ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Σχέδια για απαγόρευση διαδηλώσεων με πρόσχημα τις προβοκάτσιες


Ο,τι και να κάνουν δε θα βάλουν στο γύψο τις εργατικές κινητοποιήσεις
MotionTeam
Η συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί το καλά οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας που υλοποιήθηκε την Κυριακή για να προχωρήσει σε μέτρα απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Σε σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με τη συμμετοχή 10 υπουργών - είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη - σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκαν τα εξής:
  • Οι διαδηλώσεις να διεξάγονται σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Να ειδοποιούνται οι αρχές από τους διοργανωτές 4 ή 5 μέρες πριν.
  • Να επιβαρύνονται οικονομικά οι διοργανωτές αν σημειώνονται καταστροφές.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει αυτό το θέμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα περιμένει τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτήσει ο Δήμος Αθηναίων, που πρωτοστατεί στο θέμα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μέτρα οδηγούν στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και τα μέτρα αυτά πρέπει να ακυρωθούν στην πράξη.
Στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Θ. Πάγκαλο συζητήθηκε «η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων για την πρόκληση καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων». Το θέμα έθεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Οθωνας. Ο πρώτος, μάλιστα, ζήτησε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του θέματος. Με άλλα λόγια, η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να χτυπήσει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα του λαού που πλήττεται από τα αντιλαϊκά μέτρα να διαδηλώνει την αντίθεσή του σε αυτά. Ετσι, η δράση των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών θα συνεπικουρείται και από το αντίστοιχο νομικό «θώρακα», ο οποίος με πρόσχημα τους εμπρησμούς και τις καταστροφές θα «δένει» και δικαστικά όσους αγωνίζονται κατά των βάρβαρων μέτρων.
Πρωτοστατεί ο δήμαρχος Αθήνας
Τη σχετική προαναγγελία των μέτρων, που πρόκειται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, είχε κάνει την περασμένη Δευτέρα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Ν. Παπαγιαννόπουλος, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «η άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι πρέπει να έχει προστασία. Χρειάζεται περιφρούρηση. Ισως χρειάζεται να θεσπίσει νόμους η πολιτεία γι' αυτό, μέσα από κοινωνικό διάλογο».
Κυβερνητικός αρωγός είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, στο σχέδιο του οποίου έγιναν συγκεκριμένες και αναλυτικές αναφορές στη διυπουργική σύσκεψη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που την υλοποίησή του ζητούν εδώ και καιρό οι καπιταλιστές, ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, οι μεγαλοξενοδόχοι, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Δεκέμβρη ο Γ. Καμίνης ανακοίνωσε πως επιτροπή νομικών θα καταρτίσει σχετικό προσχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Η πρωτοβουλία του αυτή φέρεται να συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο για τα προβλήματα της πρωτεύουσας.
Είχαν έτοιμα τα σχέδια
Κατά πληροφορίες, αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για την κατάρτιση προσχέδιου νόμου για τον περιορισμό έως και την απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, με προσχήματα όπως το «μικρό αριθμό συμμετεχόντων». Εγνοια τους ήταν η αδιάκοπη λειτουργία των δραστηριοτήτων των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοξενοδόχων. Αλλωστε από την αρχή του 2011 ο Γ. Καμίνης, κάνοντας «αβάντα» και σε σχετικές προτάσεις του ΛΑ.Ο.Σ., δήλωνε σε επιτροπή της Βουλής ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση περιορισμού των διαδηλώσεων, αφού - όπως υποστήριζε - δεν έχουν μέτρο.
Παράλληλα, ακολούθησαν τον Αύγουστο οι τοποθετήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Παπανδρέου, Μ. Παπαϊωάννου και Χ. Παπουτσή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της βίας από την οποία απείχε το ΚΚΕ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ώριμο σχέδιο νόμου» και στόχος του θα είναι «να μην επιτρέπει σε διάφορες μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της πόλης». Για το ίδιο θέμα ο Χ. Παπουτσής σημείωσε ότι «κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του "συνέρχεσθαι"». Ο ίδιος έχει δηλώσει στη Βουλή ότι «συμμερίζομαι τη γνώμη όλων εκείνων και κυρίως των πολιτών της Αθήνας και των ανθρώπων του εμπορικού κόσμου του κέντρου, οι οποίοι αισθάνονται σχεδόν αποκλεισμένοι από τον τόπο που ζουν και εργάζονται. (...) Επανειλημμένως έχουμε θέσει το θέμα της συζήτησης σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Και, πράγματι, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία διά του αρμοδίου υπουργού Δικαιοσύνης, όπου έχουν ήδη συστήσει μια επιτροπή, η οποία συζητά αυτές τις εκδοχές και διάφορες προτάσεις, οι οποίες υπάρχουν».
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε η πλήρης απαλλαγή των καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας από τα δημοτικά τέλη.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν μέρος: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδης, Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος και Π. Καψής, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σ. Ξυνίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός και η αναπληρώτρια του δημάρχου Αθηναίων Ν. Σπυροπούλου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητά να παρθούν αντιδραστικά μέτρα
Σε ρόλο λαγού των πιο αντιδραστικών μεθοδεύσεων με στόχο την καταστολή των λαϊκών αγώνων, το χτύπημα των κινητοποιήσεων και την ένταση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού εμφανίστηκε πάλι η συνδικαλιστική πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ).
Με χτεσινή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ενόψει των συσκέψεων με αντικείμενο «τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας και τη γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων», όπως τιτλοφορήθηκε επισήμως, αξιοποιώντας τις προβοκάτσιες, σπεύδει να ζητήσει «άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη κοινωνικοοικονομική λειτουργία της πόλης μας καθ' όλο το 24ωρο, τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη της πόλης μας σε ένα ασφαλή και φιλικό προορισμό για τους Ελληνες και ξένους επισκέπτες». Σ' αυτό το πλαίσιο ζητά να ξεκινήσουν «πρωτοβουλίες» για τη σύσταση «ειδικού θεσμικού πλαισίου αντίστοιχου με την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων (σύντμηση χρόνων, ειδικές διαδικασίες για την άμεση υλοποίηση μελετών και έργων, επιλογή ενός φορέα συντονισμού κτλ.)». Να σημειώσουμε ότι το 2001 ανάμεσα στα μέτρα που είχαν συζητηθεί ήταν και εκείνο της λεγόμενης «εργασιακής ειρήνης», στο οποίο είχε συμφωνήσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ και προέβλεπε την απαγόρευση των κινητοποιήσεων για 4 χρόνια, μέχρι και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι ζητούν τώρα; Αυτό να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σε εκείνους τους σχεδιασμούς με πρόσχημα το 2004 ήταν και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Τι σχέση μπορεί να έχει η «σύντμηση χρόνων» και οι «ειδικές διαδικασίες για την άμεση υλοποίηση μελετών και έργων» με τα «πρόσφατα γεγονότα» που επικαλείται πρώτα - πρώτα για να ζητήσει «άμεσα μέτρα» ο ΕΣΑ δεν μπαίνει στον κόπο να διευκρινίσει στην επιστολή που δημοσιοποίησε. Πολλά μπορεί κανείς, όμως, να υποθέσει από τα «κτλ.» και τα δείγματα γραφής που με συνέπεια έχει δώσει όλα τα τελευταία χρόνια όταν απροκάλυπτα και χυδαία, συστηματικά εξαπολύει ωμές λυσσαλέες επιθέσεις ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις ανάγοντάς τις σε κυρίαρχη αιτία για τη δραματική πτώση του τζίρου των μαγαζιών, ζητώντας οι διαδηλώσεις να γίνονται... στις πλατείες, ώστε να μην κλείνουν τους δρόμους και μόνο Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα που τα μαγαζιά είναι κλειστά...

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου