ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι άνεργοι! Ανεργος 1στους 2 νέους και 1 στις 4 γυναίκες



Νέο τραγικό άλμα σημείωσε η ανεργία στην χώρα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι άνεργοι «έσπασαν το φράγμα» του ενός εκατομμυρίου, φτάνοντας το Νοέμβρη του 2011 το 1.029.587 άτομα!
Σε ποσοστό, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 20,9%, από το 13,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ μέσα σε 1 χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 337.010 άτομα, σε ποσοστό κατά 48,7%. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 405.785 άτομα τον Νοέμβρη του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 (σε ποσοστό 9,4%).
Η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τσακίζει τους νέους και τις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στους νέους από 15 έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 48% από 35,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Το συνολικό ποσοστό ανεργίας των γυναικών έφτασε το 24,5% από 17%.
Το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών εκτινάχθηκε στο 27,8% από 17,9%.
Επίσης στο 17,8% από 12% έφτασε το ποσοστό ανεργίας στην ομάδα 35 - 44 ετών, στο 15,8% από 10,1% στην ομάδα 45 - 54 ετών, στο 10,7% από 6,8% στην ομάδα 55 - 64 και στο 6,1% από 1,9% στην ομάδα 65 - 74.
Οι απασχολούμενοι έπεσαν κάτω από τα 4 εκατομμύρια (3.901.269), και εμφανίζονται λιγότεροι από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (4.423.657), δηλαδή αυτοί που εργάζονται στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 15 ετών είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν εργάζονται.
Τέλος, σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στην Μακεδονία - Θράκη (Ανατολική, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη με έδρα τη Θεσσαλονίκη) στο 23,8%, Αττική στο 21,1%, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά στο 20,1% και Ηπειρος - Δυτική Μακεδονία στο 20%.
Τα νέα εφιαλτικά στοιχεία για την ανεργία επιβεβαιώνουν ότι οι υπηρέτες του συστήματος, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την γάγγραινα που τρώει τη σάρκα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Αποκαλύπτεται περίτρανα ότι το ίδιο το σύστημα, ο καπιταλισμός που σαπίζει, όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία αλλά αντίθετα, αναπαράγει το φαινόμενο. Τώρα, χρειάζονται μέτρα προστασίας των ανέργων που πλέον καλούνται να ζήσουν με επίδομα ανεργίας που δεν θα ξεπερνά τα 350 ευρώ, όπως επιτάσσουν τα νέα μέτρα - κόλαση. Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν άλλη επιλογή από την καθολική τους συμπαράταξη με το ταξικό εργατικό κίνημα. Δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν. Τούς τα έχουν πάρει όλα. Χρειάζεται οργανωμένη πάλη που θα έχει σαν στόχο, τώρα, να μην περάσουν τα μέτρα και με στόχο την ανατροπή του σάπιου συστήματος, την εργατική λαϊκή εξουσία. Μόνο έτσι μπορούν να έχουν δουλειά και προκοπή τα εργατικά νοικοκυριά.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Προχωρά σε μειώσεις μισθών ακόμα και πάνω από 30%
Πριν ακόμα πάρουν τη μορφή νόμου οι βάρβαροι αντεργατικοί σχεδιασμοί, η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας σπεύδει να τους αξιοποιήσει για να κατακρεουργήσει τις αποδοχές των εργαζομένων.
Μόλις προχτές προανήγγειλε ότι θα καταργήσει μια σειρά επιδόματα, που σημαίνει μείωση επί των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων το ελάχιστο κατά 12% και η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 30%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο μισθός ενός ταμία μπορεί να μειωθεί μέχρι και 600 ευρώ το μήνα αν του κοπούν το επιχειρησιακό επίδομα, τα επιδόματα δικτύου, το διαχειριστικό επίδομα και το επίδομα teller. Οπως εξηγούν δικηγόροι του σωματείου, η παραπάνω εξέλιξη έχει ως βάση την κατάργηση της μετενέργειας (δηλαδή, την κατάργηση της ισχύος των όρων της σύμβασης και μετά τη λήξη της), η οποία αποτελεί μέρος των σχεδίων που έχουν συναποφασίσει να εφαρμόσουν κυβέρνηση και τρόικα. Δείχνει, με άλλα λόγια, τη ζούγκλα που θα επικρατήσει αμέσως μετά την ψήφιση των σχεδίων αυτών.
Η επιχειρησιακή σύμβαση στην τράπεζα έληξε στις αρχές του 2011, καταγγέλθηκε από την εργοδοσία το καλοκαίρι του 2011. Με βάση το υπάρχον καθεστώς, οι όροι της εξακολουθούσαν να ισχύουν για ένα 6μηνο μετά (μέχρι το Δεκέμβρη του 2011) για όλους τους εργαζόμενους («παλιούς» και νεοπροσληφθέντες). Με την «εκπνοή» του 6μήνου, οι όροι της ισχύουν πλέον μόνο για τους «παλιούς». Βέβαια, με βάση τη συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας, δε θα ισχύει ούτε γι' αυτούς.
Η συνδικαλιστική πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - παρά την απόφαση του Συλλόγου για απεργία σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα, δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες. Ακόμα και σήμερα δηλώνει «πίστη στο διάλογο, τη δημοκρατία και τις ανοιχτές διαδικασίες» και με αυτό το περιεχόμενο καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν. Στην ουσία και ειδικά για την Εμπορική η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να είναι και ένα τέχνασμα προκειμένου να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι τη συμφωνία που ουσιαστικά έχουν κάνει εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία για μείωση των μισθών κατά 9%, όπως έχουν ήδη συμφωνήσει. Είναι η λογική του μικρότερου κακού.
Από τη μεριά τους οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να απορρίψουν οποιονδήποτε διάλογο και να παλέψουν για να πάρει τώρα πίσω τα μέτρα η τράπεζα και για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες τους.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου