ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ Διαπιστώνει «αβεβαιότητες» από το βάθεμα της κρίσης



Στην κατρακύλα το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και ανησυχία για τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις
Η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τη βαθιά κρίση, διέξοδο από την οποία μπορεί να δώσει μόνο η πάλη του λαού για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος
Συνθήκες επιδείνωσης και εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, καταγράφουν όλες οι εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, με τον ΟΟΣΑ να διαπιστώνει τα «αυξημένα ρίσκα» και τις «αβεβαιότητες» που κυριαρχούν στην Ευρωζώνη, την «αδυναμία» της πολιτικής διαχείρισης να δώσει «επαρκείς απαντήσεις» στη βύθιση των οικονομικών της Ευρωζώνης σε «ύφεση» κατά τους προσεχείς μήνες.Η έκθεση του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα έχει συνταχθεί με βάση παρωχημένα στοιχεία, είναι ξεκομμένη από την σημερινή πραγματικότητα, που πλέον έχει αποδειχτεί πολύ χειρότερη και από τις προβλέψεις τους. Με τη σειρά τους, έρχονται να σφυρίξουν την μόνιμη επωδό της πλουτοκρατίας, τη «συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος, «όπως έχει σχεδιαστεί», διαπίστωση που επίσης είναι πίσω από τις τρέχουσες εξελίξεις.
Στις άμεσες προτεραιότητες της αντιλαϊκής κλιμάκωσης βάζουν τις «στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας» και την πλήρη «απελευθέρωση» για τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα».
Για την κρίση στην Ευρωζώνη η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει: «Εχει περάσει σε νέα φάση και εξαπλώνεται πέρα από τις θεωρούμενες ευάλωτες χώρες» και ακόμη ότι οι «δημοσιονομικές αστοχίες δεν είναι η μόνη κινητήρια δύναμη στην εξάπλωση της κρίσης». Με αφετηρία τους καταγραφόμενους τριγμούς στην Ευρωζώνη, ομολογούν ότι «σε αντίθεση με αυτό που περιμέναμε νωρίτερα φέτος, η παγκόσμια οικονομία δεν την έχει γλιτώσει».
Οι «κίνδυνοι είναι σημαντικοί» και η «οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας των κυβερνήσεων στην εφαρμογή των προγραμμάτων (ΕΕ-ΔΝΤ) θα αυξήσει παραπέρα τον κίνδυνο χρεοκοπίας». Ο ρυθμός του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, από ενίσχυση 1,6% για το 2011, τον βλέπουν να περιορίζεται στο 0,2% για το 2012. Αντίστοιχα, στο σύνολο των κρατών του ΟΟΣΑ, από 1,9% σε 1,6%. Βλέπουν ακόμα αύξηση της επίσημης ανεργίας στο 10,3%, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 για τα κράτη της Ευρωζώνης, έναντι ποσοστού 8% στο σύνολο του ΟΟΣΑ.
Για τον περιορισμό των εκδηλώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, «συστήνουν» την μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ταυτόχρονα με την ενίσχυση του προγράμματος κρατικών ομολόγων.
Ειδικά για την Ελλάδα, διαπιστώνουν ότι οι «οποιεσδήποτε νέες αποκλίσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας». Εκδηλώνουν και τους φόβους της πλουτοκρατίας για τις «έντονες κοινωνικές αντιδράσεις» που «απειλούν την εφαρμογή του προγράμματος». Η δυναμική της καπιταλιστικής κρίσης έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις τους και για την επίσημη ανεργία, που την βλέπουν στο 18,3% για το 2012. Υπολογίζουν την κατρακύλα του ΑΕΠ στο 6,1% για το 2011 και στο 3% για το 2012. Εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς αύξησης (μόλις 0,5%) βλέπουν για το 2013. Για λύση - διέξοδο για το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, βλέπουν τις συγχωνεύσεις - συνεργασίες με ξένες τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας.
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Συζητάει σήμερα για 6η δόση και EFSF
Νέα παρτίδα αντιλαϊκών εκβιασμών αναμένεται με αιχμή την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα
Μέσα σε γενικότερες ανακατατάξεις και σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και με τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη να φαντάζει ήδη ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, με βασικό θέμα την εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα, αφού πρώτα εξεταστούν οι γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Θέμα συζήτησης είναι, επίσης, η ενίσχυση του EFSF, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τους κανόνες που θα το διέπουν, για το πώς θα γίνεται η μόχλευση των κεφαλαίων, πώς θα παρέχει πιστώσεις στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και πώς θα παρεμβαίνει στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το EFSF θα μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις που θα καλύπτουν το 20% έως 30% των εκδόσεων κρατικού χρέους, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι η πολυπλοκότητα του Ταμείου είναι τόσο μεγάλη, που δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το Γενάρη.
Στο μεταξύ, για την προεργασία σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, για σειρά επαφών με εκπρόσωπους των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων και Ευρωπαίους αξιωματούχους, σχετικά με το PSI.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη, η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει πρόταση που οδηγεί σε κούρεμα 50%, μέσω ανταλλαγής με νέα ομόλογα στο 35% της αξίας των υφισταμένων, με επιτόκιο 5% και εξόφληση του 15% με μετρητά. Οι τράπεζες μέσω του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου αντιπροτείνουν μεγαλύτερο επιτόκιο 8% και χορήγηση εγγυήσεων από τον EFSF, με τα νέα ομόλογα να διέπονται από το βρετανικό δίκαιο.
Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν τη λύση αυτή, προκειμένου να είναι προστατευμένοι στο μέλλον έναντι ενδεχόμενου νέου «κουρέματος» και καλυμμένοι με εμπράγματες εγγυήσεις. Ωστόσο, η Ελλάδα, σε συνέργεια με την ΕΕ, ενδέχεται να ενεργοποιήσει μέσω νομοθετικής ρύθμισης τις «ρήτρες συλλογικής δράσης», σύμφωνα με τις οποίες, αν το 75% των πιστωτών συμφωνήσει στο «κούρεμα», μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως «πιστωτικό γεγονός», κάτι που η ΕΕ είναι φανερό ότι δεν αποκλείει πια.
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Ισχυροί κλυδωνισμοί στη λυκοσυμμαχία
Επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για να θωρακίσουν το ευρώ και να τσακίσουν τους λαούς
Σε φυγόκεντρες τάσεις και σε νέους ανταγωνισμούς οδηγούν τις καπιταλιστικές χώρες οι νομοτέλειες της βαθιάς κρίσης και τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της
Ολοένα και πιο συγκεκριμένη μορφή παίρνουν τα σενάρια για αναμόρφωση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και της Ευρωζώνης, κάτω από το βάρος της βαθιάς κρίσης, της αγιάτρευτης ανισομετρίας στην καπιταλιστική ανάπτυξη και των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ομάδες κρατών, κράτη - μέλη, ακόμα και διαφορετικές μερίδες της πλουτοκρατίας στο εσωτερικό τη ίδιας χώρας. Ωστόσο, η επίθεση της πλουτοκρατίας στους λαούς της ΕΕ παραμένει ενιαία και η ένταση αυτής της επίθεσης αποτελεί κοινό παρονομαστή σε κάθε προσπάθεια των αστικών επιτελείων να αναμορφώσουν τη λυκοσυμμαχία σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο και το «Reuters», βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, με στόχο την προώθηση ενός νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας ανάμεσα στις ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης, κατά τα πρότυπα της Σέγκεν.
Το σχέδιο αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί σύντομα, προκειμένου Μέρκελ και Σαρκοζί να το παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 8-9 Δεκέμβρη, επιδιώκοντας οι αλλαγές να συμφωνηθούν και να ισχύσουν το αργότερο ως τον ερχόμενο Φλεβάρη. Ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζουν οι δυο χώρες είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης. Ο πυρήνας των χωρών που θα υπογράψουν το νέο Σύμφωνο έχει ήδη πάρει την ονομασία «Ενωση Σταθερότητας».
Η «Ενωση Σταθερότητας» προωθείται σαν εναλλακτική λύση στην τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη οικονομική διακυβέρνηση, η οποία θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο, μέχρι να επέλθουν νέοι συμβιβασμοί ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωένωσης. Είναι φανερό ότι το μέγεθος της κρίσης και ο κίνδυνος να καταπέσει το ευρώ υπό το βάρος των ανταγωνισμών και των αδιεξόδων στην αστική διαχείριση καθιστούν αναγκαίους άμεσους συμβιβασμούς, οι οποίοι ωστόσο θα αποδειχτούν εξίσου πρόσκαιροι και αναιμικοί.
Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, πρώτη επιλογή Γαλλίας και Γερμανίας είναι το νέο Σύμφωνο να υιοθετηθεί απ' όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Η δεύτερη λύση είναι να προχωρήσουν με 8 έως 10 μέλη από τα «17». Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την οποία θα μπορούν να συνυπογράψουν αργότερα κι άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο προβλέπει ότι οι χώρες εντός Ευρωζώνης, αλλά εκτός της Ενωσης Σταθερότητας θα έχουν το ίδιο νόμισμα με τις άλλες, αλλά δεν θα έχουν πλήρη δικαιώματα.
Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Tagesspiegel», η πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει τη στήριξη και της Ιταλίας, καθώς επίσης της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, ενώ οι συνομιλίες και με άλλες χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν δύσκολο να γίνει αποδεχτό το Σύμφωνο από το σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς υπάρχουν χώρες - μέλη που είτε αμφισβητούν, είτε δεν μπορούν να ακολουθήσουν το σφιχτό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που προωθείται κύρια από το Βερολίνο.
Το «Reuters» σημειώνει χαρακτηριστικά ότι εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, ακόμη και η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, δε θα κατάφερναν να εφαρμόσουν το αυστηρό πλαίσιο στους προϋπολογισμούς τους, υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, ακόμη κι αν το ήθελαν.
Τις προτεινόμενες αλλαγές στην Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει η Αγκελα Μέρκελ σε ομιλία για την ευρωπαϊκή πολιτική που θα εκφωνήσει την Παρασκευή στην Μπούντεσταγκ, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Από την πλευρά της, η Κομισιόν σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι το δικό της σχέδιο για την οικονομική διακυβέρνηση έχει ως κίνητρο τη διατήρηση της ενότητας της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ,«επιδιώκουμε να στηρίξουμε την Ευρωζώνη να μείνει ενωμένη και όχι να συμβάλουμε στη διάσπασή της».
Καίγονται για νέους συμβιβασμούς
Αποκαλυπτικός για τα σχέδια αναμόρφωσης της Ευρωζώνης ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «ARD» δήλωσε: «Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα. Ο στόχος είναι οι χώρες - μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους Ενωση Σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ' αυτό». Ο ίδιος, ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές για βάρβαρα μέτρα διαρκείας και μόνιμη λιτότητα, μέσα ή έξω από την Ενωση Σταθερότητας, είπε ότι «όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και να πειθαρχήσουν τα δημοσιονομικά τους».
Ομοίως, η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, επιβεβαίωσε τα σχέδια για ένα αυστηρότερο πλαίσιο, δηλώνοντας πως «η Ευρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για όσους τους παραβιάζουν». Σε ερώτηση εάν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ετοιμάζουν μια πιο σκληρή εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Πεκρές τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
«Είναι ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης: Διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις», είπε η Πεκρές στο τηλεοπτικό δίκτυο «Canal+» και πρόσθεσε: «Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες (...) Η Ευρωζώνη θα κινηθεί προοδευτικά προς μια πιο ενισχυμένη ολοκλήρωση».
Αλλο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του έγκυρου macrobusiness.com.au., καταγράφει τα εξής πέντε διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης: Πρώτο, με πιθανότητα υλοποίησης 35%, η Ευρωζώνη θα παραμείνει ως έχει. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ θα τυπώσει νέο χρήμα ή διαφορετικά θα αυξήσει την προσφορά χρήματος μέσω χαμηλότερων επιτοκίων, ώστε να εξυπηρετηθούν τα χρέη των κρατών - μελών που βάλλονται αυτήν τη στιγμή. Θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά θα είναι ήπια.
Δεύτερο, κατά 25% εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης. Θα υπάρχει ευρωπαϊκή κυβέρνηση, ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική και τελικά θα εκδοθεί ευρωομόλογο. Σε αυτό το ενδεχόμενο η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα φτάσει στο μέγιστο δυνατό σημείο. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι το χρέος των κρατών - μελών μέχρι το 60% του ΑΕΠ τους θα εξυπηρετείται από την Ευρώπη και το ποσοστό άνω του 60% από τα ίδια τα κράτη. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πολιτική έκρηξη και έχει 15% πιθανότητες να συμβεί, ενώ θα επιφέρει ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη.
Τέταρτο σενάριο είναι η δημιουργία ζώνης γερμανικού μάρκου και ύπαρξη άλλων 11 εθνικών νομισμάτων στην Ευρωζώνη. Επί της ουσίας η Γερμανία και άλλες 5 χώρες θα φτιάξουν μια δική τους νομισματική ζώνη και τα υπόλοιπα κράτη θα φροντίζουν για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση ο συστημικός κίνδυνος από ευρωπαϊκός γίνεται παγκόσμιος και η ύφεση θα γίνει μεγαλύτερη. Οι πιθανότητες επιβεβαίωσης υπολογίζονται στο 15%.
Τις μικρότερες πιθανότητες (10%) συγκεντρώνει το πέμπτο σενάριο η Ευρωζώνη να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Το ευρώ παύει να υφίσταται και κάθε μία από τις 17 χώρες της σημερινής Ευρωζώνης γυρνάει στο δικό της εθνικό νόμισμα. Η παγκόσμια οικονομία δέχεται ισχυρότατο πλήγμα και επικρατεί κατάσταση βαθύτατης ύφεσης.
Διαβουλεύσεις και ανταγωνισμοί
Μέσα σ' αυτό το κλίμα συνήλθε χτες στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ, ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Αστον. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονταν, επίσης, η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική καθώς και η λήψη μέτρων από κοινού σε βάρος του Ιράν.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's» εξέδιδε χτες το πρωί ανακοίνωση για να προειδοποιήσει ότι η ραγδαία εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη θέτει υπό αμφισβήτηση τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της ΕΕ. Στην ίδια ανακοίνωση, εκτιμάται ότι «η πολιτική απόφαση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση θα ληφθεί μόνο μετά από σειρά γεγονότων που θα προκαλέσουν σοκ, κάτι που θα οδηγήσει περισσότερες χώρες στο να μην έχουν πρόσβαση στις αγορές και να χρειαστούν πακέτα οικονομικής στήριξης».
Καθόλου τυχαία, η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» έγραψε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση Μόντι είναι ήδη σε διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ για την παροχή δανείων και πως «αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, το σχέδιο αυτό μπορεί να φτάσει τα 600 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο 12-18 μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους». Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ανακοίνωσε χτες πως δε συζητά με τις ιταλικές αρχές σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ιταλίας.
Ωστόσο, με ή χωρίς δάνεια από το ΔΝΤ, ο ιταλικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με το νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων που ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημα ο Μόντι. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν Μέσα Ενημέρωσης, τα κύρια έσοδα θα προέλθουν από την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, την επιβολή φόρου ακινήτων και για την πρώτη κατοικία και την επιβολή μιας έκτακτης φορολόγησης, που θα συνυπολογίζει κινητή και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς και των καταθέσεων. Το συνολικό ύψος του πακέτου μέτρων υπολογίζεται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο παρασκήνιο συνεχίζεται και η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα για τα ευρωομόλογα, με τη Γερμανία να αντιδρά στο ενδεχόμενο έκδοσής τους, πριν προχωρήσει η οικονομική διακυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος υπογραμμίζει μιλώντας στην «Bild» ότι δεν αποκλείει την υιοθέτηση του ευρωομολόγου, με προαπαιτούμενο να διασφαλιστεί ότι οι προϋπολογισμοί των εθνικών κρατών θα περνούν πρώτα από αυστηρούς ελέγχους. Γερμανική πηγή διέψευσε χτες και τα δημοσιεύματα που μιλούν για έκδοση κοινών ομολόγων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Αποκαλυπτική εξάλλου των αντιθέσεων και των πρόσκαιρων συμβιβασμών ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης είναι και η διαπίστωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να θέσουν σε ισχύ την υπόσχεσή τους για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης. «Η αποφασιστική απάντηση παραμένει η δημοσιονομική πειθαρχία, ενισχυμένη από τις αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ», δήλωσε, προσθέτοντας πως είναι αναγκαίο για να δοθούν εξουσίες άσκησης βέτο από την Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ο ίδιος απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο του ευρωομολόγου ή το να αναλάβει αποφασιστική δράση η ΕΚΤ.
Τέλος, μιλώντας χτες σε Ελληνες δημοσιογράφους, έπειτα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με Ελληνες περιφερειάρχες και γενικούς γραμματείς Περιφερειών, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκε στη «συστημική διάσταση της κρίσης» και έκανε λόγο για «φαινόμενο μεταδοτικό». Μιλώντας για την κρίση στην Ευρωζώνη, είπε ότι αυτή έχει δύο διαστάσεις: Αυτή που πλήττει μεμονωμένες χώρες και αυτή που έχει ευρύτερες διαστάσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου