ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

«ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ» ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Μισθούς πείνας στην κυριολεξία για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που θα επιβληθούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σαρωτικές μειώσεις επικουρικών και κύριων συντάξεων, διαδοχικά κύματα απολύσεων στο Δημόσιο, μεγάλο μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα, νέο τσεκούρι στους μισθούς του Δημοσίου και στο κοινωνικό κράτος, νέα φοροκαταιγίδα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και πρόσθετα μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2012, προωθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης με την τρόικα. Το σύνολο των μέτρων επιβεβαιώνει ότι η πρεμούρα τους δεν είναι για το χρέος, όπως προκλητικά προσπαθούν να πείσουν το λαό, αλλά για το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, προκειμένου να διασφαλίσει η πλουτοκρατία ακόμα καλύτερους όρους αναπαραγωγής των συσσωρευμένων κεφαλαίων της την περίοδο της αναιμικής καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Τα μέτρα, το σύνολο των οποίων «κλείδωσε» στη χτεσινή σύσκεψη των επικεφαλής της συγκυβέρνησης, όπως καταγράφονται στο προσύμφωνο που είχαν στα χέρια τους οι πολιτικοί αρχηγοί και διέρρευσε πριν τη συνάντησή τους, προστίθενται σε αυτά που έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια και οδηγούν τη λαϊκή οικογένεια σε ραγδαία πτώση του βιοτικού της επιπέδου. Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αναμένονταν να επαναληφθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού,στη συνάντηση «υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την Τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ».Σύμφωνα με διαρροές, οι επιμέρους διαφορές αφορούν σε πλευρές των περικοπών στις συντάξεις. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε εκ νέου με την τρόικα. Στις σελίδες 6 έως 10, ο σημερινός «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει μια πρώτη εικόνα των μέτρων που καταγράφονται στο προσύμφωνο με την τρόικα και τις συνέπειες που θα έχουν για τους εργαζόμενους και το λαό.
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Συνυπογράφουν την εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας
Ολοκληρώνονται σήμερα οι συνεννοήσεις πάνω στο τελικό κείμενο της συμφωνίας - λαιμητόμου για το λαό
Το νέο μνημόνιο - πτώχευσης των λαϊκών στρωμάτων, που τέθηκε επί τάπητος στη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και συνεχιζόταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - περιγράφει δεκάδες μέτρα σφαγής του λαού και πρόσθετες δεσμεύσεις (όπως παρουσιάζονται στο διπλανό ένθετο) που αναλαμβάνουν οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων από σήμερα μέχρι το 2015 ως «προαπαιτούμενες ενέργειες» για τη σύναψη του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.
  • Το κείμενο στο οποίο κατέληξαν χτες μετά τα μεσάνυχτα οι Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρης και Λ. Παπαδήμος θα αποτελέσει, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, το «προσύμφωνο» του μνημονίου, ενώ θα υπάρξει και νέα διαβούλευση (δηλαδή νέο κύμα μέτρων), ώστε να υπογραφεί το οριστικό μνημόνιο.
  • Το συγκεκριμένο κείμενο θα υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Θα έχει την πολιτική έγκριση των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και την πολιτική τους δέσμευση για «εφαρμογή της καθορισμένης πολιτικής» για τα επόμενα χρόνια.
  • Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή. Θα έχει τη μορφή ενός άρθρου που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων «PSI», την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 30 δισ. ευρώ και το γενικό πλαίσιο του νέου μνημονίου. Στόχος και των τριών κομμάτων είναι να ψηφιστεί την Κυριακή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες 15 μέρες και το αργότερο μέχρι τέλος Φλεβάρη θα υπάρξει πρόσθετο σχέδιο νόμου που θα αφορά τα υπόλοιπα σκέλη (βλ. μέτρα) της τελικής συμφωνίας.
  • Η εκταμίευση των χρημάτων του νέου δανείου θα γίνει μετά από 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις έως το 2015, με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου να αναλαμβάνει τη δέσμευση για την επιβολή πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που η τρόικα κρίνει ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Οπως γράφεται στο προσύμφωνο, οι εταίροι της συγκυβέρνησης δεσμεύονται για «τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων» και σε άλλο σημείο δεσμεύονται ότι «είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε όποιες διορθωτικές ενέργειες που τυχόν θα καταστούν κατάλληλες για το σκοπό αυτό καθώς αλλάζουν οι περιστάσεις».
  • Σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές με την ψήφιση της συμφωνίας θα αποδεσμευτούν άμεσα μόνο τα χρήματα για την ενίσχυση των τραπεζών.
Διαρκής αναπροσαρμογή
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην οποία συμμετείχαν και οι Βενιζέλος - Κουτρουμάνης , διεκόπη δύο φορές προκειμένου να επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ολι Ρεν και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ. Σήμερα, ο Ε. Βενιζέλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με το κείμενο του μνημονίου για να συμμετάσχει στο Γιούρογκρουπ.
Οπως ρητά αναφέρεται στο σχέδιο της επιστολής προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, η παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται θα γίνεται σε συστηματική βάση και η αποτελεσματικότητά της θα ελέγχεται σε τριμηνιαία βάση, όπως προφανώς γινόταν και με το πρώτο μνημόνιο για την εκταμίευση της κάθε δόσης. Στην επιστολή, συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Η εφαρμογή του προγράμματός μας θα παρακολουθείται και ελέγχεται μέσω ποσοτικών κριτηρίων επίδοσης και δομικών δεικτών σύγκρισης (...) και μέσω των λεπτομερών και συγκεκριμένων κριτηρίων πολιτικής στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συμφωνήθηκε με την ΕΕ. Θα υπάρξουν δώδεκα τριμηνιαίες επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της ρύθμισης. Οι επιθεωρήσεις θα εκτιμούν την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος και θα γίνουν συνεννοήσεις πάνω σε τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων του».
Τα νέα μέτρα - κόλαση
1. ΜΙΣΘΟΙ
-- Μείωση κατά 22% όλων των κατώτερων μισθών (ΕΓΣΣΕ, κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές).
-- Μείωση κατά 32% του κατώτερου μισθού για τους νέους έως 25 ετών (510,94 ευρώ μεικτά).
-- Κατάργηση επί της ουσίας των κλαδικών Συμβάσεων.
-- Πάγωμα όλων των μισθών μέχρι το 2015.
-- Μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, με απόφαση της εργοδοσίας.
-- Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω του 10%. Επί της ουσίας, καταργούνται οι ωριμάνσεις.
-- Ολες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ, λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου.
-- Μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων θα είναι τα τρία χρόνια.
-- Αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ μέχρι τα τέλη Ιούλη, για ευθυγράμμιση του κατώτερου μισθού με τις ανταγωνιστικές χώρες (Πορτογαλία, Τουρκία, Κεντρική και Νότιο - Ανατολική Ευρώπη).
-- Κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
2. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
-- Μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων όλων των ταμείων με αναδρομική ισχύ από 1.1.2012.
-- Μείωση κατά 15% των κύριων συντάξεων των ταμείων ασφάλισης των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και Τραπεζών με έναρξη εφαρμογής των μειώσεων από 1/1/2012.
-- Μείωση κατά 7% της κύριας σύνταξης του ΝΑΤ, με αναδρομική ισχύ από την αρχή του χρόνου.
-- Μείωση κατά 2% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες μέσω της κατάργησης των εισφορών για Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Οι συγκεκριμένοι δυο Οργανισμοί θα κλείσουν.
-- Νέα μείωση κατά 3% των εισφορών του ΙΚΑ που καταβάλλουν οι εργοδότες από 1/1/2013.
3. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
-- Κατάργηση με νόμο της μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ και στις κρατικές τράπεζες.
-- Νέες απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012, με ένταξη στην «εργασιακή εφεδρεία».
-- Μείωση των συμβασιούχων του Δημοσίου, με μη ανανέωση συμβάσεων.
-- Μειώσεις ύψους 636 εκατομμυρίων ευρώ των αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια ως το τέλος Ιουνίου του 2012.
-- Νέες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με επανεξέταση των μισθολογικών κλιμακίων.
-- Μείωση κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 και διατήρηση των προσλήψεων στην αναλογία «1 προς 5».
-- Περιορισμός των εισακτέων σε όλες τις σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.
4. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ 2012
-- Περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών δαπανών.
-- Μαχαίρι σε πλήθος κοινωνικών επιδομάτων.
-- Περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων.
-- Μείωση των λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.
-- Περικοπή 200 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις σε φορείς που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.
-- Μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ του κονδυλίου για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.
-- Νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.
-- Κατάργηση του εκλογικού επιδόματος.
-- Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου