ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Διάλυση της Βουλής και εκλογές τώρα!



Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις:
«Τούτη την ώρα το ΚΚΕ θέτει ένα ζήτημα συγκεκριμένα: Να διαλυθεί άμεσα η Βουλή, εκλογές εδώ και τώρα από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Εδώ πρέπει να παρέμβει ο ελληνικός λαός. Με συγκεντρώσεις, με ό,τι παρέμβαση μπορεί να κάνει, διότι αυτό που "ψήνεται" ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, ένα πράγμα σημαίνει: Οτι αυτή η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή για να ψηφιστεί η σύμβαση πτώχευσης της Ελλάδας -δεν είναι η δανειακή σύμβαση- η οποία συνεπάγεται αλλεπάλληλα νέα άγρια μέτρα. Δεν έχει το δικαίωμα αυτή η Βουλή, αν θέλετε με την κρίση έτσι όπως έχει εκδηλωθεί και ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία εκδηλώθηκε, δεν έχει το δικαίωμα να πάει το λαό στις εκλογές, έχοντας ψηφίσει προκαταβολικά τη δανειακή σύμβαση.
Το επιχείρημα ότι πρέπει να ψηφιστεί η σύμβαση για να πάρουμε την 6η δόση δεν στέκει καθόλου. Διότι, από δω και μπρος, αν δεν υπάρχει μία ουσιαστική αλλαγή της κατάστασης, αν ο λαός δεν παρέμβει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, κάθε 2-3 μήνες θα ζούμε με το ίδιο "βιολί". Με το φαύλο κύκλο: Ψηφίστε μέτρα τα οποία φέρνουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού σε φτώχεια, ψηφίστε την πτώχευση του λαού για να σωθεί η πλουτοκρατία και πάλι με "κερασάκι" την 7η, την 8η, την 9η και τη 10η δόση... Μόνο υπηρεσιακή κυβέρνηση σήμερα χρειάζεται. Το πώς θα δημιουργηθεί η υπηρεσιακή, αυτά τα προβλέπουν οι νόμοι και οι κανονισμοί.
Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Τούτη την ώρα, που ακούμε ότι όλα τα κόμματα έχουμε ευθύνη, απαντάμε σε ένα ζήτημα. Την πρώτη και κύρια ευθύνη έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στο λαό -που δυστυχώς δεν τους έχει αποδοθεί όσο πρέπει- τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα κόμματα εκείνα που υποσχέθηκαν στο λαό ότι αυτή η λυκοσυμμαχία, η ΕΕ, μπορεί να μετατραπεί σε Ευρώπη των λαών. Σήμερα ο λαός πρέπει να ξεπεράσει φοβίες. Αυτοί που τον φοβίζουν και του στέλνουν τελεσίγραφα είναι οι γνήσιοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Είτε είναι χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, είτε είναι εμπορικό κεφάλαιο καθαρά, είτε είναι βιομηχανικό, είναι οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Αυτοί που στέλνουν τα τελεσίγραφα είτε είναι εγχώρια κόμματα, είτε είναι ευρωπαϊκά κράτη και ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, είναι αυτοί οι οποίοι ένα στόχο έχουν: Να ξεριζώσουν όλες τις κατακτήσεις των λαών, που ήδη ελάχιστες έχουν μείνει. Να διαμορφώσουν μια Ευρώπη της ανεργίας και της φτώχειας, που θα φέρνει όμως πολλά κέρδη στον ανταγωνισμό με τα υπερατλαντικά, με τα κινέζικα, με τα ρωσικά, με τα ινδικά κεφάλαια και εν πάση περιπτώσει γενικότερα με τα κεφάλαια εκτός Ευρώπης.
Εκλογές εδώ και τώρα, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση σχηματιστεί, ανεξάρτητα αν την προβλέπει ο νόμος, είναι μία κυβέρνηση παράνομη κυριολεκτικά. Με την εξής έννοια: ότι θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή, και δυστυχώς η Βουλή θα την ψηφίσει, μια δανειακή σύμβαση η οποία θα δεσμεύει το λαό για πέντε, δέκα και δεκαπέντε χρόνια».

Φανερές και παρασκηνιακές διεργασίες για να γονατίσουν το λαό
Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις από χτες τα ξημερώματα, για πιο επιθετική συναίνεση στο προχώρημα των αντιλαϊκών μέτρων
Εντονες διεργασίες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, απειλές για παραιτήσεις και μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαδοχικές συσκέψεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και την αποτροπή του δημοψηφίσματος, βρίσκονται σε εξέλιξη από χτες τα ξημερώματα. Πρωταγωνιστές είναι οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, με τα άλλα αστικά κόμματα να συμμετέχουν με μοιρασμένους ρόλους. Κοινή συνισταμένη όλων είναι η προσπάθεια για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, μπροστά στα δεδομένα αδιέξοδα από την αστική διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που κλιμακώνεται, καθιστώντας αναγκαία από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας την πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στα κόμματά της.
Τόσο οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσμα της έντονης λαϊκής πίεσης, που οξύνει ταυτόχρονα τον εσωκομματικό ανταγωνισμό, όσο και η εγκατάλειψη από τη ΝΔ και των τελευταίων προσχημάτων από εκείνα που πρόβαλε μέχρι σήμερα για να δικαιολογήσει δημαγωγικά την αρνητική ψήφο της στις δανειακές συμφωνίες κυβέρνησης - τρόικας, επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες στην αστική διαχείριση. Δείχνουν ταυτόχρονα τις κόντρες ανάμεσα σε κόμματα και μερίδες της αστικής τάξης για το ποια πολιτική δύναμη θα έχει το πάνω χέρι στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που εξελίσσεται στη βάση της κοινής αποδοχής όλων των αστικών δυνάμεων ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και τα μέτρα που συναποφασίζονται στην ΕΕ και προβλέπουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Μέσα σε ένα όργιο εκβιασμών και απειλών στο λαό για υποτιθέμενα «αδιέξοδα» και φοβέρες για στάση πληρωμών, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης προσπαθούν να υφαρπάξουν τη συναίνεσή του στα μόνιμα και διαρκή βάρβαρα μέτρα που φέρνει μαζί της η νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα. Μέσα σ' αυτό το κλίμα και μετά τη συνεδρίαση στις Κάννες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος απέρριψε χτες τα ξημερώματα με δήλωσή του τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ισχυριζόμενος ότι «η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις
Η διαφοροποίηση Βενιζέλου πυροδότησε εξελίξεις. Ακολούθησε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών με τη συμμετοχή υπουργών (Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης, Ρέππας), όπου σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να ασκηθεί πίεση ώστε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου ο Γ. Παπανδρέου είπε στους συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ούτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αποδέχτηκε ωστόσο να πάρει πίσω το δημοψήφισμα, αν υπάρξει συναίνεση με τη ΝΔ για την ψήφιση του νέου δανειακού προγράμματος.
Την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αν. Λοβέρδου, της Αν. Διαμαντοπούλου και του Γ. Ραγκούση, στην οποία συμμετείχε και ο Ηλ. Μόσιαλος, σε ρόλο «γέφυρας» μεταξύ των τριών και του πρωθυπουργού. Πληροφορίες ήθελαν τους τρεις να προτείνουν ματαίωση του δημοψηφίσματος και συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του ο Α. Σαμαράς καλούσε και αυτός σε συγκρότηση «μεταβατικής κυβέρνησης», διάρκειας λίγων εβδομάδων, στελεχωμένη από τεχνοκράτες, χωρίς τον Γ. Παπανδρέου, που θα διασφαλίσει την ψήφιση της νέας δανειακής συνθήκης και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ανάλογες θέσεις πρόβαλαν ο ΛΑ.Ο.Σ. και η ΔΗΣΥ.
Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ανέλαβε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την ίδια, και οι βουλευτές της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης και Ευ. Αντώναρος. Μάλιστα, υπήρξε και κείμενο συμφωνίας, που τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε, στο οποίο καλούσαν σε «συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοβουλευτικών δυνάμεων προκειμένου να διασφαλιστούν η κύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από την υφιστάμενη Βουλή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία και η καταβολή της 6ης δόσης».
Τακτικισμοί για να θολώσει η συμφωνία
Στο παρασκήνιο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ότι «ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για μεταβατική κυβέρνηση και στη συνέχεια εκλογές». Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Καϊλή, αλλά και η Ελ. Παναρίτη δήλωσαν ότι «δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» στη σημερινή ψηφοφορία. Στον αντίποδα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι περισσότεροι από 100 βουλευτές της κυβέρνησης τον στηρίζουν και τον «καλούν να παραμείνει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρωθυπουργός της χώρας».
Ακολούθησε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που συγκάλεσε έκτακτα ο πρωθυπουργός, όπου αποφασίστηκε να μη γίνει δημοψήφισμα, να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, να επιδιωχθεί η έγκριση της δανειακής συμφωνίας με ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή και να ξεκινήσουν διαδικασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ.
Αργά το απόγευμα, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία τελικά διακόπηκε από τις αντιδράσεις βουλευτών που ζητούσαν συγκεκριμενοποίηση των πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ. Η συνέχεια δόθηκε με την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με το πρόσχημα ότι η όλη διαδικασία αφορά το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ανεβαίνοντας αργότερα στο βήμα, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ξεκινάνε άμεσα τα παζάρια με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με ορίζοντα εξαμήνου και στελεχωμένη από πολιτικά πρόσωπα. Οι εξελίξεις αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου