ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


«Στείλτε φαγητό να ταΐσουμε τα παιδιά!»
Αιτήματα για μερίδες απευθύνουν οι δάσκαλοι, καθώς μαθητές τους έρχονται και φεύγουν από τις τάξεις νηστικοί
Κολωνός, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Βοτανικός, Λόφος Στρέφη, Θησείο. Γειτονιές της Αθήνας όπου η λαϊκή οικογένεια υποφέρει, συνθλίβεται, πεινάει, στέλνει στο σχολείο τα παιδιά της νηστικά. Σε τέτοιο τραγικό σημείο η κατάστασή τους από τη λαίλαπα του ευρωμονόδρομου και της κρίσης, που οι δάσκαλοι απευθύνουν πλέον εκκλήσεις προς όποιον φορέα βρουν μπροστά τους να στείλει μερίδες φαγητού για να τα ταΐσουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε παιδιά δημοτικού, δηλαδή ηλικίες έξι με δώδεκα χρόνων, που μένουν στα ολοήμερα τμήματα, μέχρι περίπου τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπαιδευτικοί παρατήρησαν πολλά παιδάκια, που έρχονταν κι έρχονται συνεχώς με την τσάντα τους άδεια από οτιδήποτε φαγώσιμο. Κι αν στην αρχή πλήρωναν από την τσέπη τους για να τους πάρουν μια τυρόπιτα από το κυλικείο και να ξεγελάσουν την πείνα των υποσιτισμένων μαθητών τους, το πρόβλημα σταδιακά λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φιλανθρωπία, ούτε από το συρρικνούμενο εισόδημα του εκπαιδευτικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατατέθηκαν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας (έχει την ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, έχει μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στα νήπια) αιτήματα από τα ακόλουθα Δημοτικά Σχολεία να τους στείλουν κι εκεί φαγητό για να ταΐσουν μαθητές τους:
  • 36ο Δημοτικό Σχολείο (στο Λόφο Στρέφη), αίτημα για 6 μερίδες.
  • 49ο Δημοτικό Σχολείο (Θησείο), αίτημα για 25 μερίδες.
  • 66ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαδημία Πλάτωνα), αίτημα για 20 μερίδες.
  • 127ο Δημοτικό Σχολείο (Κολωνός) αίτημα για 6 μερίδες.
  • Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας στον Κολωνό (καλύπτει ανάγκες παιδιών που κατοικούν σε Μεταξουργείο, Κολωνό, Βοτανικό). Το Δημοτικό Βρεφοκομείο έστελνε και από πριν εκεί μερίδες φαγητού για τα παιδάκια που σιτίζονται στο Κέντρο. Τώρα του ζήτησε επιπλέον δέκα.
Φυσικά, οι πραγματικές ανάγκες σίτισης είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα του τι συμβαίνει με τα παιδιά του Δημοτικού που δεν μένουν στο ολοήμερο, ή του Γυμνασίου και Λυκείου που σχολούν νωρίτερα. Ενώ, όπως επεσήμαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας σε σχετική συζήτηση, υπάρχει και το φιλότιμο που εμποδίζει πολλές λαϊκές οικογένειες να εκφράσουν δημόσια το πρόβλημά τους.
Αλλωστε, πρόβλημα υποσιτισμού υπάρχει και στα νήπια που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Οπως δήλωσε πρόσφατα η ίδια η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Μαρία Ηλιοπούλου: «(...) με μία διακριτική διερεύνηση που έγινε από εμάς, να δούμε περίπου πόσα παιδιά στους σταθμούς μας - μέσα στα 5.500 παιδιά που φιλοξενούμε - αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και σε επίπεδο σίτισης στο σπίτι τους. Είναι γύρω στα 200 παιδιά και εκεί, προς το παρόν, το λύνουμε εκ των ενόντων κι εκεί πρέπει να κάνουμε κάτι».
Σημειωτέον ότι για να γίνει δεκτό ένα παιδί στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας πρέπει οι γονείς του να εργάζονται, να εμφανίζουν δηλαδή κάποιο εισόδημα. Αν η πείνα καλπάζει σε οικογένειες εργαζόμενων, σκεφτείτε την καταστροφή που συντελείται στις οικογένειες των ανέργων.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ - ΧΑΝΙΑ
Η λύση βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα των σπουδαστών μαζί με το ταξικό κίνημα
Σε εκδήλωση της ΚΝΕ στην ΑΕΝ, μίλησε ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Για τα ιδιαίτερα ζητήματα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στα Χανιά, τις γενικότερες αντιλαϊκές εξελίξεις που σαρώνουν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, την κατάσταση ιδιαίτερα στο χώρο των Ναυτεργατών και την οργάνωση της πάλης στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος και της ΠΕΜΕΝ, συζήτησαν την περασμένη Τετάρτη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΝΕ στη σχολή, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΝ.Η σχολή της ΑΕΝ Χανίων, όπως και οι υπόλοιπες οχτώ σχολές ΑΕΝ που υπάρχουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα: Ελλείψεις σε υποδομές (κτιριακό, θέρμανση κ.ά.), βιβλία και καθηγητές, προβλήματα στη στέγαση, διακοπή της δωρεάν σίτισης.
Οπως τόνισε ο Θαν. Ευαγγελάκης, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές μέσα στη σχολή είναι συνδεδεμένα και με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν αύριο όταν θα βγουν στην αγορά εργασίας. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας μαζί με το εφοπλιστικό κεφάλαιο θέλουν τους νέους καπετάνιους και τους νέους μηχανικούς υποχείριά τους, να είναι εύκολα αναλώσιμοι, χωρίς συνδικαλιστική δράση και να γυρίζουν από εταιρεία σε εταιρεία, πιστεύοντας ότι έχουν ανάγκη το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τους εξωθούν να δουλεύουν ανασφάλιστοι, και να είναι έρμαια στα χέρια των ναυτικών πρακτόρων. Οσο αφορά την ασφάλεια και τη σύνταξή τους, είναι γνωστό ότι το ΝΑΤ, όπως και όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, έχει λεηλατηθεί.
Επικεντρωμένη στο πώς πρέπει να παλέψουν οι σπουδαστές των ΑΕΝ ήταν η ομιλία του Γιώργου Τούσσα, που τόνισε ότι μοναδικός τρόπος να βγει ο λαός από αυτήν την κρίση είναι να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να παλέψει στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων, σε κοινωνική συμμαχία. Ανέφερε ότι οι σπουδαστές δεν πρέπει να περιμένουν από κανένα «σωτήρα» να δώσει λύση στα προβλήματά τους, αλλά οι ίδιοι, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, σε συνεννόηση με τις άλλες ΑΕΝ της Ελλάδας, και σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, να διεκδικήσουν τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει. Τους κάλεσε να μη συμβιβάζονται με τα πενιχρά χρήματα που δίνονται στις ΑΕΝ, όχι από το κράτος αλλά από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, για να μπορούν μετά να έχουν λόγο μέσα στις σχολές τους οι εφοπλιστές και να τους παρέχουν ό,τι γνώση θέλουν. Να απεγκλωβιστούν από τη λογική που βάζουν τα κόμματα του κεφαλαίου και οι εκπρόσωποί τους μέσα στη σχολή, ενάντια στην πολιτικοποίηση των σπουδαστών και ενάντια στο εργατικό κίνημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και οι γνωστές προσπάθειες από πλευράς της διοίκησης και μερίδας εκπαιδευτικών και σπουδαστών, να δημιουργήσουν τεχνητές εντάσεις και να προβοκάρουν την εκδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο ΚΚΕ, του τύπου «όλοι ίδιοι είναι», «έξω τα κόμματα»... Πήραν, όμως, την απάντηση που τους έπρεπε τόσο από τους ομιλητές, όσο και, κυρίως, από τη μαζικότατη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι σπουδαστές για τη συζήτηση που έγινε.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου