ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Κούφια «αντιμνημονιακή» ρητορική

 

 

Καραμπινάτες αντιφάσεις και αδιέξοδα χαρακτηρίζουν την αντίδραση των οπορτουνιστών στις πολιτικές εξελίξεις

Με λαθροχειρίες και έμμεση κριτική στη ΝΔ επειδή εγκατέλειψε την αντιμνημονιακή της ρητορεία (!) αντιμετώπισε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τις πολιτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή κάνει λόγο για «ανασύνταξη του μνημονιακού μπλοκ», περιορίζοντας σκόπιμα το πολιτικό ζήτημα στην αποδοχή ή όχι του μνημονίου και όχι στη στρατηγική που το υπηρετεί και την οποία από κοινού προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους επιμέρους διαφορές και ανταγωνισμούς.
Πιο επεξηγηματικός, ο Α. Τσίπρας σε χθεσινή του δήλωση, εκτιμά ότι ο Γ. Παπανδρέου «θα πρέπει μάλλον να αισθάνεται ανακουφισμένος», αφού «δεν θα θέσει τελικά τις επιλογές του στην κρίση του λαού, αλλά θα τις φορτώσει στον επόμενο». Αντίστοιχα, για τη ΝΔ εκτίμησε ότι ο Α. Σαμαράς «ξεκίνησε νωρίτερα από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε τις εκπτώσεις», καθώς «αρχικά αποδέχτηκε τη δανειακή σύμβαση που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε και στο τέλος αποδέχεται και τα δεινά των σκληρών μέτρων που αυτή θα αποφέρει».
Πρόκειται για πλήρη συσκότιση του ρόλου των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της προσπάθειάς τους να υπηρετήσουν με τη συγκυβέρνηση το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης. Ταυτόχρονα, οι αναφορές στη ΝΔ την αθωώνουν από το ρόλο του συνεργού της κυβέρνησης για όσο καιρό δημαγωγούσε με κούφιο «αντιμνημονιακό» λόγο.
Ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ακόμα τα γνωστά αποπροσανατολιστικά ιδεολογήματα για «υποτέλεια» της χώρας και «εθελόδουλες» κυβερνήσεις και εκφράζει φόβους για «κοινωνική διάλυση» και «εκχώρηση κυριαρχίας». Η ανησυχία του για κοινωνική διάλυση είναι η άλλη όψη της έκκλησής του για διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», για θωράκιση δηλαδή της ταξικής συνεργασίας, σε μια περίοδο που είναι αναγκαία η όξυνση της ταξικής πάλης. Οσο για την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, αυτή είναι ήδη πραγματικότητα, ιδιαίτερα μετά το Μάαστριχτ που ψήφισε ο ΣΥΝ. Προβλέπεται επίσης από το βάθεμα της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, υπέρμαχος της οποίας είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας να μείνει η χώρα στον «σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».
Στο διά ταύτα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζει την «διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους εταίρους εντός της λυκοσυμμαχίας, λέγοντας ότι «η χώρα μας, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, έχει τεράστιες διαπραγματευτικές δυνατότητες» και καλεί να μην αποδεχτεί η κυβέρνηση τη δανειακή σύμβαση, ώστε «το καυτό δίλημμα να περάσει στην απέναντι πλευρά, στους εταίρους και τους πιστωτές μας». Καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι η ζωή του μπορεί να βελτιωθεί μέσα στην Ευρωζώνη και σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί σε αντιμνημονιακό «συνασπισμό εξουσίας», με προτάσεις διαχείρισης του συστήματος που μπάζουν από την πίσω πόρτα τα ίδια βάρβαρα μέτρα για το λαό.
Αναφανδόν υπέρ της ΕΕ
Ανάλογη ήταν η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας τόσο στην ΚΠΕ του ΣΥΝ που συνεδρίασε το Σάββατο, όσο και στο Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Κυριακή. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου «προσπάθησε, παίζοντας υποκριτικά το χαρτί του δημοψηφίσματος, να συσπειρώσει γύρω του, έστω και με το στανιό το μνημονιακό μπλοκ». Σε σχέση με τη συγκυβέρνηση, περιόρισε τις αιτίες για τη συγκρότησή της στο γεγονός ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για το πώς θα κρατηθεί ή θα ανελιχτεί στην εξουσία».
Ο ίδιος, κατέθεσε εκ νέου την ανησυχία του οπορτουνισμού για τους κινδύνους που δημιουργούνται «για την ευρωπαϊκή συνοχή και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της». Διαμαρτυρήθηκε μάλιστα για την «πίεση μαφιόζικου τύπου που ασκήθηκε στην Ελλάδα με το ενδεχόμενο της αποπομπής από το ευρώ». Για τους εκβιασμούς που γίνονται σε βάρος του λαού, ο Αλ. Τσίπρας καθησύχασε ότι «αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ δεν προβλέπεται θεσμικά, και επομένως, πρόκειται απλά για έναν τρομοκρατικό εκβιασμό».
Για πολλοστή φορά επικαλέστηκε τη λαϊκή βούληση σαν μοχλό πίεσης για μια καλύτερη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας και πρόβαλε το «αντιμνημονιακό μπλοκ», που προπαγανδίζει, σαν εγγυητή της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ λέγοντας: «Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβει ο ελληνικός λαός, ότι αν υπάρχει ένας δρόμος διάλυσης του ευρώ, αυτός είναι (...) που έχει ανοίξει με τα Μνημόνια».
Με έκδηλη ανησυχία για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και με τον φόβο όξυνσης της ταξικής πάλης, τόνισε: «θα έχουμε τη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου», «οι θεσμοί απαξιώνονται και το κοινοβούλιο ακόμα περισσότερο (...) συνεπώς η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και το δικαίωμα της λαϊκής βούλησης να εκφράζεται και να αποφασίζει για την πορεία του τόπου, οφείλει να είναι αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο ζήτημα για την αριστερά» και «τούτη την ώρα η αριστερά πρέπει να προτάξει το αίτημα για ομαλότητα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δεν μπόρεσε να κρύψει τους μύχιους πόθους του χώρου του, λέγοντας: «δεν είναι ώρα (...) να φέρουμε στο προσκήνιο το απωθημένο μας για εσωτερική αλλαγή συσχετισμών στην αριστερά».


ΛΑ.Ο.Σ.
Κολαούζος στη νέα συγκυβέρνηση
Ψήφισε το μνημόνιο, στήριξε τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, επιτίθεται σε όποιον αγωνίζεται και τώρα ζητάει προστασία των μισθών!
Την «πατρότητα» της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ διεκδικεί ο ΛΑ.Ο.Σ., με τον πρόεδρό του να δηλώνει τη συνεπή του στράτευση στη στρατηγική της αστικής τάξης, αφού, όπως ο ίδιος δήλωσε, «αγωνίστηκα 18 μήνες για αυτό το πράγμα, τελικά το δέχθηκαν, έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά και τώρα δεν είναι αργά (...) Πιέσαμε, πιέσαμε, κατορθώσαμε να φύγει».
Σε δήλωση που έκανε μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε για τη συγκυβέρνηση ότι «από ολότελα, και αυτή η λύση είναι καλή» και δήλωσε απερίφραστα ότι «εμείς θα στηρίξουμε το εγχείρημα, με 3 απαραίτητες προϋποθέσεις: Οχι πλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οχι παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Οχι στο πλιάτσικο το οποίο θα επιχειρηθεί. Και, βεβαίως, είμαι σίγουρος ότι ο ομογάλακτος εταίρος θα ζητήσει άρση του Νόμου περί ιθαγένειας των μεταναστών».
Πρόκειται για ωμή προσπάθεια του ΛΑ.Ο.Σ. να κοροϊδέψει κατάμουτρα το λαό. Το κόμμα που ψήφισε το μνημόνιο, στήριξε επί της ουσίας κάθε αντεργατικό νομοθέτημα του ΠΑΣΟΚ και επιτίθεται σε κάθε εργατικό αγώνα για καλύτερα μεροκάματα και μισθούς, εμφανίζεται τώρα να υπερασπίζεται το εισόδημα των εργαζομένων! Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωνε πριν από μερικές βδομάδες ότι το πετσόκομμα στις κάθε είδους δαπάνες είναι αναγκαίο. «Να ζήσουμε χωρίς φάρμακα, πετρέλαιο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τόσα άλλα (...) να βάλουμε τα "δύο πόδια μας σε μισό παπούτσι", αλλιώς δε θα μας δώσουν την επόμενη δόση και θα πεθάνουμε στην πείνα (...) 'Η θα προχωρήσουμε με Ευρώπη και κηδεμονία - ίσως και δουλεία - ή θα προχωρήσουμε μόνοι μας με φτώχεια», έλεγε χαρακτηριστικά.
Οσο για το «πλιάτσικο» που καταγγέλλει, ο ίδιος έχει διορίσει εκπρόσωπό του στην επιτροπή για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ η υποκρισία περισσεύει στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας. Ο ΛΑ.Ο.Σ. υπερασπίζεται την κερδοφορία του κεφαλαίου και δε λογαριάζει κυριαρχικά δικαιώματα όταν προτείνει κολεγιές με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία, Κίνα) πέραν της ΕΕ και των ΗΠΑ, για να κάνει μπίζνες η ντόπια πλουτοκρατία.
Αργά το βράδυ, ο Γ. Καρατζαφέρης διένειμε δήλωση σύμφωνα με την οποία ο Γ. Παπανδρέου, με τη σύμφωνη γνώμη του Α. Σαμαρά, του τηλεφώνησε για να του προτείνει συμμετοχή στην κυβέρνηση «σε ιδιαίτερα τιμητική θέση». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία».

ΔΗΣΥ - ΔΗΜΑΡ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Εκθειάζουν τη συνέργεια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ψήφο εμπιστοσύνης στη συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου έσπευσε να δώσει, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, η Ντ. Μπακογιάννη. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η κυβέρνηση θα ανακοινωθεί γρήγορα και θα προχωρήσουν και οι αποφάσεις και θα υπερισχύουν οι σώφρονες μέσα στα κόμματα και όχι οι ακραίες φωνές», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, δεν έκρυψε ότι θα επιθυμούσε συμμετοχή στελεχών του κόμματός της στη νέα κυβέρνηση: «Δεν έχω δει ακόμη τίποτα (...) Από εκεί και πέρα, τι θα γίνει και ποιες συζητήσεις θα γίνουν, ποια θα είναι η κυβέρνηση και πώς θα διαμορφωθεί, αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέσα στο επόμενο διήμερο».
Επί της ουσίας στήριξη στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δίνει η ΔΗΜΑΡ, η οποία δηλώνει «εν αναμονή» για την έκφραση γνώμης όταν καθοριστούν ο χρόνος της θητείας της και οι πολιτικές δεσμεύσεις της! Συμπληρώνει, τέλος, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου μίλησε χτες τηλεφωνικά τόσο με τον Φ. Κουβέλη, όσο και με την Ντ. Μπακογιάννη και σύμφωνα με πληροφορίες βολιδοσκόπησε ενδεχόμενη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.
Αναφανδόν υπέρ της νέας κυβέρνησης δηλώνουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ο ευρωβουλευτής τους, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε χτες στην ΕΤ3 ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν από την πρώτη στιγμή ζητήσει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής (...) Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να διασφαλίσει την 6η δόση». Δηλώνει, μάλιστα, διαθέσιμος να συμμετάσχει στο νέο αντιλαϊκό σχήμα, λέγοντας ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν απορρίπτουν τις συνεργασίες, γιατί είναι μέρος της πολιτικής κουλτούρας τους. Ετσι, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με άλλα κόμματα κι ακόμη και να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση», μετά από εκλογές ή «προγραμματικές συμφωνίες».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου