ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Αντιλαϊκό παραλήρημα για τις ανάγκες των μονοπωλίων


  • Διάλυση βασικών υποδομών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες
  • Απογειώνουν τη ληστεία με νέα χαράτσια και φόρους
  • Προπομπός το «πακέτο» μέτρων με τα 3,3 δισ. ευρώ που φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή
  • Ακόμη 12 δισ. ευρώ τον Ιούνη για το κλείδωμα της «συμφωνίας»

Ζωή - κόλαση για την εργατική τάξη, για όλους τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου προετοιμάζει το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Το μεταξύ τους «προσύμφωνο» με τα μέτρα που ανακοινώνουν και σχεδιάζουν να τα ψηφίσουν είναι μόνον ο προπομπός για τα απείρως χειρότερα, για αυτά που θα φέρουν με την «κύρια συμφωνία» τους μέχρι τον Ιούνη του 2012. Αυτός είναι και ο λόγος που οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) ζήτησαν από το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα της πλουτοκρατίας «ισχυρές διαβεβαιώσεις» για την εφαρμογή της εγκληματικής πολιτικής και τώρα και για μετά τις εκλογές...
Να σημειωθεί πως η λεγόμενη «δημοσιονομική προσαρμογή» δεν περιλαμβάνει τη διάλυση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που άλλωστε δεν καταγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό τους. Το κομμάτι που αφορά άμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό έχει να κάνει με την αποψίλωση και διάλυση βασικών υποδομών εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, όπως νοσοκομεία, Υγεία, Πρόνοια, τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, τις μαζικές απολύσεις στο ευρύτερο Δημόσιο για τις τάχα εξοικονομήσεις κ.ά. Εχει να κάνει επίσης με την απογείωση της φοροληστείας από τα κάθε είδους νέα και παλαιότερης κοπής χαράτσια.
Το αντιλαϊκό «δημοσιονομικό» πακέτο που κατεβάζουν τις μέρες αυτές για ψήφιση στη Βουλή περιέχει μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,5% του παραγόμενου ΑΕΠ, όπως οι ίδιοι το περιμένουν να διαμορφωθεί). Ξέχωρα από το προηγούμενο θα προχωρήσουν και τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασίσει, αλλά που ακόμη δεν τα έχουν περπατήσει στην πράξη. Οι ίδιοι τα υπολογίζουν σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, αλλά στην κυριολεξία ο λογαριασμός έχει χαθεί στη χοάνη των μονοπωλίων.
Για φέτος τον Ιούνη προγραμματίζουν την «κύρια συμφωνία», το νέο μνημόνιο 2012 - 2015, με το οποίο ετοιμάζονται να ληστέψουν από το λαό ποσά πάνω από 15 δισ. ευρώ! Για την «εξειδίκευση» των επόμενων νέων μέτρων σχεδιάζουν άμεσα να προχωρήσουν με νέο εφαρμοστικό νόμο και για ποσά ύψους 11,7 δισ. ευρώ, αρκετά από τα οποία σχεδιάζουν να τα βάλουν σε εφαρμογή μέσα στο β' εξάμηνο του 2012!
«Δομικές μεταρρυθμίσεις δαπανών», ονομάζουν κυβέρνηση και τρόικα την προσπάθεια παραπέρα μείωσης μισθών και συντάξεων, την καθήλωση ή και κατάργηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων. Με τις «δομικές αλλαγές» προβλέπουν:
  • «Μείωση των δαπανών μισθοδοσίας των απασχολούμενων στο Δημόσιο», δηλαδή παραπέρα μείωση των ήδη πετσοκομμένων μισθών.
  • «Μεταρρύθμιση της αποζημίωσης υπαλλήλων του δημόσιου τομέα», μέχρι τον Ιούνη. Εννοούν την κατάργηση των λεγόμενων «ειδικών μισθολογίων» και άρα τη μείωση των αποδοχών για δικαστές, γιατρούς, καθηγητές, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε Αστυνομία και Στρατό. Από το κονδύλι της μισθοδοσίας τους αναμένεται να περικοπεί το 0,3% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 636 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του Προσωπικού: Επαναβεβαιώνεται ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για μείωση των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι μέσα στο 2012 πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία 15.000 άτομα, κύρια από υπηρεσίες και οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Για τις προσλήψεις θα ισχύσει ο κανόνας του «1 προς 5», ενώ παράλληλα: α) θα μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, β) θα αυξάνεται κάθε χρόνο η εργασιακή εφεδρεία, γ) οι θέσεις που χηρεύουν θα καλύπτονται με μετατάξεις.
  • Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση: Με αυτόν τον κωδικό καλύπτεται η πολιτική της παραπέρα καρατόμησης των συντάξεων. Οπως αναφέρεται, μέχρι το Μάη του 2012 «θα θεσπίσουμε κάθε δευτεροβάθμια νομοθεσία για να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις». Οπως εξηγείται χωρίς περιστροφές, στόχος είναι η συγχώνευση όλων των Επικουρικών Ταμείων «και θα εισάγουμε ένα θεωρητικά οριζόμενο σύστημα συμμετοχής με έναν παράγοντα βιωσιμότητας». Με δυο λόγια, οι επικουρικές συντάξεις θα εξακολουθήσουν να κόβονται, μέχρι να φτάσουν στα όρια εκείνα που θα εξασφαλίζεται η «βιωσιμότητά» τους.
  • Στο κεφάλαιο «Δαπάνες Υγείας», ανοιχτά ομολογείται ότι στόχος είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη «αύξηση του αριθμού των φαρμάκων για την οποία ισχύει η συμμετοχή», ώστε να πληρώνονται τα φάρμακα απευθείας από το εισόδημα των εργαζομένων.
  • «Αλλα προγράμματα κοινωνικών επιδομάτων»: Λόγος γίνεται για επιδόματα που κύρια δίνονται σε ομάδες εργαζομένων που είτε βρίσκονται, είτε απειλούνται να βρεθούν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης. Εκτιμούν ότι τα προγράμματα αυτά «παραμένουν κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης» και γι' αυτό χρειάζεται μια «εις βάθος επισκόπηση», δηλαδή, περιορισμός και κατάργηση. Η διαδικασία αυτή «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012».
Νέα φοροχαράτσια
Οι αντιλαϊκές ανατροπές προβλέπουν ακόμα το παραπέρα πετσόκομμα στις φοροελαφρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών, «απλοποίηση» στους συντελεστές ΦΠΑ, που σημαίνει μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) στον υψηλό συντελεστή, την κατάργηση φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων, όπως δηλαδή γι' αυτά που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, προαναγγέλλουν:
  • «Εξάλειψη φορολογικών απαλλαγών και "προνομιακών" φορολογικών καθεστώτων». Προχωρούν σε παραπέρα περικοπές στις «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (τόκοι στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια, νοίκια κ.ά.) Περικόπτονται οι απαλλαγές για αγορά α' κατοικίας, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ. Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Καταργείται και ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
  • «Απλοποίηση ΦΠΑ»: Θα προχωρήσουν σε μετατάξεις εμπορευμάτων από το χαμηλό (σήμερα 13%) στον υψηλό συντελεστή (23%). Στο στόχαστρο μπαίνουν η λαϊκή κατανάλωση, τα εμπορεύματα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.ά.).
  • «Απλοποίηση του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας»: Στόχος η ενσωμάτωση του ΦΑΠ που πληρώνεται κάθε χρόνο (σήμερα το αφορολόγητο είναι 200.000 ευρώ) με το τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, για το οποίο δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο. Ο νέος ενιαίος φόρος θα απογειώσει στα ύψη τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία.
  • «Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος»: Εκτινάσσουν σε νέα ύψη τη φοροληστεία, με μέτρα όπως την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, τη μείωση των φορολογικών κλιμακίων από 8 σήμερα σε 3 ή 4, όπως έχουν προδιαγράψει στις εκθέσεις τους οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί.
Επισημαίνουν ότι η «φορολογική μεταρρύθμιση» θα καλύψει τη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τον ΦΠΑ, τους φόρους περιουσίας, επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Αντιλαϊκές «εξειδικεύσεις»
Στα πρόσθετα «δημοσιονομικά μέτρα» που ξετυλίξουν μέσα στο 2012 έχουν περιλάβει:
  • Καρατόμηση δαπάνης για φαρμακευτική περίθαλψη τουλάχιστον κατά 1,1 δισ. ευρώ.
  • Καρατόμηση επιδοτήσεων σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και στις επιχορηγήσεις προς διάφορους φορείς εποπτευόμενους από τα υπουργεία με σκοπό «εξοικονομήσεις» τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ.
  • Καρατόμηση δαπάνης για υπερωρίες νοσοκομειακών γιατρών τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση των δαπανών για προμήθειες αμυντικών εξοπλισμών κατά 600 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και στις εκλογικές δαπάνες τουλάχιστον κατά 270 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση των δαπανών του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
  • Παραπέρα περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κ.ά.) για εξοικονομήσεις ύψους 114 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση κατά 550 του αριθμού των αντιδημάρχων και του συναφούς προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα με τα παραπάνω προχωρούν στην πλήρη εφαρμογή «δεσμεύσεων» που προέρχονται από προηγούμενες επικαιροποιήσεις του μνημονίου τους. Στις συγκεκριμένες «δράσεις» έχουν περιλάβει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, όπως για την πλήρη εφαρμογή του κουτσουρεμένου μισθολογίου στο δημόσιο, για την «ανάκτηση» ποσών που καταβλήθηκαν «αχρεωστήτως» από το Νοέμβρη του 2011, λόγω «αδυναμιών» στην άμεση εφαρμογή του νόμου τους.
Στο αντιλαϊκό προσύμφωνο προβλέπουν ανατιμήσεις τουλάχιστον 25% για:
  • Τις αντικειμενικές τιμές πάνω στην κατοικία, εξέλιξη που θα εκτινάξει μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως αυτά που αρπάζουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  • Στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και στα εισιτήρια των τρένων.
Ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ
Βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι, φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας προορίζονται για παραχώρηση στα μονοπώλια. Ο προηγούμενος στόχος για τα 50 δισ. ευρώ παραμένει μόνο στα λόγια, αφού δεν μπαίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μετά και την «εσωτερική υποτίμηση» ο στόχος τους μέχρι και το 2015 συρρικνώνεται στα 19 δισ. ευρώ, ποσό που δε φτουράει ούτε για μισή δόση εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους τους. Μέχρι το τέλος Ιούνη 2012 σχεδιάζουν να ξεμπερδεύουν με ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Διεθνές Κέντρο Τύπου. Στο β' εξάμηνο του 2012 βγάζουν στο σφυρί λιμάνια, αεροδρόμια και οδικούς άξονες.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου