ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Θέλουν το νέο μνημόνιο μέχρι την Κυριακή


Ψήφιση με ένα «μόνο άρθρο», προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της συγκυβέρνησης
Τα μέτρα - «λαιμητόμο» για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που θα οδηγήσουν τα λαϊκά νοικοκυριά βαθύτερα στην πτώχευση, αναμένεται να οριστικοποιήσουν σήμερα οι Γ. Παπανδρέου, Αν. Σαμαρά, Γ. Καρατζαφέρης και Λ. Παπαδήμος, υλοποιώντας τις στρατηγικές επιδιώξεις της πλουτοκρατίας. Το τελικό κείμενο του νέου μνημονίου, θα εγκριθεί σήμερα, στη μεταξύ τους σύσκεψη, που ήταν προγραμματισμένη για χτες, αλλά αναβλήθηκε. Η συμφωνία προβλέπει κατακρεούργηση μισθών, συντάξεων και συμβάσεων, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και νέα σφαγή των κοινωνικών παροχών.
Αργά χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, προκειμένου να καθοριστούν τα επιμέρους μέτρα του νέου μνημονίου και να υπάρξει το τελικό 15σέλιδο κείμενο, το οποίο στη συνέχεια παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το κείμενο βρισκόταν από νωρίς χτες στα χέρια των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι είχαν απευθείας ενημέρωση από τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη.
Νωρίτερα χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσ. Νταλάρα, αλλά και τον πρόεδρο της «Ντόιτσε Μπανκ» Γ. Ακερμαν, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του PSI. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις δεν ολοκληρώθηκαν και αναμένεται συνέχεια των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, για το οποίο αναμένονταν να αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι των μεγαλοτραπεζιτών.
Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει σήμερα στη σύσκεψη με το εκβιαστικό δίλημμα που στοχοποιεί τις λαϊκές συνειδήσεις, «ή ψηφίζουμε τα μέτρα ή η χώρα θα οδηγηθεί στην πτώχευση».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που διαρρέουν από χτες κυβερνητικές πηγές:
  • Μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, θα συνεδριάσει σήμερα ή αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να επικυρωθούν και τυπικά τα νέα μέτρα.
  • Την Παρασκευή, ενδεχόμενα, κατατεθεί στη Βουλή το κείμενο του νέου μνημονίου (προμνημόνιο), μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και η συμφωνία για το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.
  • Το σύνολο των μέτρων πτώχευσης του ελληνικού λαού, πάντα σύμφωνα με χθεσινές διαρροές, θα τεθούν την Κυριακή για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής με τη μορφή του κατ' επείγοντος σ' ένα «μόνο άρθρο».
  • Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σημείωναν ότι τμήμα των μέτρων «μπορεί να ψηφιστούν αργότερα μέσα στο Φλεβάρη» και να συμπεριληφθούν στη συνέχεια στο νέο μνημόνιο.
Θερίζουν τα πάντα
Ενώ τα κόμματα της άρχουσας τάξης έχουν συμφωνήσει στη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων και έχουν καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή τους, μετέτρεψαν χτες σε «σίριαλ» την πραγματοποίηση ή μη της προγραμματισμένης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στήνοντας σκηνικό «σκληρών - δήθεν - διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, για να διασκεδάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση για την πολιτική τους.
Την ίδια ώρα που τα κομματικά επιτελεία διέρρεαν αστειότητες περί «κόκκινων γραμμών», υπουργός της κυβέρνησης που συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στην κατάρτιση της λίστας με τα μέτρα, διαβεβαίωνε χτες ότι υπάρχει συμφωνία και ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα κόψουν μόνο τις επικουρικές συντάξεις ή τις επικουρικές μαζί με τις κύριες»!
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και διαρροές από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το προσύμφωνο του μνημονίου προβλέπει:
α) Μείωση κατά 20% ή 22% των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από τη Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και την κατάργηση επί της ουσίας των κλαδικών συμβάσεων.
β) Περικοπές στις επικουρικές ή κύριες συντάξεων ή και στις δύο ταυτόχρονα.
γ) Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ.
δ) Δραστικές περικοπές σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και κοινωνικά επιδόματα. Συγκεκριμένα, τα κυβερνητικά στελέχη και οι ηγεσίες των τριών κομμάτων του μαύρου μετώπου έχουν αποφασίσει περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2012 ύψους 3,2 ή 3,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων, που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει», είναι:
  • Περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών δαπανών.
  • Περικοπές 1,1 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από τις απολύσεις τουλάχιστον 15.000 εργαζομένων στο Δημόσιο.
  • Περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων
  • Πάνω από 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου.
  • Περικοπή 200 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις σε φορείς που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.
  • Μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ του κονδυλίου που προβλέπεται για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.
  • Περικοπές 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Περίπου 75 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του εκλογικού επιδόματος.
  • Περιστολή δαπανών για τις εξοπλιστικές δαπάνες, κατά 400 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο ΔΕΚΟ - ΟΤΑ - Ειδικά Μισθολόγια
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι είτε μέσω του μνημονίου, είτε το επόμενο διάστημα, θα προωθηθούν και νέα μέτρα. Την επιβολή νέων μέτρων τον Ιούνιο προανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα, τον Ιούνιο αναμένονται νέα. Να πούμε την αλήθεια στο λαό, έρχονται τα ειδικά μισθολόγια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα στα νέα μέτρα συγκαταλέγονται:
  • Το «ψαλίδι» κατά περίπου 20% (συνολικά 600 εκατομμύρια το χρόνο) στις αποδοχές των 250.000 υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στρατιωτικών, πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών, των καθηγητών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, των γιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών λειτουργών κ.ά. Η συγκεκριμένη περικοπή, όπως υποστήριζαν χτες κυβερνητικά στελέχη, έφυγε «προς το παρόν» από το τραπέζι των συνεννοήσεων με την τρόικα. «Ωστόσο αν δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα μπορεί να επανέλθει», υποστήριζαν κυβερνητικές πηγές.
  • Η κατάργηση με νόμο όλων των «κανονισμών εργασίας» στις πρώην ΔΕΚΟ και η μονιμότητα. Δεδομένη επίσης θεωρείται από τα κυβερνητικά στελέχη η μείωση των μισθών των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες που διατηρεί υψηλά ποσοστά το Δημόσιο. Η συγκεκριμένη παρέμβαση μπορεί τελικά να υπαχθεί στο νέο μνημόνιο.
  • Δραστικές μειώσεις των επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, που θα οδηγήσουν σε απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, παραχώρηση μέρους ή όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών (όπως η καθαριότητα κ.ά.) σε ιδιώτες.
  • Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η μείωση του εφάπαξ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Θέλουν να τελειώνουν με συμβάσεις, μισθούς και συντάξεις
Αν περάσουν τα μέτρα που σχεδιάζουν, θα στραπατσαριστεί στην κυριολεξία το επίπεδο ζωής για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές των εργαζομένων
Η μάχη για να ματαιωθούν τα αντεργατικά σχέδια συγκυβέρνησης - τρόικας και να γκρεμιστεί η πολιτική των αστικών κομμάτων, είναι μάχη επιβίωσης για την εργατική τάξη
Παρά τη χτεσινή, νέα αναβολή στη δημοσιοποίηση των αποφάσεων συγκυβέρνησης τρόικας για το πετσόκομμα των μισθών και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το αντεργατικό πακέτο που ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν και να ψηφίσουν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, οδηγεί στην εξαθλίωση πλατιά στρώματα εργαζομένων. Από τις χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού και υπουργών της συγκυβέρνησης με την τρόικα, προκύπτουν τα εξής, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά:
1. Το νέο στοιχείο, είναι η επισημοποίηση του σεναρίου για περικοπές και στις κύριες συντάξεις εκτός απο τις επικουρικές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν, ήταν προαποφασισμένη. Σερβιρίστηκε όμως επικοινωνιακά χτες βράδυ, στο πλαίσιο της αναζήτησης δήθεν πόρων που θα μπορούσαν να «ισοφαρίσουν» μια μικρότερη μείωση στις επικουρικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:
α) Για επικουρικές από 150 ευρώ και πάνω, μείωση κατά 15%
β) Μείωση 10% για επικουρικές από 150 ευρώ και πάνω και 5% στις κύριες συντάξεις που είναι πάνω από 1.000 ή 1.200 ευρώ
γ) Μείωση κατά 5% για επικουρικές από 150 ευρώ και πάνω και 10% στις κύριες πάνω από 1.000 ή 1.200 ευρώ
δ) Μείωση 15% ή 20% για κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 ή 1.200, χωρίς μείωση των επικουρικών.
Είναι φανερό, ότι όποιο και αν είναι το τελικό σενάριο που θα επικρατήσει, θα πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στις συντάξεις και θα οδηγήσει τους ήδη φτωχούς συνταξιούχους στην απόλυτη εξαθλίωση. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει πρόσθετη μείωση στις συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και ειδικά σε ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠ-ΔΕΗ, και μάλιστα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
2. Ο κατώτερος μισθός θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%, χωρίς να αποκλείεται η περικοπή να φτάσει στο 22%. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτερος μισθός από 750 ευρώ μικτά, θα πέσει στα 600 ευρώ μικτά ενώ καθαρά στα 490 ευρώ, μετά την αφαίρεση των εισφορών που αναλογούν στον εργαζόμενο (15,7%) και την παρακράτηση του φόρου που αναλογεί σε αυτό το εισόδημα. Η μείωση κατά 20% τουλάχιστον, θα γίνει σε όλη την κλίμακα των μισθών που καθορίζονται απο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ετσι, η ετήσια απώλεια για τους 350.000 εργαζόμενους που καλύπτονται απ' αυτή, ξεπερνάει τους δυόμιση μισθούς, καθιστώντας διπλά προκλητική την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να παρουσιάσει ότι «έσωσε» δήθεν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα αδείας.
3. Για τους υπόλοιπους μισθωτούς (περίπου 85%) το χτύπημα των μισθών θα επιχειρηθεί μέσα απο την κατάργηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, με την ολοκληρωτική ή μερική κατάργηση της μετενέργειας. Το σχέδιο περιλαμβάνει νομοθετική παρέμβαση που θα αφαιρεί δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι να διατηρούν τους όρους αμοιβής και εργασίας που είχαν, έστω σε ατομικό επίπεδο, ακόμα και όταν η κλαδική σύμβαση που τους κάλυπτε είχε λήξει χρονικά. Με την ισχύουσα νομοθεσία, ακόμα και μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης, οι όροι αμοιβής και εργασίας δεν μπορούσαν να αλλάξουν, παρά μόνο με επόμενη κλαδική σύμβαση. Επίσης, για όσους προσλαμβάνονταν στον κλάδο στη διάρκεια ενός εξαμήνου μετά τη λήξη της κλαδικής, ίσχυαν και γι' αυτούς οι όροι της σύμβασης.
Η παρέμβαση συγκυβέρνησης - τρόικας θα συμπαρασύρει όλο το οικοδόμημα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, βάζοντας στο στόχαστρο τους μισθούς των κλαδικών, που -σύμφωνα με εκτιμήσεις- μεσοσταθμικά κινούνται στο 20% πάνω απο αυτά που ορίζει η ΕΓΣΣΕ. Η κυβέρνηση προβάλλει ως «εναλλακτική πρόταση» τη μερική κατάργηση της μετενέργειας, με τη διατήρησή της για το βασικό κλαδικό μισθό και 4 επιδόματα (οικογενειακό, σπουδών, ανθυγιεινό, ωριμάνσεων).
Στην πραγματικότητα, όταν αρχίσει το ξήλωμα και με δεδομένο ότι θα προωθηθούν μαζικά οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις, οι κλαδικές που πλασάρει η κυβέρνηση θα μείνουν αδειανό πουκάμισο. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και ο ρόλος που θα παίξουν οι «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», καθώς αυτές θα γίνουν η κύρια μορφή σύμβασης και οι εργαζόμενοι κάθε επιχείρησης θα υποχρεωθούν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα με τις απαιτήσεις του εργοδότη τους. Στην πράξη, η κατάργηση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, έστω και κατά ένα μέρος, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική τους κατάργηση.
Ευρύτερες αντεργατικές συνέπειες
Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να συνυπολογιστούν τα εξής:
  • Η παράλληλη παρέμβαση στους κατώτερους μισθούς και στις κλαδικές, θα οδηγήσει σε νέα ονομαστική μείωση των μισθών τουλάχιστον κατά 20%. Αν σε αυτή τη μείωση συνυπολογιστούν οι απώλειες απο τα προηγούμενα μέτρα και την ανεργία, τις οποίες το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, με βάση το 2009, υπολογίζει στο 25,7%, σημαίνει ότι με την ψήφιση των νέων μέτρων, η μείωση των ονομαστικών μισθών το 2012, σε σύγκριση με το 2009, θα ξεπεράσει το 45%! Δηλαδή, σε πραγματικές διαστάσεις (αν υπολογιστεί μόλις ένα μέρος του πληθωρισμού της τριετίας), η συρρίκνωση θα ξεπεράσει το 55%.
  • Το γκρέμισμα ολόκληρου του οικοδομήματος των μισθών θα συμπαρασύρει και τα επιδόματα που σχετίζονται με αυτούς, όπως το επίδομα ανεργίας, τις αποζημιώσεις για ατύχημα ή ασθένεια. Εμμεσα, θα επιδράσει και στην πολιτική Πρόνοιας, αφού μια σειρά επιδόματα σχετίζονται με το συνολικό επίπεδο αμοιβής και ζωής της εργατικής τάξης.
  • Μαζί με το χτύπημα των μισθών και των συμβάσεων, σχεδιάζεται η εξασφάλιση του διευθυντικού δικαιώματος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Δηλαδή, η αυξομείωση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, για να μην υπάρχει υπερωριακή αμοιβή. Ετσι οδηγούμαστε σε οριστική κατάργηση του 8ωρου από τον εργοδότη. Αντίστοιχα, προωθείται και η εκ περιτροπής εργασία (τριήμερα, διήμερα) και στη μερική απασχόληση.
  • Σε κάθε περίπτωση, η νέα αντεργατική παρέμβαση, θα πυροδοτήσει ένα τεράστιο «ντόμινο» που θα συμπαρασύρει όλο το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων, των αμοιβών και των όρων εργασίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Χτίζουν τις προϋποθέσεις για νέες ανατροπές
Η μείωση στους μισθούς, ούτως ή άλλως, οδηγεί σε συντάξεις πείνας και τα Ταμεία στον γκρεμό
Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση των τελευταίων αντιασφαλιστικών νόμων, με την αύξηση των απαιτούμενων για συνταξιοδότηση εργάσιμων χρόνων από τα 35 στα 40 και τη μείωση των συντελεστών στον υπολογισμό της σύνταξης, αλλά και την επιβολή έκτακτων πρόσθετων περικοπών στις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για νέα παρέμβαση στις κύριες συντάξεις. Κι αυτό πέραν του νόμου που ετοιμάζει μαζί με την τρόικα για το κόψιμο μεσοσταθμικά των επικουρικών συντάξεων από 15% έως και 20%, που σε ορισμένα επικουρικά ταμεία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αλλά και πέραν του σεναρίου που υπάρχει για διπλή, άμεση παρέμβαση στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Η νέα παρέμβαση τροφοδοτείται από την εκ νέου μείωση των μισθών, την αύξηση της ανεργίας, αλλά και την αύξηση της εισφοροδιαφυγής, η οποία το 2011 μετρήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ στο τουλάχιστον 30%, από το 25% που καταγράφτηκε το 2010. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή - με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ - εκτίμησε ότι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων το 2012 - και μάλιστα πριν την επιβολή των νέων μειώσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα - σε σύγκριση με τις αποδοχές του 2009, θα φτάσει τα 9,276 δισ. ευρώ. Αυτό θα επιφέρει μείωση των εσόδων του ΙΚΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που εισέπραξε το 2009.
Παράλληλα, σχεδιάζεται και η απαλλαγή των επιχειρήσεων κατά 10% στις ασφαλιστικές εισφορές, η οποία θα στερήσει το ΙΚΑ από επιπλέον 2 δισ. ευρώ περίπου. Ετσι, μέσα στο 2012, και πριν ακόμα εφαρμοστεί η νέα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, το ΙΚΑ οδηγείται κυριολεκτικά στον γκρεμό. Οδηγείται σε μια κατάσταση που θα αδυνατεί να καταβάλλει τις συντάξεις, με δεδομένο ότι οι σημερινές συντάξεις αποδίδονται κυρίως από τις τρέχουσες εισφορές των εργαζομένων. Πάνω σε αυτό το έδαφος, της πολιτικής δηλαδή που από τη μια μειώνει τους μισθούς και από την άλλη στραγγαλίζει οικονομικά τα Ταμεία, ανοίγει η Κερκόπορτα για νέα αντεργατική παρέμβαση στις συντάξεις.
Ομως, και χωρίς νέα παρέμβαση, έτσι και αλλιώς, οι μειώσεις στους μισθούς και η δραματική αύξηση της ανεργίας οδηγούν σε μικρότερες συντάξεις στις ηλικίες εκείνες που σήμερα βρίσκονται κοντά στο χρόνο συνταξιοδότησής τους. Ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 55 - 64 ετών, που εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες πλήττονται διπλά. Από τη μια μειώνονται οι μισθοί τους και από την άλλη μειώνεται και η σύνταξή τους, με δεδομένο ότι ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με βάση το συντάξιμο μισθό της «καλύτερης» πενταετίας των τελευταίων δέκα χρόνων εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 300%: Από το 3% τον Οκτώβρη του 2006, στο 8,9% τον Οκτώβρη του 2011. Ετσι, ένας εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2014 σε σχέση με έναν εργαζόμενο που συνταξιοδοτήθηκε το 2009, με τα ίδια χρόνια εργασίας, θα πάρει σχεδόν τη μισή σύνταξη, μόνο και μόνο από τη δραστική περικοπή των αποδοχών του την τελευταία πενταετία.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου