ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Σαρώνουν τους εργαζόμενους για τα μονοπώλια



Επιβεβαιώνονται τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης με οποιοδήποτε «μείγμα» αστικής πολιτικής
Τα κοράκια του κεφαλαίου οδηγούν το λαό στην απόλυτη φτώχεια για να ξαναμπούν τα μονοπώλια σε νέα φάση υπερσυσσώρευσης κέρδους
Κλιμακώνεται η επίθεση της πλουτοκρατίας και των εκπροσώπων της στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Από τη μια εντείνονται οι εκβιασμοί προς το λαό για να δεχθεί τους όρους και τα μέτρα χρεοκοπίας που του επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Από την άλλη, αποκαλύπτεται περίτρανα ότι οι εκβιασμοί και η αντιλαϊκή λαίλαπα δεν έχουν πάτο.Είναι χαρακτηριστικό το αποκλειστικό δημοσίευμα των «Financial Times Deutschland», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το Μάρτη την έγκριση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και να συμφωνήσει σε μια εκταμίευση το πολύ 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση των τραπεζών στο πλαίσιο του PSI.
Ομολογούν δηλαδή ξεδιάντροπα ότι τα χρήματα του δανείου δεν πηγαίνουν ούτε σε μισθούς, ούτε σε συντάξεις, αλλά κατευθύνονται στη στήριξη των τραπεζικών ομίλων. Οι εκβιασμοί σε βάρος του ελληνικού λαού θα επαναλαμβάνονται εις το διηνεκές, με αφορμή κάθε φορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, προκειμένου να σαρωθούν ολοκληρωτικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σήμερα το απόγευμα προγραμματίζεται η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το θέμα της Ελλάδας. Σήμερα προγραμματίζεται, επίσης, σύνοδος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για το ελληνικό PSI. Από την πλευρά του, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωενωσιακού επιτρόπου Ολι Ρεν, επανέλαβε χτες ότι «η μπάλα παραμένει στο γήπεδο της Ελλάδας», η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το PSI και να συμφωνήσει και εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα συνδέονται με το δεύτερο δανειακό πακέτο.
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Die Zeit», επανέλαβε ότι «η βοήθειά μας δεν απαλλάσσει τα υπό μεταρρύθμιση κράτη της Ευρωζώνης από την ανάγκη να λάβουν τα ίδια τα απαραίτητα μέτρα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την αντιμετώπιση του θεμελιακού προβλήματος του μεγάλου δημόσιου χρέους. Με αυτά συνδέονται εν μέρει σκληρές εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις και επώδυνες περικοπές, και θα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες αντιστάσεις».
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ένωσης των γερμανικών ταμιευτηρίων, Χάινριχ Χάασις, δήλωσε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα, τελευταίως, έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που μια κρατική χρεοκοπία δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί» και ξεκαθάρισε ότι «ακόμη κι αν μια χρεοκοπημένη Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως το τέλος της Ευρωζώνης. Εκτός από την Ελλάδα, σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν θα πρέπει να της επιτραπεί να χρεοκοπήσει (...) Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, τότε όλο αυτό θα δουλέψει χωρίς την Ελλάδα».
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, τόνισε: «Θέλω η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και δεν θα συμμετάσχω στις πιέσεις για να βγει από το ευρώ, καθώς αυτό θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες». Πρόσθεσε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές που πτωχεύουν το λαό.
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, σημείωσε για τις ανατροπές ότι «έχει σημασία η Ελλάδα να αποκτήσει έναν αποτελεσματικό δημόσιο, καθώς και έναν ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα (...) Ουδείς εξετάζει σήμερα σοβαρά μια εναλλακτική λύση στα κυβερνητικά μέτρα. Από πολιτική και ανθρώπινη πλευρά κατανοώ βέβαια ότι υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, συζητήσεις και αντίσταση στην Ελλάδα. Δεν βλέπω όμως καμιά ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή για να δώσουν οι Ελληνες λύση σε λάθη που έγιναν στο παρελθόν».
Την ελπίδα ότι η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, δηλώνοντας βέβαιος «ότι είμαστε πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας από ό,τι ήμασταν λίγους μήνες πριν». Πάντως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Deutsche Bank», Τόμας Μάγερ, εκτίμησε ότι «ο χρόνος είναι σημαντικός, νομίζω ότι έχουμε πιθανόν 1, ίσως 2, μπορεί 3 μέρες ακόμα, αλλά αυτό είναι. Επειτα θα είναι πολύ αργά για να αποφύγει η Ελλάδα μια χρεοκοπία», προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 14,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα στις 20 Μάρτη και «αν δεν έχουν τα χρήματα όταν θα λήγουν τα ομόλογα, τότε πραγματικά θα χρεοκοπήσουν».
Αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης
Την ίδια στιγμή, τα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που δυσκολεύεται να διαχειριστεί την κρίση υπερσυσσώρευσης, οποιοδήποτε «μείγμα» πολιτικής κι αν εφαρμόσει, αναδεικνύει η Ιρλανδία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντα Κένι, δήλωσε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις τα προβλήματα του προϋπολογισμού της αλλά «σε κάθε περίπτωση τα προγράμματα λιτότητας από μόνα τους δεν μπορούν να δουλέψουν. Εχουμε ένα πρόβλημα στη χώρα και αυτό είναι να κλείσουμε την "τρύπα" στα οικονομικά μας».
Στο ίδιο κλίμα, ο επικεφαλής δημοσιονομικών θεμάτων του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, επισήμανε ότι οι προσπάθειες μείωσης των υψηλών επιπέδων του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων θα πρέπει να γίνονται σταδιακά, καθώς «σε ορισμένες περιπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια, το ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες να επιταχύνουν τους ρυθμούς προσαρμογής, όταν θεωρούσαμε ότι κινούνταν πολύ αργά (...) Αντ' αυτού, στο υφιστάμενο περιβάλλον, ανησυχώ ότι ορισμένες χώρες μπορεί να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Σε ένα αρκετά καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη ο ρυθμός αυτός της προσαρμογής θα ήταν αποδεκτός. Αλλά στο υφιστάμενο πιο αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, η μείωση των ελλειμμάτων τόσο γρήγορα μπορεί να ενέχει κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη».

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
«Κούρεμα» με μποναμά 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Πλήρης θα είναι η κατάρρευση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων σε βάρος των εργαζομένων
Στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια οι αποφάσεις για την ελεγχόμενη πτώχευση και το λεγόμενο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθούν στο Παρίσι οι ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες), προκειμένου να εγκρίνουν τους όρους του PSI. Το σχέδιο στο οποίο καταλήγουν κυβέρνηση και τρόικα, προβλέπει «κούρεμα» κατά 50%, το οποίο αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος από τα τρελά υπερκέρδη δεκαετιών που εξασφάλισαν οι τραπεζικοί όμιλοι, χάρη και στα παιχνίδια με το κρατικό χρέος της χώρας.
Ο μεγάλος χαμένος από το «κούρεμα» θα είναι και πάλι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οχι μόνο με τα μέτρα που συνοδεύουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά και από το «κούρεμα» της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που θα έχει σαν συνέπεια να χαθούν περί τα 12,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι τα ομόλογα που έχουν σήμερα στα χέρια τους, υπολογίζονται στα 24 - 25 δισ. ευρώ.
Εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση επιφυλάσσουν για τους μεγαλομετόχους των τραπεζών, οι οποίες, σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, κινδύνευαν με πλήρη κατάρρευση. Τώρα, αποφασίστηκε να πάρουν μέρος στην αναδιάρθρωση του χρέους, συμμετέχοντας με ποσοστό 50% στα ομόλογα ονομαστικής αξίας 200 δισ. ευρώ, που έχουν στην κατοχή τους. Θα «κουρευτούν», δηλαδή, τα 100 δισ. ενώ τα υπόλοιπα 100 δισ. θα αποτελέσουν ένα νέο δάνειο που θα αποπληρωθεί σε 30 χρόνια.
Επιπλέον, οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» θα ενισχυθούν, σύμφωνα με τις αποφάσεις κυβέρνησης - τρόικας με κονδύλια ύψους 30 δισ. ευρώ, για την τόνωση της ρευστότητάς τους (ανακεφαλαιοποίηση), με κονδύλια που θα δανειστεί η χώρα και θα χορηγηθούν άμεσα, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χορήγησης αυτών των 30 δισ., σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τράπεζες θα εκδώσουν κατά κύριο λόγο κοινές μετοχές, χωρίς δικαίωμα ψήφου για 3 χρόνια, ενώ μια μικρότερη έκδοση θα αφορά κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, τις οποίες και θα αγοράσει το ΤΧΣ. Στη διαδικασία του «κουρέματος» θα μπουν τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, και δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ, που έχουν δοθεί με κρατική εγγύηση προς επιχειρήσεις του δημοσίου, όπως ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ και ΕΑΒ.
Τέλος, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΕΚΤ θα λάβει την τελική της απόφαση σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μόλις οριστικοποιηθούν άλλα βασικά σημεία της συμφωνίας, πιθανώς όχι πριν από το Σαββατοκύριακο. Μέχρι χτες, η ΕΚΤ αρνούνταν να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα ανταλλάξει ελληνικά κρατικά ομόλογα που απέκτησε στη δευτερογενή αγορά το περασμένο έτος, έναντι ομολόγων του EFSF, σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, με την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες για το PSI θα έχουν επιτυχή έκβαση και η έκθεση της τρόικας που θα ακολουθήσει θα δείχνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου