ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Φέρνουν μισθούς εξαθλίωσης και συντάξεις πείνας



Με βάση το 2009, κόβουν συνολικά έξι μισθούς(!) και το «μαύρο μέτωπο» ισχυρίζεται προκλητικά ότι «σώζει» δήθεν τον 13ο και 14ο
Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, είναι όρος επιβίωσης για την εργατική τάξη
Διαστάσεις ολοκληρωτικού πολέμου, που απειλεί την ίδια την επιβίωση της εργατικής τάξης, παίρνουν τα μέτρα κατά μισθών, συλλογικών συμβάσεων και συντάξεων που απο κοινού προωθούν κυβέρνηση, τρόικα και πλουτοκρατία. Οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, επιβεβαίωσαν ότι το αντεργατικό σχέδιο ρημάζει τους μισθούς, γκρεμίζει τις κλαδικές συμβάσεις, τσεκουρώνει εκ νέου τις επικουρικές και ρίχνει το βιοτικό επίπεδο ενός ολόκληρου λαού στα Τάρταρα.
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, επίσημες και ανεπίσημες, το κοινό τους σχέδιο περιλαμβάνει:
1. Μείωση του κατώτερου μισθού τουλάχιστον κατά 20%.
Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτερος μισθός από 750 ευρώ μικτά, θα κατρακυλήσει στα 600 ευρώ μικτά και καθαρά στα 490 ευρώ, μετά την αφαίρεση των εισφορών που αναλογούν στον εργαζόμενο (15,7%) και την παρακράτηση του φόρου που αναλογεί σε αυτό το εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση στον κατώτερο μπορεί να φτάσει και το 22%, ενώ στους νέους μέχρι 30 ετών η μείωση θα είναι μέχρι και 30%.
Σημειώνεται ότι και χωρίς αυτή τη μείωση για τους νέους μέχρι 25 ετών, η αμοιβή τους έχει διαμορφωθεί στο 80% του κατώτερου και στην περίπτωση της μαθητείας, στο 70%. Ετσι, ακόμα και αν δεν επιβληθεί παραπάνω μείωση στους νέους, η πτώση του κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ μικτά, σημαίνει ότι στην περίπτωση των νέων η αμοιβή τους θα είναι μόλις 480 ευρώ μικτά και κάτω από 400 ευρώ καθαρά.
Ανάλογη μείωση κατά 20% τουλάχιστον θα γίνει σε όλη την κλίμακα των μισθών που καθορίζονται απο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ετσι, σε έναν εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 9 χρόνια εργασίας και είναι άγαμος, ο μισθός του απο τα 962 ευρώ μικτά, θα μειωθεί στα 770 ευρώ μικτά (απώλεια 192 ευρώ) ενώ στον έγγαμο με τα ίδια χρόνια, απο τα 1037 μικτά στα 830 ευρώ μικτά (απώλεια 207 ευρώ το μήνα)! Γίνεται φανερό ότι η ετήσια απώλεια για τους εργαζόμενους, ξεπερνάει τους δυόμιση μισθούς, την ίδια ώρα που τα κόμματα του κεφαλαίου πανηγυρίζουν ότι -για την ώρα- δεν πειράζονται τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας!
2. Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 85% των μισθωτών.
Η κατάργηση επιχειρείται μέσα απο την κατάργηση της λεγόμενης μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, δηλαδή τη δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι να διατηρούν τους όρους αμοιβής και εργασίας που είχαν, έστω σε ατομικό επίπεδο, ακόμα και όταν η κλαδική σύμβαση που τους κάλυπτε είχε λήξει χρονικά. Με την ισχύουσα νομοθεσία, ακόμα και μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης, οι όροι αμοιβής και εργασίας δεν μπορούσαν να αλλάξουν, παρά μόνο με επόμενη κλαδική σύμβαση. Επίσης, για όσους προσλαμβάνονταν στον κλάδο στη διάρκεια ενός εξαμήνου μετά τη λήξη της κλαδικής, ίσχυαν και γι' αυτούς οι όροι της σύμβασης.
Η παρέμβαση συγκυβέρνησης - τρόικας θα συμπαρασύρει όλο το οικοδόμημα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων. Με δεδομένο ότι οι εργοδότες όχι μόνο αρνούνται να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις, αλλά ούτε και προσέρχονται πλέον να συζητήσουν με τα συνδικάτα, μετά τη λήξη κάθε κλαδικής σύμβασης, το μόνο νόμιμο όριο που απομένει είναι ο εκάστοτε κατώτερος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ετσι οδηγούμαστε στην ενίσχυση της εργοδοτικής πλευράς, η οποία με το όπλο του εκβιασμού και των πιέσεων, θα μπορεί να επιβάλλει επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις μέχρι και το ύψος της ΕΓΣΣΕ. Για να μην υπάρχει μάλιστα δυνατότητα διαφυγής για τα συνδικάτα, σχεδιάζεται και η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής προς τη διαιτησία (ΟΜΕΔ), η οποία πλέον θα γίνεται μόνο αν συμφωνήσουν οι εργοδότες, έτσι ώστε να τους δέσουν ολοκληρωτικά τα χέρια.
Σημειώνεται ότι η παρέμβαση στις κλαδικές συμβάσεις περιγράφονταν με ακρίβεια στο έγγραφο που βρέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες το οποίο αποκάλυψε το ΠΑΜΕ. Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί σήμερα η ακριβής συνέπεια στους μισθούς απο την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, το σίγουρο είναι ότι στο στόχαστρο έχουν μπει οι αμοιβές που σήμερα υπολογίζονται ότι μεσοσταθμικά ανέρχονται στο 20% πάνω απ' αυτούς που ορίζει η ΕΓΣΣΕ. Αυτό είναι το «ψαχνό» που μυρίζονται τα μονοπώλια και θέλουν να το κατασπαράξουν.
Κόβουν τις αποδοχές στη μέση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση διατείνονται ότι θα ήθελαν η κατάργηση της μετενέργειας να μην πάρει οριζόντιο χαρακτήρα, δηλαδή να μη θιγεί ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης, μαζί με ορισμένα επιδόματα, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την ούτως ή άλλως βάρβαρη επίθεση. Πρόκειται για έναν ακόμα ελιγμό, που αναζητεί τρόπους για το πώς θα εμφανιστεί η κατάργηση των κλαδικών. Στην πράξη η κατάργηση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, έστω και κατά ένα μέρος, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική τους κατάργηση.
Επίσης:
  • Η παράλληλη παρέμβαση στους κατώτερους μισθούς και στις κλαδικές, θα οδηγήσουν σε νέα ονομαστική μείωση των μισθών τουλάχιστον κατά 20%. Αν σε αυτή τη μείωση συνυπολογίσουμε τις απώλειες απο τα προηγούμενα μέτρα και την ανεργία, τις οποίες το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, με βάση το 2009 υπολογίζει στο 25,7%, σημαίνει ότι με την ψήφιση των νέων μέτρων, η μείωση των ονομαστικών μισθών το 2012, σε σύγκριση με το 2009, θα ξεπεράσει το 45%! Δηλαδή, σε πραγματικές διαστάσεις (αν υπολογιστεί μόλις ένα μέρος του πληθωρισμού της τριετίας), η συρρίκνωση θα ξεπεράσει το 55%. Οι μισθοί των εργατών κόβονται στη μέση! Ετσι μπροστά στο δεδομένο της βίαιης αφαίρεσης 5 και 6 μισθών στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, οι ισχυρισμοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι «έσωσαν» δήθεν τον 13ο και 14ο μισθό, είναι βάναυση πρόκληση στην νοημοσύνη των εργαζομένων.
  • Η μείωση των μισθών δεν περιορίζεται σε αυτούς. Μαζί τους θα συμπαρασύρουν ολόκληρο το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης. Τις προνοιακές παροχές και τα επιδόματα που δίνονται, αφού όταν ο κατώτερος μισθός πέσει στα 490 ευρώ μετά απο 8 ολόκληρες ώρες εργασίας, γίνεται φανερό ότι το επίδομα του ανέργου των 454 ευρώ θα φαντάζει ως «παντεσπάνι» και ο άνεργος ως ο καλοαμοιβόμενος άεργος, το επίδομα του οποίου θα πρέπει να μειωθεί. Η νέα αντεργατική παρέμβαση, θα πυροδοτήσει ένα τεράστιο «ντόμινο» που θα συμπαρασύρει όλο το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων, των αμοιβών και των όρων εργασίας.
  • Μαζί με το χτύπημα των μισθών και των συμβάσεων, σχεδιάζεται η εξασφάλιση του διευθυντικού δικαιώματος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Δηλαδή, η αυξομείωση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, για να μην υπάρχει υπερωριακή αμοιβή. Ετσι οδηγούμαστε σε οριστική κατάργηση του 8ωρου από τον εργοδότη. Αντίστοιχα, προωθείται εκ περιτροπής εργασία (τριήμερα, διήμερα) και στην μερική απασχόληση.
Μείωση συντάξεων και «νέο» ασφαλιστικό
Μια τέτοια επιδρομή, θα συνταράξει συθέμελα ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς η μείωση των μισθών κατά 50%, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των Ταμείων και στην αδυναμία καταβολής συντάξεων. Ετσι, μαζί με την σχεδιαζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την απαλλαγή των εργοδοτών κατά 2 δισ. ετησίως, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμής των συντάξεων. 'Η, στην καλύτερη περίπτωση, σε νέο ασφαλιστικό σφαγείο τους επόμενους μήνες και στις κύριες και όχι μόνο στις επικουρικές συντάξεις.
Η μείωση των επικουρικών συντάξεων έχει ήδη προεξοφληθεί και θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 15% έως 20% μεσοσταθμικά. Σε ορισμένα Ταμεία η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, ενώ στο τραπέζι επανήλθε και η μείωση του εφάπαξ κατά 30%.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου