ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ευρωανταγωνισμοί και κλιμακούμενα αδιέξοδα


Μεγαλώνει η ανησυχία για το μέλλον της Ευρωζώνης, καθώς νέα πεδία προκύπτουν στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις
Η κρίση αγγίζει ολοένα και περισσότερο τον πυρήνα της Ευρωζώνης, μεγαλώνοντας τις κόντρες και τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση
Κλίμα επιτάχυνσης των αποφάσεων για την Ευρωζώνη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκέμβρη καλλιεργούν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και τα αστικά ΜΜΕ, καθώς οξύνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διογκώνονται τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης.Είναι δεδομένο ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο της ΕΕ, θα επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα κατά των λαών, όπως σαφέστατα προκύπτει μέσα από τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι προαποφασισμένες ανατροπές που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική ΕΕ 2020 και το Σύμφωνο για το Ευρώ (πρώην Σύμφωνο για την Ανταγωνιστικότητα).
Ωστόσο, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα ζόρια που αντιμετωπίζουν οι αστικές κυβερνήσεις στη διαχείριση της κρίσης και στους οξύτατους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό των βαρών από την αναγκαία απαξίωση κεφαλαίων μεταξύ κρατών - μελών, μονοπωλιακών ομίλων, τραπεζών, που δυσκολεύουν σημαντικά την επίτευξη ενός στέρεου μεσοπρόθεσμου συμβιβασμού.
Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ανησυχητική δήλωσε χτες ο Ζ. Μπαρόζο, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα της εξόδου από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών πρέπει να συνοδευτεί από «δομικές μεταρρυθμίσεις και από μια πιο ισχυρή κεντρική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης». Αν η Ευρωζώνη δεν προχωρήσει σε βαθύτερη ενοποίηση, το ευρώ δε θα καταφέρει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, υπογράμμισε ο Μπαρόζο και, δείχνοντας ότι η κρίση οδηγεί την καπιταλιστική ΕΕ στην κόψη του ξυραφιού, συμπλήρωσε: «Η ΕΕ ή θα προχωρήσει ή θα βουλιάξει».
Την ίδια στιγμή, η κρίση ακουμπάει όλο και πιο έντονα το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί δήλωσαν ότι μία «κατάρρευση του χρέους στην Ιταλία θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ», όπως ανακοίνωσε χτες το γραφείο Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Μόντι. Απότοκο της καπιταλιστικής κρίσης είναι και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς χτες η ιταλική κυβέρνηση άντλησε 10 δισ. ευρώ, με τη μέση απόδοση για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια να διαμορφώνεται στο 6,504% από 3,535% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτώβρη.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε και εξαιτίας της υποβάθμισης οχτώ ιταλικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, που επικαλείται τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα η Standard and Poor's υποβάθμισε σε ΑΑ από ΑΑ+ το Βέλγιο, επικαλούμενη τα αυξημένα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό και η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters».
Νέες κόντρες για το ταμείο
Πάνω στο έδαφος της κρίσης που δυναμώνει, αναπτύσσονται και οι ανταγωνισμοί για τη διαχείρισή της. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ΕΚΤ ή τα ευρωομόλογα στη δανειοδότηση των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης, σε αντίθεση με τη Γαλλία που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και επιμένει για αναβάθμιση του ρόλου της ΕΚΤ.
Αντίθετος στη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων χωρών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ τάχθηκε επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Χοσέ Γκονζάλες - Πάραμο. Ο κεντρικοτραπεζίτης εκτίμησε ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ευρωζώνη το γεγονός ότι η ΕΚΤ εμποδίζεται από την ιδρυτική συνθήκη της να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτεί τα κράτη - μέλη, επειδή με αυτόν τον τρόπο «αναγκάζει τους πολιτικούς να επικεντρώνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους στις σωστές προτεραιότητες», στην προώθηση δηλαδή αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων.
Από την άκαμπτη στάση της Γερμανίας σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ φαίνεται να απομακρύνονται και η Ολλανδία και η Φινλανδία, δύο παραδοσιακοί σύμμαχοί της στη διαμόρφωση της πολιτικής στην Ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί εκ των προτέρων ένας ενεργότερος ρόλος της ΕΚΤ, αν δεν είναι επιτυχής, όπως φαίνεται, η προσπάθεια να υπάρξει μεγάλη «δύναμη πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). «Σε μία κρίση, δεν πρέπει να αποκλείουμε ποτέ οτιδήποτε εκ των προτέρων. Στο τέλος, κάτι πρέπει να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν μετρίασε, επίσης, της στάση της, λέγοντας: «Αν όλα τα άλλα μέτρα αποτύχουν, πρέπει να σκεφθούμε για το ρόλο της ΕΚΤ».
Ενδεικτικό των οξυμένων αντιθέσεων είναι και το γεγονός ότι μια σειρά χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όταν μια χώρα υπάγεται στο μόνιμο μηχανισμό «διασώσεων» (ESM). Σύμφωνα με πηγές του «Reuters», οι συζητήσεις διεξάγονται στο πλαίσιο ευρύτερων διαπραγματεύσεων για την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ και την εισαγωγή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, όπως επιδιώκει κύρια η Γερμανία. Σημειώνεται ότι η Γερμανία ήταν η χώρα που είχε επιμείνει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Τα υπόλοιπα κράτη - μέλη είχαν αρχικά συμφωνήσει, αλλά τώρα η πλειοψηφία των 17 κρατών της Ευρωζώνης θέλουν να μην υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών στο ESM. «Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλη η περιφέρεια» είναι υπέρ της απόσυρσης των άρθρων για συμμετοχή των ιδιωτών, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο «Reuters», συμπληρώνοντας ότι «ενάντια είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία». Είναι φανερό ότι οι χώρες με μεγαλύτερη έκθεση στο χρέος χωρών με βαθιά κρίση, είναι υπέρμαχοι της εξαίρεσης των τραπεζών τους από τον επιμερισμό της ζημιάς που θα σημάνει η ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Δεν κρύβονται δυσκολίες και αντιθέσεις
Κλίμα υπέρ της άμεσης λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων καλλιεργούν την ίδια στιγμή τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία και οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΜΜΕ. Το ευρώ οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευσή του, εκτιμά ο «Economist» στο κύριο άρθρο του, και τονίζει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις. Το γνωστό όργανο του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου εκτιμά πως η κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, μεγαλύτερη από αυτή του 2008-2009, χρεοκοπίες, καταρρεύσεις τραπεζών, σπάσιμο της Ευρωζώνης στα δύο, απειλώντας ακόμα και την ίδια την ΕΕ.
Ο «Economist» υποστηρίζει ακόμα ότι ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα και τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της ΕΚΤ, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες «ήδη δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις».
«Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα», αναφέρει το «Bloomberg», ενώ οι «Financial Times» παρατηρούν ότι «το ευρώ βυθίζεται καθώς γίνεται φανερό ότι η ΕΚΤ δε δέχεται πιέσεις για να παρέμβει στις αγορές». Οι «New York Times» παρατηρούν ότι «η καγκελάριος Α. Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της για την έκδοση κοινού ομολόγου από τις χώρες της ευρωζώνης και για μια διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να δοθούν γρήγορες απαντήσεις στην κρίση χρέους».
Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι «οι ηγέτες των τριών μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να προωθήσουν τη στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία και ολοκλήρωση» και προσθέτει ότι «το μεγαλύτερο ερώτημα δεν είναι μόνο αν κάποια από τις 17 κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει, αλλά αν η Ευρωζώνη στο σύνολό της θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή της». Η «Guardian», από την πλευρά της, παρατηρεί με νόημα ότι για πρώτη φορά εδώ και μια τριετία το κόστος δανεισμού της Γερμανίας ξεπέρασε αυτό της Βρετανίας (η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έφθασε χτες στο 2,26%, ενώ του αντίστοιχης διάρκειας βρετανικού κυμάνθηκε στο 2,18%).
Υπέρ της νομισματικής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ τάχθηκε με άρθρο της και η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας «Handelsblatt». Στο σχόλιο της εφημερίδας αναφέρεται: «Βραχυπρόθεσμα, η ΕΚΤ είναι ο μόνος δανειστής που μπορεί να ωθήσει προς τα κάτω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Και μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία δημοσιονομική ένωση, η οποία θα χρηματοδοτείται τουλάχιστον μερικά από ευρωομόλογα».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι βρετανικές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που υπάρξει μία μη συντεταγμένη διάσπαση της Ευρωζώνης ή η έξοδος κάποιων χωρών από αυτή, ανακοίνωσε ο Αντριου Μπέιλι, ανώτατο στέλεχος της εποπτικής αρχής του τραπεζικού συστήματος της χώρας (Financial Services Authority - FSA). Ο Μπέιλι δήλωσε ότι οι βρετανικές τράπεζες δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να κάνουν προβλέψεις για τα χειρότερα ενδεχόμενα. «Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε και δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου