ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Συνεργός στη σφαγή μισθών και Συμβάσεων




Γρηγοριάδης Κώστας
«Με τη ΝΔ είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Μας παρουσίασαν τις κύριες ιδέες τους και θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις. Θέλουν να έχουν και αυτοί και άλλες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση (...) Δεν έχω διαπιστώσει σημεία διαφωνίας, αλλά χρειάζεται να γίνουν πιο λεπτομερείς συζητήσεις»(Π. Τόμσεν - επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, συνέντευξη στον Τύπο).
***
Μόνο τυχαία δεν ήταν η εκκωφαντική σιωπή εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ τις τελευταίες βδομάδες για τα νέα μέτρα που σφαγιάζουν τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τις συντάξεις. Οσο και να ψάξει κανείς, δε θα βρει τοποθέτηση του Α. Σαμαρά ή του εκπροσώπου του που να αποσαφηνίζει τη θέση της ΝΔ στα παραπάνω ζητήματα ή να εξειδικεύει τις σκόπιμα θολές και προπάντων δημαγωγικές «κόκκινες γραμμές», με τις οποίες η ΝΔ προσπαθεί να θολώσει τα νερά για την πλήρη σύμπλευση με τα σχέδια της συγκυβέρνησης και της τρόικας.
Ακόμα και μετά τη συνάντηση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της ΝΔ για τις επίσημες θέσεις του κόμματος. Η εξήγηση είναι εύκολη. Οι θέσεις της ΝΔ για τα τα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτές περιγράφονται στο πρόγραμμά της και στο περίφημο «άλλο μείγμα» της πολιτικής της, είναι ολόιδιες με αυτές που τώρα προωθεί το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, του οποίου άλλωστε αποτελεί βασικό πυλώνα. Τόσο η ίδια, όσο και το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑ.Ο.Σ., θεωρούν τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα «κόστος» για την εργοδοσία, που πρέπει να μειωθεί, χάριν της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και συνολικά της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.
Παρά την προκλητική της προσπάθεια να εμφανιστεί σαν θεματοφύλακας δήθεν των μισθών, στην πραγματικότητα η ΝΔ ποτέ δεν είπε ότι τη χωρίζει αγεφύρωτο χάσμα από τις προτάσεις για τον 13ο και 14ο μισθό ή τις επικουρικές συντάξεις. Αλλωστε, αυτό που πρόβαλλε σταθερά σαν αντικείμενο «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα και τα άλλα κόμματα, ήταν μόνο η παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, η διασφάλιση ρευστότητας στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, η προσφορά νέων προνομίων στο κεφάλαιο.
Ειδικά για τις επικουρικές, η θέση της για συνολικό «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού, με στόχο την πλήρη ισοπέδωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ανταποδοτική, επί της ουσίας παίζει το ρόλο του «λαγού» για την επόμενη προσχεδιασμένη επίθεση στις συντάξεις, τα Ταμεία και τις παροχές τους, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τους τρεις πυλώνες στα ασφαλιστικά συστήματα (βασική σύνταξη - επίδομα, ανταποδοτικές «επικουρικές» από επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση).
«Ισοδύναμη» καταστροφή του λαού
Εύλογα λοιπόν ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα δηλώνει ότι δεν έχει διαπιστώσει «σημεία διαφωνίας» ανάμεσα στο πακέτο των βάρβαρων μέτρων του νέου μνημονίου που προωθούν η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η τρόικα, με τις προτάσεις της ΝΔ. Οι ενστάσεις που έχουν εκφράσει, σχεδόν ψιθυριστά και παρασκηνιακά, τα στελέχη της ΝΔ είναι εικονικές και προσχηματικές και αποσκοπούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα. Δηλαδή, την πλήρη σύμπλευση και συστράτευση στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση.
Τον ίδιο ακριβώς στόχο έχουν οι αποκαλούμενες «ισοδύναμες προτάσεις», δηλαδή προτάσεις εξίσου καταστροφικές για το λαό, που προανήγγειλε το επιτελείο της Συγγρού ότι θα έβαζε ο Αντ. Σαμαράς στο τραπέζι της σύσκεψης των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι περιβόητες «ισοδύναμες προτάσεις» δεν είναι παρά μια επικοινωνιακή φούσκα και ένα τέχνασμα της ηγεσίας της ΝΔ, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δεν πολυπροβάλλουν αυτές τις «ισοδύναμες προτάσεις», ακριβώς γιατί είναι το ίδιο βάρβαρες με τα προωθούμενα μέτρα.
Προκειμένου, για παράδειγμα, να «διασωθεί», όπως λένε, ο κατώτατος μισθός, η ηγεσία της ΝΔ προτείνει ως δήθεν «εναλλακτική» πρόταση την κατάργηση των κλαδικών, την επέκταση και γενίκευση των επιχειρησιακών - ατομικών συμβάσεων, τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ). Αντίστοιχα, ως «ισοδύναμα μέτρα» για τη διάσωση -προς ώρας- του 13ου και 14ου μισθού, προτείνεται το τριετές πάγωμα των μισθών και των «ωριμάνσεων», κ.ά. Προτείνει δηλαδή μείωση των μισθών και βάθεμα της εκμετάλλευσης από άλλο δρόμο, χωρίς να αλλάζει ούτε μια παρωνυχίδα από τις στρατηγικές κατευθύνσεις που υλοποιεί η συγκυβέρνηση και η τρόικα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.
Εξίσου προκλητικές είναι οι «εναλλακτικές» προτάσεις για τις επικουρικές συντάξεις, όπου ζητά να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από έσοδα «κρατικών λαχείων» και «τυχερών παιχνιδιών», για να αποφευχθεί τάχα η τρίτη στη σειρά περικοπή. Την ίδια στιγμή βέβαια πιέζει σθεναρά για τη μείωση του λεγόμενου μη «μισθολογικού κόστους», δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών, γνωρίζοντας βέβαια ότι μαζί με την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που υπερασπίζεται, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε πλήρη διάλυση.
Ακριβώς γι' αυτό συνεργάζεται στενά με τα άλλα κόμματα της μαύρης συγκυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό, στη βάση της ανταποδοτικότητας. «Ιδέες για πιο ανταποδοτικό σύστημα μας βρίσκουν επίσης σύμφωνους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας Ν. Νικολόπουλος, μετά την πολλοστή συνεργασία που είχε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Στήριξη σε όλα
Η ενεργός συμμετοχή στο νέο σφαγείο των λαϊκών δικαιωμάτων, ήταν εξαρχής δεδομένη, στη βάση της στρατηγικής της, που υπηρετεί το γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας και μάχεται για τα συμφέροντά της, στο όνομα του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Ξεκαθάρισε επίσης από την αρχή ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και φυσικά τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου που τη συνοδεύει.
Ολα τα παραπάνω είναι που καθορίζουν τη στάση της και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, που θα καταλήξει τα νέα αντεργατικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης εξέδιδε ανακοινώσεις για τις «μονομερείς αποφάσεις» υπουργών για διάφορα θέματα, όπως την «αποσυμφόρηση των φυλακών, τη λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά, τη δόμηση κατοικίας εκτός σχεδίου, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας, τους διορισμούς γενικών διευθυντών σε υπουργεία», διατυμπανίζοντας ότι «η ΝΔ δεν έδωσε λευκή επιταγή σε κανέναν». Δεν έβγαλε όμως ούτε «κιχ» για τη σφαγή των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων. Οι δήθεν φραστικές ενστάσεις ότι πρόκειται για «υφεσιακά μέτρα» είναι φανερό ότι γίνονται για αποπροσανατολισμό και το θεαθήναι.
Δεδομένη θεωρείται επίσης η στήριξη και των υπόλοιπων μέτρων του νέου μνημονίου, όπως η συγχώνευση και κατάργηση 100 φορέων του δημοσίου ώστε να οδηγηθούν σε άμεση απόλυση περί τους 10.000 υπαλλήλους μέσα στο επόμενους μήνες, οι δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, στα κονδύλια για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, στα κοινωνικά επιδόματα, στις μειώσεις των μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ και σε εργαζόμενους του στενού δημόσιου τομέα, που αμείβονται με τα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια». Πρώτη εξάλλου η ηγεσία της ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ των «ισοσκελισμένων» ή «πλεονασματικών» προϋπολογισμών, αλλά και του μόνιμου υφυπουργού για την πλήρη εφαρμογή του προϋπολογισμού.
Από αυτή τη σκοπιά, είναι επόμενο η ΝΔ να θεωρεί πλεονασμό το αίτημα της ΕΕ για πρόσθετες ενυπόγραφες δεσμεύσεις στην υλοποίηση του νέου δανειακού προγράμματος. «Η υπογραφή της ΝΔ, η συναίνεσή της θα αποτυπωθεί στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή» (σ.σ. για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο), διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους, διαλύοντας οποιαδήποτε αμφιβολία για το τι θα κάνει στη Βουλή. «Η ΝΔ στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου για λόγους εθνικούς και αυτό θα πράξει και τώρα», δήλωνε την Παρασκευή ο γραμματέας της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της ηγεσίας της ΝΔ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ταξικού πολέμου που διεξάγει η πλουτοκρατία και οι σύμμαχοί της σε βάρος του λαού.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου