ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ Οικονομική θηλιά και απειλή «λουκέτου»



Είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που προλαμβάνει σοβαρές σωματικές και νοητικές παθήσεις
Αν και θα μπορούσε κάθε χρόνο να προληφθεί η νόσηση τουλάχιστον 30 παιδιών, το ΙΥΠ οδηγείται σε κλείσιμο
Eurokinissi
Στη συρρίκνωση ή και τη διακοπή του επιστημονικού του έργου οδηγείται το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού (ΙΥΠ) - ο μοναδικός δημόσιος φορέας που παρέχει έργο πρόληψης και δημόσιας υγείας και ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο της υγείας του παιδιού - εξαιτίας των δραματικών περικοπών στη χρηματοδότησή του. Αν κλείσει το Ινστιτούτο, σημείωσαν εργαζόμενοι και επιστημονικό δυναμικό σε πρόσφατη συνέντευξη, θα έχουμε κάθε χρόνο 30 παιδιά με νοητική στέρηση και βαριές αναπηρίες που μπορούν να προληφθούν. Επίσης 5.000 εξειδικευμένες εξετάσεις το χρόνο θα γίνονται στο εξωτερικό ή ιδιωτικούς φορείς.Παρότι οι επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του Ινστιτούτου θα είναι τραγικές για τις οικογένειες, το υπουργείο Υγείας δε διστάζει, επικαλούμενο τις «δύσκολες ώρες», να επιβάλει μείωση της χρηματοδότησής του στο 50%, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο την επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα.
Το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και - μεταξύ άλλων - διεξάγει δωρεάν για όλες τις οικογένειες της χώρας το υψίστης σημασίας εθνικό ανιχνευτικό πρόγραμμα νεογνών. Συμβάλλει στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σοβαρών νοσημάτων. Κάθε χρόνο, εξετάζονται όλα τα νεογέννητα της χώρας (112.000 γεννήσεις περίπου) για διάφορα κληρονομικά - και όχι μόνο - νοσήματα, για σπάνιες παθήσεις, για λοιπές γενετικές παθήσεις (σύνδρομα, νοητική καθυστέρηση, αυτισμός, κώφωση κ.ά.), για διαταραχές μεταβολισμού των οστών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποφευχθούν σοβαρότατες σωματικές και νοητικές παθήσεις. Από «τον αριθμό των νοσημάτων που διαγιγνώσκονται έγκαιρα από τα εργαστήριά μας και τον αριθμό των ψυχοκοινωνικών περιστατικών που παραπέμπονται στις Διευθύνσεις του Ινστιτούτου, προκύπτει πως οι υπηρεσίες πρόληψης που προσφέρονται από το ΙΥΠ προλαμβάνουν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες κάθε χρόνο», υπογραμμίζουν εργαζόμενοι και επιστήμονες του Ινστιτούτου.
Κι ενώ η κρισιμότητα των υπηρεσιών πρόληψης αναδεικνύει την ανάγκη επέκτασης του έργου του Ινστιτούτου και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση μείωσε αιφνιδιαστικά τη χρηματοδότηση του ΙΥΠ το Σεπτέμβρη του 2011 κατά 50% με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χρέη στο Ινστιτούτο. Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και ένα μήνα απλήρωτοι και είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν. Ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το κύριο είναι να συνεχίσει να λειτουργεί το Ινστιτούτο, να καλυφθούν τα κενά του σε προσωπικό και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2012, προϋπολογισμός που καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες και αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή του.
ΙΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Εκρηκτικά προβλήματα
Παράσταση διαμαρτυρίας από Εργατικό Κέντρο
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Αγρινίου για προβλήματα εις βάρος ασθενών και εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ιδρύματος, προβλήματα που οξύνονται μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων και τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε χθες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
Συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλει το ΕΚΑ και με ανακοίνωσή του:
- Δεν λειτουργεί μικροβιολογικό - ακτινολογικό, γιατί έληξαν οι συμβάσεις των γιατρών και δε γίνονται προσλήψεις . Δεν υπάρχουν , όπως και πριν, αξονικός τομογράφος, μαστογράφος, μαγνητικός τομογράφος , μονάδα οστικής πυκνότητας.
- Δεν υπάρχει φαρμακοποιός στο φαρμακείο και ασθενοφόρο ενώ υπάρχουν οδηγοί.
- Κανένας γιατρός δεν είναι μόνιμος, όλοι είναι με συμβάσεις .
- Υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες όπως ΩΡΛ, οφθαλμίατρος κ.ά.
- Τα ραντεβού για συνταγή ή εξετάσεις σε καρδιολόγο και παθολόγο φτάνουν μέχρι και 2 μήνες.
- Δεν υπάρχει αίθουσα μικροεπεμβάσεων, ενώ δεν λειτουργεί Σαββατοκύριακα και νύχτες.
- Αφαιρέθηκαν από τη λίστα 600 περίπου φάρμακα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν αυτά που χρειάζονται.
- Οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά ιατρεία αποτελούν τεράστια οικονομική αιμορραγία για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και τα ενοίκια για τα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ.
- Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν για εξετάσεις σε εξωτερικούς γιατρούς και δημόσια νοσοκομεία, όπως και τα φάρμακα (+ 15% & 20%).
Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου υπερασπιζόμενο την δημόσια και δωρεάν υγεία του λαού απαίτησε να καλυφθούν οι ελλείψεις με μόνιμο προσωπικό, σε όλα τα τμήματα και τις ειδικότητες. Να εξασφαλιστεί σύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στους ανέργους ανασφάλιστους, να καταργηθεί το χαράτσι στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις και περίθαλψη, κατασκευή νέου ιδιόκτητου κτιρίου που θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες κ.ά.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου