ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ «Πυρ ομαδόν» για να πτωχεύσουν το λαό



Εκβιασμοί, σενάρια και απειλές, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο
Ολοένα και πιο καθαρά διατυπώνονται τα σενάρια για αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ κλιμακώνονται οι εκβιασμοί στο λαό να αποδεχτεί τη χρεοκοπία του
Στην επιχείρηση βομβαρδισμού των εργαζομένων και του λαού με εκβιασμούς και διλήμματα, προκειμένου να αποδεχθεί τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα που θα τον σπρώξει βαθύτερα στη φτώχεια, εντάσσονται ο ένας μετά τον άλλο οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και της πλουτοκρατίας. Οι συναντήσεις επί συναντήσεων που προγραμματίζονται με όχημα το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα, τροφοδοτούν τα σενάρια για την ελληνική χρεοκοπία και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη.Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενδέχεται να συναντηθούν αύριο το απόγευμα για να συζητήσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Νέλι Κρόες, μιλώντας σε ολλανδική εφημερίδα, επισήμανε ότι «κανείς απολύτως δεν θα πηδήξει στη θάλασσα», αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, τονίζοντας: «Οι Ελληνες πρέπει να κατανοήσουν ότι εμείς οι Ολλανδοί αλλά και οι Γερμανοί μπορούμε να "περάσουμε" πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα στους φορολογούμενους πολίτες μας μόνο εάν υπάρχουν αποδείξεις "αγαθής προαίρεσης"». Δηλαδή, αν εφαρμοστούν όλες οι στρατηγικές απαιτήσεις του κεφαλαίου για τσάκισμα της τιμής της εργατικής δύναμης.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, σχολίασε ότι η Κομισιόν επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η δήλωση της Κρόες δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτήν τη θέση της Επιτροπής. Ακόμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι «θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», υπογραμμίζοντας ότι «το κόστος μιας (πιθανής) εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν υψηλότερο από το κόστος που έχει η συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια τελική συμφωνία στην Αθήνα (...) κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε σε μια λύση».
Πάντως, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιάν Κεες ντε Γιάγκερ, επανέλαβε ότι παραμένει «απόλυτη» προτεραιότητα η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι εξαρτάται από την Ελλάδα και το κατά πόσο θα ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «το κόστος (από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) είναι πολύ, πολύ μικρότερο συγκριτικά με ενάμιση χρόνο πριν (...) έχουμε ενισχύσει τις τράπεζες, έχουμε ενισχύσει τα ταμεία στήριξης και έχουμε λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών μας. Οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης έχουν υποχωρήσει σημαντικά».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό σχέδιο για δημιουργία ενός «ειδικού λογαριασμού» από τον οποίο θα αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος, δηλώνει ότι πρόκειται μόνο για ένα σχέδιο σε αρχική μορφή, το οποίο «δεν πρέπει να απορρίψουμε». Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το νέο δανειακό πακέτο στην Ελλάδα θα δοθεί μόνο αν εφαρμοστούν νέα μέτρα περαιτέρω λιτότητας και ολοκληρωθεί το PSI, προσθέτοντας ότι, αν δε δοθεί το νέο δανειακό πακέτο, η Ελλάδα δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το Μάρτη.
Φουντώνει η συζήτηση για χρεοκοπία
Στο «μέτωπο» της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, κυοφορούνται σενάρια που θέλουν τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να παραιτούνται από μέρος των απαιτήσεών τους και να συμμετέχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σχετικές συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων, καθώς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν χορηγήσει διμερή δάνεια στην Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένα να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους, αλλά εμφανίζονται να αποδέχονται μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας.
Πάντως, ο γερμανικός Τύπος υποδέχθηκε τη γαλλογερμανική πρόταση για δημιουργία «ειδικού λογαριασμού» αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ως μια παραλλαγή της γερμανικής πρότασης για επιτροπεία των δημοσιονομικών. Την ίδια στιγμή, αποκρύπτουν ότι μια τέτοια εκχώρηση έχει ήδη γίνει, όχι μόνο από την ελληνική, αλλά από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ που συμφώνησαν στο «ευρωπαϊκό εξάμηνο» και τη νέα δημοσιονομική συνθήκη και παραχώρησαν οικειοθελώς και υπηρετώντας τα συνολικά συμφέροντα του κεφαλαίου, στα κοινοτικά όργανα την επιτήρηση των προϋπολογισμών τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στο κύριο άρθρου του, προτείνει ως «πιο έντιμη λύση» τη χρεοκοπία, «δηλαδή ενός γενικού "κουρέματος" στο οποίο θα συμμετέχουν και η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε μεν ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη και μεγαλύτερο κόστος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά αν συνδυαζόταν με μία «πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης, με ένα είδος "σχεδίου Μάρσαλ" θα ήταν τότε ένα πακέτο διάσωσης που αξίζει το όνομά του».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας, επισήμανε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη και ενέχει σοβαρούς κινδύνους και για την αμερικανική οικονομία.
Στο απόσπασμα οι μισθοί
Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να μειώσει το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος», αν θέλει να ανακάμψει η οικονομία της. Η Ελλάδα «έχει ανάγκη μίας θεαματικής μείωσης του χρέους της (...) Το άλλο κομμάτι είναι η ανταγωνιστικότητα. Δεν υπάρχουν μυστικά εδώ. Πρέπει είτε να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγικότητα, κατά πολύ και γρήγορα και να διατηρηθεί σε μετριοπαθή επίπεδα η αύξηση των μισθών, είτε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ελληνες πρέπει να κάνουν και τα δύο».
Ο ίδιος, προκρίνοντας την άμεση μείωση των μισθών, προσθέτει ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα - και βλέπουμε πολλούς τομείς όπου η παραγωγικότητα θα μπορούσε να αυξηθεί - χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν. Οπότε μία χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει ενδεχομένως να κάνει κάτι και για τους μισθούς».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρούντερλε, τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εξηγώντας ότι «το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν είναι ανταγωνιστική. Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με περισσότερα χρήματα, αλλά μόνον αν οι Ελληνες μπουν στη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων». Και ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Χέρμαν Γκρέχε, τόνισε ότι «η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα έχει νόημα μόνο όταν εφαρμοστούν επιτέλους οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τα κόμματα στην Ελλάδα».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζητούν παραβάν στην αντιλαϊκή συστράτευση
Προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την αποκάλυψη της δημαγωγίας περί δήθεν «κόκκινων γραμμών»
Επικοινωνιακό κουρνιαχτό, προκειμένου να αποκρύψει την πλήρη στήριξή της στα νέα μέτρα που χρεοκοπούν μόνιμα και εξαθλιώνουν το λαό, σηκώνει η ηγεσία της ΝΔ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα ψηφοθηρικά να μετριάσει το κόστος από τον άθλιο εμπαιγμό και το θέατρο που έστησε στις πλάτες του λαού.
Με προαποφασισμένη τη σύμπλευση στα μέτρα που τσακίζουν τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις και την ενεργό συμμετοχή της συνολικά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, επιστρατεύοντας διάφορα φαιδρά «επιχειρήματα» και αναπαράγοντας εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα. Ταυτόχρονα δε διστάζει να εμφανίσει την προσωρινή εξαίρεση του 13ου και 14ου μισθού από τις περικοπές ως επιτυχία της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που έκανε τάχα ο Α. Σαμαράς.
Σε κάθε περίπτωση, βασικό αντικείμενο των συσκέψεων που γίνονται στα γραφεία της ΝΔ ήταν πώς θα δικαιολογηθεί και περάσει στην κοινή γνώμη η κραυγαλέα συστράτευση στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Το κλίμα που επικρατεί στο επιτελείο της ΝΔ μετέδιδαν σε δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη. «Καλούμεθα να βάλουμε πλάτη στην κρίσιμη ώρα πριν διαλυθεί ο τόπος (...) Βεβαίως στηρίζουμε, βεβαίως δεν συμφωνούμε με όλα αυτά τα πράγματα, αλλά όταν είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, όταν είμαστε αναγκασμένοι να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας, είμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις επώδυνες αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9.84») ο γραμματέας της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος.
Από την πλευρά του ο γραμματέας Προγράμματος Ευρ. Στυλιανίδης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πλήρη σύμπλευση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, πρόβαλε το σαθρό ισχυρισμό ότι «έχει αλλάξει το διακύβευμα και αυτό που κρίνεται πλέον είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός». Ο ίδιος (στον «Real Fm») επέρριψε την ευθύνη για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα στην προηγούμενη κυβέρνηση επειδή δεν υλοποίησε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και δε μείωσε κι άλλο τις κρατικές δαπάνες. Ο τομεάρχης Εργασίας Ν. Νικολόπουλος ομολόγησε, τέλος, ότι το ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων είναι ανοιχτό.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου