ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΕ Σε κρίση βυθίζεται ξανά η Ευρωζώνη


Αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας ότι η όποια ανάκαμψη είναι αναιμική
Ολα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η καπιταλιστική κρίση είναι βαθιά και μεγαλώνει τα ζόρια των αστών στη διαχείρισή της
Η βύθιση της ελληνικής οικονομίας για 5η χρονιά στην κρίση, αλλά και η επανεμφάνιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, μετά από 2 χρόνια αναιμικής ανάπτυξης, είναι τα δύο βασικά στοιχεία των ενδιάμεσων εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.Μετά τη μεγάλη υποχώρηση, -4,3%, το 2009 και την αναιμική ανάπτυξη τη διετία 2010 - 2011 κατά 1,9% και 1,4% αντίστοιχα, η Ευρωζώνη εισέρχεται σε νέο κύκλο κρίσης, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομική δραστηριότητα στις 17 χώρες - μέλη του ευρώ θα εμφανίσει το 2012 μικρή έστω υποχώρηση, -0,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για θετική ανάπτυξη κατά 0,5%. Στην ΕΕ των «27», το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο.
Τα στοιχεία συνιστούν πλήρη επιβεβαίωση του ΚΚΕ, που από την πρώτη ώρα εκτίμησε ότι η κρίση είναι βαθιά και ότι η όποια ανάπτυξη έρθει σε Ελλάδα και Ευρωζώνη θα είναι αναιμική και θα προετοιμάζει το νέο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία θα συμπαρασύρει όποιες εργασιακές κατακτήσεις έχουν εναπομείνει.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι εαρινές προβλέψεις επιβεβαιώνουν τις πρότερες εκτιμήσεις, ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί για 5η συνεχή χρονιά και το 2012, με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται κατά 4,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης (φθινοπωρινές προβλέψεις 2011) για υποχώρηση κατά 2,8% το τρέχον έτος.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μία «επώδυνη περίοδο προσαρμογής» και εκτιμά ότι η ανεργία θα σημειώσει και νέα αύξηση το 2012, χωρίς όμως να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αναφορά για το 2011 παρατίθενται στοιχεία του Νοέμβρη (ποσοστό ανεργίας 17,2%) και όχι του Δεκέμβρη, που εκτοξεύτηκε στο 20,7%. Υιοθετώντας τα στοιχεία του δεύτερου μνημονίου, εκτιμά ότι ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22%, καθώς και ότι το λεγόμενο «κόστος εργασίας» αναμένεται να υποχωρήσει κατά 15% την επόμενη τριετία.
Για τον πληθωρισμό, τέλος, η έκθεση εκτιμά ότι το 2012 θα κινηθεί σε αρνητικό έδαφος και θα διαμορφωθεί στο -0,5% (αποπληθωρισμός). Την εξέλιξη αυτή την αποδίδει στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης και τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία, η έκθεση χαιρετίζει τη μείωση των κατώτατων μισθών, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ότι θα ενισχυθεί η απασχόληση των νέων και των ανειδίκευτων εργαζομένων. Εκτιμά όμως ότι «βραχυπρόθεσμα», το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε πτώση την εσωτερική ζήτηση και θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα η έκθεση εκτιμά ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση.
Στη γενική της εκτίμηση για το 2012 θεωρεί ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας φέτος θα είναι χαμηλότερη από το 2011 και οι εξαγωγές θα είναι «λιγότερο δυναμικές» από ό,τι την προηγούμενη τριετία.
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Αμφισβητείται ήδη η πρόσκαιρη συμφωνία
«Ανέφικτους στόχους» εξαιτίας της βαθιάς κρίσης βλέπει το ΔΝΤ στο συμβιβασμό που έγινε στο Γιούρογκρουπ
Την τακτική «του καρότου και του μαστιγίου» απέναντι στον ελληνικό λαό χρησιμοποίησε ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν στην αναφορά που έκανε για την Ελλάδα, με αφορμή την παρουσίαση χτες των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει», πρόσθεσε ωστόσο ότι οι επόμενες βδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Παρομοίωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαν το διαιτητή «σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών» και ως προπονητή, σε ό,τι αφορά την «τεχνική βοήθεια» προς τις κρατικές αρχές, ενώ σημείωσε ότι τόσο η «τεχνική βοήθεια», όσο και η εποπτική λειτουργία πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.
Με δεδομένα τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης, που καταγράφονται και στην έκθεση της Κομισιόν, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συνεδριάσουν την 1η Μαρτίου, πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για να εξετάσουν αν η Ελλάδα πληροί τις συνθήκες που έχουν οριστεί, προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του νέου δανείου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, εμφανίζεται διατεθειμένο να συμμετέχει στη δανειοδότηση της Ελλάδας με συνολικά 30 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη δεύτερη βδομάδα του Μάρτη. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ταμείου στο ενδεχόμενο να προσφέρει το 1/3 περίπου του νέου δανείου, δηλαδή 40-45 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθούν τα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο, δείχνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα, που κλιμακώνονται με αιχμή την κατανομή της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
Σύμφωνα εξάλλου με αξιωματούχους του ΔΝΤ, που επικαλείται η Wall Street Journal, το πρόγραμμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που συνοδεύει τη νέα δανειακή συμφωνία Ελλάδας - τρόικας, είναι ευάλωτο σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε μικρότερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, σε υψηλότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα επιτόκια και σε χειρότερες επιδόσεις στον τομέα του προϋπολογισμού, που ενδεχομένως θα καταστήσουν ανέφικτους τους στόχους της συμφωνίας.
ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες με τον ίδιο στόχο εντός και εκτός
Την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την πολιτική που συνυπηρέτησαν, επιδιώκουν οι υποψήφιοι διάδοχοι και οι διαγραμμένοι
Συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, μπροστά στην εκλογή νέου προέδρου, με τα στελέχη του ωστόσο να στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στις «συμμαχίες» που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ενόψει των εθνικών εκλογών.
Χτες, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου έγινε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η Εθνική Συνδιάσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για το νέο πρόεδρο, να πραγματοποιηθεί αργότερα από τις 3 και 4 Μάρτη, που ήταν προγραμματισμένη, πιθανά στις 9 και 10 του ίδιου μήνα. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωναν χτες στελέχη του, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην εκλογή νέου προέδρου στις 18 Μάρτη.
Παράλληλα, προχωρούν και οι διεργασίες μεταξύ των διαγραμμένων βουλευτών. Ο Χ. Καστανίδης δήλωσε χτες στο «Bήμα» ότι δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, μια δήλωση που την συνδέουν με τις κινήσεις και τις επαφές που κάνει ο ίδιος, η Β. Παπανδρέου και η Λ. Κατσέλη με στόχο τη δημιουργία πολιτικού φορέα. Τα σενάρια ενισχύονται μετά και την κατηγορηματική άρνηση του Γ. Παπανδρέου, αλλά και των Ευ. Βενιζέλου, Αν. Λοβέρδου, Αν. Διαμαντοπούλου κ.ά. ακόμα και να συζητήσουν το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με τους βουλευτές που καταψήφισαν το μνημόνιο.
Η Λ. Κατσέλη μιλώντας στο «Real FΜ», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέας πολιτικής κίνησης, στην οποία θα συμμετέχει και η ίδια, αναφέροντας: «Το κάθε στέλεχος σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να έχει κύρος, χωρίς καμπούρες και αρχηγιλίκι» και επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε «ανοιχτή επαφή» με πολλά στελέχη όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, σε όλη την Ελλάδα. Σχολιάζοντας παράλληλα την πρόταση του Αν. Λοβέρδου για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μετά τις εκλογές, ακόμη και με τον Α. Σαμαρά πρωθυπουργό, σημείωσε ότι «ο κ. Λοβέρδος λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, το ΠΑΣΟΚ έχει απομακρυνθεί από τον κόσμο».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου