ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Σαρωτικά μέτρα και όξυνση των αντιθέσεων



Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον της Ευρωζώνης διατηρούν τα αστικά επιτελεία
Γενικεύεται ο πόλεμος κατά των λαών της ΕΕ, στο φόντο της κρίσης που βαθαίνει και των δυσκολιών στη διαχείρισή της από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης υιοθετούν νέα μέτρα στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων και του χρέους, τσακίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και οδηγούν τους λαούς βαθύτερα στη φτώχεια.
Στην Ιταλία, χωρίς ακόμα να υπάρχει μνημόνιο, η Γερουσία ενέκρινε χτες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει αυτούσια σχεδόν τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα και στην Ελλάδα. Το πακέτο περιλαμβάνει πώληση δημόσιας περιουσίας, απελευθέρωση «κλειστών» επαγγελμάτων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με διευκόλυνση των απολύσεων, εφεδρεία για τους δημόσιους υπαλλήλους, σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και μεταρρυθμίσεις για την «πάταξη της γραφειοκρατίας».
Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των κομμάτων, καθώς πλάτες έβαλαν και τα μικρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς, που επέλεξαν να απόσχουν από τη διαδικασία. Τα μέτρα αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως και από τους Ιταλούς βουλευτές σήμερα, Σάββατο, και αποτελούν τον «οδικό χάρτη» για τη νέα κυβέρνηση υπό τον πρώην επίτροπο στην Κομισιόν Μάριο Μόντι.
Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας υιοθέτησε χτες σε πρώτη ανάγνωση τον προϋπολογισμό βάρβαρης λιτότητας του 2012, ο οποίος ξεπερνά τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με ΕΕ και ΔΝΤ. Το κείμενο υιοθετήθηκε χωρίς αντιδράσεις, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Κουέλιο διαθέτει πλειοψηφία 132 εδρών σε σύνολο 230. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 74 έδρες, απείχε από την ψηφοφορία για να μη χαλάσει το κλίμα της συναίνεσης που είναι εμπεδωμένο στη χώρα.
«Η αποχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι μία ψήφος για τη συνέχιση της πορείας της Πορτογαλίας στην Ευρωζώνη», δήλωσε αποκαλυπτικά πριν την ψηφοφορία ο Α' Γραμματέας του κόμματος Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρο, δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής συστράτευσης. Ο προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν μηνιαίες απολαβές άνω των 1.000 ευρώ και την παράταση του ωραρίου κατά 30 λεπτά ημερησίως στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Καβάκο Σίλβα, δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Bloomberg» ότι «χαλινάρι» στη μετάδοση της κρίσης μπορεί να βάλει μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της απεριόριστης αγοράς κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και άλλων χωρών - μελών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα για να βοηθήσει την Ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
Ανταγωνισμοί, ανησυχία και σενάρια
Σύμφωνα εξάλλου με έγγραφα του Wikileaks, τα οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε για το μέγεθος της κρίσης στην Ελλάδα από τις αρχές του 2010. Οπως αναφέρεται σε απόρρητες εκθέσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Φίλιπ Μέρφι, ο οποίος είχε υπάρξει στο παρελθόν στέλεχος της «Goldman Sachs», στόχος της Α. Μέρκελ ήταν να κρύψει από τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι θα έπρεπε να «πληρώσουν τα σπασμένα» άλλων χωρών, γι' αυτό και «φάνηκε ανακουφισμένη που δεν αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του 2010».
Κατά τον Φ. Μέρφι, οι Γερμανοί επίσης δεν περίμεναν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε πακέτο βοήθειας για χώρα της Ευρώπης - κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ, αλλά και οικονομολόγοι, υποτίμησαν την έκταση και σοβαρότητα του «ελληνικού προβλήματος» και το πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η σταθερότητα του ευρώ.
Την κλιμακούμενη ανησυχία τους για τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης και τους κραδασμούς που αυτά προκαλούν στο πολιτικό σύστημα, επιβεβαιώνουν και οι καθημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί, προκειμένου να συζητήσουν για την ευρωπαϊκή κρίση, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν «άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να ανακάμψει η οικονομική ανάπτυξη και κάλεσε την Ευρώπη να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο που θα αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, δήλωσε χτες έτοιμος να υπερασπιστεί «με όλες του τις δυνάμεις» την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι τώρα πρέπει «να καταφέρουμε να βάλουμε στο σωστό δρόμο» την Ελλάδα και την Ιταλία. «Θα πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να διατηρήσει την αλληλεγγύη και την ισχύ της η Ευρώπη», δήλωσε σε σύντομη ομιλία του που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, μετά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στα Ηλύσια Πεδία για το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα αστικά επιτελεία εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι «για τη Γαλλία και τη Γερμανία υπάρχουν δύο λύσεις: Η σύγκλιση και η ειρήνη ή η διχόνοια και η σύγκρουση. Η σύγκλιση και η ειρήνη είναι η Ευρώπη. Θα υπερασπιστώ αυτή την Ευρώπη με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Στο μεταξύ, άμεση διενέργεια έρευνας ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, για την «κατά λάθος υποβάθμιση» της γαλλικής αξιολόγησης από τη «Standard & Poor's» (S&P), καθώς ο οίκος είχε στείλει την Πέμπτη e-mail σε ορισμένους πελάτες του, στο οποίο υποβάθμιζε το γαλλικό «ΑΑΑ». Λίγο μετά την αποστολή του επίμαχου μηνύματος, η S&P έσπευσε να επιβεβαιώσει το «ΑΑΑ» της γαλλικής πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως και τις σταθερές της προοπτικές, κάνοντας λόγο για τεχνικό σφάλμα το οποίο «βρίσκεται υπό διερεύνηση».
Εντείνεται η συζήτηση για το ευρώ
Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα σενάρια για το μέλλον του ευρώ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε χτες τη δυνατότητα αποβολής οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη, λέγοντας πως μια τέτοια ενέργεια δεν είναι δυνατή βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.
«Αποκλείω την υπόθεση της αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, στην πραγματικότητα η συνθήκη δεν έχει εργαλεία που να μας επιτρέπουν να το κάνουμε», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV1, χωρίς να πει κουβέντα για το γεγονός ότι Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν διακαώς την αλλαγή των συνθηκών, ώστε μεταξύ άλλων να συμπεριληφθεί και αυτή η πρόβλεψη.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «σε 10 χρόνια όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθούν να έχουν το ευρώ» και ότι «σε 10 χρόνια η Ευρωζώνη θα έχει περισσότερα μέλη». Ενδεικτική των αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης είναι και η δήλωσή του ότι θεωρεί «παράλογο» να πιστεύει κανείς πως η Ευρώπη είναι μια περιοχή χωρισμένη ανάμεσα σ' αυτά που αποκάλεσε «έναν ενάρετο βορρά και έναν μη ενάρετο νότο».
Σύμφωνα εξάλλου με έρευνα του επικεφαλής οικονομολόγου της ολλανδικής τράπεζας ING στο Βέλγιο, Κάρστεν Μπρζέσκι, την τελευταία διετία η Γερμανία έχει επωφεληθεί κατά 9 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς, όπως εξηγεί, όταν το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ξεπέρασε το 7% και το επιτόκιο ακόμη και της Γαλλίας έχει φθάσει στο ιστορικά υψηλό επίπεδο 3%, το Βερολίνο εκδίδει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 1,7%, διετή με μόλις 0,3% και εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο που έπεσε στο 0,08%, ενώ προ ενός μηνός βρισκόταν στο 0,3%.
«Με τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται με ρωμαλέους ρυθμούς την χρονιά που πέρασε και με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους, ο Μπρζέσκι υπολόγισε ότι από τη διαφορά των αποδόσεων ομολόγων που εξέδωσε η Γερμανία συγκριτικά με τις αποδόσεις άλλων χωρών, το Βερολίνο καρπώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια περί τα 9 δισ. ευρώ», σημειώνει η ιστοσελίδα EUobserver.com που αναδημοσιεύει τη μελέτη.
Αξίζει, τέλος, να καταγραφεί η χτεσινή δήλωση του ηγέτη του ακροδεξιού ολλανδικού κόμματος (Κόμμα για την Ελευθερία), Χέερτ Βίλντερς, ότι θέλει να πραγματοποιηθεί μία έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο της εξόδου της Ολλανδίας από την Ευρωζώνη και της επιστροφής της στο φιορίνι, το νόμισμά της πριν από την υιοθέτηση του ευρώ. Δείχνοντας ότι μερίδες της πλουτοκρατίας, οι οποίες εκφράζονται μέσα και από τα ακροδεξιά αστικά κόμματα, παλεύουν για το συμφέρον τους είτε μέσα, είτε έξω από το ευρώ, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση μας τρομάζει λέγοντας ότι θα σβήσει το φως αν βγούμε από το ευρώ. Φυσικά, κοστίζει χρήματα, όμως θέλω να γνωρίζω αν η επιστροφή στο φιορίνι θα μας αποφέρει μακροπρόθεσμα περισσότερα», δήλωσε ο Βίλντερς στην εφημερίδα «Telegraaf».
Αν αυτή η έρευνα, η οποία θα πρέπει να ανατεθεί «σε μία πολυεθνική εταιρεία», επιβεβαιώσει τα οφέλη της εξόδου από το ευρώ, το Κόμμα για την Ελευθερία θα ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα, με θέμα την αποχώρηση ή μη από την Ευρωζώνη, πρόσθεσε ο Βίλντερς. Το συγκεκριμένο κόμμα υποστηρίζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, με 24 βουλευτές στη Βουλή σε σύνολο 150.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου