ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ Παίζουν τα «ρέστα» τους για να θωρακίσουν το κεφάλαιο



Πιο επιθετική συναίνεση με τη ΝΔ, για να αντιμετωπιστεί ο εχθρός λαός
Οι ελιγμοί της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, στόχο έχουν να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική τους. Απάντηση που συμφέρει το λαό είναι να μεγαλώσει τα ζόρια τους, να τους ανατρέψει
Με ωμούς εκβιασμούς και διαδοχικούς ελιγμούς, ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν χτες να επιβάλουν πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ακόμα και απευθείας συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, για να περάσουν τα προαποφασισμένα και μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα.Το κυβερνητικό σχέδιο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που ξεδίπλωσε ο Γ. Παπανδρέου για λογαριασμό της αστικής τάξης, με τη συνδρομή όλων των υπουργών της κυβέρνησης, σκάλωσε προσωρινά στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα δύο κόμματα για την πρωτοκαθεδρία στην υλοποίηση της κοινής αντιδραστικής τους στρατηγικής. Μπλόκαρε εξαιτίας και των εσωκομματικών διαγκωνισμών στο ΠΑΣΟΚ, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να παραιτηθεί, ενόψει της εσωκομματικής μάχης για τη διαδοχή, που ήδη έχει ξεκινήσει. Εβαλε, ωστόσο, τις βάσεις για να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Οι διεργασίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα επιταχύνθηκαν μετά την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου από τις Κάννες, όπου συναντήθηκαν με τους Μέρκελ - Σαρκοζί για το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ενα δημοψήφισμα που ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε τελικά ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί, «αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη νέα δανειακή σύμβαση» και αφού πρώτα χαιρέτισε τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά ότι θα την ψηφίσει.
Οι κολεγιές ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα κορυφωθούν τις επόμενες ώρες και μέρες, με συνέχιση των επαφών Παπανδρέου - Σαμαρά (χτες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία) και των υπόλοιπων «προθύμων» και αφού πρώτα ο πρωθυπουργός εξασφαλίσει σήμερα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Οι χτεσινές διεργασίες, ωστόσο, ανέδειξαν ανάγλυφα:
  • Πρώτον: Τη στρατηγική σύμπλευση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που εκφράστηκε με την πρόθεσή τους να σπεύσουν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, κλιμακώνοντας τον πόλεμο κατά του λαού.
  • Δεύτερον: Την επιδίωξή τους να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή και να χειραγωγήσουν το λαϊκό κίνημα, σπέρνοντας αυταπάτες περί «εθνικής ενότητας», προκειμένου να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την όξυνση της ταξική πάλης.
Ελιγμοί και σενάρια
Μέσα σ' αυτό το αντιδραστικό σκηνικό και ενώ είχαν προηγηθεί έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού πρώτα κάλεσε τους βουλευτές της κυβέρνησης να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.
«Προτείνω να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», ανέφερε ο πρωθυπουργός, που απέκλεισε ωστόσο, για μια ακόμα φόρα, την παραίτηση της κυβέρνησης, γιατί, όπως σημείωσε, θα υπάρξει «περίοδος ακυβερνησίας που είναι επικίνδυνη για τη χώρα». Ο ίδιος, ενισχύοντας την κινδυνολογία και την τρομοκράτηση του λαού, για να υποταχθεί στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης ισχυρίστηκε ότι οι «εκλογές θα οδηγήσουν στην πτώχευση της χώρας», αφού η τρόικα «δεν θα εκταμιεύσει την 6η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να παραιτηθεί από πρωθυπουργός» - την πληροφορία παραίτησής του διέρρεαν κύκλοι του Μαξίμου από νωρίς το πρωί - αρκεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας «μακράς πνοής». Μια αντιλαϊκή συμμαχία που, όπως είπε, «θα εξασφαλίσει την 6η δόση του δανείου, θα υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση και συνολικά τις αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη», δηλαδή την επικύρωση του νέου μνημονίου. Μάλιστα, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν και τα ονόματα του τραπεζίτη Λ. Παπαδήμου και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, οι οποίοι θα ηγούνταν της νέας «μεταβατικής κυβέρνησης».
Αυτό το σκεπτικό - χωρίς να αναφέρει ότι θα παραιτηθεί - ανέπτυξε ο πρωθυπουργός και στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου τον στήριξε απόλυτα ο Ευ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας «10» συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ αυτών, την πρόθεση της κυβέρνησης να αποσύρει την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και την ανάγκη να ψηφιστεί το νέο δάνειο από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις
Αυτός ήταν ο λόγος που ομόφωνα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του δήλωσαν ότι θα καλέσουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια να προχωρήσει η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Μάλιστα, εξουσιοδότησαν τον Δ. Ρέππα και τον Ν. Αθανασάκη να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τη ΝΔ για την κυβέρνηση συνεργασίας. Χαρακτηριστικά, ο Αν. Λοβέρδος, στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι η συγκυβέρνηση, σημείωσε: «Αν έχουμε πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής και παράλληλα έχει αποτύχει η διαβούλευση για συγκυβέρνηση, θα έχουμε υποκλέψει την ψήφο της Βουλής. Δεν το επιδιώξαμε αλλά θα κατηγορηθούμε οπωσδήποτε».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα παζάρια ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδράζονται στη διάρκεια της συγκυβέρνησης. Το κυβερνών κόμμα επιθυμεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών διάρκειας 6 μηνών, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί κυβέρνηση τεχνοκρατών με ορίζοντα έξι βδομάδων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιμεριστεί με τη ΝΔ το πολιτικό κόστος από την επιβολή των βάρβαρων μέτρων.
Ο πρωθυπουργός, τόσο στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε μια σειρά από αποπροσανατολιστικούς και εκβιαστικούς λόγους για τους οποίους πρότεινε το δημοψήφισμα. Αναφέροντας ότι η κυβέρνηση «βαλλόταν από παντού», ενόψει της επικύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης, υποστήριξε: «Είχαμε τρεις επιλογές: Εκλογές που θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα στην παρούσα φάση, συναίνεση που δεν προέκυπτε από πουθενά ή δημοψήφισμα».
Στη συνέχεια και αφού πρώτα επιτέθηκε στο λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται στην εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής, κάνοντας λόγο για «ομάδες» και «μειοψηφίες» που εμποδίζουν την «κυβερνητική προσπάθεια», στη συνέχεια ισχυρίστηκε: «Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφ' όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».
Παραμένει η ρευστότητα στο εσωτερικό
Πάντως, αργά χτες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη, σημείωναν ότι τα πάντα είναι «ρευστά» μέχρι τη σημερινή ψηφοφορία, αφού βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι δε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν «κλειδώσει η μεταβατική κυβέρνηση». Ενδεικτικό του κλίματος είναι η ένταση που επικράτησε χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Στη διάρκεια της συνεδρίαση, όταν ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του δεν έβαλε ξεκάθαρα το θέμα της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, όπως είχε συμφωνηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρενέβη η Αν. Διαμαντοπούλου και σημείωσε ότι «άλλα είχαμε συμφωνήσει». Ο πρωθυπουργός έσπευσε να τη διακόψει και να δώσει το λόγο στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος παρουσίασε τις 10 θέσεις, που ήταν πιο κοντά στον πρωθυπουργικό σχεδιασμό. Η Αν. Διαμαντοπούλου υπαναχώρησε, αλλά λίγη ώρα αργότερα, δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τους Ραγκούση, Διαμαντοπούλου και Λοβέρδο να δηλώνουν σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει «συμφωνία διαδοχής ανάμεσα στον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο».
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού πρώτη πήρε το λόγο η Β. Παπανδρέου, η οποία έκανε λόγο για θλιβερή εικόνα και πλήρη άγνοια της κατάστασης. Ζήτησε τη συγκρότηση άμεσα κυβέρνησης «εθνικής συμφωνίας», γιατί, όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες και ότι χτες περίμενε την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και τη συνέχεια των διαδικασιών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Λυπάμαι για το κατάντημα της παράταξης και της χώρας», κατέληξε για να της φωνάξει κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «και εμείς λυπούμαστε για σένα».
Περισσότερο ξεκάθαρος ήταν ο Δ. Λιντζέρης, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να στηρίζει την κυβέρνηση εάν δεν ακούσει ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό ότι θα συγκροτηθεί κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης», η οποία σε λίγες μέρες θα λύσει τις εκκρεμότητες της δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια να πάμε σε εκλογές. Επίσης, ο Δ. Καρύδης ζήτησε «ξεκάθαρη» απάντηση για το εάν προκύψει τέτοια κυβέρνηση και στη συνέχεια εκλογές, ενώ ο Α. Κακλαμάνης είπε ότι δεν θα ακολουθήσει πρόταση η οποία θα προβλέπει συγκρότηση κυβέρνησης που θα αποτελείται από τεχνοκράτες.
Ενώ είχαν ζητήσει να μιλήσουν αρκετοί βουλευτές, η συνεδρίαση διακόπηκε με το πρόσχημα από το προεδρείο ότι έγινε δεκτή (χωρίς όμως ψηφοφορία) πρόταση του Α. Κακλαμάνη να σταματήσει η συνεδρίαση για να μην αργήσουν οι βουλευτές στην συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία όμως είχε διακοπεί ακριβώς για να συνεδριάσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ! Διαμαρτυρήθηκαν αρκετοί βουλευτές, ανάμεσά τους η Ε. Καϊλή και Γ. Σαλαγγιάννης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου