ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Ανησυχίες και σενάρια μπροστά στα αδιέξοδα της κρίσης


Σε βαθιά κρίση η Ιταλία, καθώς ισχυροποιούνται οι φυγόκεντρες τάσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη



Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί και οι αντεγκλήσεις στην Ευρωζώνη, με τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας να διατυπώνουν τις ανησυχίες τους για το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και την αδυναμία της αστικής τάξης να την αντιμετωπίσει με τα παλιά εργαλεία. Στο φόντο αυτό και με την κρίση να εκδηλώνεται όλο και πιο βαθιά και στην Ιταλία, πληθαίνουν τα σενάρια που μιλούν για διάσπαση της Ευρωζώνης και άλλα που εξετάζουν - από τη σκοπιά της μιας ή της άλλης μερίδας της πλουτοκρατίας - τα «υπέρ και τα κατά» μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.Ομολογώντας το βάθος της κρίσης και τη δυσκολία της πλουτοκρατίας να την αντιμετωπίσει με τα παλιά εργαλεία, ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, σημειώνει ότι «αυτή δεν είναι μια κρίση που μπορεί να λυθεί γρήγορα, είναι ένα τέρας με πολλά κεφάλια». Σε αυτό το κλίμα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κλιμακώνει τον εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό και ζητάει «πολιτική σαφήνεια», προκειμένου να προχωρήσει το Ταμείο στην εκταμίευση της έκτης δόσης και του νέου δανείου.
«Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε, από την άποψη του ΔΝΤ και των κριτηρίων του, είναι η πολιτική σαφήνεια. Αυτή είναι μια προϋπόθεση για να προχωρήσει κάθε διαπραγμάτευση και κάθε αποδέσμευση» δόσης τονίζει. Η ίδια, απευθύνει έκκληση στην Ευρωζώνη να οριστικοποιήσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν τους όρους αύξησης των κεφαλαίων του Ταμείου, καθώς «οι κατευθυντήριες γραμμές και οι επιχειρησιακές λειτουργίες δεν είναι αρκετά ξεκάθαρα για αρκετούς επενδυτές ώστε να αποφασίσουν να επενδύσουν».
Παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, επειδή ενδεχόμενη αποχώρησή της θα δημιουργούσε κινδύνους για τη γερμανική οικονομία και την ίδια την Ευρωζώνη.
Από την πλευρά τους, οι «Financial Times» σημειώνουν ότι «οι πολίτες της βόρειας Ευρώπης πρέπει να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους δεν είναι να διώξουν τους Ελληνες, αλλά να τους κρατήσουν. Και, με δημοψήφισμα ή όχι, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει τις επιπτώσεις που θα έχει πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Γιατί ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία εντός του ευρώ είναι διαχειρίσιμη και θα γίνει η διαχείρισή της. Η χρεοκοπία όμως εκτός του ευρώ εμπεριέχει κινδύνους, με πολύ διαφορετικό βάρος και εμβέλεια».
Το δημοσίευμα εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει ντόμινο, ενώ στέκεται και στους κινδύνους που συνεπάγεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για τις τράπεζες των ισχυρών ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κρατών.
Μερεμετίζουν τα αδιέξοδα
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», το γαλλικό Συμβούλιο Οικονομικών Αναλύσεων (CAE), «ανεξάρτητο» συμβουλευτικό όργανο της γαλλικής κυβέρνησης για θέματα οικονομίας, έχει επεξεργαστεί ένα «σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, το οποίο επί της ουσίας οδηγεί στη διάλυσή της. Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα που παραθέτει δηλώσεις του Ζαν-Πιέρ Βεσπερινί, οικονομολόγου και μέλους του CAE, προβλέπει μεταξύ άλλων «να "κόψει" χρήμα η ΕΚΤ και να αναλάβει την πληρωμή όλων των ομολόγων των εθνικών κυβερνήσεων που ωριμάζουν», εκτιμώντας ότι «με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί δραστικά η ισοτιμία του ευρώ, με στόχο να ισορροπήσει γύρω από τα 1,15 δολάρια, εξέλιξη που θα επέτρεπε την έξοδο από την κρίση».
Προϋπόθεση, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι η ενιαία ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση που θα εξουσιοδοτούσε την ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Παράλληλα, προτείνεται η μετατροπή του ευρώ από «ενιαίο νόμισμα» σε «κοινό νόμισμα», με τη δημιουργία «ευρώ του Βορρά» και «ευρώ του Νότου», καθώς «με δεδομένες τις τεράστιες διαφορές ανταγωνιστικότητας μεταξύ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των χωρών του Βορρά, θα πρέπει να υιοθετηθεί στο εσωτερικό της Ευρωζώνης ένα σύστημα σταθερών πλην καθοριζόμενων ισοτιμιών μεταξύ των κρατών - μελών. Αυτό προϋποθέτει την επανεισαγωγή εθνικών νομισμάτων ελεγχόμενων από την κάθε χώρα και την παράλληλη "κυκλοφορία" ενός "εσωτερικού" και ενός νομίσματος "εξωτερικού"».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με αυτόν τον τρόπο οι χώρες - μέλη θα έχουν δηλαδή το εθνικό τους νόμισμα και ταυτόχρονα ένα κοινό νόμισμα (άλλο οι Βόρειες και άλλο οι Νότιες), που θα μοιάζει με την παλαιά Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ΕCU). Σύμφωνα με το CAE, τα κράτη που θα υιοθετήσουν το ευρώ του Βορρά (Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία και Εσθονία) θα μπορούσαν να το αφήσουν να ανατιμηθεί, ώστε να κατεβάσουν ακόμη περισσότερο το κόστος των εισαγωγών τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης εξετάζουν δυο επιλογές για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου, χωρίς να απαιτείται η αύξηση των εγγυήσεων που παρέχουν τα κράτη. Η μια επιλογή αφορά στην έκδοση «πιστοποιητικών μερικής προστασίας» για τους επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα κρατών - μελών της Ευρωζώνης τα οποία θεωρείται ότι έχουν κίνδυνο, ενώ η δεύτερη επιλογή αφορά στη δημιουργία ειδικών επενδυτικών οχημάτων, για να προσελκυσθούν κεφάλαια εκτός της Ευρωζώνης - από επενδυτικά κεφάλαια χωρών με υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα και ιδιώτες επενδυτές.
Μεγαλώνει η ανησυχία για την Ιταλία
Την ίδια στιγμή, φουντώνει η ανησυχία για την κρίση που βαθαίνει διαρκώς στην Ιταλία, με τα στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ να αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα τη διαδικασία επιτήρησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση της Ιταλίας και το σπρεντ του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου να αναρριχάται στο 6,76%. Χτες, ο ισολογισμός του ιταλικού δημοσίου εγκρίθηκε μεν από την ιταλική βουλή, αλλά με σοβαρούς κλυδωνισμούς για την κυβέρνηση του Σ. Μπερλουσκόνι, καθώς υπέρ ψήφισαν μόλις 308 βουλευτές (από τους 630 συνολικά) επειδή 321 βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και διαφωνούντες της κεντροδεξιάς, επέλεξαν αντί να καταψηφίσουν τον ισολογισμό να δηλώσουν αποχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, υπογραμμίζει ότι η ιταλική οικονομία είναι υπερβολικά μεγάλη για να έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί με δανειακά πακέτα αντίστοιχα με εκείνα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Η Ιταλία γνωρίζει ότι δεδομένου του μεγέθους της χώρας δεν μπορεί να ελπίζει σε εξωτερική βοήθεια, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες στην Ιταλία αυτήν τη στιγμή», ξεκαθαρίζει η Μ. Φέκτερ. Από την πλευρά του, ο κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, τονίζει ότι στην Ιταλία «η οικονομική κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική (...) η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια πολύ σημαντική πίεση των αγορών αυτή τη στιγμή».
Παράλληλα, οι «New York Times» εκτιμούν ότι «η προοπτική μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και οι ενδείξεις ότι κάμπτονται οι αντοχές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εξουσία στην Ιταλία, ελάχιστα καθησυχάζουν τους επενδυτές».
Καταδεικνύοντας την ανησυχία της πλουτοκρατίας από την κλιμακούμενη κρίση στην Ιταλία, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκίντου Μάντεγκα, σημειώνει ότι «δεν επιλύεται αυτή η κρίση με τρόπο ικανοποιητικό, δηλώνω μάλιστα πως αυτή λίγο χειροτέρεψε. Πιθανόν να πρόκειται να επιλυθεί το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, ανακύπτει όμως το ιταλικό οικονομικό πρόβλημα, που είναι χειρότερο (...) Η Ιταλία είναι από την οικονομική σκοπιά στερεότερη χώρα, σε σχέση με την Ελλάδα. Οι χρηματαγορές λειτουργούν με τον κανόνα της εμπιστοσύνης, αλλά πώς αποκαθίσταται αυτή;».
Παγιώνονται νέα στρατόπεδα
Οι διαφορές και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μονοπωλίων της ΕΕ οξύνονται στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, 10 κράτη - μέλη της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ εκφράζουν δυσαρέσκεια για αποφάσεις που λαμβάνονται «ερήμην τους». Την περασμένη Δευτέρα, η ομάδα των «10» πραγματοποίησε δεύτερη «αντισύνοδο» Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες - η πρώτη ήταν τον περασμένο μήνα στο Λουξεμβούργο - με θέμα, τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την κρίση στην Ευρωζώνη και το πώς αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει την κατάσταση την ενιαία αγορά των «27» της ΕΕ.
Η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών Βρετανίας, Βουλγαρίας, Δανίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σουηδίας και Τσεχίας συνεδρίασε παράλληλα με το Eurogroup των «17» της Ευρωζώνης. Οι εκτός Ευρωζώνης «παίκτες» - πρωταγωνιστούν Βρετανία, Πολωνία και Τσεχία - υποστηρίζουν ότι επιχειρείται «περιθωριοποίησή» τους και αποκλεισμός από τις διαβουλεύσεις αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στα κράτη του ευρώ και αναπόφευκτα επηρεάζουν το κεφάλαιο συνολικά στην ΕΕ, διεκδικώντας συμμετοχή στις διαβουλεύσεις.
Σε δηλώσεις του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει καταλήξει οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται στο πλαίσιο των «17», ερήμην των χωρών εκτός Ευρωζώνης, προκαλώντας την αντίδραση του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υπενθύμισε στη Βρετανία, ότι δεν είναι στο ευρώ από επιλογή.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου