ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Το ισραηλινό Ναυτικό μπλόκαρε τα πλοιάρια με τη βοήθεια

 

 

Συνεχίζεται η συζήτηση περί ενδεχόμενου μονομερούς πλήγματος κατά του Ιράν εντός Ισραήλ


Στιγμιότυπο που δίνει ο ισραηλινός στρατός την ώρα της επέμβασης στα πλοίο που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--
Στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα δύο πλοία που είχαν αποπλεύσει από τη νοτιοδυτική Τουρκία, πριν από δύο 24ωρα, με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία σταμάτησε το ισραηλινό Ναυτικό νωρίς το απόγευμα, έξι περίπου μίλια από τις ακτές του παλαιστινιακού εδάφους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού, τα πλοία είχαν ακινητοποιηθεί και τους ζητήθηκε ν' αλλάξουν πορεία, κάτι που αρνήθηκαν. Στη συνέχεια, τα πλοία καταλήφθηκαν, χωρίς να προκληθεί κανένας τραυματισμός, όπως ανακοινώθηκε.
Το πιθανότερο είναι η ισραηλινή ανακοίνωση δεν απέχει από την αλήθεια, καθώς εκπρόσωπος της καμπάνιας των πλοιαρίων δήλωνε ότι και οι 27 επιβαίνοντες σε αυτά (ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πλήρωμα) έχουν γραπτώς δεσμευτεί ότι δεν επρόκειτο να προβάλλουν αντίσταση σε περίπτωση που τα πλοία τους καταληφθούν από το ισραηλινό Ναυτικό. Επίσης, αμερικανικές πηγές υποστήριζαν ότι οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν να μην υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους και να μη στείλουν τουρκικά στρατιωτικά πλοία να συνοδεύσουν τα πλοιάρια μέχρι τη Γάζα. Τα δύο πλοία, που είχαν ως δεδηλωμένο στόχο να σπάσουν τον πολύχρονο εγκληματικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και είναι μέρος μιας ευρύτερης σχετικής καμπάνιας που θα συνεχιστεί, μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας 30.000 δολαρίων το οποίο, θεωρητικώς πάντα, οι ισραηλινές αρχές θα «περάσουν» στη Γάζα, διά ξηράς.
Στη Λωρίδα, τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα, καθώς η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει ανακαλέσει τη «λευκή επιταγή» που έδωσε στο στρατό «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ακόμη και την εξαπόλυση χερσαίας επιχείρησης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτοξευτούν άλλες ρουκέτες», ενώ από την άλλη πλευρά η ισλαμιστική «Τζιχάντ» δεν ανακαλεί τις απειλές της για ολοκληρωτικό πόλεμο σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης. Παράλληλα, εντός Ισραήλ, στα ΜΜΕ και στον Τύπο συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης μονομερούς ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν, κάτι που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί την τελική αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας στα θετικά βήματα της παλαιστινιακής καμπάνιας για μονομερή ανεξαρτησία.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, υποστηρίζουν ότι το ζήτημα έχει τεθεί επί τάπητος από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά συναντά την αντίθεση σημαντικής μερίδας του υπουργικού συμβουλίου. Διχασμένη ως προς τη συγκεκριμένη προοπτική εμφανίζεται και η ισραηλινή κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Ενδεικτική είναι δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Χααρέτζ», σύμφωνα με την οποία το 41% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ μιας επίθεσης κατά του Ιράν, το 39% τάσσεται ενάντια, και το 20% δεν εκφράζει άποψη.



ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ

Προωθείται συμφωνία συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Την υπογραφή συμφωνίας Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, με στόχο τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο προανήγγειλε χθες η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Ισραήλ να διασφαλίσει τα συμφέροντά του στα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η ίδια αποκάλυψε ότι προωθείται συμφωνία συνεκμετάλλευσης και με την Αίγυπτο και το Λίβανο, ανακοινώνοντας εκ νέου την έλευση τεχνοκρατών από το Λίβανο, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, για συνομιλίες.
Η Κύπρια ΥΠΕΞ επέλεξε να μην προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ωστόσο το ΡΙΚ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει ότι η Λευκωσία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών και παραχωρεί στο Ισραήλ δικαίωμα για χρήση του εναέριου χώρου του νησιού και των επίγειων αμυντικών υποδομών. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.
Η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου, Σιμόν Πέρες, στην Κύπρο επιβεβαιώνει τις προθέσεις του Τελ Αβίβ να εδραιώσει τα συμφέροντά του στην περιοχή και να εξασφαλίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα οφέλη από τα κυπριακά κοιτάσματα. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, κινείται και η πολιτική που ακολουθεί η ισραηλινή εταιρεία «Delek», η οποία έχει μετοχές της «Noble Energy» που πραγματοποιεί τις έρευνες στο κυπριακό «οικόπεδο 12» για φυσικό αέριο, διεκδικώντας να έχει λόγο στα αποθέματα που θα ανακαλυφθούν.



ΚΥΠΡΟΣ - ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ

Παραίτηση Χριστόφια ζητά η αντιπολίτευση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος με παραληρήματα και «λυσσαλέες επιθέσεις που θρέφουν το μίσος και το φανατισμό», εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατήγγειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το Πόρισμα Πολυβίου, αναφορικά με τη φονική έκρηξη σε πυρομαχικά από το Ιράν, που προορίζονταν για τη Συρία και κατασχέθηκαν από την Κύπρο, με εντολές των ΗΠΑ, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Σύσσωμη η αντιπολίτευση εμφανίστηκε να αναγνωρίζει ευθύνες αποκλειστικά στον Κύπριο Πρόεδρο και να χρησιμοποιεί το γεγονός για να ζητήσει την παραίτησή του, με δριμύτατες επιθέσεις στη χτεσινή συζήτηση.
Ο Α. Κυπριανού επέκρινε τον επικεφαλής της ερευνητικής Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου «για έκδοση ενός πολιτικού κειμένου». Χαρακτήρισε σωστούς τους πολιτικούς χειρισμούς του Δ. Χριστόφια, τονίζοντας ότι «στην έκρηξη οδήγησαν τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν» προσθέτοντας ότι «η απώλεια ανθρωπίνων ζωών οφείλεται στην πλήρη παραγνώριση και καταστρατήγηση των κανόνων ασφαλείας».
Ο Α. Κυπριανού δέχτηκε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος έχει από τη θέση του τις δικές του ευθύνες τις οποίες και ανέλαβε και υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη επανάληψη παρόμοιων τραγικών συμβάντων, απορρίπτοντας τα περί προσωπικής και αποκλειστικής ευθύνης και απαιτώντας η Νομική Υπηρεσία να ολοκληρώσει τη μελέτη της το συντομότερο δυνατό και να παραπεμφθούν οι υποθέσεις με βάση την απόφασή της, στα δικαστήρια.
Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του Προέδρου είναι πολιτικές, με αφετηρία τους χειρισμούς του στο Κυπριακό και στην οικονομία και προέρχονται από την αγωνία κάποιων μήπως δεν χειριστούν οι ίδιοι κρίσιμα ζητήματα, όπως το φυσικό αέριο. Ζήτησε συναίνεση και ενότητα, λέγοντας ότι πάνω από όλα πρέπει να τεθεί η Κύπρος.
Η συνεδρίαση της Βουλής ολοκληρώθηκε με ψήφισμα το οποίο ζητά την εθελούσια παραίτηση του Κύπριου Προέδρου, καλώντας τον «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία «κλίματος σταθερότητας, αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού». Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και υιοθετήθηκε με 33 ψήφους του συνόλου της αντιπολίτευσης έναντι 18 βουλευτών του ΑΚΕΛ που καταψήφισαν.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου