ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Με γνώμονα το συμφέρον των τραπεζιτών


Η ουσία πίσω από τον αποπροσανατολιστικό καυγά περί «κοινών» και «προνομιούχων» μετοχών
Με όποιον τρόπο κι αν επιλεγεί τελικά να γίνει, η ανακεφαλαιοποίηση, υπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και όχι του λαού, που θα κληθεί πληρώσει το... μάρμαρο
(c) Hemera Technologies
Ο μόνος ωφελημένος από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της χώρας, το περιβόητο PSI, θα είναι οι τράπεζες, ειδικά οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, αφού οι συζητήσεις της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου με την τρόικα προβλέπουν ότι σε αντιστάθμισμα της λογιστικής μείωσης της αξίας των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν κατά 50%, θα εισρεύσουν στα ταμεία τους 30 δισ. πραγματικών ευρώ, με τα οποία θα εξασφαλιστεί η ενίσχυση της ρευστότητας τους.
Τα 30 αυτά δισεκατομμύρια είναι χρήματα που προορίζονται αποκλειστικά για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Στην ελληνική κυβέρνηση θα δοθούν από την τρόικα με τη μορφή δανείου και, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, πρώτον θα προστεθούν στο κρατικό χρέος και δεύτερον η εξόφλησή τους θα γίνει από τους φορολογούμενους της χώρας, δηλαδή τους εργαζόμενους που κατά κύριο λόγο πληρώνουν τους φόρους.
Οι τράπεζες με την κίνηση αυτή αποκτούν το ρευστό που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης και περιορισμένων αποταμιεύσεων, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κερδοφόρα πορεία τους, εκμεταλλευόμενες ξένο και σχεδόν τζάμπα χρήμα. Κανονικά η ανακεφαλαίωση γίνεται με την καταβολή μετρητών από όλες τις πλευρές, ωστόσο σε αυτή τη φάση θεωρείται βέβαιο ότι ο μόνος που θα καταθέσει νέα κεφάλαια θα είναι το ελληνικό Δημόσιο. Οι χρόνοι και οι όροι με τους οποίους θα επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι σε κάθε περίπτωση τα κέρδη για τις τράπεζες θα είναι τεράστια, πρώτα και κύρια επειδή θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τη «χασούρα» από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.
Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε το Δημόσιο να εξασφαλίσει την εξόφληση αυτών των ποσών, έχει σηκωθεί ένας ολόκληρος θόρυβος, επειδή κύρια ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, έθεσε θέμα του είδους των μετοχών που θα δοθούν από τις τράπεζες στο Δημόσιο.
Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κύρια δύο είδη μετοχών. Πρώτον οι κοινές μετοχές και δεύτερον οι προνομιούχες μετοχές. «Κοινές μετοχές» είναι οι μετοχές που προέρχονται από τη διαίρεση του μετοχικού κεφαλαίου διά του αριθμού των μετοχών και αντιπροσωπεύουν κομμάτι ιδιοκτησίας επί του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα ψήφου και άρα στη λήψη αποφάσεων, αλλά και στη διοίκηση. «Προνομιούχες» είναι οι μετοχές που για διάφορους λόγους και υπό ορισμένες συνθήκες βρίσκονται στην κατοχή κάποιων μετόχων, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις και δε συμμετέχουν στη διοίκηση.
Η κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ
Ο Γ. Παπανδρέου, αφού έχει ήδη προσφέρει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια στις τράπεζες χωρίς να θέσει το παραμικρό θέμα, τούτη τη φορά έθεσε ως... κόκκινη γραμμή τον όρο οι τραπεζικές μετοχές που θα δοθούν στο ελληνικό Δημόσιο έναντι των 30 δισ. ευρώ, να είναι «κοινές μετοχές, με δικαίωμα ψήφου». Αυτό, πρακτικά θα σήμαινε ότι οι τράπεζες που θα χρησιμοποιούσουν τα συγκεκριμένα κονδύλια, θα ανήκαν κατά 30 δισ. στο Δημόσιο.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η σημερινή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πολύ χαμηλή, στην ουσία και με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το Δημόσιο θα μπορούσε με τα 30 δισ. ευρώ να αγοράσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Με βάση, βέβαια, τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα και την πολιτική που υπηρετούν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, μιλάμε για ένα σενάριο που ξεπερνά κάθε φαντασία. Οι αριθμοί του Χρηματιστηρίου πάντως δείχνουν ότι τούτες τις μέρες η Εθνική Τράπεζα κοστίζει όλο κι όλο 2,7 δισ. ευρώ, η Αλφα Τράπεζα 845 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 675 εκατ. ευρώ κοκ.
Τα παραμύθια βέβαια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχή και τέλος. Ετσι, η διακηρυγμένη αρχή της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και τους τραπεζίτες να ξεπεράσουν την κρίση, εκφράζεται και με την κατάληξη στην οποία φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί, για τον τρόπο χρηματοδότησης των τραπεζών με τα 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές πληροφορίες, στο Δημόσιο θα δοθούν... μετοχές ειδικού τύπου και συγκεκριμένα μετοχές που ναι μεν θα χαρακτηριστούν κοινές, αλλά θα έχουν περιορισμένα δικαιώματα ψήφου κι έτσι οι σημερινές διοικήσεις των τραπεζών θα μπορούν να παίρνουν όλες τις σχετικές αποφάσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σηκώνει σκόνη για να κρύψει τη σύμπλευση
Εχει συνυπογράψει το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι στο λαό
Θέατρο της συμφοράς έχει στήσει στις πλάτες του λαού η ηγεσία της ΝΔ, παριστάνοντας από τη μια τον «αγωνιστή» και το «σωτήρα» του 13ου και 14ου μισθού, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχει ενεργά στη σφαγή των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων και γενικότερα στην αντιλαϊκή επίθεση που οδηγεί βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα.
Το επιτελείο της ΝΔ φουσκώνει το παραμύθι της δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης» που «γίνεται για πρώτη φορά» υπό την πίεση τάχα του Α. Σαμαρά και παρουσιάζει ως δήθεν «επιτυχία» του προέδρου της ΝΔ ότι τάχα δε θα πειραχτεί, μέχρι νεωτέρας, ο 13ος και 14ος μισθός, προσαρμόζοντας την πραγματικότητα στις ψηφοθηρικές επιδιώξεις της. Το στίγμα της επικοινωνιακής διαχείρισης το έδωσε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τη συστράτευση του κόμματός του στον πόλεμο κατά του λαού. «Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση, που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής.
Πίσω όμως από τις φαιδρές «μάχες» και τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό που σηκώνει, η ηγεσία της ΝΔ συναινεί και συμπλέει πλήρως με το σύνολο των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι των συνεννοήσεων κυβέρνησης - τρόικας. Τρανή απόδειξη της σύμπλευσης στη σφαγή των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί το σημείωμα (non paper) που εκδόθηκε χτες από τη Συγγρού και περιλαμβάνει «τις θέσεις της ΝΔ για τη διαπραγμάτευση».
Σε αυτό ομολογείται ανοιχτά η συναίνεσή της στην κατεδάφιση του κατώτατου μισθού, η οποία επιχειρείται να «χρυσωθεί» με το παντελώς σαθρό και παραπλανητικό επιχείρημα ότι τάχα αφορά τους νεοεισερχόμενους! «Εχει γίνει σαφές κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές», αναφέρεται στο σημείωμα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η συμφωνία της ΝΔ στη διάλυση του κατώτατου μισθού.
Ως αντίβαρο επιχειρεί να παρουσιάσει τη «διάσωση» δήθεν του 13ου και 14ου μισθού για τον οποίο επισημαίνεται ότι «για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση και δεν θα πειραχτούν ο 13ος και 14ος μισθός». Στο σημείωμα αναφέρεται ακόμα ότι «ο Α. Σαμαράς παλεύει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες», αλλά και ότι «δίνει μάχη για να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και βάζει ως όριο τα 300 ευρώ και όχι τα 100 ευρώ που θέτει ο κ. Κουτρουμάνης». Ταυτόχρονα επαίρεται γιατί «για πρώτη φορά τίθεται θέμα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, πρόταση που η ΝΔ έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο» (!).
Το μήνυμα που εκπέμπουν πάντως τα ηγετικά στελέχη είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές της ΝΔ θα υπερψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση και φυσικά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου που το συνοδεύουν. «Πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί, πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη, πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης και 27ης Οκτωβρίου και εμείς θα στηρίξουμε αυτούς τους σημαντικούς στόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Σκάι») ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τασούλας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου