ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ Στήνουν σκηνικό για ακόμα σκληρότερα μέτρα


Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κουρεμένου χρέους και την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας συγκυβέρνησης - τρόικας
Από τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Eurokinissi
Πρόσθετες δεσμεύσεις από το ντόπιο πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων, μέτρα χωρίς τέλος, ταυτόχρονα με τις αβεβαιότητες για τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, για το κατά πόσο δηλαδή θα καταφέρουν να βάλουν στο χέρι το προϊόν της συντελούμενης ληστείας, συνθέτουν το πεδίο της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ.
«Τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική στήριξη του Γιούρογκρουπ» δήλωσε προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, γιατί, όπως είπε, «υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό, αξιόπιστο πρόγραμμα» και γιατί έχουν συμφωνήσει με τους «ιδιώτες πιστωτές στις βασικές παραμέτρους του PSI». «Εναπόκειται στην Ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε απροκάλυπτα ο Επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν. Προσερχόμενη στη συνεδρίαση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ βρήκε «ορισμένες πολύ ενθαρρυντικές ειδήσεις από την Αθήνα» και πρόσθεσε πως απαιτείται ακόμα «πολλή δουλειά».
Μέχρι και στο παρά πέντε των αποφάσεων συνεχιζόταν η αντιλαϊκή κοπτορραπτική. Πριν από την έναρξη της χτεσινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωνε πως δεν περιμένει «την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας» και, προκειμένου να καθησυχάσει τα κάθε είδους κοράκια, πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο «δε θα είναι και καταστροφή». Συμπληρώνοντας τον προηγούμενο, ο υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι «σημειώθηκε πρόοδος», χωρίς όμως να έχουν βρεθεί σε σημείο για την τελική μεταξύ τους συμφωνία.
Εν αναμονή και της έκθεσης για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους, δήλωσε αβέβαιος και για το κατά πόσο θα έχει μειωθεί, σύμφωνα με τους στόχους τους, στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Για την παραπομπή των αποφάσεων στα κοινοβούλια των κρατών της λυκοσυμμαχίας έκανε λόγο ο υπουργός της ολλανδικής κυβέρνησης, που περιμένει να δει το ραπόρτο της τρόικας, παράλληλα με τη «δέσμευση» του πολιτικού προσωπικού τους στην Ελλάδα για τα «μελλοντικά μέτρα». Με «αβεβαιότητες» για το κατά πόσο «τα βρήκαν» οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης εμφανίστηκε ο υπουργός της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Πολύμορφες πιέσεις στο λαό
Σε ό,τι αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, χτες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια για το αν επίκειται συμμετοχή και της Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα. Ωστόσο, επισήμανε ότι η ΕΚΤ «κάλλιστα μπορεί να παραιτηθεί των "υπερ-αξιών (κερδών)", που απορρέουν από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, κατά το χρόνο που τα ομόλογα αυτά θα "ωριμάσουν". Αν η ΕΚΤ αναδιανείμει μερίδιο των κερδών αυτών στα μέλη της (...) τότε δεν προβαίνει σε (απαγορευμένη) χρηματοδότησή τους νομισματικού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, η ΕΚΤ, που κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να τα μεταβιβάσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στο ακέραιο, αν και εκείνη τα είχε προμηθευτεί στο 75% της ονομαστικής αξίας τους. «Αρα προκύπτει μια "επιστροφή με έκπτωση" της τάξεως των 11-12 δισ. ευρώ», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Παράλληλα, το ΔΝΤ χαιρέτισε τη σημερινή συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας, δηλώνοντας διά του εκπροσώπου του ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» η ευρεία πολιτική υποστήριξη του προγράμματος. Είπε ακόμα ότι η τρόικα επιδιώκει να εξασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων και ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούνται. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γραπτές».
Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα εξέφρασε χτες την ανησυχία του αμερικανικού κεφαλαίου για τις επιδράσεις της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη στις ΗΠΑ. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να δειλιάσει», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» λίγο πριν τη χτεσινή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι. «Αυτό που είναι αναγκαίο τώρα είναι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδείξουν την πλήρη δέσμευσή τους, στο μέλλον, στην οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της κάλεσε τη συγκυβέρνηση η Α. Μέρκελ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», προσθέτοντας ότι κάποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα παραμένουν στα χαρτιά. Η ίδια προκλητικά επισήμανε ότι «κατανοεί» εκείνους οι οποίοι «δεν ήταν προσωπικά υπεύθυνοι για την κρίση και τώρα διαδηλώνουν ειρηνικά».
ΠΑΣΟΚ
Ρεσιτάλ υποκρισίας από τους θύτες του λαού
Βουλευτές εγγυώνται ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα και προτείνουν αστεία «ισοδύναμα», δήθεν για ανακούφιση
Την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου προσυπογράφει το νέο μνημόνιο και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υπουργοί της συγκυβέρνησης δρομολογούν την εφαρμογή του, τμήμα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στρώνει το έδαφος για την υπερψήφιση των μέτρων και τον αποπροσανατολισμό του λαού.
Με αυτό το στόχο, 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης, δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν τα νέα σκληρά μέτρα, αρκεί «να κατατεθούν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή νέα και ισοδύναμα μέτρα, με στόχο την ανακούφιση των πληττόμενων μικρομεσαίων εισοδηματικών τάξεων»! Οι ίδιοι βουλευτές, πάντως, απάλειψαν από το κείμενό τους σχετική παράγραφο με την οποία προχτές πρότειναν την παράταση του βίου της κυβέρνησης συνεργασίας.
Ξεπερνώντας κάθε όριο κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων, δεσμεύονται ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα για τη σφαγή των μισθών και των συντάξεων και για την επιβολή νέων φόρων, προτείνοντας σαν «ισοδύναμα μέτρα» την κατάθεση «νομοσχεδίων με μέτρα στήριξης των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και (...) για τον έλεγχο της αγοράς και τη μείωση του κόστους ζωής»! Εμπαίζουν δηλαδή το λαό ισχυριζόμενοι ότι θα μπουν κανόνες στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς και τον προκαλούν ότι προτείνουν μέτρα στήριξης των «αδύναμων», αφού πρώτα θα έχουν ψηφίσει την περικοπή ακόμα και των πενιχρών κοινωνικών επιδομάτων...
Τέτοιες προτάσεις, με στόχο να σπείρουν συγχύσεις στο λαό, αναμένεται να καταθέσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοιες «εγγυήσεις» θα δώσει και ο Γ. Παπανδρέου, καλώντας ταυτόχρονα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να «πράξουν το καθήκον» τους και να ψηφίσουν τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ε. Βενιζέλος διέρρευσε ήδη από χτες κείμενο προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο τους καλεί να στηρίξουν την κυβέρνηση και «τις δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας», ενώ υπόσχεται ότι έχει «σχέδιο για να επανασύσταση της παράταξης (...) σε μια προοδευτική πλειοψηφία μεταρρυθμίσεων και υπευθυνότητας». Τέλος, μιλώντας χτες στο κρατικό ραδιόφωνο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης υποστήριξε ότι δε θα ψηφίσει «μέτρα που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα τη μείωση του κατώτερου μισθού».
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Επιταχύνουν το ξεπούλημα μέσα στο χρόνο
Με βάση το νέο μνημόνιο, πωλείται στο σύνολό του, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, το ελληνικό δημόσιο. Στο σχετικό κεφάλαιο, διακηρύσσεται ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα είναι συνεχές, με στόχο να εισπραχθούν, με βάση την αρχική συμφωνία 50 δισ. ευρώ και ειδικά ως το 2015 τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ. Αν οι ετήσιοι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, το πρόγραμμα θα συμπληρώνεται με την προσφορά νέων περιουσιακών στοιχείων.
Μέσα στο α' εξάμηνο του 2012 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ορισμένες «τρανταχτές» ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και κατά το δεύτερο μισό του έτους να γίνουν προκηρύξεις για λιμάνια, αεροδρόμια, και την Εγνατία Οδό. Σε καθεστώς εκκαθάρισης (;) τίθενται επίσης ο ΟΠΑΠ και ο ΟΔΙΕ. Ως το τέλος του Μάρτη, θα πρέπει να μεταβιβαστεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που διατηρεί το δημόσιο σε επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάπτυξης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ) καθώς και το υπόλοιπο των μετοχών σε ΟΛΠ και ΟΛΘ. Τα περιουσιακά στοιχεία ακινήτων, θα μεταβιβαστούν με αίτηση του ΤΑΙΠΔ προς την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ).
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου