ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ Ενδοϊμπεριαλιστικές αντεγκλήσεις με αφορμή την έκθεση



ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ._
«Το Ιράν έχει προχωρήσει σε πειράματα και δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου» υποστηρίζει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στην νέα 13σέλιδη έκθεσή της για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επικαλούμενη «αξιόπιστα στοιχεία» και αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα για τις χρονιές 2008 - 2009. Η έκθεση, που δεν γνωστοποιήθηκε στο σύνολό της, είχε πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων πριν καν δημοσιοποιηθεί, και φαίνεται ότι αποτελεί την αφορμή για να προχωρήσουν ευρύτερα σχέδια στην περιοχή.
Σε αντίθεση με το κλίμα όξυνσης που καλλιέργησε όλες τις προηγούμενες ημέρες, χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε μόνο ότι «χρειάζεται χρόνος για να μελετήσει την έκθεση». Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε και η αντίδραση του Ισραήλ, όπου όλες τις τελευταίες μέρες διογκώνεται η φιλολογία περί προετοιμασίας μονομερούς επίθεσης κατά του Ιράν. Ο υπουργός Αμυνας Μπάρακ αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι «το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο» και ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν ζήτησε «παραλυτικές κυρώσεις».
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας έτοιμος «για σκληρότερες κυρώσεις». Απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο πλήγματος εκτιμώντας ότι θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτη ζημιά».
Αμεσες ρωσο-κινεζικές αντιδράσεις
Αμεσα αντέδρασε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας το Ιράν «να επιδείξει ειλικρίνεια και προσαρμοστικότητα και να συνεργαστεί το συντομότερο δυνατό» και τη ΔΕΑΕ να είναι «αντικειμενική». Το Πεκίνο επανέλαβε ότι «μοναδική λύση είναι η διπλωματία» ενώ αναλυτές υπενθύμιζαν ότι το Ιράν είναι από τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου της Κίνας, που έχει μετατραπεί και στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τεχεράνης με διμερείς ετήσιες ανταλλαγές 30 δισ. δολαρίων.
Εντονότερες όλων οι αντιδράσεις της Μόσχας, με τον Ρώσο Πρόεδρο να χαρακτηρίζει ως «ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει τη ρητορική περί ενδεχόμενου πλήγματος κατά του Ιράν» το οποίο, όπως εκτίμησε, «θα καταστρέψει την Μέση Ανατολή». Εξέφρασε «λύπη για το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης τροφοδοτεί τέτοιες εντάσεις», ζήτησε ψυχραιμία από όλες τις πλευρές και υποστήριξε ότι το Ιράν «προετοιμάζεται να παρουσιάσει στοιχεία που απαντούν στα θέματα που τίθενται» καλώντας το «να το πράξει και να πάψει να κωλυσιεργεί». Την ίδια ώρα, το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζντεσόκ» συνοδευόμενο από τέσσερα πλοία καταφθάνει στην ανατολική Μεσόγειο, σε προγραμματισμένη, όπως έχει εδώ και καιρό, περιοδεία ενώ ρωσικά πλοία θα συμμετάσχουν εντός των προσεχών ημερών και σε κοινή άσκηση με τον ιταλικό στόχο, στα νοτιοδυτικά της Ελλάδας.
Προειδοποιεί το Ιράν
«Η έκθεση δεν εμπεριέχει καμία σοβαρή απόδειξη για όσα επικαλείται» ανταπάντησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σάλεχ. Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επανέλαβε ότι «το Ιράν δεν χρειάζεται ατομική βόμβα για ν' αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ» και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν 81 δισ. δολάρια ετησίως για τα πυρηνικά τους όπλα, δηλαδή 300 φορές περισσότερο τον προϋπολογισμό της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας. Επίσης, κατηγόρησε τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ ότι «δεν έχει δική του άποψη και χρησιμοποιεί αμερικανικά στοιχεία». Τους τόνους ανέβασε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποιώντας ότι «για κάθε έναν Ιρανό αξιωματικό νεκρό, θα σκοτώνονται 10 Αμερικανοί στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».
«Γκάφα» ανεβάζει την ένταση
«Ψεύτη, που δεν αντέχεται άλλο» χαρακτήρισε ο Γάλλος Πρόεδρος τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου σε προσωπική συνομιλία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, πριν αρχίσει μια δημοσιογραφική συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου της G20. Ο Ομπάμα φέρεται ν' απάντησε ότι «κατανοεί γιατί αρρωσταίνει ο Σαρκοζί αλλά ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να ασχολείται με το ζήτημα καθημερινά». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η στιχομυθία έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για την επικείμενη εξέταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του παλαιστινιακού αιτήματος μονομερούς ανεξαρτησίας, για το οποίο η αρμόδια επιτροπή εξέτασης του φακέλου ενημέρωσε, χθες, ότι δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινή θέση, όπως αναμενόταν λόγω των ενδο-ιμπεριαλιστικών διαφωνιών. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ελιγμοί από το κεφάλαιο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Το δίλημμα του γερμανικού κεφαλαίου όσον αφορά στη σύνδεση του μέλλοντος της γερμανικής οικονομίας με το μέλλον της Ευρωζώνης διαιωνίζεται και εντείνεται όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει.
Εντείνεται παρά τις «βαθιές ανάσες» που παίρνει, κυρίως λόγω της απαράμιλλης προσαρμοστικότητας που έχει επιδείξει το γερμανικό κεφάλαιο και η γερμανική βιομηχανία με τις εξαγωγές. Αμέσως μετά την κρίση του 2008, η γερμανική βιομηχανία στράφηκε κατά κύριο λόγο προς την Ασία. Ετσι, στην πρώτη φάση της κρίσης, στα μέσα του 2010, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας εκτοξεύτηκε στα ύψη - κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης των βιομηχανικών προϊόντων της από την Κίνα και την Ιαπωνία - παρά το γεγονός ότι η κρίση στις χώρες της Ευρωζώνης συρρίκνωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας εντός της ΕΕ.
Με τη νέα κρίση να σοβεί η ιστορία επαναλαμβάνεται; Είναι νωρίς ακόμη να γίνει κάποια αποτίμηση αλλά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία - Destatis, δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ για το μήνα Σεπτέμβρη, αυξάνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνη του 2008.
Σύμφωνα με τη Destatis, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, με την αξία του να ανέρχεται στα 91,3 δισ. ευρώ, έναντι όμως εκτιμήσεων για μείωση κατά 1%. Αντίθετα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8%, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 15,3 δισ. ευρώ, έναντι 13,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.
Κατά τους αναλυτές, η καλή πορεία των εξαγωγών αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τα πρόσφατα χαμηλά στοιχεία για την πορεία της γερμανικής βιομηχανίας και τη μείωση της βιομηχανικής της παραγωγής. Εκτός όμως την Ασία, η Λατινική Αμερική είναι μία ακόμη από τις περιοχές που από πέρσι τυγχάνουν της ειδικής προσοχής της γερμανικής κυβέρνησης και του κεφαλαίου.
Μία ακόμη είδηση δείχνει τις εσωτερικές ανακατατάξεις εντός του γερμανικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel η ThyssenKrupp επιθυμεί την έξοδό της από την κοινοπραξία, Marine Force International, προβάλλοντας αναφορές ότι η τελευταία έχει βρεθεί υπό έλεγχο σε σχέση με αμφισβητούμενες πληρωμές που συνδέονται με την πώληση υποβρυχίων στη Ν. Κορέα. Προφανώς, η κοινοπραξία είναι πλέον βαρίδι και η Thyssen Group αναζητά άλλες περιοχές δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου