ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Παζάρια στο αστικό στρατόπεδο με το λαό στο στόχαστρο

 

Στον Καρ. Παπούλια σήμερα ο πρωθυπουργός. Συναντήσεις με τον Γ. Καρατζαφέρη είχαν χτες Παπανδρέου - Βενιζέλος


Οι κυβερνήσεις συνεργασίας που τώρα δρομολογεί το αστικό σύστημα, είναι κυβερνήσεις λυκοσυμμαχίας σε βάρος του λαού. Καθήκον και συμφέρον του είναι να τους εμποδίσει, να τους ανατρέψει
Με στόχο την επίτευξη ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα με τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με τον πρώτο, θα τον ενημερώσει για τις «διαβουλεύσεις» που θα ξεκινήσει με όλα τα κόμματα για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η νέα κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το Μάρτη.

Μέχρι να φτάσουμε χτες στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους 152 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τη ανεξάρτητη Λ. Κατσέλη (μετά τη θετική ψήφο επανήλθε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ), είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, κλειστές συσκέψεις και διαβουλεύσεις, ορυμαγδός σεναρίων που πυροδοτούσαν οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες και υπουργούς.
Οι έντονες εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκαν από πλήθος δηλώσεων υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης που προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, αντανακλώντας αφ' ενός τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αφ' ετέρου τη γενικότερη αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού, με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των αστικών κομμάτων.
Ο πρωθυπουργός είχε καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας επαφές με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα και τον Ν. Αθανάσακη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι του παρουσίασε το πλαίσιο της πρότασής του για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Καρατζαφέρη.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε «κυβέρνηση συνεργασίας» με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Καρατζαφέρης, πάντως, αργότερα σε «πηγαδάκια» δημοσιογράφων υποστήριζε «δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Σαμαρά». Δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει «ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ της κυβέρνησης και της πρόεδρου της ΔΗΣΥ Ντ. Μπακογιάννη.«Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία μόνο με ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗ.ΣΥ, εξάλλου δεν έχουμε όλοι μαζί 180 βουλευτές για να ψηφίσουμε τη δανειακή σύμβαση», υποστήριζαν συνεργάτες της Ντ. Μπακογιάννη.
Την ίδια στιγμή, βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ διακινούσαν σενάρια περί διαδοχής του Γ. Παπανδρέου από τον Ευ. Βενιζέλο. «Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τα υπόλοιπα κόμματα θα προτείνει για επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας τον Ευ. Βενιζέλο», ανέφεραν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης σημείωνε ότι «ανεξάρτητα από τη στάση της ΝΔ έχουμε συμφωνήσει ότι θα παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου». Μάλιστα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θύμιζαν ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είχε προτείνει με συνέντευξη του τον Αύγουστο να συγκροτηθεί «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με πρωθυπουργό τον Ευ. Βενιζέλο.
«Κούρσα» και στο εσωτερικό
Νωρίς χτες το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό την παραίτησή του σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. «Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν έχω θέση στις πολιτικές διεργασίες» σημείωνε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο ίδιος έθετε εμμέσως πλην σαφώς σαν αναγκαία προϋπόθεση την απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού. «Δεν νοείται, είπα, να θεωρηθεί πως υποκλέπτουμε την ψήφο της Βουλής για να γαντζωθούμε στις καρέκλες μας. Δηλαδή, είπα, δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί», έλεγε στην επιστολή του ο Α. Λοβέρδος.
Βουλευτές της κυβέρνησης ωστόσο σημείωναν ότι η αναφορά του Α. Λοβέρδου δεν αφορούσε μόνο τον Γ. Παπανδρέου, αλλά όλα τα κυβερνητικά στελέχη που εποφθαλμιούν συνοπτικές διαδικασίες διαδοχής του Γ. Παπανδρέου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, που τάχτηκε υπέρ της «εθνικής συνεννόησης», προσθέτοντας πως αυτό «δεν σημαίνει ότι μοιράζουμε θέσεις και καρέκλες».
«Ψήφο εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», δήλωσε ότι θα δώσει η Β. Παπανδρέου. Υπέρμαχος της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας δήλωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης, αναφέροντας ότι «η σημερινή ψηφοφορία, όποια και να είναι η έκβασή της, κλείνει τον κύκλο αυτής της κυβέρνησης. Να ελπίσουμε ότι θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστούν οι θετικότερες δυνατές εξελίξεις για τη χώρα μας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κ. Γείτονας, που σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί «μεταβατική κυβέρνηση» μέχρι την επόμενη βδομάδα.
Την παραίτηση του πρωθυπουργού για να «ανοίξει ο δρόμος για τις πολιτικές εξελίξεις» ζητούσαν χτες πλήθος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Δ. Λιντζέρης, ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Γ. Αμοιρίδης.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερά εντός της αντιλαϊκής στρατηγικής
Αρνήθηκε συμμετοχή στην κυοφορούμενη συγκυβέρνηση, στηρίζοντας όμως από τώρα το έργο της
«Εκτός» της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά βαθιά μέσα στην αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόσει, βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ, μετά την απόρριψη της πρότασή της για μεταβατική κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό. Το δεύτερο «ναυάγιο» για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, δεν αλλάζει τη στάση στήριξης και συστράτευσης με την κυβέρνηση και την τρόικα για την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων, πολύ περισσότερο που η ήδη η ηγεσία της ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση πακέτο φυσικά με τα νέα βάρβαρα μέτρα.
Ο Αντ. Σαμαράς στη λακωνική δήλωση που έκανε στο περιστύλιο της Βουλής μετά την ομιλία του πρωθυπουργού επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση και ανανέωσε το αίτημά του για εκλογές, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας. «Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές», δήλωσε.
Το εμπόδιο για τη ηγεσία της ΝΔ για να συμφωνήσει δεν ήταν βέβαια οι προτεραιότητες και τα βάρβαρα μέτρα που θα πάρει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά το γεγονός ότι δεν υπέβαλε την παραίτησή του ο Γ. Παπανδρέου. Αυτό είχε φροντίσει να το καταστήσει σαφές νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου, δηλώνοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου για τη μεταβατική κυβέρνηση, την οποία έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ, αν ο πρωθυπουργός δεν έχει πρώτα υποβάλει την παραίτησή του.
Ο Γ. Μιχελάκης είχε υπογραμμίσει πως προαπαιτούμενο είναι η παραίτηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. «Εμείς έχουμε πει να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση με δύο αποστολές: να περάσει η δανειακή σύμβαση και να εκταμιευθεί η 6η δόση. Αμέσως μετά πρέπει να πάμε σε εκλογές. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκεί το θέμα του πώς ρυθμίζονται τα της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδώ μιλάμε για προσωρινή κυβέρνηση χωρίς πολιτικά στελέχη» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Πρώτος στη λίστα των προθύμων
Πρόθυμος να στηρίξει άμεσα μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα προωθήσει τις επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου, με πρόσχημα τη «διάσωση της πατρίδας» εμφανίστηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν οι συνήθεις θεατρινισμοί όπως το «ζήτω η πατρίδα» με το οποίο έκλεισε την ομιλία του. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «χαίρομαι που έστω και την παραμονή της καταστροφής, ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε να ανοίξει τις διαδικασίες», ζητώντας η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης «να γίνει με τόλμη και όχι με μεσοβέζικες προτάσεις».
Τάχθηκε υπέρ μιας «πολιτικής κυβέρνησης», αφού χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η χώρα δεν θέλει έναν πρωθυπουργό μαριονέτα», αλλά «μια κυβέρνηση εξόχως πολιτική για να αντιμετωπίσει την Ευρώπη και τους G20». Αναρωτήθηκε «με ποια νομιμοποίηση θα στείλουμε τεχνοκράτες εκεί;», εφόσον το ζητούμενο είναι η πολιτική διαπραγμάτευση. Αντίθετα, σημείωσε πως «θα πρέπει να πάνε οι καλύτεροι, οι ικανότεροι και οι αποφασισμένοι» και «πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε η Ελλάδα να βγει από το βάλτο». Μάλιστα, ήταν σαφής - σχετικά με τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. στο εγχείρημα - λέγοντας ότι «πρέπει να αγωνιστούμε με εκπροσώπηση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα».
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου