ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ Μεγάλες προσδοκίες από το μεγάλο κεφάλαιο



Το ΙΟΒΕ συστήνει στην κυβέρνηση να κάτσει «σούζα» για να περάσουν οι αγωγοί φυσικού αερίου από την Ελλάδα
Οφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και μια καλύτερη θέση για νέες μπίζνες, προσδοκά το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο από την ανάπτυξη των ενεργειακών αγωγών στην Ελλάδα, απαιτώντας ουσιαστικά τη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε αξίωση που σχετίζεται με τη σύσταση του λεγόμενου «Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου». Τον πολιτικοοικονομικό στόχο «της εξασφάλισης της συμμετοχής της Ελλάδας στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης» θέτει με έμφαση το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) του ΣΕΒ, σε μελέτη του με τίτλο «Η Ελλάδα ως ενεργειακός δίαυλος προς την Ευρώπη».
Στην ανακοίνωση του ΙΟΒΕ επισημαίνεται ότι αναμένονται σημαντικά οικονομικά οφέλη από την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου εντός της επικράτειας, με 413 έως 445 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία και 10-12 χιλ. θέσεις εργασίας για την κατασκευή. Είναι δεδομένο, όμως, ότι μεγάλο μέρος αυτής της «προστιθέμενης αξίας» θα περάσει σε συγκεκριμένα πορτοφόλια και όχι στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στα έργα με αποδοχές «Κίνας» και χωρίς δικαιώματα, εφόσον προχωρήσουν και τα γενικότερα σχέδια πλουτοκρατίας - κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου», τους επόμενους μήνες και χρόνια. Παράλληλα, οι συνεταίροι των εταιρειών φυσικού αερίου και οι εργολάβοι των αγωγών θα μπορούν να διεκδικήσουν με πολύ καλύτερους όρους τη συμμετοχή τους σε ανάλογα σχέδια στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως. Κανένα ουσιαστικό όφελος δε θα έχει ο λαός, που βιώνει τη στοχευμένη οικονομική επιβάρυνση των ενεργειακών αναγκών του.
Από την άλλη, εξαιρετικά κυνικά και αυστηρά ωφελιμιστικά «σκέφτονται» το μεγάλο κεφάλαιο και οι τεχνοκράτες που το υπηρετούν. Στη μελέτη επισημαίνεται ότι λόγω της υφιστάμενης μετοχικής σύνθεσης σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, ο αγωγός ITGI θα απαιτήσει σημαντική δημόσια επένδυση της τάξης των 170-210 εκατ. ευρώ το χρόνο κατά τη φάση κατασκευής με περίοδο αποπληρωμής τα 20 χρόνια. Κι αυτό το θεωρούν ως ένα θετικό στοιχείο που μπορεί να υπολογιστεί για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ. Ουσιαστικά, υποστηρίζεται ότι ο υποψήφιος αγοραστής της ΔΕΠΑ θα κερδίσει πρόσθετα, με την προνομιακή χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο των πανάκριβων αγωγών που θα εκμεταλλευτεί, μέσω της εξαγοράς των μετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ!
Ο «Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος» αποτελεί την τέταρτη «οδό» για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ από την Κασπία και αργότερα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Κύριος τροφοδότης του είναι το κοίτασμα «Shah Deniz» στο Αζερμπαϊτζάν. Η κοινοπραξία που το ελέγχει (Βρετανοί, Νορβηγοί, Ρώσοι, Γάλλοι κ.ά.) θα επιλέξει μέσα στο 2012 ποιος αγωγός θα μεταφέρει το αέριό της στην Ευρώπη και άρα ποιος θα κατασκευαστεί. Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι δεν είναι δεδομένη η εξέλιξη. Ο αγωγός TAP (Ελβετοί, Νορβηγοί, Γερμανοί) που ευελπιστεί σε σύνδεση με τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (IGTI), φέρεται να προηγείται - σύμφωνα με το ΙΟΒΕ - από τον ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγό, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας των μετόχων του και της τεχνογνωσίας τους. Αντίστοιχα, ο «Nabucco» - που παρακάμπτει την Ελλάδα - υποστηρίζεται σθεναρά από την ΕΕ και ο SEEP σχεδιάζεται από την BP, βασικό μέτοχο του κοιτάσματος του «Shah Deniz».
Καταληκτικά, το ΙΟΒΕ συστήνει: «Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία από την ελληνική πλευρά, και ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία εμποδίων και να στηρίξουν έμπρακτα τη διέλευση οποιουδήποτε αγωγού φυσικού αερίου του Νοτίου Διαδρόμου μέσα από την ελληνική επικράτεια».
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Αγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ
Την οικονομική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σαν αποτέλεσμα της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των βάρβαρων πολιτικών του μνημονίου, που έχουν οδηγήσει στην καταλήστεψη του λαϊκού εισοδήματος, καταγράφουν τα στοιχεία του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» για το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2011.
Ειδικότερα την περίοδο αυτή, οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να ξεπεραστεί κατά πολύ, αν υπολογίσουμε και τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.
Η αξία των ακάλυπτων επιταγών τους δέκα πρώτους μήνες του χρόνου, ανήλθε στα 1.777,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 150.812 τεμάχια και είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Μόνο το μήνα Οκτώβρη, η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα 119,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 11.323 τεμάχια.
Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών το δεκάμηνο, ανήλθε στα 193,2 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 122.771 τεμάχια. Το μήνα Οκτώβρη, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 18,1 εκατ. ευρώ και στα 11.494 τεμάχια.
Η έκρηξη που παρουσιάζουν τα «φέσια» στην αγορά, αποκαλύπτει το «πάγωμα» των συναλλαγών, καθώς έχει σταματήσει η ροή χρήματος τόσο από τους αγοραστές - λόγω της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων - όσο και από τις τράπεζες, οι οποίες δε χορηγούν πλέον δάνεια κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να οδηγούνται σε ασφυξία.
Οι εξελίξεις αυτές καταγράφουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μιας επιταχυνόμενης πορείας χρεοκοπίας των φτωχότερων μικρομεσαίων στρωμάτων, τα οποία στην περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης επιβίωναν στοιχειωδώς, ενώ σήμερα, υπό το βάρος της κρίσης, της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και του οξύτατου ανταγωνισμού με το πολυεθνικό κεφάλαιο, οδηγούνται σε βίαιη προλεταριοποίηση.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σε εφαρμογή η πολιτική εξαφάνισης των συνεταιρισμών
Σε εφαρμογή τίθεται η πολιτική εξαφάνισης των συνεταιρισμών με απόφαση που υπέγραψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του νόμου 4015/2011. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει μέχρι 21/12/2011 να έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο των Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΣΑΟ) και να στείλουν ηλεκτρονικώς μέχρι αυτήν την ημερομηνία τα σχετικά δικαιολογητικά.
Οπως προβλέπεται, οι συνεταιριστικές οργανώσεις που δε θα το πράξουν, θα πάψουν να υφίστανται μετά την 31η Μάρτη του 2012. Και η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαιτεί το καταστατικό, τους ισολογισμούς των ετών 2008, 2009 και 2010, την κατάσταση των οικονομικά ενεργών μελών και πρακτικό αρχαιρεσιών μέσω γενικής συνέλευσης. Η ουσία όμως είναι πως ο ολέθριος νόμος για τους συνεταιρισμούς που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, αρχίζει να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα συνεχίζει να εφαρμόζεται από όποιο άλλο αστικό κυβερνητικό σχήμα προκύψει. Την εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις.
Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα, από τους 6.300 περίπου συνεταιρισμούς που υπάρχουν σήμερα να μείνουν ως ενεργοί 200-300 συνεταιρισμοί. Επίσης, γίνεται φανερό πως θα «μπει χέρι» στα περιουσιακά στοιχεία όσων συνεταιρισμών κριθούν από την αρχή ή και αργότερα ως ανενεργοί, αφού θα τίθενται σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης και η ακίνητη περιουσία τους θα παραχωρείται σε άλλο γειτονικό συνεταιρισμό. Το θέμα είναι ότι η άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο εκφυλισμός και η απαξίωση της πλειοψηφίας των συνεταιρισμών, οι συνεταιρισμοί - σφραγίδες, η κακοδιοίκηση και υπερχρέωση κ.ά. που επικαλούνται οι κυβερνώντες για να εφαρμόσουν αυτόν το νόμο, έχει αιτίες. Βαριές ευθύνες για την όλη κατάσταση έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η πολιτική της ΚΑΠ.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι λιγοστοί νέοι «συνεταιρισμοί» που θα προκύψουν θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό φέουδο των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Στους χαμένους θα είναι η πλειοψηφία των μικρών και φτωχών αγροτών, που δεν θα μπορούν να γίνουν μέλη στις νέες οργανώσεις, αφού δε θα μπορούν να καταβάλουν ούτε το αντίτιμο της «συνεταιριστικής μερίδας». Μπρος στη διαμορφωθείσα κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και συνεταιριστικοί υπάλληλοι επιβάλλεται να συντονίσουν τη δράση και τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου