ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 Χαριστική βολή στα λαϊκά στρώματα



  • Αρχισε στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • «Ναι» από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012, της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρη που οδηγεί στην πτώχευση το λαό, στη φοροεξόντωσή του, στην κατακρεούργηση των ασφαλιστικών ταμείων και των κοινωνικών δαπανών, συζητείται από χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η συζήτηση στην επιτροπή ολοκληρώνεται αύριο, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 3 Δεκέμβρη και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Δεκέμβρη.
Καταγγέλλοντας τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι αυτά είναι συνέχεια των αποφάσεων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, παίρνουν υπόψη τους και τη νέα δανειακή σύμβαση και δείχνουν τη βάρβαρη και ταξική κατεύθυνση του προϋπολογισμού.
Με αυτόν - που τον στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης - έπεσαν οι «αντιμνημονιακές μάσκες» της ΝΔ, είπε ο βουλευτής, και τα τρία κόμματα ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που οδηγεί στην πτώχευση και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα και επιχειρεί να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ολα τα βάρη, τόνισε, ρίχνονται στη λαϊκή οικογένεια, η οποία είναι η μόνη που δεν ευθύνεται για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα και γίνεται προσπάθεια και με το φετινό προϋπολογισμό να δημιουργηθεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ασύδοτη δράση των επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να αυξήσουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και την κερδοφορία τους.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι με τον προϋπολογισμό και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που αυτός προβλέπει δίνεται η χαριστική βολή στα λαϊκά στρώματα και πρόσθεσε ότι ακόμα και εάν μειωθεί το δημόσιο χρέος - κάτι που είναι αμφίβολο - η μείωση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματίες και να χρεοκοπήσει ο λαός. Σχολιάζοντας τους κομπασμούς ότι με τον προϋπολογισμό θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε ότι και τη δεκαετία του 2000 οι προϋπολογισμοί ήταν πλεονασματικοί, αλλά σε καμία περίπτωση δε βελτιώθηκε η θέση των εργαζομένων. Αυτό που θέλει και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, είπε, είναι να διασφαλίσει ρευστότητα για να δώσει χρήμα στους κεφαλαιοκράτες.
Ενδεικτικό της ταξικής και αντιλαϊκής κατεύθυνσης του προϋπολογισμού, συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι το γεγονός ότι προβλέπεται μείωση των φόρων κατά 22% στα νομικά πρόσωπα (δηλαδή τις επιχειρήσεις) και, αντίθετα, αύξηση κατά 29% στα φυσικά πρόσωπα όπου ανήκουν οι λαϊκές οικογένειες. Επίσης, τόνισε, επέρχεται βάρβαρη μείωση μισθών, συντάξεων και δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και συντάξεις και χαρακτηριστικό της εξοργιστικά αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να κόψει και το επίδομα τοκετού!
Το ΠΑΣΟΚ βλέπει ...αφετηρία
Κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατρίνη, ο προϋπολογισμός του 2012 σηματοδοτεί «το πέρασμα από την απαισιοδοξία σε μία νέα αφετηρία»! Οπως είπε, βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ και μέσα από αυτόν επιχειρείται μια βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση των οικονομικών του κράτους. Ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ο πρώτος που θα δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αποκλικάμωση του δημόσιου χρέους.
Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης ψήφισε το βάρβαρο προϋπολογισμό υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του «βάζει πλάτη» για να «σωθεί η χώρα» και σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν αμφισβητεί τον προϋπολογισμό, τον υπερψηφίζει, αφού, όπως ισχυρίστηκε, «δεν περιέχει νέα μέτρα». Για να θολώσει, δε, τα νερά, είπε ότι δεν αποτελεί ψήφο «συνενοχής ή παραγραφής» των ευθυνών που έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με το οποίο σήμερα το κόμμα του συγκυβερνά.
O έτερος της συγκυβέρνησης εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Π. Μαρκάκης, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, είπε ότι είναι «δύσκολη άσκηση η κριτική σε αυτόν» γιατί διαμορφώθηκε από το ΠΑΣΟΚ και έρχονται τώρα να τον ψηφίσουν τρία κόμματα.
Για προϋπολογισμό «εκτός τόπου και χρόνου» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντάς τον ως το χειρότερο των τελευταίων χρόνων.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Εφτασε τα 360 δισ. ευρώ!
Τοκογλυφία χωρίς τέλος από τους πιστωτές. Ως τα τέλη του 2017 θα πρέπει να αποπληρωθούν δάνεια ύψους 220 δισ. ευρώ
Στα 360,4 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το κρατικό χρέος της χώρας στο τέλος του προηγούμενου Σεπτέμβρη και σαν ποσοστό ως προς το ΑΕΠ αναρριχήθηκε στο 165,4%!
Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν έχουμε μόνο ποσοστιαία αύξηση του χρέους, κάτι που εξηγείται από τη νέα μεγάλη μείωση του ΑΕΠ (-7% το εννιάμηνο), αλλά και απόλυτη αριθμητική αύξηση, από 353,7 δισ. ευρώ στις 30/6/2011 σε 360,4 δισ. ευρώ στις 30/9/2011, μία αύξηση της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, παρά την εφαρμογή των αιματηρών πολιτικών λιτότητας, αρχικά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από την τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, παρά τις άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων, την καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών και τις φοροεπιδρομές που εξαπέλυσαν κατά των λαϊκών στρωμάτων, τα διάφορα χαράτσια που επέβαλαν, τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας όχι μόνο δε βελτιώθηκαν, αλλά την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου επιδεινώθηκαν περαιτέρω. Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία ρίχνει φως στις σκοτεινές πλευρές των συμφωνιών που είχαν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης με τους εγχώριους και ξένους πιστωτές του ελληνικού κράτους, οι οποίοι έχουν αποσπάσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή τόκων και χρεολυσίων και παρά ταύτα, το χρέος, αντί να μειώνεται, αυξάνεται.
Ενδεικτικό της ληστείας που συντελείται σε βάρος του ελληνικού λαού, με αφορμή την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, είναι, ότι ως το 2017 λήγουν ομόλογα ύψους 218 δισ. ευρώ! τα οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, να συναφθούν δηλαδή νέα δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το 2012 λήγουν ομόλογα αξίας 35,1 δισ. ευρώ, το 2013 37,6 δισ., το 2014 60,2 δισ., το 2014 45,3 δισ.. το 2016 21,7 δισ. και το 2017 23,5 δισ.
Σύμφωνα, επίσης, με άλλα στοιχεία, από το χρέος των 360,4 δισ. ευρώ στο τέλος του Σεπτέμβρη, τα 276,3 δισ. ευρώ αφορούν εκδόσεις ομολόγων (259,7 δισ. ευρώ), ενώ οι εκδόσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων (έντοκα γραμμάτια) ανέρχονται σε 16,6 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 84,1 δισ. ευρώ του χρέους, αφορούν δάνεια του μηχανισμού «στήριξης» (65,2 δισ. ευρώ), δάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδας κ.λπ.
Ως προς το χρόνο εξόφλησής του το χρέος των 360,4 δισ. ευρώ, αναλύεται σε βραχυπρόθεσμο (έως 1 χρόνο) το οποίο ανέρχεται σε 52 δισ. ευρώ ή το 14,5% του συνόλου, σε μεσοπρόθεσμο (1 έως 5 έτη) το οποίο ανέρχεται σε 166,5 δισ. ευρώ ή το 46,2% του συνόλου και σε μακροπρόθεσμο (άνω των 5 ετών) το οποίο ανέρχεται στα 141,8 δισ. ευρώ ή το 39,3% του συνόλου.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ
Πρόγραμμα για κινητά και υπολογιστές
Μερικά εκατομμύρια ευρώ για τις εταιρείες που πουλάνε κινητά και υπολογιστές, καθώς και για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προβλέπει ένα νέο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την «ψηφιακή σύγκλιση». Τιτλοφορείται «digi-mobile» και προβλέπει 15 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να προμηθευτούν «έξυπνα» κινητά και υπολογιστές - ταμπλέτες και φυσικά να υλοποιήσουν «καινοτόμες» εφαρμογές με τη χρήση τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, παρά τη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας, κρίνεται μικρή η εφαρμογή σχετικών καινοτομιών από τις επιχειρήσεις. Καθώς οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κλείνουν ή φυτοζωούν, ίσως θα ήταν προτιμότερες άλλες ενισχύσεις, ωστόσο τα συγκεκριμένα χρήματα, μαζί με τον «οβολό» των επιχειρήσεων, έχουν τελικό αποδέκτη άλλες εταιρείες. Εξάλλου, πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι σε θέση να αξιοποιήσουν εφαρμογές, όπως πρόσβαση στελεχών σε επιχειρησιακά δεδομένα, εικονική ξενάγηση, προσωποποιημένη πληροφόρηση, ηλεκτρονικές κρατήσεις.
Το πρόγραμμα καλύπτει το 70% ενός προϋπολογισμού και μέχρι 7.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου δεν μπορεί να ξεπερνά το 100% του κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης. Ειδικά για web mobile portal η μέγιστη ενίσχυση είναι 1.400 ευρώ. Οι αιτήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 19 του Δεκέμβρη.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου