ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


«Διαδικαστικό ζήτημα» η εκτέλεση συντάξεων και κοινωνικών παροχών
Προκλητικός και χτες ο υπουργός Οικονομικών, στην έναρξη της συζήτησης για το σχετικό νομοσχέδιο
Από την προχτεσινή μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στους «εφαρμοστικούς» του μνημονίου
Motion Team
Με διαδικασίες εξπρές - προκειμένου να αποφύγει κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων - η κυβέρνηση προωθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής το «τσεκούρωμα» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και νέες αιματηρές περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος - που συνιστά ουσιαστικά αναθεωρημένο προϋπολογισμό - «πέρασε» χτες με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει τόσο τη διαδικασία όσο και την ουσία του. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να παρουσιάσει την προώθηση των αντιλαϊκών διατάξεων ως «διαδικαστική», μετά την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης.
Κάνοντας μια συνολική εκτίμηση ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια «να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ανακούφισης στον ελληνικό λαό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική», αφού «οι συμφωνίες που επικυρώθηκαν στο Γιούρογκρουπ οδηγούν σε ένα Γολγοθά 30ετίας, με φτώχεια και εξαθλίωση», με στόχο οι κεφαλαιοκράτες «να μεγεθύνουν τα κέρδη τους σε βάρος των λαϊκών αναγκών». Σχετικά με τα περί «διάσωσης της χώρας», σημείωσε πως «η χώρα δεν είναι κάτι το ουδέτερο, έχει συγκεκριμένους ανθρώπους, τους εργαζόμενους και τους κεφαλαιοκράτες», άρα «να πείτε ότι διασώζουμε τη χώρα των κεφαλαιοκρατών».
Εστιάζοντας στο θέμα του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε το ερώτημα: «Πρέπει να αγωνιά ο λαός για το αν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα; Οχι, δεν πρέπει. Γιατί θα προέλθει από το νέο σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, επιχορηγήσεων στα Ταμεία, Υγεία και Παιδεία και τη νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα». Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμα «και πρωτογενή πλεονάσματα να υπάρχουν δεν σημαίνει ότι απομειώνεται το δημόσιο χρέος. Πλεονάσματα είχαμε τα τελευταία χρόνια, μόνο που είχαν ελάχιστη επίπτωση στο δημόσιο χρέος».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «νέο τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις», την ίδια στιγμή που «η κυβέρνηση αφήνει το παράθυρο ανοιχτό για νέες περικοπές στις συντάξεις με την επικαιροποίηση του μνημονίου στον τριμηνιαίο έλεγχο». Επισήμανε ακόμα ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, αφού «θα πείτε ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα των Ταμείων οπότε θα πρέπει να ξαναδούμε το ασφαλιστικό σύστημα». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «το Ασφαλιστικό δένεται με την αγορά εργασίας. Είναι δυνατόν η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων να μην έχει σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα;».
Ως «αυτονόητη» ζήτησε την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «τα έχουμε ήδη ψηφίσει με το μνημόνιο. Αρα το ζήτημα είναι η ψήφιση των νόμων ή η έκδοση κανονιστικών πράξεων που αποτελούν όρους που πρέπει να εκπληρώσουμε». Ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση δύο τροπολογιών: Η πρώτη θα αφορά σε ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η δεύτερη στην παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στη λειτουργία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
«Για το καλό της πατρίδας» ψηφίζει το νομοσχέδιο η ΝΔ, ισχυρίστηκε ο βουλευτής της Θ. Καράογλου. Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ προσέφερε ανάσα στη χώρα, υποστήριξε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Κιλτίδης, και προκειμένου να διαφοροποιηθεί για το θεαθήναι, είπε ότι «είναι απίστευτα τα σκαλιά που κατεβαίνουνε όσον αφορά την εθνική μας αξιοπρέπεια». «Ακραία εκδοχή πολιτικής αναξιοπιστίας» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που καταψήφισαν το μνημόνιο.
Τι προβλέπει ο «εφαρμοστικός»
Με το δεύτερο εφαρμοστικό νόμο που από χθες συζητιέται στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση του ενός εκατομμυρίου συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με στόχο να αφαιρεθούν από τους συνταξιούχους άλλα 386 εκατ. ευρώ μόνο για το 2012.
  • Στις επικουρικές συντάξεις η μείωση κυμαίνεται από 10% έως 20% και αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 93% του συνόλου) καθώς επιβάλλεται στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ μαζί με τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ). Οι συντάξεις ως 250 ευρώ περικόπτονται κατά 10%, χωρίς μετά τη μείωση το ποσό να πέφτει κάτω από τα 200 ευρώ. Από 250 ως 300 ευρώ περικόπτονται κατά 15%, με πλαφόν τα 225 ευρώ και από τα 300 ευρώ και άνω περικόπτονται κατά 20% με πλαφόν τα 255 ευρώ. Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών επιβάλλονται και στο 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Οι περικοπές υπολογίζονται στα ποσά των συντάξεων που αποδίδονταν την 1/1/2012.
  • Η περικοπή στις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και μετά τη μείωση η σύνταξη που αποδίδεται δεν θα υπολείπεται από τα 1.300 ευρώ.
Οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές επιβάλλονται αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου και η παρακράτηση των αναδρομικών θα γίνει σε 8 δόσεις από τη σύνταξη του Μάη.
Επίσης, όπως προκύπτει από τον ίδιο εφαρμοστικό, η προσαρμογή των κρατικών δαπανών στα δεδομένα του μνημονίου, σε αυτή τη φάση και μόνο για το 2012, προβλέπουν την καρατόμηση δαπανών για:
  • Κύριες και επικουρικές συντάξεις, 386 εκατ. ευρώ.
  • Φαρμακευτική δαπάνη, 576 εκατ. ευρώ.
  • Μισθοδοσία εργαζομένων με ειδικά μισθολόγια, 205 εκατ. ευρώ.
  • Λειτουργικές δαπάνες όλων των υπουργείων, πλην του Αμυνας, κατά 15% με στόχο εξοικονόμησης, 200 εκατ. ευρώ.
  • Επιδόματα πολυτέκνων, 43 εκατ. ευρώ.
  • Το υπουργείο Παιδείας κατά 80 εκατ. ευρώ. Αφορά τις αμοιβές αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού. Επιχορηγήσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μείωση της χρηματοδότησης για σίτιση των φοιτητών - σπουδαστών.
  • Εφημερίες νοσοκομειακών γιατρών, 50 εκατ. ευρώ.
  • Επιχορηγήσεις προς Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων, πρώτα και κύρια των επιχορηγήσεων προς ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα «κόβουν» 500 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, 21,3 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΠ - ΔΕΗ και 15,4 εκατ. ευρώ από ΤΑΠ - ΟΤΕ.
Ακόμα προβλέπεται:
  • Μείωση των δαπανών του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
  • Το υπουργείο Αμυνας περικόπτει 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. από εξοπλιστικά προγράμματα και 100 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες.
  • Περικοπή επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού 25 εκατ. ευρώ.
  • Περικοπή πιστώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 86 εκατ. ευρώ.
  • Περικοπή των εκλογικών δαπανών και των αποδόσεων προς ΟΤΑ, 129 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση δαπανών υπουργείου Οικονομικών για συντάξεις Δημοσίου, 66 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, προβλέπεται αύξηση του κονδυλίου που σχεδιάζεται να δοθεί σε τραπεζίτες και άλλους κατόχους κρατικών ομολόγων, για την πληρωμή τόκων, στα 13,05 δισ. ευρώ. Αυξάνεται επίσης στα 14,14 δισ. ευρώ το κονδύλι για το εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου