ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πετσοκόβουν το λαϊκό εισόδημα, αυξάνουν τα χαράτσια



Ανυπολόγιστες οι συνέπειες για το λαό και από την αποψίλωση του Δημοσίου από προσωπικό
Η ανυπακοή στα χαράτσια μέσα από τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές, μέχρι την κατάργησή τους, είναι όρος επιβίωσης για την εργατική λαϊκή οικογένεια
«Δομικές μεταρρυθμίσεις δαπανών», ονομάζουν κυβέρνηση και τρόικα την προσπάθεια παραπέρα μείωσης μισθών και συντάξεων, την καθήλωση ή και κατάργηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων. Με τις «δομικές αλλαγές» προβλέπουν:
  • «Μείωση των δαπανών μισθοδοσίας των απασχολούμενων στο Δημόσιο», δηλαδή παραπέρα μείωση των ήδη πετσοκομμένων μισθών.
  • «Μεταρρύθμιση της αποζημίωσης υπαλλήλων του δημόσιου τομέα», μέχρι τον Ιούνη. Εννοούν την κατάργηση των λεγόμενων «ειδικών μισθολογίων» και άρα τη μείωση των αποδοχών για δικαστές, γιατρούς, καθηγητές, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε Αστυνομία και Στρατό. Από το κονδύλι της μισθοδοσίας τους αναμένεται να περικοπεί το 0,3% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 636 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του Προσωπικού: Επαναβεβαιώνεται ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για μείωση των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα. Επιπλέον σημειώνεται ότι μέσα στο 2012 πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία 15.000 άτομα, κύρια από υπηρεσίες και οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Για τις προσλήψεις θα ισχύσει ο κανόνας του «1 προς 5», ενώ παράλληλα: α) θα μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, β) θα αυξάνεται κάθε χρόνο η εργασιακή εφεδρεία, γ) οι θέσεις που χηρεύουν θα καλύπτονται με μετατάξεις.
  • Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση: Με αυτόν τον κωδικό καλύπτεται η πολιτική της παραπέρα καρατόμησης των συντάξεων. Οπως αναφέρεται, μέχρι το Μάη του 2012 «θα θεσπίσουμε κάθε δευτεροβάθμια νομοθεσία για να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις». Οπως εξηγείται χωρίς περιστροφές, στόχος είναι η συγχώνευση όλων των Επικουρικών Ταμείων «και θα εισάγουμε ένα θεωρητικά οριζόμενο σύστημα συμμετοχής με έναν παράγοντα βιωσιμότητας». Με δυο λόγια, οι επικουρικές συντάξεις θα εξακολουθήσουν να κόβονται, μέχρι να φτάσουν στα όρια εκείνα που θα εξασφαλίζεται η «βιωσιμότητά» τους.
  • Στο κεφάλαιο «Δαπάνες Υγείας», ανοιχτά ομολογείται ότι στόχος είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη «αύξηση του αριθμού των φαρμάκων για την οποία ισχύει η συμμετοχή», ώστε να πληρώνονται τα φάρμακα απευθείας από το εισόδημα των εργαζομένων
  • «Αλλα προγράμματα κοινωνικών επιδομάτων»: Λόγος γίνεται για επιδόματα που κύρια δίνονται σε ομάδες εργαζομένων που είτε βρίσκονται, είτε απειλούνται να βρεθούν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης. Μάλιστα, οι υπογράφοντες το κείμενο εκτιμούν ότι τα προγράμματα αυτά «παραμένουν κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης» και γι΄αυτό χρειάζεται μια «εις βάθος επισκόπηση», δηλαδή, περιορισμός και κατάργηση. Η διαδικασία αυτή «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012».
Νέα φοροχαράτσια
Οι αντιλαϊκές ανατροπές προβλέπουν ακόμα το παραπέρα πετσόκομμα στις φοροελαφρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών, «απλοποίηση» στους συντελεστές ΦΠΑ, που σημαίνει μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) στον υψηλό συντελεστή, την κατάργηση φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων, όπως δηλαδή για αυτά που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, προαναγγέλλουν:
  • «Εξάλειψη φορολογικών απαλλαγών και "προνομιακών" φορολογικών καθεστώτων». Προχωρούν σε παραπέρα περικοπές στις «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (τόκοι στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια, νοίκια κ.ά.) Περικόπτονται οι απαλλαγές για αγορά α' κατοικίας, δωρεές, γονικές παροχές κλπ. Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Καταργείται και ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
  • «Απλοποίηση ΦΠΑ»: Θα προχωρήσουν σε μετατάξεις εμπορευμάτων από το χαμηλό (σήμερα 13%) στον υψηλό συντελεστή (23%). Στο στόχαστρο μπαίνουν η λαϊκή κατανάλωση, τα εμπορεύματα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.ά).
  • «Απλοποίηση του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας»: Στόχος η ενσωμάτωση του ΦΑΠ που πληρώνεται κάθε χρόνο (σήμερα το αφορολόγητο είναι 200.000 ευρώ) με το τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, για το οποίο δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο. Ο νέος ενιαίος φόρος θα απογειώσει στα ύψη τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία.
  • «Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος»: Εκτινάσσουν σε νέα ύψη τη φοροληστεία, με μέτρα όπως την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, τη μείωση των φορολογικών κλιμακίων από 8 σήμερα σε 3 ή 4, όπως έχουν προδιαγράψει στις εκθέσεις τους οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί.
Προκρούστης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Ξετινάζουν ασθενείς και ασφαλισμένους τα νέα μέτρα και οι περικοπές
Στον Προκρούστη οδηγείται ακόμα μια φορά - όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί επανειλημμένως απ' τον υπουργό Υγείας - η ήδη πετσοκομμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε συνολικές περικοπές το 2012 της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά 1,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα στο έλλειμμα του 2011 και τυχόν αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2012.
Αυτές επιμερίζονται σε 800 εκατ. ευρώ, που αφορούν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των φαρμακείων και 300 εκατ. ευρώ μέσω της μείωσης των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία. Οι περικοπές θα μεταφραστούν σε νέα αιματηρά χαράτσια για τους ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν ακόμα και τη συμμετοχή τους (μέχρι 25%) στα αναγκαία φάρμακα. Ηδη, το 2011 οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν απ' την τσέπη τους για τα 1.000 φάρμακα της «αρνητικής λίστας» - συνταγογραφούνται, αλλά δεν καλύπτονται απ' τα ταμεία - πάνω από 176 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι ασφαλισμένοι υποχρεώθηκαν σε συμμετοχή 15% σε περίπτωση που κάνουν εξετάσεις - κυρίως διαγνωστικές - σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εργαστήρια, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα - με εξαίρεση τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ. Επίσης, οι αντίστοιχες περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία το 2011 ήταν 24% στα φάρμακα, 21% στο υγειονομικό υλικό, 21% στα χημικά αντιδραστήρια, 39% στα αναλώσιμα υλικά και 42% στο ορθοπαιδικό υλικό.
Οδυνηρό χτύπημα για τις λαϊκές ανάγκες θα επιφέρουν και οι μειώσεις του προσωπικού των νοσοκομείων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις χιλιάδες απολύσεις που ετοιμάζονται στο Δημόσιο, θα συμπεριληφθούν και οι υγειονομικοί. Μείωση σχεδιάζεται και για το κονδύλι των εφημεριών. Αντί των απαιτούμενων - τουλάχιστον - 450 εκατ. ευρώ, έγινε εγγραφή κονδυλίου 370 εκατ.,από 400 εκατ. πέρσι. Τώρα, συζητείται νέα μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ, για να πέσουν στα 320 εκατ. ευρώ. Τέλος, μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν συγκυβέρνηση και τρόικα, είναι και η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οριστική κατάργηση της σταθερής δουλειάς
Ολοκληρώνονται οι προηγούμενες αντιδραστικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Στον αέρα τινάζονται οι εργασιακές σχέσεις στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, όπου το Δημόσιο διατηρεί ακόμα ισχυρή συμμετοχή. Στο προσχέδιο του μνημονίου, προβλέπεται σαφώς η ανατροπή των Κανονισμών Προσωπικού, οι οποίοι ενσωματώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφηκαν στο παρελθόν.
Αυτό απλά σημαίνει ότι αίρεται όλο το πλέγμα των προστατευτικών διατάξεων, που κατοχύρωναν τις θέσεις προσωπικού. Στο εξής, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές, θα απολύονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπεται επίσης η κατάργηση των ωριμάνσεων (αύξηση αποδοχών ανά τριετία), οι παροχές σε είδος (φτηνά τιμολόγια στους εργαζόμενους σε αυτές κ.λπ.).
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η τελευταία πράξη του δράματος, καθώς είχαν προηγηθεί ο πρώτος νόμος για τις ΔΕΚΟ (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 1996) και ο δεύτερος (κυβέρνηση ΝΔ 2005). Πρόκειται για τους δύο νόμους, που λειτούργησαν σαν τον πολιορκητικό κριό ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, οι οποίες πρώτα μετατράπηκαν σε μετοχικές εταιρείες και στη συνέχεια πωλήθηκαν κομμάτι - κομμάτι στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω του χρηματιστηρίου.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου