ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ - ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ Νέο σαρωτικό «κούρεμα» σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκές ανάγκες


Πρώτη προτεραιότητα η «εξυπηρέτηση του χρέους», αποφάσισε το Γιούρογκρουπ. Μπαράζ από νέα μέτρα, για την επίτευξη «πλεονασμάτων»
Αφοβα ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση. Η δική του χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη, οδηγεί τη ζωή του στην κόλαση
ΦΡΑΓΚΟΣ
Σε κατ' αρχήν συμφωνία για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, για τους όρους ανταλλαγής των «παλαιών» ελληνικών ομολόγων με τα νέας κοπής δάνεια, προχώρησε το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης. Σε συνέχεια των πολύμηνων μεταξύ τους διαβουλεύσεων, στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Οκτώβρη, μετά και την μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που τερμάτισε νωρίς το πρωί χτες, οι τελικοί όροι παραμένουν ακόμη στο παζάρι, πρόκειται να «καθοριστούν με σχετικό υπόμνημα» που θα είναι διαθέσιμο τις επόμενες μέρες.Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της δικτατορίας των μονοπωλίων σε συνεργασία και με το λόμπι των τραπεζών, προχωρούν στη λεγόμενη «εθελοντική συμμετοχή» για τη διαγραφή του 53,5% της αξίας των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους ιδιωτικοί φορείς και ασφαλιστικά ταμεία, την ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα, λήξης μέχρι και για το έτος 2042, ενώ ταυτόχρονα η τρόικα ενεργοποιεί δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση. Κεντρικός στόχος, η αποκατάσταση της «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, με εργαλείο την εσωτερική πτώχευση και επιδίωξη να φτάσει το κρατικό χρέος το 2020, στο 120,5% του ΑΕΠ.
Το απόλυτα βέβαιο είναι η σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, το μπαράζ με αλλεπάλληλα νέα μέτρα, οι συνθήκες μαζικής φτώχειας, για την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού, που έχει ετοιμάσει και δρομολογεί το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.
Είναι απόλυτα φανερό πως έχουν προχωρήσει και σε άλλες παράλληλες συμφωνίες, όπως αυτή που περιέγραψε, μετά τη ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ, ο κοιναγορίτης Επίτροπος Ο. Ρεν: «Περιμένουμε ότι αυτή η άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, θα συνδυαστεί με ισχυρή δέσμευση από την ελληνική πολιτική ηγεσία ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα», να «δημιουργηθούν συνθήκες για επενδύσεις και να βελτιωθούν οι ήδη υπάρχουσες», με τη διαμόρφωση «ευνοϊκότερου επιχειρηματικού κλίματος» και «προσαρμογή του κόστους εργασίας».
Συμβιβασμοί στις πλάτες του λαού
Πίσω από τις πλάτες του λαού, φαίνεται να έχουν συμφωνήσει και σε άλλες διαδικασίες. Αποκαλυπτική για τις μεθοδεύσεις είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γιούρογκρουπ. Συγκεκριμένα:
  • «Κάτω από την παρακολούθηση της τρόικας θα λειτουργεί και ο μηχανισμός που θα ελέγχει τη ροή κεφαλαίων που παράγονται στη χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους και του ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των υποχρεώσεων στους δανειστές». Σε συνδυασμό και με τα επόμενα, προκύπτουν ολοφάνερες οι στοχεύσεις τους. Το σύνολο και των νέων δανείων, στην κυριολεξία μέχρι και την τελευταία δεκάρα, προορίζεται για τους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές και τα άλλα σαπρόφυτα. Για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους τους, πέρα από τα ανακυκλούμενα δάνεια, θα απαιτήσουν και πρόσθετα ποσά, τόσο από την απογείωση της φοροληστείας, όσο και από τη συρρίκνωση των δαπανών εκείνων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.
  • Η «Ελλάδα», όπως ονομάζουν το πολιτικό τους προσωπικό, «θα προχωρήσει την υιοθέτηση του νομικού πλαισίου, ώστε να υπάρχει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με συνταγματική ρύθμιση».
  • Είναι «σημαντικό», σημειώνουν, να αυξηθεί η παρακολούθηση του προγράμματος και αυτό θα γίνει μέσω της ενίσχυσης της Task Force (της κοιναγορίτικης «ομάδας δράσης») και της μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Ολοφάνερα προκύπτουν και αναβαθμισμένες συμφύσεις ανάμεσα στο ντόπιο πολιτικό προσωπικό τους με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.
  • Σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει «φιλόδοξους στόχους», να περάσει σε «πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2013», να «πραγματοποιήσει τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε», να «προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας». Συμφώνησαν δηλαδή και στο να προχωρήσουν σε «πακέτα» ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, με παραπέρα άγριες περικοπές σε μισθούς και μεροκάματα, με την εκχώρηση στα μονοπώλια βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων της παραγωγής.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία τους, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο δήλωσε ότι «κλείνει την πόρτα στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία». Βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο «νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι «έχει προτείνει ένα σύνολο 13 δισ. ευρώ, συν τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί από το πρώτο πρόγραμμα». Πεισμένος για «ισχυρή εθελοντική συμμετοχή» στο κούρεμα του χρέους δήλωσε ο επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι, του οργανισμού IIF, Τ. Νταλάρα.
Η συμφωνία για το PSI
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, το κούρεμα φτάνει στο 53,5% πάνω στην ονομαστική αξία των ομολόγων, έναντι 50% που προβλεπόταν στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας στο 100, το 53,5% θα διαγραφεί, το 31,5% θα ανταλλαγεί με νέα ομόλογα διάρκειας από 11 μέχρι και 30 χρόνια (μέχρι και το 2042) και το 15% θα δοθεί σε βραχυπρόθεσμους τίτλους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF).
Τα νέα επιτόκια προσδιορίζονται ως εξής: 2% το χρόνο για τις πληρωμές μέχρι το 2015, στο 3% για την περίοδο μέχρι το 2021, στο 4,3% για τα επόμενα μέχρι και το έτος 2042. Για την απογείωση της τοκογλυφίας και για τις λήξεις μετά το 2015, προβλέπεται προσαύξηση επιτοκίου ανάλογα με τους ρυθμούς του παραγόμενου ΑΕΠ, το οποίο θα προσδιορίσουν στη συνέχεια. Για τη διευκόλυνση των μεγαλορεντιέρηδων, τέλος, τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο.

Πανηγυρίζουν για την αντιλαϊκή συμφωνία
Απόλυτα συντονισμένες οι αντιδράσεις της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της
Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν οι εχθροί του λαού, το κεφάλαιο και τα κόμματά του, τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Δίπλα σ' αυτούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλιας, ζήτησε χτες να αξιοποιηθεί η απόφαση ώστε να περάσουν πιο γρήγορα τα βάρβαρα μέτρα, λέγοντας: «Τώρα εναπόκειται σε μας να εκμεταλλευθούμε αυτή την καλή ευκαιρία που μας δίνεται, να μην καθυστερήσουμε, να τρέξουμε πολύ, να καλύψουμε τις ολιγωρίες και την καθυστέρηση των παρελθόντων ετών».
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, καλώντας το λαό να βάλει την ουρά στα σκέλια και «να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε, να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια». Δικαιωμένος πλήρως δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης, και κυνικά εξέφρασε την ελπίδα «ο ελληνικός λαός να αντέξει». Η όποια κριτική του αφορούσε στο γεγονός ότι «δεν πρόκειται να βγούμε στις διεθνείς αγορές πριν το 2020» και άφησε ξανά ανοιχτό να ψηφίσει μέτρα των εφαρμοστικών νόμων. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Ντ. Μπακογιάννη, δήλωσε ότι η απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι το κόμμα της είναι δικαιωμένο από τις εξελίξεις.
Με χτεσινή του δήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «την καλύτερη που μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα που το πολιτικό της σύστημα είναι εντελώς αναξιόπιστο στα μάτια των εταίρων της», προειδοποιώντας ότι «το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας απομακρύνεται, αλλά τα δανεικά αυτά δε διασφαλίζουν το μέλλον μας». Για «ιδιαίτερη σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό» πανηγυρίζει απροκάλυπτα και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και προκλητικά ζητάει από το λαό «ενωμένος να στηρίξει τη δύσκολη πορεία μετασχηματισμού της οικονομίας της χώρας από "σοβιετικού τύπου" σε σύγχρονη ευρωπαϊκή».
«Η χώρα υπέγραψε μια λεόντειο συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της που είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί άμεσα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορά την ενίσχυση της χώρας, όχι για να αποπληρώσει δάνεια, αλλά για να πραγματοποιεί επενδύσεις», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δείχνοντας τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.
Από τα άλλα κόμματα, ο Φ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ ισχυρίστηκε ότι εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα «δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο» και κατέθεσε την ανησυχία του ότι δε θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και θα οδηγηθούμε στη λήψη νέων μέτρων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης εστίασε την κριτική στο γεγονός ότι «θα ενισχυθεί η επιτροπεία της τρόικας και των δανειστών μας, σε όλα όσα θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου