζει στους εργάτες και, ειδικότερα, σε μας τους χαλυβουργούς. Τ' αφεντικό μπορεί να φαίνεται πανίσχυρο και να εμφανίζεται ανυποχώρητο, αλλά "η ψυχούλα του το ξέρει". Τρέμει μπροστά στην ενωμένη και πανίσχυρη δύναμη του αγώνα μας. Ελάτε μαζί μας να παλέψουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Αν, τώρα, κάνουμε πίσω δε θα 'χουμε πού να σταθούμε. Και μη νομίζετε ότι με τις υποχωρήσεις θα σώσετε το κεφάλι σας από τη λαιμητόμο της απόλυσης. Τ' αφεντικά δεν καταλαβαίνουν από παρακάλια, μόνο τον αγώνα υπολογίζουν»!
Τα ψυχωμένα λόγια των εργατών, οροί μετάγγισης θάρρους στις φοβισμένες φλέβες των συναδέλφων τους. Κάποιοι από τους εργάτες δηλώνουν «θα ζητήσουμε να γίνει συνέλευση κι εκεί θα ξαναδούμε τη θέση και τη στάση μας» και τότε στα χείλη των αγωνιστών απεργών απλώνεται το χαμόγελο της ικανοποίησης.
Η ώρα περνάει τις 7.00 και οι απεργοί της «Χαλυβουργίας» του Ασπρόπυργου αποφασίζουν να μαζέψουν το πανό και, φωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα, αποχωρούν. Φεύγουν από το Βόλο πιο σίγουροι για την πορεία του αγώνα τους, απ' όσο ήταν, όταν έφτασαν εκεί. Μιλώντας στον «Ρ» ο Δ. Φάνης, απεργός, τονίζει: «Καλούμε τους εργαζόμενους των εργοστασίων της επιχείρησης στο Βόλο να γίνουμε μια γροθιά. Αν δράσουμε μαζί θα κερδίσουμε. Είμαστε σφυρηλατημένοι από ατσάλι και φωτιά. Προσπαθούν να μας θάψουν. Δε θα το πετύχουν».
Μετά τη χτεσινή παρέμβαση των απεργών από την Αττική, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας στο Βόλο αναγκάστηκε να συνεδριάσει. Αν και προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να γιγαντωθεί η αλληλεγγύη αλλά και να συντονιστεί η πάλη των εργατών σε ολόκληρο τον όμιλο, η συνεδρίαση ξεκίνησε χτες το απόγευμα και συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ...
Στο πλευρό των απεργών και η ΠΑΣΕΒΕ
Είμαστε μαζί σας, γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, σημειώνει
Σε πρωτοβουλίες έμπρακτης συμπαράστασης στον αγώνα των εργατών της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», καλεί η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των ΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ στέκεται αλληλέγγυα στο δίκαιο αγώνα των συναγωνιστών εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου για ζωή με αξιοπρέπεια γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.
Η παλικαρίσια στάση σας στον πολυήμερο αγώνα που δίνετε ενάντια στις απολύσεις που γίνονται σε μια εταιρεία που εν μέσω κρίσης διπλασίασε την παραγωγή και τα κέρδη της τον τελευταίο χρόνο, δείχνει το δρόμο του αγώνα που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει,
Είμαστε μαζί σας γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια που προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους καταδικάζουν στην εξαθλίωση, στην ανεργία και το κλείσιμο εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να βγαίνεις στην ανεργία, αφού τους τελευταίους μήνες χιλιάδες συνάδελφοί μας ΕΒΕ, έκλεισαν τα μικρομάγαζά τους κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι κάθε μία θέση εργασίας που χάνεται, κάθε φορά που οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται είτε με τις ελαστικές μορφές εργασίας, είτε με «εφεδρείες» είτε με μείωση των ωρών εργασίας μπαίνει και ένα νέο λουκέτο στο μικρομάγαζο της γειτονιάς.
Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία και καθέναν συνάδελφο ΕΒΕ, να πάρουν πρωτοβουλίες έμπρακτης συμπαράστασης και στήριξης του δίκαιου αγώνα των Χαλυβουργών συναγωνιστών μας, με αποφάσεις και ψηφίσματα των ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων.
Η νίκη των εργατών της "Χαλυβουργίας Ελλάδος" θα είναι νίκη όλων των λαϊκών στρωμάτων στον πόλεμο που μας κήρυξαν τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους υπηρέτες, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και οι συνοδοιπόροι τους».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου