ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Στο λαό ο λογαριασμός για τη σωτηρία του κεφαλαίου


Κατατέθηκε χτες ο δεύτερος «εφαρμοστικός» του μνημονίου και το νομοσχέδιο για το PSI
Κάτω τα μέτρα που πνίγουν το λαό! Οργάνωση και συμμαχία για το αντιπάλεμά τους
Χωρίς ανάπαυλα κλιμακώνει την επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ενέκριναν στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο πλήθος νέων αντιλαϊκών μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο. Μετά τους πανηγυρισμούς για το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας στέλνουν στο λαό το λογαριασμό της πτώχευσής του.Με το πρώτο κύμα να ορίζεται μέχρι το τέλος Φλεβάρη και το επόμενο μέχρι τα τέλη του Μάρτη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ψηφίσει και να υπογράψει περίπου 80 νόμους και υπουργικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε παραπέρα πτώση του βιοτικού επιπέδου για τα λαϊκά στρώματα, θα συνθλίψουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.
Τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων για την επιβολή των βάρβαρων ανατροπών που περιέχει το νέο μνημόνιο, ενώ φέρνει και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2012. Συγκεκριμένα:
  • Χτες κατατέθηκε στη Βουλή, με τη μορφή του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου για το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων (PSI), που θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή και αύριο θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
  • Χτες, επίσης, κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (εφαρμοστικός νόμος) με τη μορφή του κατεπείγοντος, που περιέχει τα συμπληρωματικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2012, ύψους 3,2 δισ. ευρώ (περικοπές στις συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικές δαπάνες κ.ά.). Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής αύριο Πέμπτη και θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη 28 Φλεβάρη.
  • Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος και περιέχει δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, την υγειονομική περίθαλψη, την ενοποίηση επικουρικών ταμείων, κ.ά. θα ζητηθεί σήμερα Τετάρτη στην αρμόδια διαρκή επιτροπή και θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 29 Φλεβάρη.
  • Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι τις 24 Φλεβάρη - και πάντως το αργότερο μέχρι τέλος Φλεβάρη - θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και η «έκδοση εγκυκλίων» για τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
Εμπαιγμός και αυταπάτες
Τα μέτρα που περιέχονται στους εφαρμοστικούς, η κυβέρνηση σκοπεύει να τα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 1 και 2 Μάρτη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χτες να παρουσιάσει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ σαν «μεγάλο βήμα, καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας». Ο Λ. Παπαδήμος προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για τα παζάρια στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις αποφάσεις που πάρθηκαν.
Επιχειρώντας ταυτόχρονα να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα και να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες, για να γονατίσουν μπροστά στα νέα μέτρα, ισχυρίστηκε ότι «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα (σ.σ. μνημόνιο), το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν».
Οι κορόνες του πρωθυπουργού για «σταδιακή ανάπτυξη» και ξεπέρασμα της κρίσης δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, αφού ακόμα και αν υπάρξει, θα σημάνει νέο γύρο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ τους εργαζόμενους θα τους βρει με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς πείνας και ανύπαρκτες κοινωνικές υποδομές.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο Λ. Παπαδήμος, στη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το Γιούρογκρουπ, δήλωσε: «Οταν επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή, μετά θα έρθει η στιγμή για την απόφαση που αφορά την προκήρυξη των εκλογών». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η νέα δανειακή σύμβαση (όροι χορήγησης δανείου, χρονοδιαγράμματα εκταμίευσης δόσεων, επιτόκια, υπαγωγή στο βρετανικό δίκαιο κ.ά.) πρέπει να έλθει στη Βουλή μέχρι τις 15 Μάρτη. Για την ημερομηνία των εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής δήλωσε ότι θα προκηρυχθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σύμφωνα, εξάλλου, με κυβερνητικές πηγές, ο Ευ. Βενιζέλος θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ενώ χτες στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να «κρατηθούν χαμηλοί τόνοι» στη συζήτηση που ξεκινάει σήμερα στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα του 2009. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργού Εξωτερικών Στ. Δήμα και το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μ. Νίμιτς.
Το τσεκούρι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις
Με το δεύτερο εφαρμοστικό νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά και η μείωση του ενός εκατομμυρίου συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με στόχο να αφαιρεθούν από τους συνταξιούχους άλλα 386 εκατ. ευρώ μόνο για το 2012.
  • Στις επικουρικές συντάξεις η μείωση κυμαίνεται από 10% έως 20% και αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 93% του συνόλου) καθώς επιβάλλεται στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ μαζί με τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ). Οι συντάξεις ως 250 ευρώ περικόπτονται κατά 10%, χωρίς μετά τη μείωση το ποσό να πέφτει κάτω από τα 200 ευρώ. Από 250 ως 300 ευρώ περικόπτονται κατά 15%, με πλαφόν τα 225 ευρώ και από τα 300 ευρώ και άνω περικόπτονται κατά 20% με πλαφόν τα 255 ευρώ. Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών επιβάλλονται και στο 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Οι περικοπές υπολογίζονται στα ποσά των συντάξεων που αποδίδονταν την 1/1/2012.
  • Η περικοπή στις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και μετά τη μείωση η σύνταξη που αποδίδεται δεν θα υπολείπεται από τα 1.300 ευρώ.
Οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές επιβάλλονται αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου και η παρακράτηση των αναδρομικών θα γίνει σε 8 δόσεις από τη σύνταξη του Μάη.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου