ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ Εγκληματική συμμαχία με θύμα το λαό


Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την προειδοποίηση του ΚΚΕ από το 1951 ότι η πρόσδεση στη λυκοσυμμαχία συνιστά «θανάσιμη απειλή καταστροφής για το λαό μας»
Από αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή ημερίδα για το ρόλο του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα
Συμπληρώθηκαν χτες 60 χρόνια ελληνικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Ηταν 18 Φλεβάρη 1952 όταν η ελληνική Βουλή συζήτησε και ενέκρινε το νομοσχέδιο, της κυβέρνησης Ν. Πλαστήρα - Σ. Βενιζέλου, για την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το νομοσχέδιο ψήφισαν όλα τα κόμματα - πλην της ΕΔΑ και του βουλευτή Μιχ. Κύρκου, που εκπροσωπούσε το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα.
Η επιχειρηματολογία των αστικών δυνάμεων για πρόσδεση της χώρας και του λαού στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας και τη θωράκισή της, παραμένει ίδια και σήμερα, αν ανακαλέσει κανείς τα ψευτοδιλήμματα που αναπαράγουν τα «διάδοχα» κόμματα, με βασικό το «παραμονή στην ΕΕ ή χάος»...
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο τότε πρωθυπουργός Ν. Πλαστήρας: «Η κυβέρνησις - είπε - είναι ευτυχής σήμερον, διότι με την ψήφισιν, σχεδόν ομοφώνως, από την Βουλήν του νομοσχεδίου περί εισόδου της Ελλάδος εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον, επικυρώνεται γεγονός χαρμόσυνον και πολύ σοβαρόν... Δεν πρέπει να γίνεται λόγος, ότι η Ελλάς ημπορεί να ακολουθήση άλλην πολιτικήν...
Είναι μία μεγάλη επιτυχία το ότι εισήλθεν η Ελλάς εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον, διότι τιμάται ούτως από τους ομόφρονας και δημοκρατικούς λαούς του Ατλαντικού Συνασπισμού... Δεν ημπορεί κανείς να μην παραδεχτεί, ότι όταν η Ελλάς συμμετέχη εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον μετά των Μεγάλων Δυνάμεων αι οποίαι κατοικούνται από ελεύθερους δημοκρατικούς λαούς, αισθάνεται εαυτήν ασφαλεστέρα... Αι άλλαι θεωρίαι περί ουδετερότητος και ειρηνεύσεων είναι θεωρίαι αι οποίαι δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με το γεγονός αυτό. Θα επεθύμουν εν προκειμένω να περιορισθή η συζήτησις της Βουλής, διότι έχομεν και άλλα έργα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε».
Το ΚΚΕ, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας τότε, είχε επισημάνει τους κινδύνους για το λαό από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι η ίδια περίοδος που ο Ν. Μπελογιάννης συρόταν στο έκτακτο στρατοδικείο, για να καταδικαστεί σε θάνατο και να εκτελεστεί 40 ημέρες ακριβώς μετά την επικύρωση από τη Βουλή της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
Οι αγώνες των μελών και των οπαδών του ΚΚΕ ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ήταν συνεχείς και ανυποχώρητοι, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος του εκτελεστικού αποσπάσματος κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια τους. «Θανάσιμη απειλή καταστροφής για το λαό μας» χαρακτήριζε το δέσιμο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το ΠΓ του Κόμματος, σχολιάζοντας την απόφαση της Οτάβας, το Σεπτέμβρη του 1951, που ήταν ο προπομπός της ένταξης.
Υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε στις 4 Απρίλη 1949, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Ισλανδίας, Λουξεμβούργου, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας υπέγραψαν, στην Ουάσιγκτον, το Σύμφωνο του Βορείου Ατλαντικού και ίδρυσαν τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το γνωστό μας ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization). Να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ προηγήθηκε της ίδρυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η Ελλάδα μπήκε στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με την Τουρκία, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του.
Από έγκλημα σε έγκλημα
Η 60χρονη πορεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι απόλυτα ταυτισμένη με την πορεία, την εξέλιξη και τα εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας. Τις πρώτες δεκαετίες και μέχρι το 1990-91, οπότε σημειώθηκαν οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ελλάδα αποτελούσε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλιστικού μπλοκ, στο πλαίσιο του λεγόμενου από τους ιμπεριαλιστές «ψυχρού πολέμου».
Ακολούθως, η Ελλάδα προσαρμόστηκε στη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ, παρακολουθώντας πιστά το νέο επιθετικό του δόγμα, που το αναγορεύει σε παγκόσμια κατασταλτική δύναμη. Καθοριστική είναι η συμβολή και η συμμετοχή της χώρας μας σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης - ενώ οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προσδένονται όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Μια υπενθύμιση του τι υπηρετεί σήμερα το ΝΑΤΟ και τι σηματοδοτεί η ελληνική συμμετοχή σ' αυτό, αποτέλεσε η επίσκεψη στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη, του γγ του ΝΑΤΟ, Αν. Ράσμουσεν. Επαλήθευσε τον άκρως επικίνδυνο για τους λαούς ρόλο του ΝΑΤΟ, αλλά και το βάθος της ελληνικής εμπλοκής στα φονικά σχέδια της λυκοσυμμαχίας.
Εξήντα χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και 63 χρόνια από την ίδρυσή του, επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η λυκοσυμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι ο στρατιωτικός βραχίονας του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς και τα κινήματά τους. Είναι η σιδερένια γροθιά των μονοπωλίων, για τη διασφάλιση των γενικών συμφερόντων τους όπου Γης. Το νέο στρατηγικό δόγμα, που επικυρώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα το Νοέμβρη του 2010, έθεσε τους άξονες για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων με μοχλό την «πολιτικοποίηση» του ΝΑΤΟ.
Η Σύνοδος αυτή ενέταξε στις «απειλές», που η ιμπεριαλιστική συμμαχία καλείται να αντιμετωπίσει, την ενεργειακή ασφάλεια, τον κυβερνοπόλεμο, τη μετανάστευση, ακόμα και την κλιματική αλλαγή. Οτιδήποτε, δηλαδή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή για τα ιδιαίτερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και τη σταθερότητα του αστικού συστήματος ή να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για επεμβάσεις στο εσωτερικό κρατών.
Ως προς αυτό, είναι αποκαλυπτικά τα όσα είπε ο γγ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα σε σχέση με τη συμβολή της λυκοσυμμαχίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη χώρα μας. Απροκάλυπτα δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια του ΝΑΤΟ», εννοώντας, όπως εξήγησε στη συνέχεια, πως η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» που εξασφαλίζει το ΝΑΤΟ στα μέλη του, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «οικονομική ανάκαμψη».
Ο γγ του ΝΑΤΟ εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε συνθήκες κρίσης, και αναγόρευσε το ΝΑΤΟ εγγυητή της εσωτερικής «ασφάλειας». Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η λυκοσυμμαχία προσανατολίζει ήδη τους στρατιωτικούς της βραχίονες σε κατασταλτικούς ρόλους και εγγυάται στα κράτη - μέλη της ότι θα συνδράμει τις αντιδραστικές κυβερνήσεις στη διασφάλιση της σταθερότητας, αν αυτή απειληθεί από τους λαϊκούς αγώνες.
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο Ράσμουσεν αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας σε όλα τα σύγχρονα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στην ευρύτερη γειτονιά μας, όπως ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και η επέμβαση στη Λιβύη, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις επόμενες επεμβάσεις που ήδη σχεδιάζει η λυκοσυμμαχία.
Πάλη για αποδέσμευση
Ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας, με το λαό σε ρόλο θύτη και θύματος, σε ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε. Η καπιταλιστική κρίση και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για το πώς θα μοιράσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, πώς θα ελέγξουν τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διαμορφώνουν τέτοιες προϋποθέσεις.
Η οργανική πρόσδεση της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα προωθείται μεθοδικά με μια σειρά μνημονίων μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ που τα έχουν ψηφίσει στη Βουλή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Ενα πλέγμα στρατηγείων και βάσεων επί του ελληνικού εδάφους συνθέτουν αυτή την ενσωμάτωση, σε συνδυασμό με το δόγμα που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που είναι στις βασικές του κατευθύνσεις το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.
Την παρούσα περίοδο και για όλο το 2012 η Ελλάδα έχει αναλάβει μέσω του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού) τη διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) και συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία των νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη «στρατολόγηση» 24 ελληνικών εμπορικών πλοίων για μεταφορά πολεμικού υλικού από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο.
Εξήντα χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη η ανάγκη αποδέσμευσής της από αυτό και απεμπλοκής της από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Είναι υπόθεση της λαϊκής πάλης, του αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, που σπέρνει φτώχεια και πόλεμο. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του ελληνικού λαού στην ειρήνη και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής. Είναι όρος επιβίωσης για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου