ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισθούς - φιλοδωρήματα

«ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ» ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σαρωτικές οι ανατροπές στο εισόδημα, δραματικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
Η διαμόρφωση των κατώτερων μισθών, αν εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίζουν συγκυβέρνηση και τρόικα
Σε πραγματικό σφαγείο για την εργατική τάξη μετατρέπεται η συμφωνία του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης με την τρόικα. Τα μέτρα που συνομολογούσαν χτες βράδυ στου Μαξίμου, σύμφωνα με το 50σέλιδο κείμενο που διέρρευσε νωρίς το απόγευμα, οδηγούν τους εργαζόμενους στον Καιάδα. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα:
1. Πέφτει βαρύς πέλεκυς σε όλους τους μισθούς, τους οποίους μειώνουν κατά 22% και στους νέους κατά 32%. Σύμφωνα με πληροφορίες και τα έγγραφα που ήδη έχουν ετοιμαστεί, ανατρέπονται όλοι οι βασικοί μισθοί που κατοχυρώνονται στις Συλλογικές Συμβάσεις, και συγκεκριμένα:
α) Μείωση κατά 22% σε όλα τα επίπεδα των μισθών.
β) Ταυτόχρονα, μετά απ' αυτή τη συρρίκνωση, οι μισθοί παγώνουν για όλο το διάστημα της προγραμματικής περιόδου, τουλάχιστον δηλαδή μέχρι το 2015.
γ) Στους νέους μέχρι 25 ετών θα υπάρχει πρόσθετη μείωση κατά 10%, συνολικά δηλαδή κατά 32%.
Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός κατώτερος μισθός, από 751,4 ευρώ μεικτά, συρρικνώνεται στα 585,8 ευρώ μεικτά, απώλεια 165 ευρώ! (Βλέπε ΠΙΝΑΚΑ). Μετά και την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου (15,7%), ο καθαρός κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 494 ευρώ και με την αφαίρεση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που αναλογεί, το ποσό που θα πάρει στο χέρι ο εργαζόμενος είναι μόλις 480,4 ευρώ!
Για τους νέους μέχρι 25 ετών, ο μισθός τους θα είναι ακόμα μικρότερος, στα 430 ευρώ, χαμηλότερος δηλαδή και από το επίδομα ανεργίας. Στην περίπτωση του έγγαμου χωρίς προϋπηρεσία, ο μεικτός μισθός από τα 826,5 ευρώ σήμερα, πέφτει στα 644,7 ευρώ μεικτά. Για τον έγγαμο με 3 τριετίες, ο μεικτός μισθός του από τα 1.037,1 ευρώ μειώνεται στα 809 ευρώ μεικτά.
Είναι φανερό ότι η μείωση σε ετήσια βάση συνεπάγεται για τον εργαζόμενο απώλεια 3 μισθών, οι οποίοι προστίθενται στους τρεις ακόμα μισθούς που αφαίρεσαν συνολικά από τους εργαζόμενους τα μέτρα, από το 2009 μέχρι σήμερα (γενίκευση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ανεργία κ.ά.). Με άλλα λόγια, αν πάρουμε ως βάση το εισόδημα που είχε ένας εργαζόμενος το 2009, οι απώλειές του το 2012 θα φτάσουν τους 6 τουλάχιστον μισθούς. Χάνει δηλαδή το 50% του εισοδήματός του!
2. Χαντακώνουν κι άλλο τα στοιχειώδη επιδόματα. Εννοείται ότι η μείωση του κατώτερου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά επιδόματα που εξαρτώνται απ' αυτόν, με πρώτο το επίδομα ανεργίας, που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτερου μισθού. Δηλαδή, το επίδομα πείνας, που σήμερα ισούται με 461 ευρώ το βασικό, θα κατρακυλήσει στα 323 ευρώ! Ανάλογες θα είναι οι μειώσεις και για άλλα επιδόματα που συνδέονται αναλογικά με τον βασικό μισθό, όπως το επίδομα ειδικής άδειας στις γυναίκες, που για ένα εξάμηνο μετά την κανονική άδεια λοχείας λαμβάνουν μόνο τον κατώτερο μισθό.
Μάλιστα, σε σχετικό κείμενο ρητά ορίζεται η αναθεώρηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων οικογενειακών επιδομάτων μέσα στο 2012, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος είναι άνεργος και δικαιούται το επίδομα, δε θα το παίρνει, αν, για παράδειγμα, εμφανίζεται να μένει σε δικό του σπίτι, ή αν εισπράττει κάποιο ενοίκιο και ...πάει λέγοντας.
3. Ερχεται νέα ισοπέδωση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Αυτό όμως είναι μόνο το πρώτο βήμα. Η «προκαταρκτική δράση», όπως ορίζεται στο σχετικό προσχέδιο του μνημονίου, θα έχει συνέχεια με τη διαμόρφωση μιας νέας ΕΓΣΣΕ που θα «ενοποιεί» τους μισθούς που προβλέπονται σε αυτήν μέχρι τώρα και κλιμακώνονταν ανάλογα με την προϋπηρεσία και την οικογενειακή κατάσταση.
Ετσι, μέσα στο καλοκαίρι, κυβέρνηση - τρόικα - «κοινωνικοί εταίροι» θα διαμορφώσουν έναν «ελάχιστο μισθό» που θα ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και που πλέον «θα επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία», που, σύμφωνα με το νέο στόχο, πρέπει να είναι «η διασφάλιση ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους»! Ετσι, ο κατώτερος μισθός μετατρέπεται σε «ελάχιστο δίχτυ» που θα πνίξει όλη την εργατική τάξη, αφού δε θα ξεπερνά τα 500 ευρώ.
4. Δρομολογούν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το παραπάνω «δίχτυ» θα βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα και επειδή εκτιμούν ότι οι άμεσες μειώσεις που προωθούνται «μπορεί να πάρουν σημαντικό χρόνο μέχρις ότου απορροφηθούν πλήρως από την αγορά εργασίας», σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που διέρρευσε νωρίς χτες το απόγευμα, πριν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, σχεδιάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί τον 13ο και 14ο μισθό.
5. Καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις. Η επίθεση στους μισθούς επεκτείνεται σε όλες τις συμβάσεις, οι οποίες επί της ουσίας καταργούνται. Ετσι, όλες οι συμβάσεις και κυρίως κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές δεν μπορούν να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από 3 χρόνια και σε κάθε περίπτωση θα λήξουν ένα χρόνο μετά την ψήφιση των μέτρων. Με δεδομένο ότι περίπου 80 κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί, αυτό σημαίνει ότι η παρέμβαση που γίνεται στις κλαδικές συμβάσεις θα έχει άμεση εφαρμογή σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που καλύπτονται απ' αυτές.
Η παρέμβαση αυτή αφορά στη μετενέργεια, δηλαδή στην κατάργηση της δυνατότητας που υπήρχε μέχρι τώρα, οι όροι αμοιβής και εργασίας της κλαδικής σύμβασης να μεταφέρονται σε ατομικό επίπεδο μετά την παρέλευση έξι μηνών, ακόμα και αν δεν υπήρχε νέα κλαδική σύμβαση. Η διατήρηση αυτών των όρων χάνεται, τους πρώτους μήνες μερικώς και μετά οριστικά. Συγκεκριμένα, η διάρκεια της μετενέργειας μειώνεται από τους έξι στους τρεις μήνες. Παράλληλα, μετά την παρέλευση των τριών μηνών, από το μισθό και τους άλλους όρους που ορίζει η κλαδική, μένουν μόνο ο βασικός κλαδικός και τα επιδόματα εκπαίδευσης, οικογενειακής κατάστασης και επικινδυνότητας.
Μετά την παρέλευση έξι μηνών από τη λήξη της σύμβασης, αφαιρούνται και τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και επικινδυνότητας ενώ εννέα μήνες μετά απομένει μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός. Με βάση τα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, κάτι στο οποίο οι εργοδότες δε θα στέρξουν, μετά την παρέλευση των 9 μηνών, από τις κλαδικές συμβάσεις θα απομείνει μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός και ανάλογα τον κλάδο και την ειδικότητα αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες.
Η ανατροπή, σε συνάρτηση με τη νομοθέτηση που θα απαγορεύει στα συνδικάτα να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), δίνει άλλο ένα όπλο στα χέρια των εργοδοτών να επιχειρήσουν να υπογράφουν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις πολύ χαμηλότερα από τις σημερινές κλαδικές. Πολύ περισσότερο που ο ΟΜΕΔ θα αποφασίζει μόνο για τον βασικό μισθό και όχι για τα υπόλοιπα επιδόματα ή άλλες αμοιβές. Πρόσθετα στα παραπάνω, θα νομοθετήσουν και το πάγωμα των ωριμάνσεων (τριετίες, πολυετίες) τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα της καταστολής των εργατικών δικαιωμάτων, προαναγγέλλοντας την οριστική τους κατάργηση.
6. Νέο μαχαίρι στις συντάξεις. Μειώνονται όλες οι επικουρικές κατά 15%, αναδρομικά από την αρχή του έτους, προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη κατά 600 εκατομμύρια από τα 4 δισ. περίπου του συνολικού ποσού που δίνεται στην επικούρηση. Ανάλογη μείωση προβλέπεται και για την κύρια σύνταξη που αποδίδουν το ΤΑΠ-ΟΤΕ και το ΤΑΠ-ΔΕΗ και κατά 7% στο ΝΑΤ, πέραν των πρόσφατων μειώσεων που επιβλήθηκαν μέσα στο 2011.
7. Μειώνουν τις «εργοδοτικές» εισφορές. Στον αντίποδα, οι εργοδότες θα απαλλαγούν από τις εισφορές 2% για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, οι οποίοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο στερώντας παροχές από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, ενώ σχεδιάζεται και επιπλέον μείωση κατά 3% των εισφορών προς το ΙΚΑ από την αρχή του επόμενου έτους. Απαλλαγή των εργοδοτών θα υπάρξει και σε ορισμένα επικουρικά ταμεία, όπου οι εισφορές τους ξεπερνούν αυτό που αποδίδεται στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Επί της ουσίας, συγκυβέρνηση και τρόικα ρίχνουν ακόμη μια μπαταριά στα Ταμεία, που βουλιάζουν από την κυρίαρχη πολιτική. Αυτή την κατάσταση που οι ίδιοι δημιουργούν, θα την αξιοποιήσουν τα κόμματα του κεφαλαίου για να ξανανοίξουν το Ασφαλιστικό και να προωθήσουν τις επιπλέον προαποφασισμένες ανατροπές σε συντάξεις και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου