ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ελπιδοφόρο ξεκίνημα!


Η κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και στην πολιτιστική κληρονομιά «γέννησε» τη δημιουργία του ταξικού συνδικαλιστικού πόλου στο ΥΠΠΟΤ
Το ΠΑΜΕ πάντα παρόν στους αγώνες των εργαζομένων στον Πολιτισμό
Eurokinissi
Η συγκρότηση, στις 17 Οκτώβρη, Επιτροπής ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποτελεί σημαντικό βήμα στην ενίσχυση του ταξικού πόλου στις κρατικές πολιτιστικές δομές. Είναι, ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα της δράσης των συνεπών ταξικών δυνάμεων στο χώρο και της απήχησης αυτής της δράσης στους εργαζόμενους. Αλλά είναι και αναγκαιότητα που προκύπτει από τη χειροτέρευση των αντικειμενικών συνθηκών ζωής και εργασίας του λαού γενικά, φυσικά και των εργαζομένων στον πολιτισμό, αλλά και της κλιμάκωσης της διαδικασίας διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ως αποτέλεσμα του στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.Το «ιδρυτικό» ψήφισμα της Επιτροπής είναι ξεκάθαρο ως προς τους στόχους της:
«Εμείς που εργαζόμαστε με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε οποιαδήποτε Υπηρεσία του ΥΠΠΟ-Τ:
  • Καταδικάζουμε την πολιτική της κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - τρόικας, που με αφορμή την καπιταλιστική κρίση οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση.
  • Καταδικάζουμε τα απανωτά φορολογικά χαράτσια και δηλώνουμε ότι, μέσα από οργανωμένες - μαζικές διαδικασίες, δεν τα πληρώνουμε και γιατί δεν έχουμε αλλά, επιπρόσθετα, επειδή εμείς οι εργαζόμενοι δε χρωστάμε ούτε ένα ευρώ. Απαιτούμε την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία που για χάρη της δημιουργήθηκαν χρέη και ελλείμματα.
  • Καταδικάζουμε τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών. Τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, της Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας.
  • Στεκόμαστε απέναντι στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε Π.Ο.Ε.ΥΠ.ΠΟ και σε άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου, που μόνιμα βρίσκονται απέναντι στο ταξικό κίνημα και ανοιχτά ή συγκαλυμμένα συκοφαντούν τους αγώνες του. Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τις παραμερίζουμε. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
  • Συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, δυναμώνοντας το ταξικό κίνημα και στο χώρο του Πολιτισμού. Το ΠΑΜΕ ως μοναδική δύναμη, που από την ίδρυσή του υπερασπίζεται ανυποχώρητα τα δικαιώματά μας, κόντρα σε δυσκολίες και εμπόδια, αξίζει της εμπιστοσύνης μας. Με τη διεύρυνσή του θα αγωνιζόμαστε, από καλύτερη θέση, για τη διεκδίκηση όλων όσα οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν και, ταυτόχρονα, ανοίγει η προοπτική για τη λαϊκή εξουσία, όπου και ο τομέας του Πολιτισμού θα είναι στην υπηρεσία του λαού και όχι εργαλείο εκμετάλλευσης και διεύρυνσης του κεφαλαίου.
  • Είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στα πλαίσια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.
Πανό της Επιτροπής ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ αναρτημένο ακριβώς απέναντι από το υπουργείο κατά την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Επιτροπή
Ανυποχώρητα, μαζικά, δυναμικά, διεκδικούμε:
  • Ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ο αθλητισμός να γίνουν κτήμα του λαού και όχι εμπόρευμα και εργαλείο πλουτισμού για τα μονοπώλια.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία μείωση των αποδοχών μας. Μισθό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Τέρμα στο καθεστώς της απλήρωτης δουλειάς.
  • Δικαίωμα στην εργασία, ούτε ένας στην "εργασιακή εφεδρεία" - απόλυση.
  • Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιδημοκρατικών νόμων.
  • Λέμε ΟΧΙ στη νομιμότητα που εξασφαλίζει τα κέρδη της πλουτοκρατίας. ΝΑΙ στη νομιμότητα που εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας.
Θα αγωνισθούμε με όλη την εργατική τάξη. Θα δυναμώσουμε τη λαϊκή κοινωνική συμμαχία, όσων πλήττονται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, για:
-- Να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τις οικογένειές μας.
-- Για την κοινωνική απελευθέρωση από τη σύγχρονη σκλαβιά.
-- Να μην περάσουν τα μέτρα.
ΟΛΟΙ για ΕΝΑΝ και ΕΝΑΣ για ΟΛΟΥΣ. Ανυποχώρητα - ανειρήνευτα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Διευρύνουμε και δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ».
Είχε προηγηθεί, στα τέλη Σεπτέμβρη, ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας - Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους έκτακτους του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού», η οποία υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων: «Η ριζοσπαστική λύση για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό είναι η συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και για βαθύτερες αλλαγές υπέρ των εργαζομένων σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, που θέλει και τον Πολιτισμό ένα ακόμα εμπόρευμα και μάλιστα με αναλώσιμους εργαζόμενους».
Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα
Οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ, που κορυφώθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη με καταλήψεις του υπουργείου και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στο αμφιθέατρό του, προσφέρονται για εξαγωγή συμπερασμάτων από τους εργαζόμενους για τον προσανατολισμό των συνδικαλιστικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αντιδραστικό περιεχόμενο που επιχείρησε να επιβάλει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ στη 48ωρη απεργία που αναγκάστηκε να κηρύξει για τις 12 και 13/10 κάτω από την πίεση των αγωνιστικών διαθέσεων στο υπουργείο. Ετσι, προσπάθησε να θολώσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων, αφήνοντας - εμμέσως πλην σαφώς - στο απυρόβλητο τις ευθύνες της κυβέρνησης και αποδίδοντας όλα τα κακά στην τρόικα: «Τα εργασιακά μας δικαιώματα επιχειρείται να συνθλιβούν και να γίνουν βορά στις ορέξεις της τρόικας». Με αυτόν τον τρόπο η ηγεσία της Ομοσπονδίας αναπαρήγαγε τα αποπροσανατολιστικά και ψεύτικα επιχειρήματα περί «ομηρίας» της ελληνικής κυβέρνησης από τους ξένους.
Αντίστοιχα, η διοίκηση της ΠΕΥΦΑ (αρχαιοφύλακες) τις απεργίες που κήρυξε τις «έντυσε» με «μνημεία» συμβιβασμού. Το μοναδικό πρόβλημα της ηγεσίας της ΠΕΥΦΑ - αν και συνεχίζεται η κατάργηση κάθε εργασιακού, ασφαλιστικού δικαιώματος - είναι ότι η κυβέρνηση... «αποφάσισε να καταργήσει εντελώς την αμοιβή για την έκτη ημέρα εργασίας των αρχαιοφυλάκων»! Ενώ διαλύεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η ΠΕΥΦΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «προφανώς επιθυμούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με πενθήμερη λειτουργία»! Γιατί; Διότι ως άλλοι «Γερουλάνοι» εκτιμούν... ότι «ο πολιτισμός και ο τουρισμός αποτελούν, ίσως, το τελευταίο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας στην οικονομική κρίση που βιώνουμε»!!!
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ απάντησαν μέσα στις συνελεύσεις και στις απεργιακές συγκεντρώσεις ως εξής: «Πάρτε την υπόθεση της ζωής και της πάλης στα χέρια σας. Σήμερα θα εμφανίζονται πολλοί με τη σημαία του λαού. Μην ξεγελαστείς! Ρώτα με ποιους ενάντια σε ποιον. Εμείς λέμε με το λαό ενάντια στα μονοπώλια. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει!».
Κάλεσε τους εργαζόμενους να φτιάξουν επιτροπές αγώνα «σε κάθε κτίριο και τόπο δουλειάς του υπουργείου». «Αποκαλύψτε τους ανθρώπους της διοικητικής ιεραρχίας που προσπαθούν να φοβίσουν, να εκβιάσουν, να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, παρεμποδίζοντας τη συμμετοχή τους στις απεργίες και τις συλλογικές διαδικασίες».
Τους κάλεσε να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΟΕ ΥΠΠΟ. «Είναι αυτές οι δυνάμεις που έχοντας ως διαβατήριο της δράσης τους την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, όχι λίγες φορές, έδρασαν νύχι - κρέας με τους υπουργούς και τη διοικητική ιεραρχία. Υποβιβάζουν και δεν δυναμώνουν τους αγώνες. Με αγωνιστικές πιρουέτες συνεχίζουν να αποπροσανατολίζουν. Γυρίστε τους την πλάτη. Αποδυναμώστε τους. Ανατροπή της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας από τα κάτω».
Τους κάλεσε σε «συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, λαϊκή συμμαχία, μέτωπο εργατοϋπαλλήλων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μικρεμπόρων, νεολαίας, για να ανοίξει λαϊκή διέξοδος σε οικονομία και εξουσία».
Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Επιτροπής ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ είναι γεμάτο και συμπληρώνεται συνεχώς, αφού τα προβλήματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου διογκώνονται. Το ξεκίνημα είναι ελπιδοφόρο για τη συνέχεια...

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητε/η
    ΤΟ ΠΑΜΕ στο Συλλογο Ελληνων Αρχαιολογων εχει μονο 7 ψήφους πανελλαδικά (!!!!)...προτίμησε να κατέβει μονο του παρά να βρει παρά την προσπάθειά μας να κατεβούμε στις εκογές μαζί...γιατί;τικατάφερε;....φτανει πια ο κατακερματισμός της αριστεράς...

    Απόστολος Παπαδημητρίου
    αρχαιολόγος μελος της Ενωτικής Αγωνιστικής κινησης του ΥΠΠΟΤ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή