ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Στη Βουλή κατατέθηκαν την περασμένη βδομάδα οι δυο «εφαρμοστικοί» του νέου μνημονίου (νομοσχέδια υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών), οι οποίοι θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Την περασμένη Πέμπτη, ολοκληρώθηκε και η ψήφιση του προγράμματος για το κούρεμα των ομολόγων (PSI), ενώ πολλές ακόμα αντιλαϊκές ρυθμίσεις, που θεωρούνται προαπαιτούμενες για το νέο δάνειο από την τρόικα, αναμένεται να τεθούν άμεσα σε ισχύ με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τα βασικά σημεία των δύο «εφαρμοστικών» του μνημονίου και του νόμου για το PSI, αναδεικνύοντας τις συνέπειες που προκύπτουν για τους εργαζόμενους και το λαό. Πρόκειται για μέτρα που προστίθενται στα όσα έχουν ήδη ισοπεδώσει τη λαϊκή οικογένεια και προηγούνται του πακέτου που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα για τον Ιούνη, ύψους 14,6 δισ. ευρώ για το 2013 - 2014, αν ο λαός δεν τους σαρώσει, με οργανωμένη ταξική πάλη.
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Βυθίζεται κι άλλο το εργατικό εισόδημα
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η μείωση του 22% στον κατώτερο της ΕΓΣΣΕ. Πρόσω ολοταχώς για ανταποδοτικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Υποχρεωτική με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθιστά τη μείωση των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων, όπως και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η κυβέρνηση. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει ότι το τσεκούρωμα που επέβαλε στους κατώτερους μισθούς, σέρνοντάς τους στα 500 ευρώ, θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και για το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ.Το θέμα τέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η οριστική απόφαση θα παρθεί σε νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, όπου μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας η υποχρεωτική μείωση των κατώτερων μισθών θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μην τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση όχι μόνο επιταχύνει, αλλά και εγγυάται η ίδια τη σύνθλιψη των κατώτερων μισθών κατά 22% και των μισθών των νέων κατά 32%, βγάζοντας έτσι και από τη «δύσκολη θέση» τους εργοδότες και τον ΣΕΒ, οι οποίοι θα μπορούν να προχωρήσουν ανενόχλητοι στο σφαγιασμό των μισθών, επικαλούμενοι - και - την υποχρεωτικότητα της διάταξης. Η ρύθμιση θα ισχύει από την 1η Μάρτη και αφορά πάνω από 350.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και τους άλλους μισθούς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ολοι αυτοί, θα διαπιστώσουν κατακόρυφη μείωση στις αποδοχές τους, βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων.
Με αντίστοιχες εγκυκλίους, θα προωθηθεί και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, οδηγώντας το σύνολο της εργατικής τάξης σε μισθούς εξαθλίωσης και μιζέριας. Συγκεκριμένα, 3 μήνες μετά τη λήξη κάθε Συλλογικής Σύμβασης, επέρχεται αυτόματη μείωση των κλαδικών μισθών, αφού σε ισχύ - αλλά σε ατομικό επίπεδο - παραμένουν μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, μαζί με τα 4 βασικά επιδόματα (ωριμάνσεις, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας, όπου υπάρχουν). Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα που περιλαμβάνουν οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, καταργούνται.
Σε κίνδυνο βρίσκεται και το επίδομα γάμου, το οποίο είναι διαφορετικό από το επίδομα τέκνων, και στο νόμο δεν συμπεριλαμβάνεται στα επιδόματα που προσωρινά διατηρούνται. Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή, καθώς ό,τι έχει απομείνει ως μισθός σε ατομική βάση, κινδυνεύει κάθε στιγμή από την επιθετικότητα των κεφαλαιοκρατών, που όπως είναι αναμενόμενο θα εξαπολύσουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση, για να επιβάλουν ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμα χαμηλότερα και μέχρι το επίπεδο της ΕΓΣΣΕ, η οποία ήδη έχει μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι ετοιμάζουν και νέο γύρο, με σκοπό να νομοθετήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές μια νέα ΕΓΣΣΕ με έναν και μοναδικό «ελάχιστο μισθό» στο ύψος των βαλκανικών και ασιατικών χωρών.
Ταφόπλακα στα επικουρικά Ταμεία
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, εκτός από τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση ανατρέπει ολοκληρωτικά και το χαρακτήρα των Επικουρικών Ταμείων, βάζοντας ταφόπλακα στον όποιο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τούς είχε απομείνει. Το «νέο» σύστημα επικουρικής ασφάλισης δεν εγγυάται την απόδοση συντάξεων και πολύ περισσότερο το ύψος τους. Οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν μόνο τι θα πληρώνουν στο νέο ενιαίο ταμείο, αλλά δεν τους δίνεται καμιά εγγύηση όχι μόνο για το πόση σύνταξη θα πάρουν αλλά και το αν την πάρουν.
Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, από την 1η Ιούλη του 2012 συγκροτείται Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) το οποίο, σε πρώτη φάση, εντάσσονται τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία: Το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό δημοσίων υπαλλήλων) μαζί με τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ και του ΤΑΔΚΥ, το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων), και ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) μαζί και ο αντίστοιχος κλάδος του προσωπικού της ΔΕΗ. Ο αριθμός των συνταξιούχων που ενοποιούνται ξεπερνούν σήμερα το 90%, ενώ με τον εκβιασμό ότι όσα επικουρικά δεν ενταχθούν θα αφεθούν στη μοίρα τους, τους επόμενους μήνες θα αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων.
Το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και ορίζεται από τα δημογραφικά δεδομένα, το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων, το επιτόκιο προεξόφλησης, αλλά και τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης. Στην πραγματικότητα, δεν δίνεται η παραμικρή βεβαιότητα και εξασφάλιση του ποσού της σύνταξης και σε κάθε περίπτωση ο εκάστοτε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορεί να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τη σύνταξη με μοναδικό κριτήριο όχι τις ανάγκες των συνταξιούχων, αλλά να μην προκύπτουν ελλείμματα στο νέο Ταμείο. Με δυο λόγια, η επικουρική σύνταξη εάν δίνεται, θα καθορίζεται με πολιτική απόφαση και χωρίς το κράτος των καπιταλιστών να δίνει ούτε ένα ευρώ.
Η επικουρική ασφάλιση, από δημόσια και αναδιανεμητική με κατοχυρωμένα το στοιχείο της αλληλεγγύης μεταξύ των ασφαλισμένων, μετατρέπεται σε ατομική, και ιδιωτική - κεφαλαιοποιητική, καθώς η όποια σύνταξη θα εξαρτάται από ολόκληρο τον ατομικό εργασιακό βίο του κάθε εργαζόμενου, το ύψος των αποδοχών του, και τελικά τις αποδόσεις των επενδύσεων που θα γίνονται από τις εισφορές, χωρίς όμως τίποτα να θεωρείται δεδομένο. Οι ίδιοι οι συντάκτες του νομοσχεδίου ορίζουν το νέο επικουρικό, ως «σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση»(!). Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν μόνο τι θα πληρώνουν κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, όχι όμως και τι θα πάρουν.
Ταυτόχρονα, και εδώ η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει τους ασφαλισμένους, προχωρώντας σε διαχωρισμό των ασφαλισμένων σε «νέους» και «παλιούς», όπως έγινε το 1992 για τις κύριες συντάξεις. Οσοι εργάστηκαν και ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 2001 η σύνταξή τους θα υπολογίζεται εξολοκλήρου με τα νέα δεδομένα (δημογραφικά δεδομένα, επιτόκια ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού κ.λπ.). Για τους ασφαλισμένους πριν από το 2001, ο χρόνος που θα διανύσουν μέχρι το τέλος του 2014 θα υπολογιστεί με τα ισχύοντα των Ταμείων τους και ο υπόλοιπος μετά την 1/1/2015 με το νέο σύστημα.
Ομως και για τους «παλιούς» ασφαλισμένους ο κίνδυνος είναι δεδομένος, αφού μόλις 3 μήνες μετά τη σύσταση του ΕΤΕΑ, θα εκδοθεί νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών που και πάλι ο υπουργός Ασφάλισης θα αποφασίσει τις νέες παροχές, τις εισφορές, τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ετσι κανένας δεν ξεφεύγει από τις ανατροπές, ενώ για τους ήδη συνταξιούχους η κυβέρνηση κάθε λίγο διά νόμου επιβάλλει και νέες μειώσεις αποδεικνύοντας ότι η πολιτική είναι αυτή που αποφασίζει, κάνοντας φύλλο και φτερό τους ήδη υπάρχοντες κανονισμούς παροχών και τα δικαιώματα που «θεωρητικά» όπως αποδεικνύεται είναι κατοχυρωμένα.
Περικοπές σε όλες τις συντάξεις
Σε ό,τι αφορά την τρίτη συνεχόμενη μείωση στις επικουρικές, που προβλέπεται στο μνημόνιο, θα αφαιρέσει άλλα 386 εκατ. ευρώ από τους συνταξιούχους, μόνο για το 2012.
  • Στις επικουρικές συντάξεις η μείωση κυμαίνεται από 10% έως 20% και αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 93% του συνόλου) καθώς επιβάλλεται στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ μαζί με τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ). Οι συντάξεις ως 250 ευρώ περικόπτονται κατά 10%, χωρίς μετά τη μείωση το ποσό να πέφτει κάτω από τα 200 ευρώ. Από 250 ως 300 ευρώ περικόπτονται κατά 15%, με πλαφόν τα 225 ευρώ και από τα 300 ευρώ και άνω περικόπτονται κατά 20% με πλαφόν τα 255 ευρώ. Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών επιβάλλονται και στο 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Οι περικοπές υπολογίζονται στα ποσά των συντάξεων που αποδίδονταν την 1/1/2012.
  • Η περικοπή στις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και μετά τη μείωση η σύνταξη που αποδίδεται δεν θα υπολείπεται από τα 1.300 ευρώ.
ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Πλιάτσικο χωρίς προηγούμενο στα ασφαλιστικά ταμεία
Ρίχνουν στην πυρά 13 δισ. ευρώ από την περιουσία των ασφαλισμένων. Λοβιτούρες με τα δάνεια πρώην ΔΕΚΟ (ΟΣΕ κ.ά.), πακτωλός κεφαλαίων στους τραπεζίτες
Ανοιχτό πλιάτσικο στην περιουσία εργαζόμενων, συνταξιούχων της αυριανής βάρδιας των εργατών, η λεηλασία όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, συντελείται μέσα από το «κούρεμα» πάνω στο κρατικό χρέος, όπως προβλέπεται στη συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων.
Συγκεκριμένα :
  • Τα «επιλέξιμα» κρατικά ομόλογα, αυτά δηλαδή που πρόκειται να απομειωθούν σε ποσοστό 53,5%, υπολογίζονται σε περίπου 206 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο χρέους πάνω 360 δισ. ευρώ
  • Από τα «επιλέξιμα ομόλογα» (206 δισ.) περίπου 24 δισ. ευρώ, ποσοστό πάνω από 11%, αφορούν σε ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι -18,7 δισ. ευρώ- βρίσκονται στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας, του τοπικού παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα οποία επίσης παραδίδονται στην πυρά.
  • Οι άμεσες απώλειες (κούρεμα 53,5%) για τα ασφαλιστικά ταμεία, σε όρους σημερινής αξίας φτάνουν στα 12,8 δισ. ευρώ, χώρια τις μελλοντικές απώλειες από προσόδους που θα υπήρχαν τα επόμενα χρόνια σε μορφή τόκου, που επίσης κουρεύονται και από την καταστροφή (53,5%) πάνω στο αρχικό καταβεβλημένο κεφάλαιο και από τη μείωση του επιτοκίου, που εφαρμόζουν με τη νέα δανειακή σύμβαση! Η αξία της περιουσίας των ασφαλισμένων που καταστρέφουν αντιστοιχεί στο ύψος του ελλείμματος που εμφανίζουν στο κρατικό προϋπολογισμό
  • Οι λήξεις κρατικών ομολόγων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, κλιμακώνονται από φέτος (2012) μέχρι και το 2037. Φέτος λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδια επίπεδο (1,4 δισ.) είναι και οι λήξεις της επόμενης χρονιάς, συνολικά 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο για την τρέχουσα 2ετία (2012-2013) και μόνο από τα ποσά που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ!
Η συνοδευτική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέρεται γενικά και αόριστα σε «απώλειες», τις οποίες όμως δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσδιορίσουν. Είναι ολοφάνερο ότι θα προχωρήσουν και με νέες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, με παραπέρα περικοπές και για τις δαπάνες υγείας των ασφαλισμένων.
Στον «αφρό» οι τράπεζες
Στο «κούρεμα» μπαίνουν επίσης κρατικά δάνεια και εγγυήσεις, που κατά καιρούς έχουν δοθεί στις πρώην ΔΕΚΟ και που τώρα, είτε τις διαλύουν, είτε τις προορίζουν για πεσκέσι στους «επενδυτές». Προκειμένου να πιάσουν το στόχο, να βάλουν στο κούρεμα ποσά για ονομαστική αξία 206 δισ. ευρώ, εμφανίζουν και «διαγράφουν» οφειλές που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα, δοσοληψίες που είχαν να κάνουν με δάνεια του κράτους σε πρώην ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ, συγκοινωνιακούς φορείς κ.ά. που υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χώρια δηλαδή από την καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.
Με το αρχικό μνημόνιο, τα δάνεια στις πρώην ΔΕΚΟ ήδη έχουν περάσει στη μάζα του κρατικού χρέους. Είναι δηλαδή ολοφάνερο το γεγονός ότι η «απόμειωσή» τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ζήτημα απλής λογιστικής καταγραφής και απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στα βάσανα του λαού.
Με βάση τώρα τη νέα δανειακή σύμβαση και για την προστασία - κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ετοιμάζουν πακτωλό ύψους μέχρι και 50 δισ. ευρώ, ανάλογα και με την εξέλιξη των «αναγκών» του τραπεζικού κεφαλαίου. Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για το κούρεμα παρέχει τη δυνατότητα επιβολής της λεγόμενης «ρήτρας συλλογικής δράσης», για τη διαδικασία που κάνει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και για τους ομολογιούχους που δε θα προσέλθουν «οικειοθελώς» σε αυτή.
Για την ενεργοποίηση της ρήτρας, η εθελοντική συμμετοχή πρέπει να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 66,6%, τα 2/3 της ονομαστικής αξίας των «επιλέξιμων» ομολόγων. Στο κούρεμα μπαίνουν επίσης και οι μικροαποταμιευτές - φυσικά πρόσωπα ακόμη και για ομόλογα κάτω από 100.000 ευρώ, που αποτελεί το επίσημο όριο εγγύησης για τραπεζικές καταθέσεις.
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Σμπαράλια την ώρα που αυξάνονται οι λαϊκές ανάγκες
Χειρότερες και επί πληρωμή υπηρεσίες φέρνει η εφαρμογή του νέου μνημονίου
Τα μέτρα για τον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο για το μνημόνιο, συνιστούν έγκλημα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του εναντίον της υγείας και της ζωής της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Συγκεκριμένα, ο εφαρμοστικός νόμος:
  • Περικόπτει επιπλέον την κρατική φαρμακευτική δαπάνη. Πρόκειται για συστηματική απάτη της κυβέρνησης ο δήθεν «εξορθολογισμός» των δαπανών και το χτύπημα της «σπατάλης», προκειμένου να κρύψει τον πραγματικό της στόχο που είναι η αύξηση των πληρωμών για φάρμακα από τους ασθενείς. Με τα ίδια επιχειρήματα πριν λίγο καιρό, πέταξε εκτός λίστας πάνω από 1.000 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρεμούρα της κυβέρνησης για περικοπές έφθασε μέχρι να κόψει και εμβόλια από τους φαντάρους...
  • Μετατρέπει πάνω από 50 δημόσια νοσοκομεία σε παραρτήματα των υπολοίπων, στο όνομα της «καλύτερης» λειτουργίας, ενώ καταργεί και πέντε ψυχιατρικά νοσοκομεία στα πλαίσια της δήθεν αποασυλοποίησης. Ουσιαστικά καταργεί δημόσιες μονάδες υγείας, είτε άμεσα είτε μέσω των συγχωνεύσεων, επιδεινώνοντας τους όρους παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας στα λαϊκά στρώματα προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι των κρατικών περικοπών. Εξαναγκάζει τους ασθενείς σε μακροχρόνια ραντεβού ή να πληρώνουν επιπλέον στον ιδιωτικό τομέα, όπως γίνεται ήδη με τη σχεδόν κατάργηση των εργαστηρίων του ΙΚΑ. Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός ότι οι συνεχώς αυξανόμενες περιπτώσεις ψυχικά ασθενών θα αντιμετωπιστούν από τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων και από τις συνεχώς μειούμενες δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Στην ουσία, τους οδηγούν στα υποκατάστατα ψυχικών υπηρεσιών των ΜΚΟ και της «φιλανθρωπίας».
  • Επεκτείνει και μονιμοποιεί το καθεστώς του «επικουρικού» προσωπικού σε όλους τους κλάδους και καθιερώνει τη μετακίνηση των εργαζομένων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να «καλύπτουν» ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού. Με τους ενιαίους οργανισμούς και την κατάργηση δημόσιων μονάδων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις κατάργησης οργανικών θέσεων και απόλυσης των εργαζομένων.
  • Καταργεί ακόμα και τα πενιχρά επιδόματα των πολυτέκνων βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.
  • Η κυβέρνηση για τους αστέγους συμπεριφέρεται σαν το δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Με την πολιτική της εξαθλιώνει και πετάει στο δρόμο όλο και περισσότερους από τα λαϊκά στρώματα και αντί να αξιοποιήσει δημόσια και δημοτικά κτίρια για να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους με δωρεάν στέγαση, ρουχισμό, σίτιση, υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, παρουσιάζει ως κατόρθωμα τη «νομική αναγνώρισή» τους.
  • Επαναφέρει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, μέτρο που εντάσσεται στη διευκόλυνση του κεφαλαίου να επενδύσει στον τομέα του λιανικού εμπορίου στο φάρμακο, οδηγώντας ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων φαρμακοποιών ακόμα και στην επαγγελματική τους καταστροφή.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου