ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θέλει να πρωταγωνιστήσει στο μαύρο μέτωπο

Παζάρια και τακτικισμοί στο φόντο της δεδομένης στρατηγικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ

Στο μέτωπο που συγκροτούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ο λαός καλείται να αντιτάξει τη δική του νικηφόρα συμμαχία
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου διεκδικεί η ηγεσία της ΝΔ, πλειοδοτώντας στην υλοποίηση των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της «ευρωπαϊκής προοπτικής» και της σταθερότητας του αστικού συστήματος. Η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ρίχνει οριστικά τις μάσκες της ψευτοαντιπολίτευσης και επιβεβαιώνει περίτρανα την απόλυτη συστράτευση στον πόλεμο που εξοντώνει το λαό για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Καταδείχθηκε επίσης πανηγυρικά ότι ο «ανένδοτος» που είχε προαναγγείλει ο Α. Σαμαράς δεν ήταν κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά του λαού.
Με τις αντιμνημονιακές κορόνες, η ΝΔ προσπαθούσε να ψαρέψει σε θολά νερά και να εμφανιστεί ως δήθεν «εναλλακτική λύση» στην εφαρμοζόμενη πολιτική, για να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Για τον ίδιο λόγο προπαγάνδιζε την «επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου».
Τώρα, και προκειμένου μέσα από τη συγκυβέρνηση να υπηρετηθεί το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης, ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο δεσμεύτηκε πλήρως για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 27ης Οκτώβρη, άρα και του νέου μνημονίου, αλλά επιπλέον αποσαφήνισε ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα πληρωθούν όλα τα χαράτσια. Ακόμα, θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ό,τι άλλο χρειαστεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της νέας δανειακής σύμβασης.
Τα επιχειρήματα που επιστράτευσε το επιτελείο της Συγγρού για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, είναι σαθρά και φαιδρά. Επιβεβαιώνουν ότι πραγματικός στόχος είναι να εμφανιστεί ως «παράγοντας σταθερότητας» του αστικού πολιτικού συστήματος και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό να πάρει το πάνω χέρι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά από τις εκλογές.
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Α. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου, δεσμευόμενος για πλήρη στήριξη και συμμετοχή στον πόλεμο κατά του λαού. «Δηλώνω και πάλι και στέλνω παντού το μήνυμα - και στο εσωτερικό και στην Ευρώπη: Την απόφαση για το "κούρεμα" τη δεχόμαστε. Τους στόχους της σύγκλισης τους αποδεχόμαστε. Τις διαρθρωτικές αλλαγές τις δεχόμαστε επίσης, όπως ακριβώς έκανε πριν από τις εκλογές και ο σημερινός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος τότε ήταν στην αντιπολίτευση», τόνισε χαρακτηριστικά. Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε κατά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Καρ. Παπούλια.
Παζάρια για τα υπουργεία
Την ίδια στιγμή σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασώσει τα προσχήματα και να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, κατέφυγε σε χονδροειδή ψέματα, όπως ότι «το κείμενο της 26ης Οκτωβρίου (σ.σ. της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης) δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα», ή πως «δεν ψηφίζουμε την οικονομική πολιτική που μας έφερε ως το σημερινό αδιέξοδο της ύφεσης».
Μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανιζόταν κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας «αρκετών μηνών» που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα όσα είχε περιγράψει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να γίνουν χωρίς λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση». Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει χρόνος για να γίνουν εκλογές στις 4 Δεκέμβρη, επικαλούμενος ότι για την ημερομηνία αυτή είχε προταθεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Μετά τη συμφωνία το βράδυ της Κυριακής για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, το επιτελείο της ΝΔ ξεκίνησε μια προπαγανδιστική εκστρατεία για να δικαιολογήσει τη στήριξη και συμμετοχή της, κινδυνολογώντας ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, ότι με τη στάση της απέτρεψε το δημοψήφισμα που έβαζε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία και άλλα παρόμοια. Υποστήριζαν επίσης ότι δεν υπάρχει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, επειδή τάχα δεν υπάρχουν στελέχη της ΝΔ στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς και ότι θα γίνουν εκλογές στις 19 Φλεβάρη.
Στην πράξη, η ηγεσία της ΝΔ συμμετέχει ενεργά στα παρασκηνιακά παζάρια για τη μοιρασιά των υπουργείων και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Στο πλαίσιο αυτό δεν επιθυμεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου, όπως λένε, να εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο. Επίσης, δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τον ορισμό στελεχών της ως υπουργών ή υφυπουργών όμως προωθεί τεχνοκράτες που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης της, καθώς ορισμένοι από αυτούς είναι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.



Πρωτεργάτες με αποστολή...

Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη των δυο κομμάτων πρωτοστάτησαν στην επιτάχυνση της συγκυβέρνησης

Οι πολιτικές «ζυμώσεις» για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που κορυφώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, στη βάση της ενιαίας στρατηγικής τους. Πρωταγωνιστές στις ζυμώσεις ήταν στελέχη από τα δυο κόμματα, τα οποία εκφράζουν τις διαθέσεις ισχυρών μερίδων της πλουτοκρατίας να προχωρήσει γρήγορα και χωρίς αγκυλώσεις η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι η κυβερνητική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που ανοίγει το δρόμο για γενικότερες εξελίξεις στην κατεύθυνση της πιο επιθετικής συναίνεσης.
Παρά το προσωρινό ναυάγιο της προσπάθειας που εκδηλώθηκε τον περασμένο Ιούνιο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, το σχέδιο παρέμενε ενεργό, τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις βουλευτών και στελεχών των δυο κομμάτων, όσο μέσα και από την ανοιχτή υπερψήφιση αντιδραστικών νομοσχεδίων.
Συγκεκριμένα:
-- Στα τέλη Ιούνη, η ΝΔ ψήφισε τα 21 από τα 49 άρθρα του εφαρμοστικού μόνου που συνόδευε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
-- Στα τέλη Αυγούστου, σε μια «πρόβα τζενεράλε» για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
-- Βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους τους Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση και Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και βουλευτές της ΝΔ, με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους καλούσαν τις ηγεσίες των κομμάτων τους για ανάληψη «πολιτικών πρωτοβουλιών» και πρότειναν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
-- Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, η Β. Παπανδρέου ανέλαβε για λογαριασμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συναντηθεί με τους βουλευτές της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλο, Κ. Χατζηδάκη, Κυρ. Μητσοτάκη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και Ευ. Αντώναρο, προκειμένου να πιέσουν για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Μάλιστα, συνέταξαν και σχετικό κείμενο, το οποίο τελικά δε δημοσιοποίησαν, αφού τους πρόλαβαν οι εξελίξεις.


Αφερέγγυοι και επικίνδυνοι
Οι πολιτικές εξελίξεις και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, δεν αποκαλύπτουν μόνο την κοινή στρατηγική των δυο βασικών πυλώνων του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά εκθέτουν ταυτόχρονα τον επιζήμιο για το κίνημα ρόλο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένα παραδείγματα:
  • Ανάγοντας τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο σε κεντρικό στοιχείο της κριτικής του προς τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι «ξεκίνησε νωρίτερα από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε τις εκπτώσεις», καθώς «αρχικά αποδέχτηκε τη δανειακή σύμβαση που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε και στο τέλος αποδέχεται και τα δεινά των σκληρών μέτρων που αυτή θα αποφέρει». Μ' αυτόν τον τρόπο αφήνει χώρο στις λαϊκές συνειδήσεις να αθωώσουν τη ΝΔ για το ρόλο που έπαιζε όσο καιρό δημαγωγούσε κατά του μνημονίου, αλλά στήριζε την πλειοψηφία των μέτρων που προέβλεπε και με συνέπεια υπηρετούσε τη στρατηγική που το επιβάλλει.
  • Εξηγεί τη συγκυβέρνηση σαν επιλογή του Γ. Παπανδρέου να φορτώσει στη ΝΔ μέρος της ευθύνης για τα μέτρα, απαλείφοντας σκόπιμα τον παράγοντα αστική τάξη και τα σχέδιά της για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, ώστε πιο αποτελεσματικά να υπηρετούνται τα συμφέροντά της σε συνθήκες κρίσης και να χειραγωγείται ο λαός.
  • Με αφορμή τις παρεμβάσεις από τους εταίρους της κυβέρνησης στην ΕΕ, μιλάει αποπροσανατολιστικά για «υποτέλεια» της χώρας και «εθελόδουλες» κυβερνήσεις. Κρύβει ότι στο πλαίσιο της αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών και με δεδομένη την ανισομετρία, η αστική τάξη αγωνίζεται να διαφυλάξει και να ισχυροποιήσει την εξουσία της. Κυβέρνηση και ΕΕ πασχίζουν μαζί να σώσουν το κεφάλαιο, και στη βάση αυτή καθορίζουν τις αποφάσεις τους, με ανισότιμους βέβαια όρους, λόγω της ανισομετρίας που δε γιατρεύεται στον καπιταλισμό.
  • Εκφράζει φόβους για «κοινωνική διάλυση», ζητώντας επί της ουσίας «λύσεις» εντός του αστικού συστήματος, που θα εμπεδώνουν την ταξική συνεργασία, πριν οξυνθεί επικίνδυνα η ταξική πάλη και ριζοσπαστικοποιηθεί. Το κήρυγμα της «κοινωνικής συνοχής» είναι εκφυλιστικό για το κίνημα, που με όρους μαζικής πολιτικής πάλης έχει συμφέρον να μεγαλώσει τα ρήγματα στην αστική διαχείριση.
  • Καλεί σε «διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους εταίρους εντός της λυκοσυμμαχίας, λέγοντας ότι «η χώρα μας, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, έχει τεράστιες διαπραγματευτικές δυνατότητες». Ο καημός του είναι να παραμείνει η χώρα στο «σκληρό πυρήνα του ευρώ». Γι' αυτό κάθε πρόταση που καταθέτει κινείται στα όρια της Ευρωένωσης και ταυτίζεται με τις επιδιώξεις μερίδων του κεφαλαίου, πολλές φορές και των πιο κυρίαρχων απ' αυτές.
  • Μ' αυτό το περιεχόμενο καλεί σε αντιμνημονιακό «συνασπισμό εξουσίας», καταθέτοντας διαρκώς την ανησυχία του «για την ευρωπαϊκή συνοχή και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της». Θεωρεί το «αντιμνημονιακό μπλοκ» εγγυητή της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ, αφού, όπως λέει ο επικεφαλής του, «είναι σημαντικό να καταλάβει ο ελληνικός λαός, ότι αν υπάρχει ένας δρόμος διάλυσης του ευρώ, αυτός είναι (...) που έχει ανοίξει με τα Μνημόνια». Δηλαδή, εκλογική και κυβερνητική σύμπραξη για να μη διαλυθεί η ΕΕ και η Ευρωζώνη. Αυτό ζητάει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το λαό να βάλει μόνος του το κεφάλι στον ντορβά.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου