ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ Αλλο ένα ενδοκαπιταλιστικό μείγμα


Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις ενταγμένη στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Από τη συνάντηση της Οργάνωσης στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ)
Στη μικρή πόλη Στρέλνα, που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από το Λένινγκραντ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα η συνάντηση των ηγετών των κυβερνήσεων των χωρών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Η συγκεκριμένη συνάντηση συνέπεσε με τη 10η επέτειο ίδρυσης της ΟΣΣ, την οποία έχουν συγκροτήσει η Ρωσία, η Κίνα, το Καζαχστάν, η Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν. Επίσης, καθεστώς «παρατηρητή» έχουν εξασφαλίσει η Ινδία και η Μογγολία, το Πακιστάν και το Ιράν, με τις δύο τελευταίες χώρες να έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να γίνουν πλήρη μέλη στην ΟΣΣ. Η Λευκορωσία και η Σρι Λάνκα έχουν αποκτήσει το καθεστώς του «εταίρου», ενώ δύο ακόμη χώρες έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να αποκτήσουν σχέσεις με την ΟΣΣ. Πρόκειται για το Αφγανιστάν, που ζητά να γίνει παρατηρητής, και την Τουρκία, που κατέθεσε αίτηση για να αποκτήσει το καθεστώς του «εταίρου».
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός της αύξησης της ακτινοβολίας της ΟΣΣ μέσα στα 10 χρόνια ύπαρξής της. Είναι χαρακτηριστικό πως στα κράτη - μέλη και παρατηρητές της ΟΣΣ ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη. Στην ΟΣΣ συμμετέχουν οι 3 χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ινδία) από τις 5 χώρες των BRICS, που θεωρούνται ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες.
Οικονομική συνεργασία ή πολιτικο-στρατιωτικός οργανισμός;
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διαφόρων αναλυτών, η ΟΣΣ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «περιφερειακή εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ». Η πραγματοποίηση από την ΟΣΣ μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων, με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτικών και σύγχρονων οπλικών συστημάτων στο όνομα της καταπολέμησης της... «τρομοκρατίας», καθώς και η ύπαρξη κοινού μόνιμου στρατιωτικού επιτελείου («αντιτρομοκρατικού»), με έδρα την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, ενισχύουν τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις.
Ωστόσο, οι πολιτικές ηγεσίες της Κίνας και της Ρωσίας, που ουσιαστικά καθορίζουν τις εξελίξεις σ' αυτή τη διακρατική ένωση, έχουν κάνει σαφές πως πρώτη προτεραιότητά τους δεν είναι η στρατιωτική συνεργασία, αλλά η ανάπτυξη της οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής συνεργασίας των συγκεκριμένων χωρών. Και στην πρόσφατη συνάντηση κυριάρχησαν τα ζητήματα της ενίσχυσης των πολύπλευρων εμπορικών οικονομικών σχέσεων, της διεύρυνσης της παραγωγικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, η αύξηση των επενδύσεων, που υποστηρίζονται απ' αυτόν τον διακρατικό φορέα με την έγκριση μέτρων και προγραμμάτων εμπορικής - οικονομικής συνεργασίας. Μάλιστα, σημαντικό μέρος των συζητήσεων της συνάντησης αφιερώθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.
Εσωτερικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί
Οι συνολικότερες αναταράξεις που διαδραματίζονται στην ιμπεριαλιστική «πυραμίδα», όπου η Κίνα κερδίζει συνεχώς νέο «έδαφος», αλλά και η μάχη για τον έλεγχο των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας και των εμπορευμάτων, του ελέγχου των αγορών, διαπερνούν και το εσωτερικό της νέας αυτής διακρατικής οργάνωσης.
Ετσι γίνεται όλο και πιο φανερή η αντίθεση κι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες δυνάμεις - μέλη της, την Κίνα και τη Ρωσία, για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου της Κεντρικής Ασίας. Το Πεκίνο όλο κι εντονότερα αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της Μόσχας στις υποθέσεις των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η Κίνα μέσα σε 10 χρόνια έχει αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της με τις άλλες χώρες της ΟΣΣ κατά 6 φορές (!), από 12 δισ. δολάρια στα 84 δισ. δολάρια. Εχει παραχωρήσει χαμηλότοκα δάνεια στις άλλες χώρες της ΟΣΣ που ξεπερνούν τα 12 δισ. δολάρια. Πρωτοστατεί στην κατασκευή ενεργειακών αγωγών όχι μόνο από τη Ρωσία προς την Κίνα, αλλά κι από τις άλλες ενεργοφόρες χώρες της περιοχής, όπως είναι το Καζαχστάν και το Τουρκμενιστάν. Επενδύει στην κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών και δρόμων, που θα συνδέσουν τις χώρες της Κεντρικής Ασίας με την Κίνα.
Την ίδια ώρα η Μόσχα διατηρεί με τις άλλες χώρες της ΟΣΣ ισχυρούς πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς, μέσα από μια άλλη διακρατική οργάνωση που έχει συγκροτήσει, την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), αλλά και την Τελωνειακή Ενωση, που επιδιώκει να συγκροτήσει και να τη μετατρέψει σε «Ευρασιατική Ενωση».
Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν κάποιες από τις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΟΣΣ, που αφορούν στο μοίρασμα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλ. Πούτιν, υποστήριξε την ιδέα της συγκρότησης ενός ενεργειακού οργανισμού στα πλαίσια της ΟΣΣ. Η απόφαση πάρθηκε, απομένει να δούμε πόσο αυτή στην πράξη μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των εσωτερικών αντιθέσεων.
Στην πραγματικότητα, τόσο ο κινεζικός «δράκος», όσο και η ρώσικη «αρκούδα», παρά τα αλληλο-δαγκώματα, που είναι υπαρκτά στη σχέση τους, γνωρίζουν πως μπορεί να χρειαστεί να βάλουν «πλάτη» ο ένας στον άλλο, όταν νιώθουν πως βρίσκονται μπροστά σε κοινή απειλή. Και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη, η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και οι πολεμικές ιμπεριαλιστικές ιαχές ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ κατά του Ιράν δεν μπορεί παρά να τους προβληματίζουν.
Εξωτερικές προκλήσεις
Απομένει να δούμε αν οι εσωτερικές αντιθέσεις και η διαφοροποιημένη τακτική που ακολουθούν ΗΠΑ - ΕΕ απέναντι σε Κίνα και Ρωσία θα είναι ικανές να γκρεμίσουν μέσα στο επόμενο διάστημα το «οικοδόμημα» της ΟΣΣ, ή πραγματικά αυτό θα μπορέσει να «στεριώσει» και να απαντήσει στις εξωτερικές προκλήσεις που δέχεται.
Οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή σαφώς και «χτυπούν» το «καμπανάκι» για τη Ρωσία και την Κίνα, που βλέπουν πως έχουν μπει στο «στόχαστρο» των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ορισμένες χώρες που αποτελούσαν «στηρίγματά» τους στην περιοχή. Εφόσον περάσουν τα σχέδια των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι δύο χώρες της ΟΣΣ θα υποστούν την απώλεια θέσεων στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, που έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες για καπιταλιστική ανάπτυξη. Επιπλέον, θα μπουν μπροστά και τα σχέδια διαμελισμού των κρατών αυτής της περιοχής. Σχέδια που μπορεί να ασκήσουν πίεση για απότομη αύξηση των αποσχιστικών κινημάτων στο εσωτερικό των χωρών της ΟΣΣ, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ισχυρότερων χωρών της.
Η άρνηση Ρωσίας - Κίνας να κάνουν δεκτή την αίτηση του Ιράν να καταστεί πλήρες μέλος της ΟΣΣ και να αποκτήσει έτσι ισχυρότερες εγγυήσεις για την ασφάλειά του, σε μια στιγμή που οξύνεται η επίθεση εναντίον του, δείχνει αδυναμία, έντονο προβληματισμό για το μέλλον των διεθνών εξελίξεων και πιθανών ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών.
Ετσι, η 2η εικοσαετία της ζωής της ΟΣΣ, που μόλις ξεκίνησε, την έφερε μπροστά σε ένα σοβαρό σταυροδρόμι, που είτε θα την αναδείξει σε ισχυρό παράγοντα της «αρχιτεκτονικής» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είτε θα την καταστήσει ανήμπορη κι ανίσχυρη ένωση κρατών, που ο χρόνος θα την φθείρει μέχρι εξαφανίσεώς της.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου